10+1 képregény, amibe kötelező lesz belenézned a hétvégén

2018. március 23. 00:01 - -Szűcs Gyula-

Batman és Deadpool mellé visszatért a Kockás, és a 90-es évek retró Pókembere is!

Aki az itt-ott még fellehető hófoltok miatt kételkedne, hogy itt a tavasz, annak most itt egy kiváló igazodási pont: március 25-én, vasárnap kerül megrendezésre a Tavaszi Képregénybörze! Bár ez a rendezvény első sorban a fő szervező Kingpin Kiadó szokásos, év eleji közös gigabulija a magyar Marvel-rajongókkal, egyre több hazai kiadó időzíti ekkorra az újdonságait. Ezekből válogattuk most össze a legizgalmasabbakat!

wonderwoman.jpg Kép: Wonder Woman Vs. Cheetah (Alex Pascenko)

1. Végtelen hatalom

Bár a Végtelen hatalom korábban már megjelent a Kingpinnél, a nagy népszerűségre való tekintettel, no meg persze a közelgő Bosszúállók 3-mozifilm, a Végtelen háború borítékolható sikerét meglovagolva a Kingpin most újra kiadja egy szép, gyűjteményes kötetben, direkt a Börzéhez időzítve. A történetet aligha kell bárkinek is bemutatni, hiszen lényegében az utóbbi évek összes Marvel-mozifilmje ide nyúlt vissza: Thanos, a mogorva, földöntúli gonosz entitás meg akarja szerezni a Végtelen Kesztyűt és a bele való, egyenként is nagy hatalmú, színes drágaköveket, hogy ezzel az egész ismert és ismeretlen univerzum teljhatalmú ura lehessen. Naná, hogy ezt egyetlen Marvel-szuperhős sem hagyhatja annyiban, így Amerika kapitány, Pókember, Thor, Dr. Strange, Hulk és a többi kedvencünk együttes erővel próbálják megakadályozni Thanos ördögi tervét. (Kingpin Kiadó, 240 oldal, börzei ár: 3500 forint)

2. Marvel+ #37

Jelenleg itthon a Bosszúállók tagjai mellett Deadpool a legnépszerűbb képregényfilmes karakter (megveszekedett Fekete Párduc-rajongókról legalábbis nem tudok...), nem csoda, hogy a Kingpin most egy füzetbe terelte a két húzónevet. A Marvel+ #37-ben folytatódik korábban megkezdett Deadpool-sztori, bemutatkozik a Mennydörgők nevű szupercsapat, és véget ér a Bosszú Angyalai Vs. Megszállók 12 részes története, amiben olyan közönségkedvenc karakterek tették tiszteletüket, mint Amerika kapitány és Pókember. (Kingpin Kiadó, 48 oldal, börzei ár: 800 forint)

3. Marvel+ 2018/1. különszám: X-Faktor #3

Létezik a Marvel-univerzumban egy olyan sokkal szuperhősökből álló csapat is, akik sokkal-sokkal menőbbek a Bosszúállóknál és az X-Mennél, csak nem olyan jó a PR-juk . Ők az X-Faktor, egy maroknyi különleges képességű figura, akik a Jamie Madrox, azaz a Többszörös Ember vezette paranormális nyomozóirodába tömörülve harcolnak a mutánsokat fenyegető veszélyek ellen. No szerencsére nem egy grandiózus űrlényinvázióra kell itt gondolni, hanem inkább magányos őrültekre, titkos összeesküvésekre, elmemanipuláló gonosztevőkre. Bár a sztori lényegében mindegy is, mert ennek a sorozatnak az erőssége a karakterábrázolás, és az, hogy mennyire bitang jó képregényt lehet összehozni úgy is, ha az alkotóknak Pókember, Vasember, Thor meg a többi közönségkedvenc helyett harmadvonalbeli, totál ismeretlen Marvel-figurákkal kell megtöltenie az oldalakat. Ott van például a verőember Guido, aki Hulkot megszégyenítő bicepszeivel repülőket emelget, de az ilyesmitől bármikor infarktust kaphat, aztán a repülni és hanggal embereket manipulálni képes Szirén, aki történetesen alkoholista, vagy a Rictor nevű szuperhős, aki épp elveszítette a szuperképességeit. A Többszörös Ember pedig akár egymaga is elvinné a hátán az X-Faktor-szériát, mert ha fizikai hatás éri (értsd: bemosnak neki egyet), akkor kiugrik belőle valamelyik tulajdonságát elrabolva egy félős, dühös, vagány, segítőkész vagy épp idegbeteg hasonmása, aki addig kóricál a világban, amíg meg nem hal, vagy amíg az eredeti Jamie Madrox vissza nem hívja. Néha persze a klón meg van győződve arról, hogy ő az igazi, és eszébe sincs megszűnni – ami természetesen nem kevés bonyodalmat okoz. (Kingpin Kiadó, 144 oldal, börzei ár: 1500 forint)

4. Peter Parker Pókember #38

A Kingpin kiadó egyik legkedveltebb, ínyenceknek szánt, limitált példányszámú kiadványa hamisiítatlan '90-es évekbeli Pókember-kalandokat kínál a rajongóknak - csak amiatt nem teljes az időutazás, hogy ezeknek a füzeteknek a borítóin sajnos már nincs ott a Kandi Lapok kerítés. Hősünk tehát a dauerolt hajú, tornadresszes Mary Jane-nel kavar, folyton aggódik May néni állapota, J. Jonah Jameson főszerk idegrohamai meg a számlák miatt és közben olyan régi ismerősökkel bunyózik, mint a tökbombákat hajigáló Vészmanó és a gömbakvárium-fejű Mysterio! (Kingpin Kiadó, 96 oldal, börzei ár: 1900 forint)

5. Batman #26

A Marvel után jöjjön a DC, a Kingpin kiadó ugyanis évek óta lelkiismeretesen válogat a két nagy konkurens kínálatából. Sajnos egyelőre közel sem jelenik meg annyi Batman-sztori, mint X-Men vagy Bosszú Angyalai, pláne, hogy most már van egy grandiózus Eaglemoss-gyűjtemény is, kívül csoportképes gerinccel, belül a legnépszerűbb DC-sztorikkal. Az újságosoknál is kapható, legújabb Batman füzet egyik felében a szokásos, magányos éjjeli bevetéseire indul a „maszkos muskétás” (avagy: a „köpenyes kereszteslovag”), a maradék oldalon pedig az egyre jobb minőségű Warner-mozifilmek jól ismert főhősei, Wonder Woman, Superman és Aquaman vendégeskednek. (Kingpin Kiadó, 48 oldal, börzei ár: 800)

6. Szürkezóna #2

Néhányan már most „a Börze legjobb kiadványa”-ként emlegetik Bayer Antal legújabb, hiánypótló képregényes válogatását, ami a címéhez hűen csupa olyan „szürkezónás”, régi képregényritkaságot mutat be, amely közkincsnek (public domain) számít, ugyanis kiadójuk nem tartotta fontosnak vagy elfelejtette meghosszabbítani az akkori amerikai szabályozás által előírt jogvédelmi időszakot. A Szürkezóna #2 igazi popkulturális csemegéket ígér: olvashatunk benne többek között egy sztorit a vérivó erdélyi grófnőről, Báthory Erzsébetről, de a legendás rajzolótól, a Marvelnél és a DC-nél is klasszikus füzetek sorát elkészítő Jack Kirbytől is kapunk egy kevésbé ismert, korai művet. (magánkiadás, 32 oldal, 500 forint)

7. Kockás #54

Egy ideje már ismét kapható gyerekkorunk kedvenc képregényantológiája, a Kockás, ami most is ugyanúgy a legnépszerűbb európai mesterek műveiből, azon belül is leginkább a francia-belga vonalról válogat, ahogy 1981 és 1992 között. A nagynevű lap megszűnés és az újraindulása között eltelt idő persze nem múlt el nyomtalanul: különböző szerzői jogi nehézségek miatt (ezekről itt és itt írtam bővebben) jelenleg nem szerepelnek a Kockásban olyan régi húzónevek, mint Rahan, Taraó, Dr. Justice, Cogan, Pifu, Artúr, Placid és Múzó vagy Smith & Wesson – itt van viszont a régi csapatból Pif, Herkules, Szépalmási professzor és Leonard, a bogaras feltaláló. A legújabb, 54. számtól kezdve pedig egy olyan nagy francia klasszikus jelenik majd meg, ami miatt én már azt se bánom, ha soha nem lesz Rahan meg Dr. Justice az új Kockásban: végre magyarul is olvasható lesz a patinás Valerian, ami sokkal-sokkal jobb cucc, mint a Luc Besson-féle, parasztvakító és blőd filmváltozat! (Vitanum Kiadó, 69 oldal, börzei ár: 1200 forint)

8. Incal #2: A fényes Incal

És ha már fentebb a nagy francia klasszikusokat említettem, mindenképp essen szó a Metabárókat is jegyző, látnoki erejű filmrendező, Alejandro Jodorowsky és a 2012-ben elhunyt zseni Jean Giraud Mœbius mesterművét! Az Incal egy 1981 és 1988 között futó francia sci-fi sorozat volt, amit Jodorowsky azután írt meg, hogy nem lett semmi a Dűne-filmtervéből. Ezért inkább maga mellé vette a legendás Mœbiust, Dűne-mentesítette az alapanyagot, a végeredmény pedig egy annyira menő lebegő autókkal, robotokkal és űrlényekkel teli világ lett, hogy még Luc Besson is lemásolta Az ötödik elemben! Az idén már a második magyar nyelvű kötettel jelentkező képregénysorozat főhőse John DiFool, a disztópikus jövő egyik túlzsúfolt nagyvárosának részben dörzsölt, részben iszonyú balfácán magánnyomozója, aki mindenféle izgalmas kalandokba keveredik egy lebegő erődökkel, technopapokkal, kivénhedt alakváltoztató dívákkal és beszélő állatokkal teli, bizarr világban. (Pesti Könyv Kiadó, 50 oldal, a Hungarocomixon csak 3990 forint – de lehetőség lesz a lenti, egyedi zöld borítós, limitált kiadás megvásárlására is, felárért)

 

9. Fazekas Attila: Perseus kapitány kalandjai

A manapság is igen aktív Fazekas Attila a '80-as és a '90-es évek legsikeresebb és legtermékenyebb hazai alkotója volt: 1982-ben a (nem teljesen jogtiszta) Star Wars-duplafüzetéből állítólag összesen 700 ezer példány fogyott el, de hihetetlen népszerűek voltak a Filmsikerek képregényváltozata sorozatban megjelent adaptációi, a Terminátor, A bolygó neve: Halál, a Beverly Hills-i zsaru és a Kobra is, nem véletlen, hogy 1986-ban őt kérték fel arra, hogy képregényben folytassa a Linda tévésorozatot. A börzére megjelenő Perseus kapitány-kötet Fazekas másik közkedvelt klasszikusának nagy visszatérése, ugyanis a rajzolóra megszólalásig hasonlító űrkalandor összes korábban megjelent kalandját tartalmazza. Így természetesen A küldetés című epizódot is, ami arról híresült el, hogy a Szomszédok tanári kara látványosan kiakadt rajta, mert (tévesen) náci propaganda képregénynek hitték. (szerzői kiadás, 176 oldal, börzei ár: 4200 forint) 

10. Sváb József: Sherlock Holmes

Sváb József is legalább akkora név a hazai kérpegényiparban, mint Fazekas Attila, hiszen ő is rengeteg világszínvonalú képregényt rajzolt, kollégájához hasonlóan a realista európai stílusban - csak neki sajnos nem voltak olyan széles körben is ismert, máig népszerű munkái, mint Fazekas Csillagok háborúja-trilógiája vagy a Filmsikerek Képregényváltozata-füzetek. A tavaly megjelent Vörös Pimpernel után Sváb József az idei börzére a Sherlock Holmes című képregénnyel készült, amiben a Jeremy Brett-arcú detektív A táncoló figurák és A magányos biciklista című eseteket deríti ki. (szerzői kiadás, 56 oldal 3500 forint)

+1: Mesék az ágy alól

Szerényen a lista legvégére hagytam a mi kutyánk kölykét, Lakatos István tavaly karácsonykor megjelent, egyszerre kedves és rémisztő Mesék az ágy alól című albumát, melynek a szerkesztője nem más volt, mint jelen sorok írója. És hogy kicsoda a többszörös Alfabéta-díjas „magyar Tim Burton”, Lakatos István? Olyan, mint Pom Pom: hol ilyen, hol olyan. Egyszer elfoglalt illusztrátor, máskor díjhalmozó regényíró, újabban vitriolos stílusú filmkritikus a Port.hunál. 2017 végén viszont visszatért a képregényekhez, és kötetbe rendezte az ezredforduló óta itt-ott megjelent korábbi munkáit (Lencsilány és a Kisgömböc, Miserere Homine, Fekete csönd és társai). A Mesék az ágy alól történetei mind-mind aprócska ajtók a csupa kalandot és izgalmat kínáló Lakatos-univerzumba – aki kedveli a sci-fit, a dark fantasyt, a horrort, a retrót és a dinoszauruszokat, bátran lépjen be rajtuk, nem fogja megbánni! Vigyázat, nem gyerekmese! (Kaméleon Komix, 96 oldal, a Börzén csak 3200 forint)

Tavaszi Képregénybörze

  • időpont: március 25., vasárnap, 10:00-15:00 (árusoknak már 9-től)
  • helyszín: Budapest, VII. kerület, Barcsay u. 5. szám alatti iskola
  • belépti díj: 500 Ft/fő

TETSZETT A POSZT? CSATLAKOZZ A NERDBLOG FACEBOOK-CSOPORTJÁHOZ, ÍGY SOSEM MARADSZ KÉPREGÉNYES, GHÁNAI MOZIPLAKÁTOS ÉS VICO-FILMES KONTENT NÉLKÜL!

374610_2616987911471_1941761522_n.jpg

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nerdblog.blog.hu/api/trackback/id/tr8213767766

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SzerzoiJogvedettTartalom · sherlock.blog.hu 2021.09.13. 08:15:30

Sziasztok!

Nagyon jó ez a cikk és érdekes maga az egész Nerdblog Blog. Köszönet érte!

Sváb Józseffel magyar interjút a cikkben említett képregényről és a Művész Úrról itt lelhettek:

sherlockian-sherlock.com/svab-jozsef-illusztrator.php

További szép napot!
süti beállítások módosítása
Helló