Csukafejes a VHS-kazetták aranykorába: itt a 10 legjobb VICO-film!

2018. március 31. 23:59 - -Szűcs Gyula-

Hát persze, hogy a Kokainraktár, az Amerikai nindzsa és a Halálpart is a VICO filmje!

Bitang jó érzés, hogy már visszajáró vendég vagyok a Tilos Rádió kéthetente péntekenként jelentkező Régen minden jobb volt című, hátrafelé nyilazó, történelmi-popkulturális műsorában. Vagy legalábbis mindig nekem szól Csunderlik „Csucsu” Péter a tévékritikákat író gonzótörténész és Laska Pál, a két lábon járó IMDb-adatbázis, ha olyan retró téma van épp terítéken, mint a Szomszédok, a Linda, a Golan-Globus-filmek vagy az 1962 óta töretlenül népszerű James Bond. Március elején a szívemnek igen kedves VICO-kazettákról volt szó.

vico.jpg

Engem anno gyerekként már a VICO-logó, és a vijjogó sirályhangos, zúgó óceán képe is megbabonázott, mivel a '90-es évek elején tengerpart helyett legfeljebb Alsóbélatelepen tudtam starndolni a balatoni rokonokkal. Számomra a gazdag osztálytársamnál, a nappali szárnyas oltárának berendezett bárszekrényben sorakozó VICO-filmek igazi szintlépést jelentettek a hangalámondásos Szörnyecskékhez képest. Pláne, hogy a nagy színészeink a legócskább marhaságot is olyan komoly hangsúlyokkal szinkronizálták le, mintha az Arábiai Lawrence vagy a Ben Hur lett volna a sárga kazettákon.

A teljes VICO-filmes Régen minden jobb volt-adás alant hallgatható meg, Balázsy István filmideológus, Bezsenyi Tamás kriminológus-történész, Csunderlik Péter történész, Dékány László audiovizuális szakember, Laska Pál forgatókönyvíró és jómagam szakértésével: 

 

Nagyon nehéz volt tehát TOP10-es listába rendezni Fenyő János nyugati hi-fi boltok B-kategóriás akció- és horrorfilmekkel teli konténereiből felépített életművét. Azért persze megpróbáltuk - íme:

10. Börtönbolygó (1990)

Avagy a méltán híres Alienator, ami egyszerre akart lenni a szegény ember Alienje, Predátora és Terminátora, valamint egy fénykardozós jelenet erejéig a kicsi, savanyú Star Wars.

alienator.jpg 

 

9. Kokainraktár (1990)

Csunderlik Péter örök kedvence. A film, ami annyiszor szóba került már a Régen minden jobb volt-adásokban, mint Kádár János, Horthy Miklós és Umberto Eco együttvéve!

 

8. Kompjúter-szerelem (1984)

A VICO-birodalom válasza a Tronra és a Háborús játékokra, avagy mi van akkor, ha olyanok forgatnak filmet a modern technikáról a '80-as években, akiknek még egy analóg telefonvolnal és egy mikró is tudományos fantasztikum.

 

7. A bosszú angyala

Gyakorlatilag az egyetlen olyan Charles Bronson-film, amiben a szúrós tekintetű, bajszos akciósztár nem áll bosszút senkiért - mivel itt egy tényfeltáró újságírót alakít!

messenger_of_death.jpg 

 

6. Világrendőrség (1982)

 „Aki nem látta a Világrendőrséget, az nem látott semmit!” – harsogta Bozai József egy olyan trailerben, ami alapján ezt a filmet mindenki egy jó kis Mad Max rip offként képzelte el. Az előzetes sem véletlenül a sivatagban robogó kocsikra és motorokra lett felfűzve: a patinás játékgyár, a Mattel kisautókként is piacra dobta annak idején.

megaforce.jpg

 

5. Aladdin (1986)

A '80-as évek közepére kedvenc pofonosztóink, Bud Spencer és Terence Hill már egy kicsit kezdtek belefáradni abba, hogy lényegében a '60-as évektől kezdve folyamatosan ontják a közös filmeket. Az 1986-os Aladdin már Bud Spencer szóló produkciója volt (ahogyan Terence Hill is egyedül forgatta le egy évvel később A keményfejűt).

Ez persze semmit sem von le a film értékéből, hiszen a jól ismert mese családbarát modernizálásáról van szó: a lámpában lakó dzsinn (Bud Spencer) teljesíti a gazdája kívánságait, aki ezúttal egy repülő sportkocsikról álmodozó, vagány nagyfiúktól rettegő, '80-as évekbeli, lúzer tinédzser.

A VICO-birodalom feje, Fenyő János egyébként imádta Bud Spencer és Terence Hill filmjeit. Jó néhányat piacra is dobott idehaza a legendás sárga kazettákon. A Bosszú El Pasóbant Nincs bocsánat címmel, a Mindent bele, fiúk!-at Gyémántvadászokként, azExtralalarge tévésorozatot pedig részenként külön-külön kazettákon, önálló Bud Spencer-filmeknek feltüntetve!

 

4. Halálpart (1989)

"Egy fantasztikus vakáció Floridában! Halálpart! Napfénytől ragyogó tengerpart, gyönyörű lányok, önfeledt szórakozás! De egy nap megjelenik a lelkekben a félelem! Halálpart! Egy elvetemült gyilkos sorra szedi áldozatait! Halálpart! Szinkronizált film. Hát persze, hogy a Halálpart is a VICO filmje!" 

Az 1989-es Halálpart igazi ínyencfalat a B-kategóriás filmek szerelmeseinek! A rendező ugyanis nem más, mint a Cannibal ferox, a Démonok 3 és egy seregnyi másik olasz horror atyja, Umberto Lenzi. A sztori a korszak egyik kedvenc slasher szériájának számító Péntek 13.-filmek dramaturgiáját követi.

Azaz: titokzatos maszkos sorozatgyilkos koncolja fel a csöcsös csajokat és a füvező srácokat, azzal a különbséggel, hogy a Kristály-tó és környéke a napfényes floridai tengerpart szörfözős-mellszépségversenyes milliőjébe lett áthelyezve.

 

 

3. Tomboló terror (1985)

A film, amiben karácsonykor nem kevesebb, mint 11 ezer gazfickó jelenik meg Amerikában, és hát persze, hogy csak Chuck Norris vághat rendet a soraik közt - szokás szerint farmermellényben és UZI-val!

chuck_usa_invazio.jpg

 

2. A világ urai (1987)

Dolph Lundgren, az életnagyságú He-Man figura, a Cannon válasza a Star Wars-őrületre – a Mattel játékgyár ajánlásával, ami miatt a főhős nem ölhetett benne embereket, kizárólag fekete szamurájrobotokat!

cannon_vilagurai.jpg

 

1. Amerikai nindzsa (1985)

Fenyő János nemcsak Bud Spencer- és Chuck Norris-rajongóvolt, de óriási nindzsabolond is, így sorra adta ki a Golan-Globustól és a Cannontól lenyúlt akciófilmeket: a Szamurájkard, A gonosz nindzsa herceg, A nindzsa színre lép és A nindzsa bosszúja mellett természetesen az Amerikai nindzsa-sorozat is megjelent itthon a kultikus sárga kazettákon.

A fekete nindzsákat verő Michael Dudikoff történetét mindenki ismeri, aki a 80-as években volt gyerek, és a gazdag haver képmagnója előtt ülve, egy bárszekrényre való másolt VHS-film bűvkörében nőtt fel: a Kincs ami nincs Kamaszukája (John Fujioka) kőarcú nindzsát nevel egy árva kisfiúból, aki felnőttként egy fekete Rambóval (Steve James) karöltve leveri a nindzsaképzőben gubbasztó rosszfiúkat.

Az Amerikai nindzsa érdekessége a folytatásaihoz képest az, hogy a mai napig is tökéletesen működik romantikus ifjúsági kalandfilmként. Mintha csak a Karate Kid öregedett volna pár évet: a szimpatikus szegénylegény két verekedés és viccelődés között egy jól felépített szerelmi szálban összejön a hercegnővel, akinek persze az apja végig ellenzi a randevúikat.

 

TETSZETT A POSZT? CSATLAKOZZ A NERDBLOG FACEBOOK-CSOPORTJÁHOZ, ÍGY SOSEM MARADSZ VICO-FILMES, KÉPREGÉNYES ÉS STAR WARSOS KONTENT NÉLKÜL!

Imádod a VICO-filmeket? Falod az oldszkúl sci-fiket és a B-kategóriás horrorokat? Akkor a Mesék az ágy alól is neked készült! Bátran lapozz bele, és ha tetszett, akár meg is rendelheted itt!

ici_pici_alien_by_l_f_s.jpg

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nerdblog.blog.hu/api/trackback/id/tr713798204

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bellagio 2018.04.01. 23:46:20

Amerikai Ninja No.1. - egyetertek!

Bicspesz Elek 2018.04.02. 00:50:49

csucsuka.blog.hu/2014/09/14/a_b-kategorias_akciofilmek_5_kiralya_571
"Az Amerikai nindzsa címszerepét eredetileg Chuck Norris játszotta volna, azonban az orosz és kubai terroristák floridai partraszállása okozta elfoglaltsága miatt egy kis dzsúdómúlttal a minden akciósztárnál elmélyültebb tekintetű gyermekpszichológus, Dudikoff kapta meg a biankócsekkel felérő nindzsafilmet némi modellkedés és Dallas-beugrás után. Ezzel azonban olyan magasra tette a lécet, hogy nemhogy a trambulinról hármasával dobbantó nindzsastatiszták, de Szergej Bubka se tudta volna átugrani."

felső határ nincs 2018.04.02. 01:40:19

Az amerikai nindzsa elkepesztoen gagyi akciofilm mai szemmel, amolyan sirva rohogos, pedig 10 evesen vhsrol meg imadtam foleg mert nem volt mas kb. futoszalagon jottek akkor ezek az akciomozik.

Es persze a gagyi az elso 2re ertendo mert ami utana jott arra tenyleg nincsenek szavak.

victor vacendak 2018.04.02. 06:00:31

Nem volt már ezzel a címmel bejegyzés pár éve? Amúgy a legjobb Vico-filmek a Nico Mastorakis-féle filmek. Pont.

Treff Bubi 2018.04.02. 07:51:34

Ezekből az Aladdin ment egyedül moziban, nekem onnan volt meg. Kiemelkedő siker:)

Kelly és a szexi dög 2018.04.02. 07:55:17

Hiánypótló írás! Nemrég tudatosult csak bennem, hogy a He Manben Courteney Cox volt a Csaj...

Byk001 2018.04.02. 08:12:28

Érdemes elolvasni az összefoglalókat a kazettaborítókon. A kedvenc mondatom a "Nagy vérengzés következik be." Zeniális :)

MolnarErik · http://heraldika.blog.hu/ 2018.04.02. 08:23:14

A Halálpart fent a Youtube-on, így az láttam. Meglehetősen gagyi baromság, ráadásul csupa sablon egybedobálva, de azért elviselhető.

osztovits 2018.04.02. 08:23:17

a legédesebb: a kazetta jogtalan másolását a törvény bünteti
ezt egy címeres gazember szájából aki egyetlen fillér jogdíjat sem fizetett és a kazetta hamisításból élt, nem véletlenül lőtték le.

ekat 2018.04.02. 08:32:47

Furcsa, nekem a VICO név nem mond semmit, meg a Fenyő János - vagy mi - név sem. Pedig anno nagy Chuck Norris-rajongó voltam, minden filmje megvolt, és videotékába is jártam. Bár azt hiszem az talán Intercom volt, de ez egyáltalán nem biztos, nem emlékszem a nevére. (A Kossuth Lajos u. és a Váci u- sarkán.)

Bergyilkos Bohoc 2018.04.02. 09:01:54

@ekat: Ez azzal magyarázható, hogy fiatal lehetsz és/vagy nem volt tévéd, ahol szarásig nyomták a VICO reklámokat. Ha abban a korban éltél, pláne videotgékába is jártál, akkor megkerülhetetlen volt. Ez olyan, mintha az mondanád, hogy nem ismered a Donald rágót.

Field64 · https://moviecops.blog.hu/ 2018.04.02. 09:12:14

@osztovits:

Pontosan ezt akartam írni én is. Volt humora a néhai Fenyőnek, nem? :)

Egyetértek Sándor Turyval is a Facebookról: ritka ótvar minőségűek voltak a VICO-filmek (és nemcsak a színvonalukat illetően), olyanok voltak a gyári (!) kazetták, mint egy tizedik másolat az eredeti szalagról.

A VICO-nak egyébként volt egy erotikus irányzata is: ők adták ki például a Lady Chatterley szeretője című Sylvia Kristel-filmet is. Külön nyomozást igényelne, hogyan jutottak egy agyonhasznált MOKÉP-kópiához, merthogy a szinkron több helyen is ugrik, és olyankor képkimaradások is vannak a videoszalagon. A VICO hozta be VHS-en Tinto Brass két jobb filmjét, A kulcsot és a Mirandát is.

P. S. A Charles Bronson-sorozatból szerintem az Éjféli leszámolás ütősebb darab, mint A bosszú angyala. És a sok gagyi között volt egy-két értékesebb darab is, mint például Mario Bava igényesen elkészített horrorja, A hentesbárd, pedig amúgy nem lobogok a horrorokért.

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2018.04.02. 09:25:42

@victor vacendak: Pár éve úgy döntöttem, megnézem az ÖSSZES olyan VICO-filmet, aminek fellelhető a kazettaborítója a neten.
Elég lassan haladok, mert azért a príma ZS-kategóriából is meg árt a sok egy idő után! :P
Ez a VICO Top10-es lista vadonat új, márciusban beszélgettünk róla a Tilos Rádióban, lásd (illetve hallgasd!) a beágyazott Soundcloud file-t.

lutria 2018.04.02. 12:09:40

@Treff Bubi: Az Amerikai nindzsa volt moziban,én a nagykörúti Graffiti moziban láttam 1990körül.

Field64 · https://moviecops.blog.hu/ 2018.04.02. 12:23:59

@lutria:

Akkoriban több mozi (vagy többtermes mozik esetében valamelyik terem) specializálódott arra, hogy projektoron keresztül videofilmeket vetítettek, és mozijegyáron csalogatták ezekkel a nézőket. Én így láttam a Váci úti Kossuth mozi kamaratermében a Conan, a barbárt: a piros színű jeleneteknél volt a legárulkodóbb, hogy valójában VHS-ről megy a műsor.

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2018.04.02. 13:44:34

@Field64: Igen, itthon nagy divat volt az ilyesmi a kisvásznas "B-termes" mozikban. Többek között a Harc az Endor bolygón c. Star Wars tévéfilmet is vetítették a mozikban idehaza.

Tota12 · http://jatekokapolcrol.blog.hu/ 2018.04.02. 15:12:16

Az egyik kedvenc műsorom :D Folyamatosan újra és újra szoktam hallgani a régen minden jobb volt adásokat :) Na majd ezt is pótolom Gyula nem is tünt fel h szoktál lenni :)

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2018.04.02. 16:35:53

@Tota12: Szomszédok, Linda, Cannon Films, és a két James Bond - eddig ezekben voltam, ha jól számolom ;) (hívtak volna többe is, csak sajna nem tudtam menni)

Tota12 · http://jatekokapolcrol.blog.hu/ 2018.04.02. 17:40:05

@-Szűcs Gyula-: Csak a james bondosokat nem hallgattam meg mert az a téma annyira nem érdekelt de a többit igen. De akkor valahogy nem rakta össze az agyam a neved :)

alien 2018.04.02. 18:16:16

Máig nem ertem egy mondatát, amikor osszeverekszenek a fekete taggal elotte az azt mondja ilyen szolasokkal is tud-e verekedni? Es ezt mindja de mit jelenthet :)

Tota12 · http://jatekokapolcrol.blog.hu/ 2018.04.03. 11:25:52

@-Szűcs Gyula-: Ja és azt az egy pici hozzáfűzést :) Nem az action man a gi joe atyja hanem forditva. a G.I.Joe volt előbb 64-ben . Az Action Man pedig a Palitoy angol változata. Licenszmegállapodást kötöttek a Hasbroval és úgy csinálhatták meg a "saját" G.I.Joe-t az Action Man-t

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2018.04.03. 17:01:15

@Tota12: Aha, köszi, valamiért az Action Mant hittem régebbinek...

Tota12 · http://jatekokapolcrol.blog.hu/ 2018.04.03. 17:08:28

@-Szűcs Gyula-: Abszolut jelentéktelen apróság csak a téma szempontjából :) A Mega Force amúgy szintén érdekes madár. Lehet hogy lesz majd szó nálam róla. Vicces pl h ugyanilyen néven később Kenner játék is volt de az nem köthető ehhez a szuperprodukcióhoz. ( ott Mega Force volt nem Megaforce). Az is megérne egy utánajárást hogy a Mattel találta-e ki a játékot előbb és ahhoz lett film vagy a film volt előbb és ahhoz játék. Gyanítom hogy az első. ( a He Man-nél igy volt az tuti de a Megaforceban nem vagyok biztos)

Fröccs Úr 2018.05.17. 22:12:25

Hirtelen beugrott a poszt alapján a '89-es Moontrap, ami talán a "Hold sötét oldala'-címmel vigyorgott annó a Mester utcai videotéka polcáról (köszönjük Pink Floyd). Kikölcsönöztük, kegyetlenül szar minőségű volt, szinte nézhetetlen, de úgy emlékszem, hogy nagy hatással volt ránk az a rettentő horror hangulat, amelyet a Star Trekes Walter Koenig és a mindig zseniális (vagy éppen zseniálisan ostobaripacs) Bruce Campbell prezentált a zs-kategória legalját éppenhogy súrolva. Köszi! :) #gyerekkor #nemfogomújranézniazértse

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2018.05.18. 11:21:21

@Fröccs Úr: Nem tudom, melyik ZS-film ez, de abszolút meghoztad a kedvem hozzá, utánanézek!
:D

Zacskóstej 2018.08.01. 16:33:59

Az Amerikai nindzsát kb 172x láttam kiskoromban. A nővéreim és a teljes család ki akart már utálni miatta. :) Nem rég volt a tv-ben de már nem alámondással ezért csalódást keltett. Dudikoff meg valami elképesztően rossz színész. Még a Segal-nak is több arca van...:D
süti beállítások módosítása
Helló