A Conan, a Krull és még 11 kultfilm, agyzsibbasztóan béna poszteren

2018. május 21. 17:52 - -Szűcs Gyula-

Azt hiszed, már láttad az összes ghánai moziplakátot? Nagyobbat nem is tévedhetnél!

Eddig összesen 135 szívmelengetően rút ghánai moziplakátot mutattunk be itt a Nerdblogon (amelyek közt azért akadtak szép számmal Fülöp-szigeteki mesterművek is). A téma azonban kimeríthetetlen kincsesbánya, hiszen messze nem láthattuk még az összes gyöngyszemet!

0kult_x-men.jpg

No de miért is ilyen kis gagyik a ghánai moziplakátok? Miért váltak nemcsak a geekek, de kiállításszervezők örök kedvenceivé – olyannyira, hogy még Sylvester Stallone is beszerzett magának egy ghánai Cliffhanger-posztert? Ezért:

Ghánába 1980 körül jutottak el az első filmek és kazetták. Ekkor jött létre egy kis mobil mozi, amellyel városról-városra jártak. A mozgó mozi egy televízióból, egy videóból, és egy generátorból állt. A “vándormozit” azonban már akkor is meg kellett hirdetni, így születtek meg a hatalmas, kézzel festett poszterek. A művészek a filmek megtekintése után olajfestékkel alkották meg a plakátokat. Nem volt megkötve a kezük, bármely jelenetet kiválaszthatták, akár el is térhettek a történettől, ettől lettek a művek egyediek. A legtöbb jelenetet a rajzolók meglehetősen eltúlozták, így lettek még figyelemfelkeltőbbek. Habár a mobil mozi a 90-es években befejezte pályafutását, a televízió és a videó egyre széleskörűbb elterjedése miatt, a rajzolt filmplakátok nem szűntek meg Ghánában. A mai napig szívesebben alkalmazzák, mint a nyomtatott változatokat.

Íme még néhány kultfilm úgy, ahogyan eddig még sohasem láthattad!

 Két plakát viszont szerintem egész vállalható lett, nem? Én legalábbis szeretnék ilyen „bénán” festeni...

0kult_indy.jpg

0kult_evildead3.jpg

TETSZETT A POSZT? CSATLAKOZZ A NERDBLOG FACEBOOK-CSOPORTJÁHOZ, ÍGY SOSEM MARADSZ GHÁNAI PLAKÁTOS, VICO-FILMES ÉS STAR WARSOS KONTENT NÉLKÜL!

Imádod a '80-as, '90-es évek horrorjait és akciófilmjeit? Mindened a retró? Akkor a Mesék az ágy alól képregény is neked készült! Bátran lapozz bele, és ha tetszett, rendeld meg akciósan itt!

ici_pici_alien_by_l_f_s_2.jpg

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nerdblog.blog.hu/api/trackback/id/tr4813990774

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

werinter 2018.05.22. 11:43:50

Az itthoni forgalmazók helyében én csináltatnék valamelyik középszerű grafikussal / festővel ilyen plakátokat. Milyen egyedi lenne már a sok tucat plakát mellett egy ilyen? Szerintem baromi érdekes és jó ötlet lenne egy hasonló "divatot" meghonosítani. :D

zuulululu 2018.05.22. 11:49:31

Van egyedi stilusuk, jopofak, szerintem zsenialisak.

gigabursch 2018.05.22. 12:24:08

Így legalább biztos lehet benne az ember, hogy többet kap a pénzéért, mint ami a plakát bemutat.

kenny69 2018.05.22. 12:35:54

@werinter: azért, mert a filmipar nem így működik :)

2018.05.22. 13:03:21

@gigabursch:
Nem igazán, ezek a plakátok művészi értéket képviselnek szemben az általuk hirdetett trash filmekkel.

werinter 2018.05.22. 14:09:01

@kenny69: Jó nyilván, de érdemes megnézni a mai filmek plakátjait. Mindegyik téma szerint egy kaptafára készül. Gondolok itt arra, hogy pl. az akciófilmek, a vígjátékok, a drámák, a romantikus filmek stb. mindnek megvan egy séma ami alapján elkészítik a plakátot. Anno volt is neten ilyen válogatás, ahol egymás mellé tették ezeket és tényleg szinte teljesen egyformák voltak.

HARP3R 2018.05.22. 14:22:20

Mondjuk Ghánának sok egyéb gondja is van. Bár mindenki tud angolul (gyarmati múlt) igy feliratokra, szinkronra nincs szükség a filmeket illetően.
süti beállítások módosítása
Helló