10 kultikus Star Wars-hamisítvány, ami csak nekünk, rafkós magyaroknak van!

2017. május 04. 11:00 - -Szűcs Gyula-

Széteső Jedi-bábuk! Hitvány kártya- és társasjátékok! No meg a Han Solo-könyvek, amik sokkal jobbak lettek, mint amit a hivatásos bérírók szállítottak Lucasnak!

Éljen május 4-e, a nemhivatalos Star Wars-ünnep! Ami ugye amiatt lett ünnep, mert egyszer állítólag egy német tévé szinkrontolmácsa a közismert Felkelő-köszöntést, a May the Force be with you-t úgy értette: May the 4th be with you, ebből lett a Május 4-én találkozunk! Május 4-én tehát gombamód elszaporodnak internet-szerte a Csillagok háborúja-témájú posztok, idén pedig gyaníthatóan minden korábbinál több születik ezekből, mivel május 25-én lesz 40 éve, hogy az amerikai mozik bemutatták a Star Warst.

dsc_0724.JPG

Én most nem akarom megírni a sokadik „10 érdekesség, amit biztosan nem tudtál a Star Warsról”-cikket, inkább bemutatom a filmes ereklyegyűjteményem legbecsesebb kincseit, a '80-as és a '90-es évek magyar gyártású Csillagok háborúja-ereklyéit. Amelyekre egyébként semmiféle engedélyt nem adott a Lucasfilm – olyan is lett a végeredmény!

1. Fazekas Attila Star Wars képregényei

fazekasstarwars510.jpg

Veterán rajongóknak aligha kell bemutatni A Birodalom visszavág és a Csillagok háborúja 1982-ben kiadott képregényvaltozatait, amelyek Fazekas Attila visszaemlékezése szerint összesen 700 000 példányban fogytak el. Ezeke persze akkoriban a Lucafilm biztosan nem adta áldását, hiszen a hivatalos képregényvaltozatot a Marvel készítette el. A Star Wars-filmek hivatalos magyarországi forgalmazója, a Mokép azonban a világ legtermészetesebb dolgának gondolta, hogy promóciós céllal az Ifjúsági Könyv- és Lapkiadó Vállalattal karöltve kiadják a sikerfilmek képregényváltozatát is. A Cs. Horváth-Fazekas duónak azonban igyekeznie kellett, ha kész akartak lenni a Birodalom január 28-i mozipremierére, így már jóval a Mokép zárt körű tesztvetítése előtt el kellett kezdeni rajzolni. Fazekas ekkor még csak az eredeti filmforgatókönyvre, meg a külföldről becsempészett, színes magazinok Star Wars-fotóira hagyatkozhatott, így a képregény és a film több ponton is eltér. A wampa például agyaras jeti helyett ormányos szörnyeteg lett, Lando mellpáncélján meg az orvosdroid feje díszeleg (bővebben lásd itt).

A nagy sikerre való tekintettel viszont még ugyanebben az évben kijött a Csillagok háborúja képregényváltozata is. Ehhez szintén az eredeti forgatókönyvet használta fel a Mester, valamint utánjátszó mozikban nézte meg párszor a filmet Cs. Horváth fiával, aki a megfelelő dramaturgiai pontokon lefényképezte(!!!) a vásznat. Eltérések viszont még így is bőven akadtak a képregényben: a diafilmrobotról, a kígyóvá változott szemétzúzó szörnyről és a sugárpallosról itt írtam bővebben. A kalózkiadványokra végül a Lucasfilm is áldását adta, sőt, 2012-ben Fazekas A Jedi visszatért is elkészíthette, limitált példányszámú klubkiadványként.

2. Star Wars Puzzle

hun_puzzle_osszerakva.jpg

(kép: Magyar Star Wars Klub)

Ez a trafikokban és játékboltokban kapható, A4-es méretű, silány minőségű puzzle az aranybikinis Leia és Jabba miatt valószínűleg A Jedi visszatér 1984 szeptemberi bemutatója után került forgalomba. A viccesen rózsaszín rohamosztagos viszont a Birodalomból van, ilyenek voltak ugyanis a fények a karbonitba fagyasztós jelenetben, amiből a puzzle készítője a jelenetfotót kiollózta. Luke portréja szintén a Birodalomból van, Felhőváros folyosóin rohangált ezzel a lézerstukkerrel. Ami viszont egyértelművé teszi, hogy magyar fusizók termékéről van szó, az a gömbfejű-kockavégű űrhajó: Fazekas rajzolta ilyenre Leia hercegnő koréliai korvettjét a Csillagok háborúja képregényben. Az összerakási útmutatóként a puzzle mellé csomagolt A/4-es poszter a '80-as évek végétől és a '90-es évek közepéig az általános iskolám osztálytermében volt kiállítva, ám onnan végül sajnos nyomtalanul eltűnt.

3. Szétesős Jedi bábuk

figurak.JPG

Íme a magyar fröccsöntő kisiparosok frappáns válasza a Kenner játékgyár méregdrága Star Wars-figuráira. A legendásan rossz minőségű magyar akciófigurákat a köznyelv csak „Jedi-bábukként emlegette, mivel A Jedi visszatér idején jelentek meg a trafikokban, a város széli lengyel piacokon és a falusi búcsúkban. Míg a kis ewok, vagy a Harrison Ford helyett inkább Vágási Ferire hasonlító Han Solo többnyire minden gyereknek megvolt a '80-as években, egy-egy ritkább figura megszerzéséért (Vader, Yoda, Boba Fett) komoly bunyók és seftelések folytak a nagyszünetben. A bontatlan csomagolású figurák, vagyis ahol a műanyag burkot és a fegyvereket tűzőgéppel(!!!) rögzítették a lehetetlen színű kartonokhoz, manapság is csillagászati összegekért cserélnek gazdát az eBay-en.

4. Schenk bácsi Y-Wingjei

15.jpg

(kép: Magyar Star Wars Klub)

Bizonyára neked is volt olyan Playmobil-figurád gyerekkorodban, aminek a fejére huszársipkát lehetett tenni, a kezébe meg pont belefért Mátyás király hollós címeres pajzsa. Rossz hírem van: ezek sosem voltak hivatalos Playmobil-figurák: egy leleményes magyar kisiparos műhelyében készültek. Schenk Károly ugyanis nagyon zokon vette, hogy a kovbojos-indiános-lovagos tematikában senki sem képviseli a magyar történelem hőseit, ezért saját készítésű figurákkal, sőt, komplett összerakható várakkal szállt be a panelházak kisszobáiban zajló csatákba. A fröccsöntő mester sci-fi témájú kamu Playmobil figuráit gyaníthatóan igen kevesen vették, annál népszerűbbek voltak a Schenk-kozmonauták számára gyártott űrhajók – mivel pont úgy néztek ki, mint egy csiricsáré Y-szárnyú vadászgép, és pont belefértek a széteső trafikos Jedi-bábuk!

5. A legendás trafikos képek és kártyanaptárak

trafikos.JPG

A '70-es és a '80-as években óriási népszerűségnek örvendtek a trafikos képek és kártyanaptárak. Szinte minden menő mozifilmhez készült ilyen, a Conantól és Az elveszett frigyláda fosztogatóitól kezdve Az utolsó csillagharcoson át a régi Star Wars-trilógiáig. Ezek többnyire vagy a Mokép félhivatalos reklámkiadványai voltak, az adott év naptárával és piros betűs ünnepnapjaival a hátlapjukon, vagy pedig (és ez volt a gyakoribb) a külföldi magazinokból jól-rosszul kivágott-kifotózott jelenetképek silány minőségben sokszorosított kópiái. Egy-egy ritka darab kincset ért az iskolai csereberékben!

6. Darth Vader = Fekete Péter!

feketepeter.JPG

A mai napig jókat röhögök azon, ki volt az a pihentagyú, aki a jól ismert, trafikokban és játékboltokban árult Fekete Péter kártyajátékot némi extra bevétel reményében megcsinálta Csillagok háborúja-verzióban. Akárki is volt az illető, kiváló humorérzékkel pont a szurokszínű Vadert nevezte el Fekete Péternek, aki ha nálad marad a kártyapárosító játék végén, vesztettél. A kisméretű Star Wars Mini mellett volt egyébként a '80-as években egy másik Csillagok háborúja kártyajáték is, másfélszer akkora lapokkal. Itt már nem volt Fekete Péternek nevezett Vader, a szabályok viszont nagyjából ugyanarra a párokat keresős metódusra épültek, mint a korszak összes többi trafikos memóriajátéka. A képanyag jó magyar gagyiiparos szokás szerint ezeknél a kártyajátékoknál is a külföldi magazinokból kivágott fotókból lett több-kevesebb sikerrel összegányolva.

7. Star Wars társasjáték a Novoplasttól

sw_tarsas.jpg

(fotó: Boardgamegeek.com) 

A Novoplast Szövetkezet szalagos pecsétje a '80-as években egyet jelentett a minőségi, családbarát magyar társasjátékokkal. A mai harmincas-negyvenes korosztály tagjai közül bizonyára rengetegen játszottak az unokatestvéreikkel éjszakába nyúlóan a Police 07-tel és Az Ezüst-tó kincsével (vagy épp a konkurens ÁSZ Budapest Kisszövetkezet Bumeráng-szigetével) a gyerekszoba padlószőnyegén egy-egy húsvéti vagy karácsonyi vendégeskedéskor. Sajnos a Novoplast-féle, 1986-os Csillagok háborúja-társasjáték nyomába sem ér a cég nagy klasszikusainak. Bár a borító még a mozikból jól ismert űrkalandot idézi (kevesen tudják, de ez is a bizarr Star Wars-plakátjairól elhíresül Helényi Tibor munkája), a doboz hátoldalán már ez olvasható: „a Halálbolygón lezajlott küzdelmet játszhatják újra a játékosok”. Magában a játékban pedig még durvább, világidegen furcsaságok tapasztalhatók: a játékosoknak vadnyugati dinamitrudakkal kell ide-oda szaladgálni egy olyan táblán, ami inkább hasonlít a veretes szovjet sci-fi illusztrációjára, mintsem George Lucas jól ismert űrmeséjére.

8. A gagyi Jedi hatalma

a_jedi_hatalma.jpg

A '80-as évek trafikos fusiipara után térjünk át a nem kevésbé érdekes, vadkapitalista '90-es évekre. Bár a szerzői jogra fittyet hányó béketábor ekkor már a múlté volt, 1992-ben még nem igazán voltak idehaza lefektetve azoknak a licencszerződéseknek az alapjai, amelyek egy-egy olyan jól ismert brandre vonatkoztak, mint a Star Wars, az Alien, a Predátor vagy a Terminátor. Nem csoda hát, hogy a zavarosban halászó hazai kiadók tucatszám jelentették meg a hangzatos angolszász álnevek mögé rejtőző magyar szerzők licenc nélküli licencregényeit. Ezeknek a könyveknek a célja semmi más nem volt a könnyű pénzszerzésen kívül – ami általában rányomta a bélyegét a minőségre is.

A leghitványabb bootleg regény ebből az időszakból egyértelműen A Jedi hatalma volt, amit nekem is úgy adtak kölcsön az iskolában, mint a Star Wars-saga hivatalos 8. része! Akkoriban mondjuk én még a 7. részt sem ismertem, édesapám szólt, hogy ez a könyv nagyon hasonlít a szintén 1992-ben megjelent Timothy Zahn-regényre, a Sötét erők ébredésére. És valóban: mintha csak a debreceni Brilliant kiadóvezetője a 14 éves, Star Wars-rajongó unokaöccsének adta volna ki feladatul a nyári szünetben, hogy folytassa a Walhallánál megjelent A Birodalom örököseit úgy, ahogy akarja. Így eshetett emg, hogy ebben az iskolás fogalmazásban megölték Ackbar admirálist, Luke pedig a meggárgyult Jedi-mester, C'baoth legyőzése után a galaxis teljhatalmú ura lett!

9. Gáspár András Han Solo-regénye

konyv_hansolonomadjai_lrg.jpg

A Jedi hatalmát elkövető Malcolm Websterről sajnos máig nem tudni, kicsoda – szerencsére a többi magyar Star Wars-hamisítványkönyv írójának kiléte ma már nem titok. Az 1992-ben megjelent Han Solo nomádjait például az ezredforduló egyik legmenőbb hazai ponyvaírója, Gáspár András követte el Ed Fisher álnéven. Saját bevallása szerint csak azért írta meg, mert fogadott a Valhalla Páholy kiadóvezetője, Novák Csanád ellen: 30 nap alatt le tud adni egy nyomdakész Star Wars-regényt. Ez végül csak másfél hónap alatt jött össze, legalábbis pár éve így mesélte el nekem Gáspár András a keletkezeséi körülményeket:

„Fogadás volt. Nagyon szerettem a Star Warst, de sosem állt szándékomban ilyesmit írni. A Star Wars kánon a mai formájában még nem létezett. Amit forrásnak lehetett használni, az a Marvel '76 és '84 között futó képregénysorozata volt, aminek legtöbb motívuma pont úgy apokrifnek minősült, mint a Han Solo-könyvek. Nekem egy volt meg ezekből még gyerekkoromban, méghozzá német kiadásban, amit (akkor) még elolvasni sem tudtam. Volt benne donkihóte fazonú Jedi-mester, intelligens óriásnyúl és kiborg fejvadász – ez utóbbi került be a regénybe Valance kapitányként.”

A Han Solo nomádjai nekem egyébként a személyes kedvencem, mert egy szép tisztelgés a '80-as és a '90-es évek popkultúrája előtt: van benne akciófilmekbe illő, magányos kommandózás egy hatalmas katonai bázison, kiberzombi rohamosztagosok, mesterséges intelligencia, és egy Robotzsaru-szerű, géptestben élő emberi elme is. Ennek az eklektikus Star Wars-világnak egyébként megvan a magyarázata:

„A Han Solo nomádjai egy tökös-mákos rétes, amibe mindent belepakoltam, ami a témába (az akkori nézőpontomból) belefért. Ami helyenként működik, helyenként nem – főként azért, mert sokkal kevesebb időm volt az alkotóelemek “összeérlelésére”, mint más könyveim esetében. Ez az oka annak, hogy az egyes csapásirányok ilyen könnyen azonosíthatók, a szövegeim hagyományosan erős elemei (a nevek, a hangulatok és egyéb részletek) pedig ilyen hullámzó színvonalúak benne. Nyilván része az életművemnek, akár annak tekintem, akár nem. De nem belőlem fakad, és mert a létrejöttének kizárólag üzleti okai voltak, nem is adtam hozzá magamból annyit, hogy bármilyen szinten a sajátomnak érezzem. A belív és a borító fóliáit a Lucasfilmmel való megegyezéskor  Dale Avery (Nyulászi Zsolt) három könyvével együtt adtuk át a jogtulajdonosnak. A romantikus verzióra – mely szerint máig ott lapulnak egy kaliforniai páncélszekrény mélyén – nagyjából a Baljós árnyak premierjéig tudtam jó szívvel gondolni, azóta nagyjából egyre megy.”

10. Nyulászi Zsolt Han Solo-trilógiája

20170504_082207.jpg

És ha már fentebb szóba került, nem hagyhatom ki a listámból Dale Avery Han Solo-trilógiáját sem, ami a legtöbb Star Wars-rajongó számára sokkal nagyobb kedvenc, mint a koréliai csempész előtörténetének hivatalos krónikája, a Brian Daley-féle Han Solo-trilógia. Utóbbi egyébként vicces csavarként ugyanúgy megjelent a Valhalla páholynál (ideértve a cégvitás korszakban felállított Pendragon kiadót is) a '90-es évek elején Han Solo hadjárata, ...bosszúja és ...küldetése címmel. Sőt, a borító számozása alapján Novák Csanádék kifejezetten azt sugallták, hogy a négy magyar hamisítványkönyv egyenes folytatása Brian Daley-trilógiájának. Szerintem Nyulászi Zsolt, alias Dale Avery sokkal jobban elkapta a Csillagok háborúja-hangulatot ezekben a regényekben, mint a Lucasfilm hivatásos bérírói. A fenti három könyve pedig azért is igen emlékezetes, mert ugyanúgy beleszőtte ebbe is a főgonosz legyőzése érdekében a legádázabb ellenfelével különbékét kötő, birodalmi szolgálatban álló, sajátos szamurájkódex szerint élő fejvadász motívumát, ahogyan élete fő művébe, a kultikus Renegátba.

A magyar Han Solo-trilógia keletkezéséről és utóéletéről rengeteg legenda kering. Egyesek azt állítják, Nyulászi bespeedezve írta meg három hétvége alatt a Valhalla szerkesztőségébe zárva, miután Novák Csanád megnézette vele A Jedi visszatért. Mások úgy tudják, egy Erika írógépen pötyögte le egyetlen hét alatt az első kötet kéziratát, miközben lényegében beköltözött egy Üllői úti McDonaldsba. Hogy mi igaz ebből, azt remélem, a közeljövőben magától Nyulászi Zsolttól tudhatom majd meg – a tény, hogy a Han Solo a birodalmi ügynök idén lesz 25 éves, a Star Wars pedig pár héten belül 40, pont jó alkalom lenne egy jubileumi nagyinterjúhoz!

TETSZETT A POSZT? CSATLAKOZZ A NERDBLOG FACEBOOK-CSOPORTJÁHOZ, ÍGY SOSEM MARADSZ STAR WARSOS ÉS VICO-FILMES KONTENT NÉLKÜL!

Másolt Star Wars VHS-kazettákon nőttél fel? Az országút harcosa volt a kedvenc lapozgatós könyved? Akkor a Világvégi mesék pont neked készült! Barkasszal a posztapokaliptikus pusztulatban - rendeld meg a képregényt akciósan innen!

13 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nerdblog.blog.hu/api/trackback/id/tr2812478791

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

victor vacendak 2017.05.04. 17:11:22

Gáspár egy blogon leírta, hogy szerinte Matheidesz Ferenc volt a gagyi-dzsedi elkövetője. A Szemerey-féle Perry-koppintások AvP (Kelepce meg a Túlélők) voltak még, melyek olvasásakor ugyanaz az "ezhűdeszar" érzés kerített hatalmába, mint az univerzumot átható Luke esetében...

eßemfaßom meg áll 2017.05.04. 17:12:01

Oh amikor a Sarudinál elcseszhette az ember kölke a túrórudiból megspórolt zsebpénzzét ilyen fotókra meg bábokra.

Ilyen kamuSWkönyvek elolvasására soha nem vitt rá a lélek.

Alick 2017.05.04. 18:26:26

"A Jedi hatalma"

Lehet, hogy a Disney most éppen ezt filmesíti meg. :)

dr utcai arcos 2017.05.04. 18:50:18

Nebasz :). A képregények megvannak (mennyit ér most egy ilyen a FEKETEpiacon?), van LeJlás kép és megvan a Jedi hatalma is (ha kell valakinek, egy csokit adok mellé ha elviszi...háháhááááá).

takacs 2017.05.04. 20:49:58

és a Jedi visszatér képes mesekönyv (vagy füzet, mert A4-es), ami a filmből vett képekkel illusztrálja a történetet?

ergerberger 2017.05.04. 22:27:16

"Csillagok háborúlya"

Oké.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2017.05.05. 06:39:00

És egy részét olvastam is a könyveknek :)

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2017.05.05. 09:47:10

@dr utcai arcos: 1000-5000 között mozog a realis feketepiaci ara a Fazekas-féle Star Wars képregényeknek. a konkrét ár nagyban függ az állapottól, meg hogy megfejtették-e benne a keresztrejtvényt!!! :D

NocadLee · http://nocadlee.hu 2017.05.05. 11:57:16

Hűű, az a puzzle megvolt nekem is! Összekuporgatott zsebpénzemből vettem meg a sarki trafikban. Nagyon menő dolognak tűnt ez akkor. :)

És a Star Warsos Fekete Péter is megvolt! :D

REACTOR · http://www.youtube.com/user/Reactor2studio 2017.05.16. 09:44:27

@takacs: Sorban álltam érte az újságosnál suli előtt. El is késtem miatta, de aznap én voltam a király a suliban. A felsősök jöttek kunyerálni, hogy legalább pár oldalt mutassak meg ha nem is adom kölcsön. (csoda, hogy nem vertek meg). Pár héten belül már alig lehetett kivenni a képeket a sok indigózástól.

Terézágyú 2017.05.25. 12:14:16

@takacs:
"és a Jedi visszatér képes mesekönyv (vagy füzet, mert A4-es), ami a filmből vett képekkel illusztrálja a történetet?"

Az eredeti.

Persze ki tudja manapság :)

Madnezz · http://sorfigyelo.blog.hu 2017.08.25. 07:46:15

HŰ! A Playmobil corvinus pajzsokat sosem értettem, hogy gyárthatott olyat egy nyugati cég. :) Most megnyugodtam.
süti beállítások módosítása
Helló