Heti Bond-lány: Rosamund Pike [18+]

2017. október 13. 00:07 - -Szűcs Gyula-

A hűvös angol szépség, aki 12 évvel a Halj meg máskor után lett díjhalmozó sztár

Halle Berry után a Halj meg máskor másik női főszereplője, Rosamund Pike következik a Bond-lányokat bemutató cikksorozatunkban. Ő az egyetlen a Bond-lányok sorában, aki Oxfordban folytatott egyetemi tanulmányokat.

miranda-frost-1.jpg

Rosamund Pike 1979. január 27-én született London Hammersmith nevű negyedében született, Caroline Friend hegedűművész és Julian Pike operaénekes egyetlen gyermekeként. Fiatalon zenei konzervatóriumba és a National Youth Theatre of Great Britain-re járt. Az utóbbi intézmény színitársulatával előadott Rómeó és Júlia után egy ügynök azonnal leszerződtette: olyan brit tévésorozatokban kapott szerepet, mint az Édesek és mostohák vagy a Szerelem hideg éghajlat alatt. Első mozifilmje pont a Halj meg máskor volt: 5 nappal a forgatás megkezdése előtt igazolta le az egyik castingos, így ő alakíthatta Miranda Frostot, a megalomániás főgonosz hűvös eleganciájú jobbkezének (a szerepet eredetileg a popsztár Sophie Ellis-Bextornak szánták).

Rosamund Pike azon kevés Bond-lányok közé tartozik, akik nemhogy nem tűntek el a süllyesztőben, miután ágyba bújtak a 007-essel, hanem pont a Bond franchise körüli hatalmas felhajtás miatt kaptak később jobbnál jobb szerepeket. A színésznő a 2004-es Rochester grófja - Pokoli kéjben Johnny Depp oldalán tűnt fel, és játszott egy msáik kosztümös filmben, a Keira Knightley-féle Büszkeség és balítéletben is.

De a 2000-es években láthattuk a Doomban, Anthony Hopkins és Ryan Gosling Törés című thrillerében és Bruce Willis Hasonmás című sci-fijében is.

A 2010-es évektől a vígjátékszerepek is megtalálták (Barney és a nők, Johnny English újratöltveVad évad)...

..és pár blockbusterben is szerepelt (Jack Reacher, A titánok haragja).

Bár a legtöbb filmjében ártatlan tekintetű, őzikeszemű, megmentésre váró nőt alakított, azért párszor ledobta a textilt egy-egy vadabb jelenet kedvéért - többek között a 2007-es Fugitive Pieces-ben, a Szerelmes asszonyok minisorozatban vagy a Holtodiglan-ban.

A Ben Affleckkel közösen leforgatott Holtodiglan ráadásul a kritikai sikert is meghozta neki: még a legkőszívűbb ítészek és vitriolba mártott pennájú esztéták szerint is élete alakítását nyújtotta ebben a thrillerben! És bár Golden Globe meg az Oscar nem jött neki össze, az eltűnt feleség szerepéért nem kevesebb, mint 25 filmes díjat és fesztiváltrófeát tehetett ki otthon a vitrinbe!

A színésznőtől épp mostanában megy a moziban a HHhH - Himmler agyát Heydrichnek hívják című második világháborús film, és hamarosan debütál Christian Bale Oscar-gyanús westernfilmje, a Hostiles is, amiben az indiánokat a veszélyes senkiföldjére kísérő, bajszos lovassági százados feleségét alakítja majd.

11 éve, a nagy James Bond dvd-koffer megjelenésekor ezt írtam a Halj meg máskor-ról – kábé ugyanezt gondolom róla most is:

A Halj meg máskor! bemutatója előtti évben (2001) a producerek és a forgatókönyvírók komoly dilemma elé néztek: a jubileumi, huszadik Bond-film próbálja meg árnyalni a 007-es karakterét, és vigye el a történetet a realitás irányába - vagy maradjon a jól bevált receptnél, és múlja fölül látványosságban az összes addigi részt? A készítők végül az utóbbi mellett döntöttek: az addigi jól bevált Bond-paneleket nyakon öntötték néhány igazán kitűnő üldözési jelenettel, és némi nosztalgikus iróniával. De semmi több. Éppen ezért csak egyetlen dolog van, ami megmenti a Halj meg máskor!-t a szürke középszerűségtől: hallatlan szellemességgel tiszteleg a korábbi részek előtt, miközben egyetlen percig sem veszi magát túl komolyan.

die-another-day-poster.jpg

Ebből az elején persze még mit sem sejtünk. A Halj meg máskor! szokatlan jelenetsorral indul: a 007-est az egyik észak-koreai rutinküldetése során felismerik - így jár az az ügynök, aki mindig, mindenhol saját néven mutatkozik be - foglyul ejtik, és hónapokig válogatott kínzásoknak vetik alá (utóbbi érdekessége, hogy a szokásos, női alakos főcím-blokkba építették bele, így végre nem a trambulinon ugráló 007-es, és az őt körülvevő lengeruhás hölgyek sziluettjét kell bámulnunk percekig). Ügynökünket ugyan kiszabadítja az MI6, de gyorsan betegszabadságra is küldi, mivel félő, hogy a szervezetébe jutott mérgek hatása miatt kifecsegett ez-azt. Bond persze sohasem tenne ilyet, de mivel ezt rajta kívül senki sem hiszi el neki, maga kívánja kézre keríteni a brit titkosszolgálat sorai közé befurakodott árulót. Egy ősi meditációs technikának, és a látványosan szerencsétlen személyzetnek köszönhetően sikerrel szökik meg az MI6 kórházhajójáról - hogy régi kapcsolatait és összeköttetéseit felhasználva, világkörüli (nosztalgia)utazásra induljon.

die-another-day-10.jpg

Hongkongi luxushotel, kubai tengerpart - a 007-es nyomozati módszerei semmit sem változtak 1963 óta. A havannai strandon ráadásul összeakad későbbi segítőtársával, a csinos és rámenős Jinx-szel (Hale Berry), aki pont olyan fürdőruhát visel (a Bahamák kagylógyűjtői közt rendszeresített késsel az oldalán), mint amilyet Ursula Andressen, a legelső Bond-lányon láthattunk a Dr. No-ban. És a rejtett utalások csak szaporodnak. Bond ornitológusként mutatkozik be a habokból Honey Riderként kiemelkedő hölgynek - Ian Fleming ugyanis A nyugat-indiai szigetvilág madarainak írójától, egy nagy szaktekintélynek számító jamaicai madarásztól kölcsönözte az elegánsan egyszerű James Bond nevet.

die-another-day-2.jpg

Londonra váltunk: befut aktuális főgonoszunk, a "Gyémántkirály" Gustave Graves (Toby Stephens) is. Lovaggá ütési ceremóniájára egy brit zászlót formázó ejtőernyővel érkezik - ez A kém, aki szeretett engem nyitójelenetéből lehet ismerős a legelvetemültebb Bond-rajongók számára. Bond is hamarosan megérkezik (az ügynök, akiért cserébe az észak-koreaiak elengedték, felbukkant egy kubai génlaborban is - és épp Graves-gyémántokat hordott a nyakában szuvenírként), hogy a változatosság kedvéért ne lövöldözéssel és robbantásokkal, hanem kosztümös filmeket idéző kardcsörtetős jelenetekben amortizáljon le egy elegáns tiszti vívóklubot.

die-another-day-3.jpg

A korábbi filmekben már megszokhattuk, hogy az MI6 a legelképesztőbb helyeken építi ki bázisait. Hongkong partjainál elsüllyedt csatahajó (Az aranypisztolyos férfi), és az egyiptomi piramisok mélyén felépített labor (A kém aki szeretett engem) után egy elhagyott ügynökök számára létesült elhagyott metróállomásra vezet utunk. A forgatókönyvírók leleményessége folytán a brit tikosszolgálat itt tárolja az előző tizenkilenc film szuperkütyüit. Míg Q (John Cleese) a szokás fegyverbemutatóját tartja, Bond a Tűzgolyó hátirakétáját babrálja - de a rutinos néző hamar kiszúrhat a háttérben egyéb relikviákat is: az úszó álkorokodil, és a lószállítóból átalakítható sugárhajtású mini-repülő például a Polipkából lehet ismerős. Bond egy pillanatra elidőz a From Russia With Lovehíres, fontsterlingekkel és rugóskéssel felszerelt robbanó ügynöktáskája mellet (Rosa Klebb híres penge-cipőjébe pedig még bele is szagol!) majd a régi idők emlékére az új filmek BMW-je helyett ismét egy Aston Martinba ül bele - mely ezúttal nem csak a szokásos rakétákkal és katapultüléssel lett felszerelve, hanem egy láthatatlanná tevő álcázóberendezéssel is.

die-another-day-old-toys.jpg

A Gyémántkirály igazi extravagáns főgonosz, titkos rejtekhelyét minden elődjénél extrémebb környezetben építette fel. Izlandi hópalotája, és a mellette felhúzott üvegház a svéd jéghotelek és az amerikai Éden-projekt (nagyszabású kísérlet a növények mesterséges fénnyel való táplálására) forgatókönyvírók által létrehozott látványos elegye. Természetesen az izlandi gyémántbánya csak álca (a köveket Dél-Afrikából csempészik), része egy nagyszabású világpusztító tervnek. Gustav Graves ugyanis innen irányítja azt a műholdat, amelynek fókuszált fénycsóvája képes egész városokat vagy hadseregeket elpusztítani - akárcsak a Gyémántok az örökkévalóságnak hasonló képességekkel rendelkező szerkezete. De más nosztalgikus szuperfegyver is megtalálható ezen a bázison: a megkötözött Jinx-et (aki mint kiderül szintén zenész: titkosügynökként van jelen Graves jeges estjén) például a Goldfingerből kölcsönvett lézerágyúval akarják lefejezni.

die-another-day-laser.jpg

Az ezután következő autós üldözés alighanem az Őfelsége titkosszolgálatábanjégrallyjának újragondolása - de egyben magasabb szintre emelése is. A Bond-filmek akciójelenetei mindig is arról voltak híresek, hogy lehetőség szerint mellőzik a komputergrafigát, és a kaszkadőr-koordinátorok elképesztőbbnél elképesztőbb ötleteit hús-vér szereplőkkel veszik fel. A fegyverekkel dugig tömött Aston Martin és a hasonló műhelyből kigördülő Jaguar kergetőzése a befagyott izlandi tavon pontosan ilyen jelenet - és pontosan ezért okozott gondot a forgatás során, hogy a tó fittyet hányva a forgatási ütemtervre, csak nagysokára volt hajlandó befagyni.

miranda-frost-6.jpg

Az előző film (A világ nem elég) hagyományt teremtett azzal, hogy egy kis csavart visz a történetbe a főgonosz és/vagy a 007-est segítő alkalmi hölgypartnerek igazi kilétét illetően. Ezúttal nem csak Gravesről, hanem bájos asszisztenséről (Rosamund Pike) is kiderül, hogy nem teljesen az, akinek mondja magát. A Halj meg máskor! egyúttal abban is hasonlít elődjére, hogy a film végi Nagy Leszámolás ezúttal is egy fullasztóan zárt térben zajlik - ott a tengeralattjáró reaktorkamrája, itt pedig a bekapcsolva felejtett szuperlézerbe navigált repülőgép lesz a főgonosz (és hűséges zsoldosainak) végső nyughelye.

dieanother.jpg

A Halj meg máskor! látványosan csomagolja újra a régebbi akciójeleneteket, és cinkosan kikacsint a nézőre, vajon az felismeri-e néhány kisebb vagy nagyobb tárgyról, hogy melyik korábbi részből való - de a 007-es előző történetei nélkül aligha lenne több egy átlagos akciófilmnél...

Ítélet:

4hcsillag560.jpg

 

 

Még több Bond-lány a Nerdblogon!

TETSZETT A POSZT? CSATLAKOZZ A NERDBLOG FACEBOOK-CSOPORTJÁHOZ, ÍGY SOSEM MARADSZ JAMES BONDOS, STAR WARSOS ÉS VICO-FILMES KONTENT NÉLKÜL!

Másolt James Bond VHS-kazettákon nőttél fel? Az országút harcosa volt a kedvenc lapozgatós könyved? Akkor a Világvégi mesék pont neked készült! Barkasszal a posztapokaliptikus pusztulatban - rendeld meg a képregényt akciósan innen!

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nerdblog.blog.hu/api/trackback/id/tr9312939679

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Morpheus. 2017.10.13. 17:04:56

Gyönyörű szemek és fantasztikus test. Intellektuális és mégis buja szépség.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2017.10.13. 18:51:06

Nekem nagyon tetszik. Igazán alkalmas a gonosz-szerepekre, és hozza is.

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2017.10.14. 09:01:27

Pontosan, ezerszebb szebb nekem mint a hallyberry vagy ki

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2017.10.14. 10:20:14

@Kelly és a szexi dög: Mert a Holtodiglan alatti galériában mellbimbó és pöcörő is látható.
süti beállítások módosítása
Helló