20 sokkolóan bizarr magyar filmplakát, amitől eldobod az agyad!

2018. január 28. 16:33 - -Szűcs Gyula-

Helényi Star Wars-posztereit mindenki ismeri – vannak sokkal súlyosabb kincseink is!

A legutóbbi ghánai moziplakátos Nerdblog-összeállításnál megkaptuk, hogy a rendszerváltás előtti hazai poszterek is kaphatnának egy ugyanilyen összeállítást. Hiszen ott is van nem kevés olyan szörnyszülött, ami az eredeti filmekkel látványosan nincs semmilyen kapcsolatban. Ezek egy része ma már egyébként nem gagyi fusimunkának számít, hanem iparművészeti remekműnek, nem csoda, hogy sokszor többszáz dolláros összegért (vagyis százezer forinttól a milliós tételig) kerül egy-egy kelet-európai filmes ínyencségekért rajongó ereklyevadász birtokába. Az alábbi képekből több is megvásárolható például a Plakátfiu.com oldalon.

cover.jpg

A bizarr magyar plakátfestészet koronázatlan királya természetesen a 2014-ben elhunyt Helényi Tibor, akinek legendás, elrajzolásokkal teli, '80-as évekbeli Star Wars-plakátjai kincset érnek a külföldi Csillagok háborúja-rajongók körében, már csak azért is, mert jópár olyan jármű és figura is szerepel rajtuk, amik valójában sosem voltak benne a régi trilógiában. Helényi munkássága viszont épp ezek miatt lett ismert a geek világsajtóban is: külön cikket szentelt a művésznek a Buzzfeed és az io9, 2011-ben pedig a Hold speciális effektese, Gavin Rothery is írt egy bejegyzést a Mesterről.

Helényi persze nemcsak a Star Wars egyedi posztereit készítette el, más sci-fiket is előszeretettel bízott rá a Mokép. Egyik legendás képe 1981-ben készült A nyolcadik utas: a Halálhoz. Emlékszem, ezt anno kivágtam a Galaktikából és kitettem otthon a falra!, de a '87-es Robotzsaru-poszter is sok panellakás ajtaját díszíthette a rendszerváltás környékén. Az 1988-ban festett Hegylakó engem inkább a Conan a barbárra emlékeztet, de ez is kedvelt tétel szokott lenni a hazai aukciókon, hiszen bármelyik filmrajongó nappalijában szépen mutat, akárcsak az 1981-es Hármas számú űrbázis-kép. Ugyanezt viszont már nem tudnám elmondani az 1980-ban festett Harmadik típusú találkozásokról...

Az Alien-filmeket sajnos nem mindig Helényire bízták, így A nyolcadik utas: a Halál 1981-es posztere már közel sem számít akkora geek kedvencnek.

alien_1981.JPG

De Merczel Péter 1986-os A bolygó neve: Halálja sem...

a_bolygo_neve_menczel_peter_munkaja_1986.jpg

Helényihez hasonló, szürrealista zseniként tartják viszont számon a magyar és külföldi Star Wars-rajongók Felvidéki Andrást, a '80-as évek egyik sztárillusztrátorát (aki hálisten még most is kiváló egészségnek örvend, legutóbb épp az általa dizájnolt, kultikus Az Ezüst-tó kincse társasjátékhoz rajzolt új szerencsekártyákat). Annak idején ő készítette el többek között azt a Star Wars plakátot is, amin Lucas keresztnevét franciásan Georges-nek írták, és amit sokan tévesen Helényinek tulajdonítanak:

georges_1.jpg

De az ő keze munkáját dicséri ez az 1989-ben készült Ómen-poszter is.

omen_felvideki_andras_1989_1.jpg 

A késő Kádár-korszak szürrealista plakátrajzolói közül mindenképp meg kell még említeni Miklós Károlyt (Beverly Hills-i Zsaru), Molnár Kálmánt (Majmok bolygója), Andor Andrást (Negyedik fázis)  és Tóth Lacát (Vámpír négy keréken), akik az alábbi gyöngyszemeket készítették el a moziknak a '80-as években:

Végül pedig a kedves Nerd-olvasók segítségét szeretném kérni abban, hogy aki tudja, kiknek a munkái az alábbi moziplakátok, mindenképpen írja meg a kommentek között, az elmúlt évek netes képösszeállításaiban ugyanis rendszeresen ismeretlen művészeknek tulajdonították őket!

FRISSÍTÉS! Egyik olvasónk jelezte, hogy A kém, aki szeretett engem című Bond-film plakátján az alkotó neve és a kép dátuma is jól látszik a pisztolyon: Berta Gábor '89. A Majmok bolygója poszter festője pedig nem Molnár Katalin, hanem Molnár Kálmán. Köszönet a pontosításért!

TETSZETT A POSZT? CSATLAKOZZ A NERDBLOG FACEBOOK-CSOPORTJÁHOZ, ÍGY SOSEM MARADSZ STAR WARSOS, ALIENES ÉS JAMES BONDOS KONTENT NÉLKÜL!

    Imádod retrót, a sci-fit és a horrort? Bejött anno a Filmsikerek Képregényváltozata és a megfordítós Aliens/Terminator-füzet? Akkor a Mesék az ágy alól is neked szól! Bátran lapozz bele, és ha tetszett, rendeld meg akciósan itt!

    43 komment

    A bejegyzés trackback címe:

    https://nerdblog.blog.hu/api/trackback/id/tr1613610835

    Kommentek:

    A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

    szekőcei 2018.01.28. 16:44:40

    ET olyan, mintha éppen a rakétáért nyúlna, vagy harmadik pöffentésre :D

    -Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2018.01.28. 17:48:54

    @szekőcei: Tényleg! :D

    Én azon is jót röhögtem, hogy a derék plakátkészítő a Vissza a jövőbe című klasszikust Spielberg-filmnek írta harsogó betűkkel, holott a kultfilmmé válása inkább Zemecki és Bob Gale érdeme volt.

    szekőcei 2018.01.28. 20:13:07

    @-Szűcs Gyula-: gondolom az öreg Pistán kívül senkit nem ismert a poszter alkotója.

    2018.01.29. 07:50:14

    Aki ezeket a plakátokat látva ült be a moziba, az nagyot csalódhatott egyes filmeknél.

    Megdobbent 2018.01.29. 08:08:53

    Nalunk nem szarakodtak a meglevo plakatokkal, volt a varosnak 1 plakatfestoje, azt lerajzolt mindent premier elott egy-ket nappal, egy fust alatt odabaszta a Centrum aruhaz heti akciojat is azokkal szinekkel, oszt jo volt minden egy hetre :)

    commentes nikk 2018.01.29. 08:27:47

    Hát ezek egytől-egyik rémesen szarok.

    Albert Ejstejn 2018.01.29. 08:45:38

    A festo vajon elozetessen latta a filmeket, es az alapjan festett, vagy O sem latta, csak nehany kulfodli kulfoldi ujsagkep alapjan festett ? Mert mintha nem mindig ertette volna a lenyeget annak amit festett.

    Rák Attantam 2018.01.29. 08:51:03

    @Albert Ejstejn:
    Hogy látta volna? Meséltek neki róla. Aztán beindult az agya... nekünk meg leállt.
    Mondjuk a "The terminátor" elolvasása után törölgetni kellett a kijelzőt...

    tonyk 2018.01.29. 08:54:35

    A legjobb : "The Termin Á tor"

    _ng_ 2018.01.29. 09:02:33

    @-Szűcs Gyula-: "a Vissza a jövőbe című klasszikust Spielberg-filmnek írta harsogó betűkkel"
    Ő volt az egyik executive producer (főproducer, befektető vagy mi a kánya).

    -Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2018.01.29. 09:10:01

    @_ng_: Nem sok köze volt hozzá, azon kívül, hogy ő rúgatta ki Eric Stoltzot, miután megszemlélte a vele leforgatott jeleneteket, és nem találta elég viccesnek. Csak annyira "Spielberg-film", mint a Transformers vagy a Flintstone család - adott rá egy talicska pénzt, és néhanyszor beleszólt. De akkor tekitsük a botrányos Howard a kacsát is George Lucas-filmnek, a gagyi Maniac Mansion sorozatot meg az Ewok rajzfilemeket is Lucas-sorinak! :P

    arncht 2018.01.29. 09:14:52

    vmelyik egyaltalan nem rossz... csak koze nincs a filmhez nehol. en ugy tudom, hogy gyakran csak feluletes infoi voltak, az alapjan kellett dolgozni.

    Duplaxiii 2018.01.29. 09:49:16

    Nehezen tudom értelmezni az összeállítás kapcsán a "bárgyú", "sokkoló", "bizarr" jelzőket.
    Nem hiszem, hogy XXI. századi aggyal, technikai alappal kellene sok évtizeddel ezelőtt készült grafikai munkákat cikizni. Amikor Ferrarisok gúnyolnak egy trabantost, az nem a Trabi tulaját minősíti!
    Vagy a palkátok akkor jó, ha mai CGI-szerű full realisztikus látványt képvisel?
    Amikor ezek voltak, a kutya sem így tekintett rájuk, nem elemezgettük, hogy vajon a rajtuk látható főszereplőknem anatómiailag szabályosan állnak-e a végtagjaik, hanem felkeltette a figyelmünket és mentünk a moziba.
    A film egy fikció és a művészetekhez tartozik, a plakát is.
    Hogy fél évszázada egy rajzoló hogyan látta a világot (és milyen technika állt a rendelkezésére), az a kor része, ma a filmek Trailer-ei jobbak? Melyek szinte semmit sem mutatnak a filmből, így csak egy pénzszivattyú, hogy a becsapott bemenjen a moziba? És hát az is egy művészeti terület, 50 év múlva meg azt cikizi majd egy blogger és a kommentszekció?
    Az ilyen szubjektív posztoknál - amihez a készítőjének joga van! - arra kellene gondolni, hogy azvajon a rács melyik oldalán állunk?!
    A bemutatott plakátok kizárólag kordokumentumok, több remek és normális, másik készlet meg valóban "eftedi", de se nem bizarr, se nem dobom el tőle az agyam, mert szórakoztat, hogy régen hogyan is volt.
    További jó vitát!

    doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2018.01.29. 10:02:52

    azért van köztük ami simán falra való!

    rockjano 2018.01.29. 10:05:35

    @Duplaxiii: egyetértek... ez már sajnos egy kihalt műfaj

    Mokaka (törölt) 2018.01.29. 10:10:25

    "The Terminátor" ékezettel a legeslegjobb.

    2018.01.29. 10:24:15

    A hegylakós sokáig díszítette a szobám falát! :)

    theus 2018.01.29. 10:41:14

    @Duplaxiii: Ezek már a maguk korban is szarok voltak. Én nagyon fiatalként már éreztem ezt, hogy nem az igazi amit látok.
    Azért az anatómiai szabályok és kompozíció nem mai találmány. Ezek jórésze inkább a jól van az úgy, vagy az ilyet tudok kategória.
    Rosszak voltak a maguk idejében is, rosszak ma is. Ahogy a Csillagok háborúja bábúk magyar hamisítványai. Nem volt más, ezért azzal játszottunk, de tudtuk azért, hogy mennyire bénák.

    eßemfaßom meg áll 2018.01.29. 10:45:56

    @Duplaxiii: "Nem hiszem, hogy XXI. századi aggyal, technikai alappal kellene sok évtizeddel ezelőtt készült grafikai munkákat cikizni"

    Tizenévesen ott akkor se értettem, hogy ezek így hogy és miért. Ezek nem mai aggyal visszanézve relatíve borzalmasak hanem saját jogukon bármilyen idősíkban.

    eßemfaßom meg áll 2018.01.29. 10:48:13

    @arncht: "Szigorú apa és ledér gyermekei" lehetne az originál plakát cime :)

    arncht 2018.01.29. 11:04:50

    @eßemfaßom meg áll: az eredeti plakaton jon vissza a legjobban, hogy mirol akart szolni az eredeti tortenet, habokban nem volt meg ez az "en vagyok az apad", stb dolog. a parasztgyerek megmenti a gonosz ur varabol a kiralylanyt - a korra jellemzo fantasy az urben.

    arncht 2018.01.29. 11:06:58

    a szereplok fizikai kepessegeit meg kicsit tulgondoltak :) lukenak nem volt kockas hasa, se a leianak hosszu laba.

    bioLarzen 2018.01.29. 11:11:21

    @karandash: Akkoriban igen ritka volt az, hogy a plakátot vettük mérvadónak. Nagyjából tiszta volt mindenkinek, hogy a plakátnak sok köze nincs a filmhez - főleg nyugati, pláne amerikai filmek esetében.

    bioLarzen 2018.01.29. 11:13:37

    @Albert Ejstejn: Az amerikai filmeket, pláne azokat, amelyek valamiért nem évekkel később jöttek be ide, általában nem látták, vagy csak az előzetest, esetleg standfotókat - legalábbis ez volt átlagos.

    -Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2018.01.29. 11:24:28

    @Duplaxiii: Szerintem csak a címig jutottál el...
    Helényi és Felvidéki tehetségét sosem vitattam, érdemeiket a posztban is elismertem. Ráadásul írtam is, hogy Helényi furcsa Alien-poszterét gyerekként kivágtam a Galaktikából (vagy az IPM-ből?) és kitettem a falra!

    Coyote82 2018.01.29. 11:50:39

    A The Wraith című Charlie Sheen-film magyar plakátja megvan valakinek esetleg? Gyerekkoromban megvolt, az is hasonló kaliberű alkotás volt. A film futott "Kísértet" és "Száguldó bosszú" címen is.

    Gerberus 2018.01.29. 12:12:47

    Mint rengeteg játék és egyéb hamisítványnál, amit "jól van az úgy" módjára készítetek kisiparosok. Ettől még valakinek tetszhet, és valóban egyfajta korlenyomata a kornak, amikor sok mindentől lemaradva kullogtunk a történések után.

    eßemfaßom meg áll 2018.01.29. 12:23:50

    @Gerberus: "valóban egyfajta korlenyomata a kornak"

    jaja, csináljunk valamit mert csinálni kell valamit, nem baj ha köze sincs ahhoz amiről szól, a fizetés jár érte az a lényeg :)

    Inimma 2018.01.29. 13:17:04

    "Az 1988-ban festett Hegylakó engem inkább a Conan a barbárra emlékeztet"
    Valójában inkább Kurgan-ra, a másik főszereplőre emlékeztet.

    -Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2018.01.29. 13:50:14

    @Inimma: Rajta mintha kicsivel több ruha lett volna a filmben, és nem szarvak voltak a sisakján, hanem koponya. ;)
    Conanra jobban hasonlít a plakát:
    www.abc.net.au/news/image/3679732-3x2-940x627.jpg

    Gerusz · http://gerusz.blogspot.com 2018.01.29. 14:32:15

    @arncht: Asszem, a Skywalker családfát csak az első rész után találták ki, az eredeti tervben Leia nem volt Luke testvére. Úgy meg kicsit érthetőbb a plakát, a kor fantasy-plakátainak és könyvborítóinak elég komoly százalékán volt hasonló pózban a főhős és az általa megmentett ártatlan leányzó.

    commentes nikk 2018.01.29. 14:39:28

    @Duplaxiii: ezek rajzként szarok. Akkor is szarok voltak. És akkor is voltak jó rajzok. De ezek nem azok.

    Sir Gombóc 2018.01.29. 15:04:00

    @-Szűcs Gyula-: Te erre nem nagyon emlékezhetsz, mert túl fiatal vagy, de annak idején bizony a Vissza a jövőbe filmet igencsak Spielberg nevével promózták, sokszor sok helyen. Zemeckis csak amolyan másodlagos név volt.

    levi009 2018.01.29. 18:38:53

    @commentes nikk: Mert te valószínűleg ettől jobban meg tudtad volna rajzolni?! Na muti!

    -Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2018.01.29. 18:45:12

    @levi009: Miért kellene jobban tudnia rajzolnia csak mert nem tetszik neki valami? Ha neked nem elég jó az étel egy étteremben, bemész rögtön a konyhára, hogy odébb lökd a szakácsot, és megmutasd neki, mit hogyan kell? Nem hiszem, inkább dohogsz és nem adsz jattot... :P

    eßemfaßom meg áll 2018.01.29. 19:34:46

    @levi009: ez a beszólás nem ment ki a divatból kb egy évtizede?

    Sigismundus · https://csakugyirkalok.blogspot.com/ 2018.01.29. 19:56:16

    Jó öreg nyolcvanasévekbeli, 'megoldjuk okosba' mind...

    @Megdobbent: " Nalunk nem szarakodtak a meglevo plakatokkal, volt a varosnak 1 plakatfestoje, azt lerajzolt mindent premier elott egy-ket nappal, "

    Nálunk is ez volt, későnyolcvanas évek, Várkerület (akkor Lenin körút) egy rajzolt óriásplakát és kész... Valamiért a K2 című magyar dokura emlékszem ezekből....

    commentes nikk 2018.01.30. 10:02:41

    @levi009: kishaver, a világ legérvénytelenebb érve, hogy "te tudsz jobbat"? Ugye ilyen alapon csak az mondhatná, hogy nem ízlik az étel, aki mesterszakács, hogy nem tetszik a ház, ha építész, és így tovább. Az érvelést még tanulgasd, oké?

    wmitty · http://utanamsracok.blogspot.com 2018.02.05. 20:08:41

    @-Szűcs Gyula-: "gyerekként kivágtam a Galaktikából" - 81-ben a Galaktika még antológia volt, kisméretű, kevés képpel. Igaz, 85-tol se nagyon akadtak benne kivágandó szép képek. IPM sanszosabb.
    süti beállítások módosítása
    Helló