3 többjátékos stratégia, amit évekig nyúztunk a 90-es években!

2017. augusztus 31. 13:18 - -Szűcs Gyula-

A Worms, a Scorch és a Warlords 2 már a böngésződben is elindul!

worms1995.gif

Az, hogy régen minden jobb volt, nem minden retró téma esetében volt igaz. Nekem például a '90-es években sokszor kifejezetten kényelmetlen volt az a felállás, hogy általában mindig több játszani akaró gyerek volt körülöttem, mint otthoni vagy iskolai számítógép. Így aztán folyton át kellett adni a helyemet, ha meghaltam a Prince of Persiában, a Prehistorik 2-ben vagy az Aladdinban (ráadásul én többnyire nem is ezekkel akartam volna játszani, hanem az olyan vicces kalandjátékokkal, mint a Monkey Island, a Day of the Tentacle vagy a Simon the Sorcerer). Épp ezért jöttek kapóra az olyan játékok, amikkel egy gépen többen is lehetett játszani – ezekből mutatom most be a három nagy kedvencemet.

Scorched Earth (1991)

scorch.JPG

Az általában csak "TANKOS"-ként vagy "SCORCH"-ként emlegetett (és lemásolt) Scorched Earth-nek számos olyan mutációja létezett, amiben ugyanazzal a pofonegyszerű játékmenettel kellett legyőzni az ellent. Vagyis: addig állítgattad az ágyúcső szögét meg a lövés erejét, amíg be nem mérted azt az értéket, amivel kilőtted a másik játékost. A Scorch ezt fejelte meg olyan egyszerű, de nagyszerű ötletekkel, mint az energiapajzs, a nyomjelző lövedék, az ellenfelet betemető földkupac-gránát, az ugráló vagy épp hegyoldalról leguruló bombák, a jó öreg napalm (amit elég volt a völgyben levő játékos fölé lőni, hogy rácsorogjon és elégesse), vagy a fél képernyőt megsemmisítő aduász, a Nuke. A szórakoztatóan változatos gyilokeszközök mellé ráadásul nagyon vicces grafikai gegek tarkították a játékot – a kedvencem az volt, amikor a lelőtt játékost elvitték az ufók a klasszikus fénycsíkkal!

scorch2.JPG

A Scorch-csal egyébként egy '90-es évekbeli iskolai töritáborban játszottam a legtöbbet, egy csapatnyi határon túli középiskolással. Arra már nem igazán emlékszem, hogy ez most akkor valami agymosó turulmadaras izé volt-e a tiszaföldvári Hét Vezér/Hét Törzs alapítvány részéről, az viszont biztos, hogy nagyon jófejek voltak a táborlakók. Persze már akkor is az esti csajozás meg a piálás volt a lényeg nekik, de azért elég sokan lejártak a kötelező törielőadások után a focipályára. Na meg az iskolai számtech terembe tábori újságot szerkeszteni, vagy csak úgy lövöldözni egy kicsit valami játékkal. Ma is jól emlékszem, hogy soha azelőtt nem tanultam annyi káromkodást, mint akkor és ott a Scorch-ozó erdélyi srácoktól!

Klikk ide, és már szórhatod is a Nuke-okat meg a Funky Bombokat a haverodra!

Warlords 2 (1993)

82907-2.jpg

Alighanem minden Kaland-Játék-Kockázat- és Conan-rajongó kisfiú kipróbálta a '90-es években a Warlords 2-t, ami a korábbi Warlords egyszerű, középkori várfoglalós tematikáját a seregünkhöz csatlakozó varázslókkal, sárkányokkal, óriásokkal, minotauruszokkal, elf íjászokkal, koponya alakú erőddel, kifosztható romvárossal és egy rakás másik fantasy elemmel bolondította meg. Emlékszem, fél napokon keresztül ültünk a gép előtt a húgommal és az unokahúgomnal, miközben egymás üresen hagyott várait foglalgattuk el - gondosan ügyelve arra, nehogy valamelyikünk elhúzzon a többiektől a fejlettségben. Sosem felejtem el ugyanis, hogy ilyenkor a szarvas sisakos "főwarlord" ékes óangolsággal megdicsérte az illetőt ("Thou are doing well! So far!"), a másolt játékunk pedig lefagyott...

Klikk ide, és már fosztogathatod is az ősi templomokat, hátha csatlakozik hozzád pár tápos lidérc vagy varázsló egység!

Worms (1995)

worms-2.jpg

Ha volt olyan PC-s játék, amit még a Warlords 2-nél is többet játszottunk tesómmal és az unokatesóimmal, akkor az a wrms.exe-vel indítható Worms volt! A Rambo-kukacok háborúját még pár évvel ezelőtt is elővettük, a játék 1995-ös megjelenése utáni két évtizedben pedig sosem volt olyan családi húsvét, karácsony vagy Mindenszentek-napi vendégeskedés, ahol ne ezt nyúztuk volna! A játékot gondolom senkinek sem kell bemutatni: a Scorched Earth-hez hasonlóan itt is egy-egy jól bemért szögű és sebességű lövéssel kell kiiktatni az ellenfél pixelharcosát. Az extra mókafaktort itt az adja, hogy nem egyetlen tankunk, hanem egy négyfős kommandóscsapatunk van, hatalmas fegyverarzenál áll rendelkezésünkre (célkövető rakéták, banándarabokra széteső bomba, karateütés, kamikaze támadás, dinamit, akna, stb. stb.), és rengeteg egyéb dolgot csinálhatunk a harcmezőn az ide-oda mászkálástól kezdve az alagútásáson át a hídépítésig és bungee jumpingig. A pályák ráadásul igen változatosak voltak: harcolhattunk Vietnamban bambuszkunyhók és helikopterroncsok között vagy a homokos strandon, de akár egy idegen bolygón, a Vadnyugaton, egy karácsonyi hangulatú téli tájon és a Pokolban is!

worms.gif

Az alap kezdőtaktika persze bizonyára mindenkinél az volt, hogy megnézte, a véletlen generátor hova sorsolta ki a többi játékos kukacait: ahová a legtöbb ellenfelet tette a gép, oda ment az első légicsapás! A profibb játékosok persze nem ilyen olcsó trükkökkel győztek, hanem addig-addig kommandóztak a pályán, hogy végül dinamitot tudtak dobni a bunkerkomplexum mélyén lapító játékos nyakába, vagy addig nézegették a pályát, amíg egy jó helyről egy körben két kukacot is a vízbe tudtak lökni a hídról egy duplacsövű shotgunnal. Ráadásul a harcos kukacainkat és a csapatunkat is magunk nevezhettük el: nálam az allstar szupercsapatban éveken át mindig benne volt Cpt. Szűcswalker, Izzadékony Jones, Csupavatta és Fájóshátú Axl!

Klikk ide, és már lengedezhetsz is a nindzsakötéllel, amíg bele nem pottyansz a vízbe!

Korábbi nosztalgikus posztjaimban felelevenített, régi PC-s játékok:

TETSZETT A POSZT? CSATLAKOZZ A NERDBLOG FACEBOOK-CSOPORTJÁHOZ, ÍGY SOSEM MARADSZ RETRÓJÁTÉKOS, STAR WARSOS ÉS VICO-FILMES KONTENT NÉLKÜL!

Másolt PC-s játékokon nőttél fel? Imádod a Falloutot és a Last of Ust? Akkor a Világvégi mesék pont neked készült! Barkasszal a posztapokaliptikus magyar pusztulatban - rendeld meg a képregényt akciósan innen!

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nerdblog.blog.hu/api/trackback/id/tr5112758176

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lone 2017.08.31. 20:03:48

A Scorch most is megy de rendesen az originál játék, szigorúan DosBox-ból :)

Pene 2017.09.01. 10:23:42

Warlords 2!!! Te jó ég, mennyit játszottunk vele általánosban :)

grungi · http://grungirpg.blog.hu 2017.09.01. 11:55:17

Mindháromban elég sok órám van. :)
süti beállítások módosítása
Helló