10 rajzfilm a 80-as és a 90-es évekből, ami örökre az agyunkba égett

2017. november 19. 18:56 - -Szűcs Gyula-

Megszakították a Kacsameséket! Sosem tudtuk meg, mi lett az Elsüllyedt világok vége!

A Tiloson futó Régen minden jobb volt James Bond-adásai után újabb műsorba kaptam nemrég meghívást: ezúttal a Klubrádió Popfilterében Csepely Adrienn faggatott ki a kedvenc rajzfilmjeimről. Valamint arról, hogyan hatja át a jövőre már 110 éves animációs műfaj a popkultúrát – sőt, a mindennapjainkat.

1zn7nv.gif

Maga az adás itt hallgatható meg:

Alant pedig leírom, miért pont ezeket a rajzfilmeket választottuk ki, amikből végül én is összepattintottam ezt a jó kis toplistát. A lista és a beszélgetés apropóját egyébként az adta, hogy november 20. a gyerekek világnapja, amihez korábban a Unicef és a Cartoon Network egy közös kampányt is indított Aki ver, az nem haver! címmel.

23517972_2053390938213901_7459933077082607657_n.jpg

 

1. Kacsamesék

1993. december 12. – a Magyar Köztársaság fekete napja. Nemcsak azért, mert elhunyt Antall József miniszterelnök, hanem mert a halálhír bejelentése körüli tökölés miatt félbe szakították a Disney családi mozidélutánját, így szegény gyerekek sosem tudták meg, mi lett Dagobert bácsi fagylaltjával és vagyonával. Pálfy G. István, a Híradó akkori főszerkesztője egyébként már a Walt Disney bemutatja előtt be akarta jelenteni Antall halálát, de meg kellett várnia, hogy Boross Péter belügyminiszter a kormányülésről megérkezzen a tévészékházba elmondani a búcsúbeszédet. Így a rendszerváltást gyerekként megélő, épp ezért gyökértelen „Kacsamesék-generáció” kollektív tudatába ugyanúgy örökre beleégett Antall halála és a Disney-mesét hirtelen felváltó, sokkoló gyászinduló, ahogy az amerikaiaknak a JFK elleni merénylet, vagy a WTC-ikertornyok leomlása. A Disney-délután megszakítása ráadásul mindent elmond az akkori Magyarországról. Elvileg már nagykanállal habzsoltuk a nyugati popkultúrát, gyakorlatilag viszont még minden a régi, gulyáskommunista beidegződések szerint működött, és senki nem mert semmit tenni, amíg valami Nagy Ember jókora spéttel, személyesen meg nem mondta, mi legyen.

 

2. Macskafogó

Generációk örök kedvence, Ternovszky Béla és Nepp József kultikus mesterműve, a '80-as évek hazai rajzfilmgyártásának csúcsa, a béketábor frappáns válasza a Bond-filmekre. A mai napig idézgetünk belőle a konyhába szorult házibulikon (lásd: „Jöjjön csak közelebb, Safranek!” vagy a „Mehetünk vissza a balettbe ugrálni!”). Cat City címmel külföldön is óriási siker volt – a 2007-es Macskafogó 2-t viszont próbáljuk meg inkább örökre kitörölni az emlékezetünkből.

3. Tom & Jerry

A halhatatlan klasszikus, aminek a legemlékezetesebb, jazzdallomkra kergetőzős részei ugyan az 1940-es években készültek, de a '90-es években nem telhetett el úgy az újév napja, hogy a Cartoon Networkon ne legyen Tom és Jerry-maraton! Nekem a mai napig óriási kedvencem az 1950-es Texas Tom című epizód, amiben Tom az If You're Ever Down in Texas, Look Me Up című, 1940 körüli, népies műdal bluesváltozatát adta elő egy elképesztően kúl rajzfilmcowboyként:

 

4. Gyalogkakukk és Prérifarkas

A kedves kis Prérifarkas már 1949 óta kergeti szakadatlanul a szemtelen Gyalogkakukkot, örök rajzfilmes toposszá emelve azt a poént, hogy ha elég gyorsan futunk, át tudunk kelni akár egy szakadékon is. Érdekesség, hogy az a bizonyos ACME cég, ahonnan a prérifarkas mindenféle cuccokat (páncélszekrény, üllő, rakétameghajtású görkori, stb.) rendelt a kergetőzéshez, valójában sosem létezett: ugyanolyan kitaláció, mint Quentin Tarantino Big Kahuna burgerezője. Ennek ellenére (vagy pont emiatt) a magyar cégek előszeretettel használják a rendszerváltás óta a legváltozatosabb formában az Acme Kft. nevet.

 

5. Donald kacsa a II. világháborúban

Miki egér matrózblúzos cimborája 1934-ben született meg, hogy aztán 8 évvel később a tengerész múltja miatt máris náciellenes propaganda rajzfilmekben szerepeljen. 1942-ben ugyanis Donald kacsa jó hazafiként beállt az amerikai hadseregbe, hogy a Wartime Donald című, 6 részes minisorozatban végigszerencsétlenkedje az ázsiai front legismertebb csatáit. Az igazi kultúrtörténeti csemege azonban az éneklős-táncolós Der Fuehrer's Face című 1943-as, Oscar-díjjal jutalmazott rész: Donald itt egy német lőszergyár szalagsora mellett kiáltja folyton, hogy Heil Hitler – aztán persze kiderül, hogy az egészet csak álmodta.

 

6. Elsüllyedt világok

Gyerekkorunk legnyomasztóbb, ugyanakkor egyik legemlékezetesebb meséje, amiben a szépséges Arkana (magyar hangja: Détár Enikő) elindul Árkádia beteg napjától a Föld felszíne felé beszélő űrhajója, a Shag Shag fedélzetén. Közben mindenféle izgalmas kalandokba keveredik újdonsült barátaival: Bobbal és Rebekával, és minden kisfiú kedvencével, Spartacusszal, aki Bárkár városának sztárgladiátorából lett a Föld belső rétegeit járó magányos kalandor (persze később kiderül, hogy Spartacus ősei is árkádiaiak voltak, csak a karpántos-csáklyavetős harcosok inkább a száműzetést választották). De persze még Spartacusnál is népszerűbbek voltak anno a kalózok: Agyalap, Zsebpiszok, Maxigáz és Popócici, akik a francia képregényekből kölcsönzött, jellegzetes komikus karakterek voltak, és minden dilizést bevetettek, hogy oldják egy kicsit a szegényes hátterű rajzfilm nyomasztó búskomorságát – a dalukat bizonyára még ma is mindenki kívülről fújja, aki a '80-as és a '90-es években volt gyerek!

 

7. Dexter laboratóriuma

„Omelette du fromage!” – ki ne ismerné ezt az autóskártyás Lola T-vel felérő, mindent vivő mondatot a Dexter rajzfilmsorozatból, amivel Genndy Tartakovsky a kedvenc őrült tudósos ZS-filmjeinek állított emléket? A még nem szinkronosan futó Cartoon Network egyértelműen a '90-es évek szórakoztatóiparának emblematikus zászlóshajója volt Magyarországon – aki nem innen tanult meg angolul, az vagy a videojátékokból, vagy sehogy!

 

8. Pindur Pandúrok

A Dexter laboratóriuma és Johnny Bravo mellett az 1998-ban elstartoló Pindur pandúrok sorozat volt a Cartoon Network harmadik legmenőbb szériája. Az egyes epizódok még ma is ezerszer újranézhető klasszikusok, leginkább azért, mert könnyed eleganciával ötvözik a szuperhősös képregényeket a városrombolós King Kong-, Godzilla- és japán óriásszörnyes filmekkel. Ráadásul mindezt úgy, hogy a cuki címszereplőket, Sziporkát, Csuporkát és Puszedlit a képregényeket és katasztrófafilmeket nem feltétlenül kedvelő lányok is azonnal megkedvelhetik. 

 

9. Simpson család

Amerikában 1989-től, itthon 1998-tól vetítette a tévé a popkulturális kikacsintásokban tobzódó Simpson családot – aminek a főszereplőit, Homért, Bartot, Lisát és a többieket addigra már sokan ismerték a külföldi adókról. Vagy épp a bálás ruhavásárokon és turkálókban mindig kapható Simpson-pólókról. Homér szinkronja Székhelyi Józseffel egyébként szerintem sokkal viccesebb, mint a tróger családapa eredetije!

 

10. Egyszer volt... az élet

Nem hiszem, hogy volt olyan gyerek, aki ne zárta volna azonnal a szívébe Albert Barillé kultikus ismeretterjesztő animációs sorozatát, ami egy viccesen furcsa, élő-lélegző, utópisztikus sci-fi világként mutatta be az emberi szervezetet. Nekem személy szerint Peti parancsnok és a többi fehérvérsejt járőrhajója volt a kedvencem, de persze nagyokat nevettem az agyközpontot irányító, néha elszunyókáló, szeleburdi Mesteren, a ráérősen sétálgató, életbevágóan fontos oxigént cipelő hemoglobinokon, a gonosz vírusokon – és egyáltalán azon, hogy a francia animátorok ugyanazt az 5-6 arcot hasznosították újra az összes Egyszer volt... rajzfilmben, az emberi testtől kezdve a történelemleckékig!

59 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nerdblog.blog.hu/api/trackback/id/tr9313310903

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szekőcei 2017.11.20. 09:36:19

micsoda válogatás! :)

Nekem talán kicsit hiányzik a Boci és Pipi - de a kacsamesés-megszakítós-megfogalmazásért jár a maxirespect. :)

RTB 2017.11.20. 10:37:33

és nincs benne az Idő urai és a Hófehér, hogy lehet ez?

Bambano 2017.11.20. 10:43:15

A prérifarkas azért az acme-től veszi a dolgokat, mert az mindent gyárt.
American Company Manufacturing Everything.

A Macskafogónak meg nem volt sikere külföldön, a külföldi forgalmazó üzletpolitikai okokból elhallgatta a filmet.

A nép fia 2017.11.20. 10:43:35

Az Elveszett világokat hol lehetne megszerezni?!

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2017.11.20. 11:03:49

@Bambano:
Ehhez képest a kanadai-magyar producer, Joseph Sefel / Séfel József saját bevallása szerint 500 000 dollárt adott a Macskafogóra (és ugyanennyit a Szaffira), pont azért, hogy külföldön is bemutathassa majd, ne csak a magyar piacon legyen sikere. Azt még a Sefellel régóta haragban lévő Jankovics is elismerte legutóbb a Biblia rajzfilmről szóló könyvében, hogy Sefel nélkül bajosan finanszírozhatta volna meg egymagában a Pannónia a Macskafogó gyártását a '80-as években. Csak mivel a kanadai producernek rengeteg vitája volt a pannóniásokkal, a pénzről és a Cat City '87-es amerikai vetítéséről nem nagyon beszélt később se Jankovics, se Nepp, se Ternovszky (legalábbis nekem nem rémlik ilyen interjú), vagy ha igen, akkor valószínűleg negatívan tüntették fel Sefel munkásságát, a korábbi vitáik miatt.

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2017.11.20. 11:09:05

@RTB: Az Idő Urai valószínűleg a legtöbb gyereknek félelmetes és érthetetlen mesének maradt meg, gyaníthatóan a frölonok zsizsegése és az időugrás/időparadoxon miatt.
Szerintem mindenki eltemette az agya hátsó zugába, és csak jóval később jött rá, mekkora kúlság!

Egy kis video · https://www.youtube.com/channel/UCVbB2UafP2iCT-YdSE0XpZw 2017.11.20. 11:15:49

A Kacsamesék megszakítása akkora vakuemlék volt a generációmnak, hogy tényleg újra meg újra előjön különböző visszaemlékezéseken, így szegény Antall József halála egészen mást jelent nekünk, mint amit elvileg jelenthetne. Ezt az eseményt is "beválasztottam" a '90-es évek tévésorozatainak legemlékezetesebb pillanatai közé egy videóban. Akinek van kedve, ezt az eseményt videós formában is megnézheti itt: www.youtube.com/watch?v=L5tSWjoTlwk

KariKa 2017.11.20. 11:17:57

Bármelyik CN-ös sorozatot veri a dr. Bubó.
De nagyon vicces volt még a Menő Manó is.

(Mindkét sorozat a 70-es években indult, de ment a 80-asokban is.)

Nagyfilmben tényleg jó volt a Hófehér, bár én személy szerint jobban szeretem a Szaffit.

pytta 2017.11.20. 11:31:28

Az Egyszer volt... sorozatból nekem a Világűr még jobban tetszett, bár tény, hogy az Élet kultikusabb, mi anno még gimis biológia órán is néztünk belőle részeket :)

Bergyilkos Bohoc 2017.11.20. 11:33:52

Tudom, hogy egyedül vagyok de annyira rühellem a Macskafogót. Az ilyen jazzes, Cotton Club Singers-es zenétől a hideg kiráz, az a kis taposnivaló műmájer Grabovszky olyan kurva irritáló, hogy én végig a macskáknak drukkoltam, plusz gyerekkoromban a vérszívó denevérektől meg konkrétan napokig rémálmaim voltak.

Mr. Helldorado 2017.11.20. 11:34:46

Én azért belevettem volna a felsorolásba a keleti blokk rajzfilmjeit is a 80-as évekből: Rumcájsz, Kis vakond, Lolka és Bolka, Kockásfülű Nyúl és a Tom és Jerry keleti reinkarnációját, a No megállj csak!-ot is. Mert bár kétségtelen, hogy a 80-as években már felkerült pár parabola a házak tetejére és jött vele az angol/német nyelvű GI Joe, Inspector Gadget, stb. féle szombat/vasárnap reggeli rajzfilm (amiből nyilván semmit sem értettünk), de a tévében az esti mese blokk kínálatában az előbb említett cseh, lengyel és orosz mesék voltak.

De tisztában vagyok vele, hogy a lista az 10-es, és így nem kerülhet fel rá minden.

Bergyilkos Bohoc 2017.11.20. 11:38:27

@pytta: Nekem az Egyszer volt… az ember tetszett a legjobban a történelmi téma miatt. Azt hiszem az volt a legrégebbi, szerintem sokan nem is emlékeznek rá. Hiába szerettem a biológiát is, a vörösvérsejtes sztorik azért már nem nagyon voltak befogadhatóak.

RTB 2017.11.20. 11:41:15

@Mr. Helldorado: ezt a vonalat nem erőltetném. A no megálljcsak konkrétan szar volt, történet, látvány, minden.
Rumcájsz, Lolka Bolka? mi volt benne a jó? Akkor román Michaela sorozatot is szeretned kellett:)
Kis Vakond még úgy ahogy, a kockásfülü nyúl aranyos, de semmi több.

RTB 2017.11.20. 11:42:37

@-Szűcs Gyula-: igazad van, felnőttként láttam újra az Idő urait. Gyerekként a hangulata fogott meg, és nagyon nyomasztó volt.

erkölcsi hulla 2017.11.20. 11:49:15

Mézga család nem játszik?

Zacskóstej 2017.11.20. 11:49:43

Lehetne egy 80-as 90-es évek leggyűlöltebb mesék listája is.

Varjúdombi mesék, nálam a no megálljcsak is, barbapapa, az az elefántos...nem tudom már mi volt a neve...blinky bill..és minden idők szerintem leggusztustalanabb meséje....Maja a méhecske. A hideg ráz tőle most is.

DocBulywood 2017.11.20. 11:49:46

@RTB:

A Kockásfülű Nyúlnak aranyos volt a zenéje. Egyébként szvsz szinte mindegyik rajzfilmnek szinte sláger-gyanús zenéje volt.
Az Arkadia-nak mindent vitt: Volt rég, nem is olyan rég egy szép világ, most már, nyoma sincs a Föld színén, ... lalala...

Manapság nem nagyon vannak igazán fülbemászó rajzfilm-zenék, de pl játékprogram zenék sem. Filmek közül nekem a Gravitáció utolsó száma nagyon bejött, amikor SB kijön a vízből. Az odab.sz, de rendesen.

Ja, meg az Adaggio a Napfényből.

Bocs, elkalandoztam...

Intimitás Gourmet · http://intimitasgourmet.blog.hu/ 2017.11.20. 11:52:13

@-Szűcs Gyula-: Évekig kísérette az a film. Emlékszem mikor bemutatták a TV-ben, lehettem vagy 9-10 éves, és nemhogy nem értettem, nyomasztott az egész.
Pár éve kiadták DVD-n. Ha van film amit nagyon alulértékelnek, és nincs még abszolút kult státuszban az ez.
Hibátlan remekmű.

nemecsekerno_007 2017.11.20. 12:14:34

Vámpírok Havannában - kubai rajzfilm. :)

Baaah 2017.11.20. 12:20:20

Az egyszer volt sorozat inkább az egyszer volt ... az ember részei 80-90-es évek nekünk, mint az ... élet (szerintem azt nálunk jóval később adték csak le), és az nekem jobban is tetszett még akkor.

A dexter és PP-ket is későbbinek gondoltam, ez meg is lepett, hogy nem 2000 utániak, de ha ezek belefértek akkor a South Park miért nem?

Denise Hogyisdugják 2017.11.20. 12:21:04

oggy és a svábbogarak hogy maradhatott le...? meg a zizzent űrdinkák vagy mi volt a nevük, amiben egy szakadt házban rejtőztek el és embernek álcázták magukat és mindig jött értük valami bérgyilkos-féle sötét figura...
az idő uraitól én is sokáig féltem.

2017.11.20. 12:42:35

Szerintem a Macskafogó2-t érdemtelenül bántjátok. Elsőre nem tetszett, de harmadik, negyedik alkalommal már kifejezetten... ("Ki itt a vezető? Én! Helyes, akkor te vezeted az áramot." :D)

Lady Ann 2017.11.20. 12:46:20

A Pindur Pandúrok addig volt jó, amíg eredeti hanggal ment. Bár kb. az összes CN szinkron kriminális lett, nem is értem, miért kellett a magyar hangot erőltetni :(

eßemfaßom meg áll 2017.11.20. 12:53:30

@-Szűcs Gyula-: "Szerintem mindenki eltemette "

szerintem nem én pl megvettem a képes"könyv"változatot is és sokszor végigolvastam.

eßemfaßom meg áll 2017.11.20. 13:01:32

@hullajelölt88: ha elég sokszor letolsz valami szart, bele lehet zúgni.

"De most már rendben van, minden rendben van, a küzdelemnek vége. Diadalt aratott önmaga fölött. Szerette Nagy Testvért."

FF 2017.11.20. 13:03:20

A Powerpuff Girlst imádtam, de a magyarításától kiver a víz.

A Tom és Jerry már akkor is tré volt, csak még nem jöttem rá.

Az Egyszer volt... sorozat meg nekem az Egyszer volt... az embert jelenti, én spec ennyivel öregebb vagyok, hát bocs.

Blobov 2017.11.20. 13:04:04

Valahonnan rémlik, hogy az Elsüllyedt világok érthetetlen volt a tévében, mert mintha akkor rossz sorrendben adtál volna le a részeit.

ixub 2017.11.20. 13:31:32

Jamie és a csodalámpa

marczy 2017.11.20. 13:39:33

@A nép fia: Neten fönt van, a probléma az, hogy a teljes sorozat a maga 52 részével tudtommal csak eredeti nyelven, azaz "fhansziá"-ul van meg. Kapcsolódott hozzá egy szintén fhanszia honlap is, ezt már sajnos nem találom. Bár tanultam fhansziát, nem vagyok azon a szinten, hogy értsek belőle mindent. A részek sorrendje körüli kalamajka is megoldódik, ha a neten lévő lejátszási listákat nézitek.
Az első évad (1-26. rész) magyar szinkronja igencsak jól sikerült, a színészek hanghordozásától kezdve a kalózok jóféle magyar humorral történő megspékeléséig kár, hogy aztán a 2. évadba mindez nem igazán vagy csak részben tudott átkerülni. Eleve az egész anyag kalandos úton jutott el Magyarországig (a YouTube talán épphogy létezett akkor), ráadásul 99%, hogy nem a francia, hanem vélhetően az angol verzió (bár erre csak a Minimax-főcímből következtetek), következésképpen eleve magán viselte az anyag az angol-amerikai kultúrkör nyomait. A régi színészgárda tagjai közül sem mindenki élt már /
vállalta el a felkérést, így szükségképpen eléggé más lett az eredmény, mint az első évadban. Azért kíváncsi lennék arra is, hogy a szerzője, bizonyos Nina Wolmark hogyan került Minszkből(!) Fhansziaohszágba...

RobertThorn_ 2017.11.20. 13:39:58

Állatolimpia?
Mofli az utolsó koala?
Pif és Herkules?
Praclifalva lakói?
Nils Holgersson?

..és aminél sokkolóbb nem volt azóta se, még csak megközelítőleg sem: Lukas a rongytigris?

marczy 2017.11.20. 13:44:38

... ja igen, fönt voltak sokáig a neten azok a régi cikkek is, amelyekben nagy garral beharangozták, hogy készül a 2. évad szinkronja, és ezekből tudható, hogy a 2. évad anyagához nem lehetett egyszerű jogszerűen hozzájutnunk.

marczy 2017.11.20. 13:46:23

@RobertThorn_: A Nils Holgersson valóban aranyos volt, a Praclifalva talán azért maradt ki, mert rövid volt maga a sorozat.

RTB 2017.11.20. 13:58:07

Ha már nyomasztó emlékek: A szintén magyar nemzetközi kooprodukcióban készült Hugó a viziló mond valakinek valamit? Kiirtják a vizilovakat miatt, egyedül Hugó marad meg, árván

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2017.11.20. 14:00:39

@marczy: Nem volt az olyan régen, mindössze 8 éve, én is írtam róla az Indexre:
index.hu/kultur/cinematrix/ccikkek/2009/07/27/agyalapnak_hivnak_a_tarsaim/

@Zacskóstej: Varjódombi mesék és a több paráztatós mese Top10-es listáját már ellőtte tavaly ilyenkor a Tilos Rádió:
www.mixcloud.com/Regenmindenjobbvolt/r%C3%A9gen-minden-jobb-volt-2016-november-18-a-10-legrosszabb-mesesorozat/

KolompárRómeó 2017.11.20. 14:08:58

Vrungel Kapitány kalandjai, szovjet rajzfilm. Méltán ide tartozik :D

ComLo 2017.11.20. 15:15:42

Ez hogy maradhatott ki? 80-as 90áes évek fordulóján élő gyerekként, egyszerűen kötelező volt: Tini Ninja Teknöcök. Fiuk között gyakorlatilag kötelező volt nézni :-) .

Két érdekesség jut eszembe róla, az egyik hogy azóta elkerültem a világ másik végére, és az Indonéz vidéki faluban felnőtt barátnőmmel beszélgetve, kevés közös kultúrális alappontot találtunk gyerekkorunkból, de a TMNT az volt :-D .

A másik, hogy pár éve találtam otthon egy videókazettát G I Joe, He-man, és TMNT részekkel. Az első kettő iszonyat gáz volt, viszont a TMNT egy meglepően jó sorozat volt. Kár érte amit Bay müvelt vele ...

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2017.11.20. 15:35:06

@ComLo: Világ túlfele? Indonéz barátnő? Tini nindzsák?
Nem te vagy véletlenül Jake the Snake?
:D

ComLo 2017.11.20. 16:16:32

@-Szűcs Gyula-: a professional wrestling-el engem a vilàgbòl ki lehet kergetni :-)

De igen, generàcionk kettè vàllik itt, akik gyerekènt nèztek pankràciot azokat megfertözött, èn igazi sportot nèztem ( :-P ) ès mikor felnötkènt belenèztem iszonyat gagyinak tünt. :-)

dr. mesterséges színezék 2017.11.20. 16:37:40

@Bambano: És mint annyi minden, persze az ACME is megtalálta a helyét az informatika szegleteiben: personal.ee.surrey.ac.uk/Personal/L.Wood/jargon/html/A/Acme.html.

A perlben külön baromsággyűjteményt inspirált: perl-begin.org/humour/#Acme

dr. mesterséges színezék 2017.11.20. 16:42:05

@-Szűcs Gyula-: Hálistennek akkor már túlvoltam pár (a Kincskereső kisködmön helyett olvasott) galaktikás időhurok-pofonon, ezért az Idő urai már nem kottyant meg. Mármint az időhurok nem - ettől még sokszor közel álltam a bőgéshez, amikor felidéztem a nem-éppen-happy-endet.

dr. mesterséges színezék 2017.11.20. 16:44:31

@erkölcsi hulla: A Vakáción a Mézga család az egyik kedvencem volt - csak utáltam a baromi hosszú főcímét. Ha semmi más nem oltott volna be hülye szóviccekkel, akkor is megtette volna a magáét a rengeteg romhányis rajzfilmszöveg.

Persze, a dr. Bubó is.

dr. mesterséges színezék 2017.11.20. 16:48:11

@ixub: A Jamie és a csodalámba minimalista rajzfilmbe ágyazott abszurd gyerekeknek. Letagadhatatlan angol marháskodás, túl nem tolva, de vissza nem fogva. Minél vénebb vagyok, annál hajlamosabb vagyok röhögni rajta, pedig gyerekként "csak" a rajzfilmet láttam benne.

dr. mesterséges színezék 2017.11.20. 16:49:43

@RTB: "Hugó a viziló mond valakinek valamit? "

Azon nem MAJDNEM sírtam, hanem konkrétan.
De az pont úgy volt jó. Sajnálom a kölköket, hogy ma minden hepiend.

Doryyka 2017.11.20. 16:53:32

@RTB: most kaptak meg a kolykok DVD-n, kiver a viz ha hallom (“vizipaci”, bleee)

grungi · http://grungirpg.blog.hu 2017.11.20. 16:56:55

+pont az Elsüllyedt világokért és az Egyszer volt... sorozatért.

Én is Spartacusért és a fehérvérsejtekért rajongtam. :) Most is ott vannak a gépemen és néha megnézek egy részt belőlük.

fénycsepp 2017.11.20. 19:26:28

A nyolcvanas even Jugojaban több amcsi rajzfilm ment, mint szoci...nem tudom elképzelni, mit szivhahott a gyerekprogram szerkesztő, amikor esti mesének egyszer beválogatta a Gusztàvot :D. Gyerekként nekem legjobban hupikek torpikek tetszettek, a kilencvenes években rakattantam a Simpsonekra (hála a német csatornának). Szerintem a magyar szinkronja borzalmas. Kétezres években Futurama, valaki?:)

Void Bunkoid 2017.11.20. 20:28:54

Hugó a víziló tényleg konkrétan besírós.

Az idő urai egyszerűen FÉLELMETES és valóban érthetetlen gyerekként, és ráadásul idegesítően francia is (a "frelon" franciául egyszerűen csak azt jelenti, hogy lódarázs...).

A varjúdombi mesék szintén félelmetes.

Jamie és a csodalámpa egy zsenialitás, azt aki írta, konkrétan folyamatosan be lehetett gombázva vagy bélyegezve, az egész olyan, mint egy baromi durva lökött trip, már eleve az a szivárványos csúszda, amin lecsúszik súlyos, egyszer kipróbálnám beszakadva végignézni, de félek, hogy a környék nem tudna aludni a röhögésemtől.

No de ami az igazán félelmetes volt, és még senki sem említette, az a Lucas, a rongytigris. Az felért egy horrorral, főleg, hogy finn volt ugyan, de a svéd szinkronos változatot vette át a tévé egy kurva idegesítő hangú narrátorral, aki végig áthallatszott a magyar "szinkronon" - nem volt igazi szinkron, inkább csak hangalámondás, de legalább azt a zseniális orgánumú, azóta sajnos elhunyt Koroknay Géza tolmácsolásában hallhattuk.

Sequoyah 2017.11.20. 21:03:24

Szerintetek melyek ezek kozul azok, amelyeket mindenkepp megmutattok sajat gyerekeiteknek, mert enelkul nem nohetnek fel?
Reszemrol az "Egyszer volt hol nem volt..." sorozatot mar jo elore beszereztem, mert nemcsak hogy gyerekkent jol szorakoztam rajta, de rengeteget tanultam is beloluk. Amikor orvosi problemakrol hallok, meg ma is ez a mese vonatkozo reszei ugranak be:)

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2017.11.20. 22:36:19

@Sequoyah: A fenti 10 közül? Mindegyiket/bármelyiket.
Belőlünk is ember lett, miután megnéztük, nem?

dr. mesterséges színezék 2017.11.21. 07:48:48

@Sequoyah: Az Egyszer volt... sorozatok közül pár most is ott van a tévére kötött vincseszteren, a Macskafogó pedig észbejutási alapon újranézős.
A Simpson családban én már nem voltam részvényes, azt maguknak fedezték fel (nem kis iskolai tömegnyomásra). Jócskán bővítette a szókincsük nemszeretem részét, és emiatt nejem gyakran emlegette a csatorna kódolását, amit viszont nem tiltakozva addig bojkottáltam, amíg kikopott a TODO listámból. A kölkök számára nem lehet kulturális sokk minden meredekebb közlekedési szituáció, a tőlünk 300m-re lévő stadionban folyó meccs vagy akár csak egy iskolaudvaron zajló szünet.

fátum 2017.11.22. 14:46:23

@Bambano: "It is a misconception that Acme is an acronym standing for such things as "A Company that Makes Everything", "American Companies Make Everything" or "American Company that Manufactures Everything""
en.wikipedia.org/wiki/Acme_Corporation

Keresztény szellemiségű luxuskurva 2017.11.30. 14:00:26

A Hófehér marhára nem gyerekfilm, rohadt beteg felnőtt fejjel is, örülök, hogy nem kiskoromban láttam!

2017.11.30. 19:50:37

@Keresztény szellemiségű luxuskurva: ez így van. Jó film, de 14 év alatt nem lenne szabad. És még a tinik sem értenék a legtöbb poént...

Reactor 2021.12.06. 03:13:23

Kacsamesék: Hát igen, sok gyerkőcnek ez volt az első igazi "valdiznis" meséje, gyakorlatilag mindenki szerette és nézte, és a kicsit oktondibbak tényleg el is hitték, hogy a kapitalizmusban bárkiből lehet Dagobert bácsi. Ezt leszámítva szuper sorozat volt, jók voltak a szereplők, a kalandok is, és persze az óvodában alaposan kiközösítettük azt, aki mondjuk egy többrészes Kacsamese-epizód valamelyik részét kihagyta. Az emlékezetes félbeszakítást is saját szememmel láttam...sok gyerek sírva is fakadt rajta, hogy pont a Kacsamesét kellett megszakítani, csak mert Antall Józsi feldobta. Hát...így legalább közvetett módon is, de elérte, hogy sírjanak, mert amúgy a varjú nem károgott volna utána.

Macskafogó: Vicces, de legelőször az ukrán barátainknál töltött "vakáció" során láttam ezt a rajzfilmet (összesen 4 rajzfilmjük volt magyarul: ez, a Transzformerek Háborúja, Dodó kacsa a Szellemirtó és Ezeregy Nyuszi Mese), magyar tévécsatornán soha. 20-nál is több év telt el, mire meg tudtam nagy nehezen a "Zinternetrű" szerezni, mert még fájlcserélőn se lehetett megtalálni magyarul (az angol szinkronja meg kit érdekel).

Tom&Jerry: Örök klasszikus, ha ezerszer nem láttam az epizódjait, egyszer se. Lehet, hogy csak én vagyok rosszul bekötve, de kifejezetten Tom-nak drukkoltam. Így, felnőtt fejjel visszanézve azért már könnyebben lejön, hogy Jerry igencsak nagy geci volt párszor.

Gyalogkakukk és Prérifarkas: Szintén örök klasszikus, sokkal jobban szerettem ezt a műsorblokkot, mint a legtöbb Looney Tunes-epizódot. Azt viszont nem értettem, ha a Prérifarkas ennyiféle cumót vásárol-rendel az Acme cégtől, miért nem megy el étterembe enni...

Donald Kacsa: Hát ebből nem sok epizódot láttam, a Disney-mesedélutánon a középső blokkban adtak néha egy-egy Miki Egér, Donáld Kacsa, Plútó stb. tízpercest. Nem voltak ezek se rosszak, bár a Kacsamesével nem tudta felvenni a versenyt.

Elsüllyedt Világok: Hatalmas kedvenc volt, imádtam nézni, és nagyon hangulatos voltak a betétdalok is benne, bár a cselekményből (bölcsödésként) egy kukkot se értettem. Azt azért sajnáltam, hogy teljesen befejezetlen maradt az egész.

Dexter laboratóriuma: Szintén nagy favorit volt a családban, a kidolgozatlansága ellenére is, viszont az új évadnál a Cartoon Networknak sikerült elrontania.

Pindúr Pandúrok: Ezt inkább a húgaim nézték, én az Ed, Edd és Eddy-t pártoltam, na meg Bátort, a gyáva kutyát.

Simpson-család: A "szószpark" és a Beavis & Butthead előtt ez volt a legszókimondóbb sorozat. Jó volt, jó volt, de mostanra már...hogyismondjam...kicsit túlélte önmagát.

Egyszer volt...az élet: Erre nem emlékszem, volt viszont egy hasonló, "Egyszer volt az ember" sorozat, ami a történelemről szólt. Illetve a "Nagymama az életről mesél", ami lényegében burkolt szexuális felvilágosítás volt, de abszolút fogyasztható, korhatár nélküli formátumban. Sajnos a tévében relative keveset adták.
süti beállítások módosítása
Helló