A 10 legemlékezetesebb Sas István-reklám a Kádár-korszakból

2018. június 02. 23:53 - -Szűcs Gyula-

City Grill! Helló, Leó! Traubit akarunk! Sárvári Termálkirstály! Cascót akarok kötni!

Május 27-én, 71 éves korában elhunyt Sas István, nyolcszoros cannes-i díjnyertes, Balázs Béla-díjas magyar reklámfilmes, rendező, reklámguru, érdemes művész, aki 2006-ban megkapta a Magyar Érdemrend lovagkeresztjét. Sas István volt többszáz ismert hazai reklámfilm atyja, melyek zöme abban az erjedő Kádár-korszakban született, amikor lényegében a monopolhelyzetben lévő állami vállalatokat kellett kevés pénzből olyan kreatív stílusban reklámozni, ahogy az a bűnös Nyugaton volt szokás. A reklámguru 1965–1970 között az ELTE BTK pszichológia-magyar szakán tanult. 1965–74 között a Magyar Televíziónál operatőr, majd a Mafilm dramaturgja lett. 1989–2000 között a Filmiroda Rt. stúdióvezetője, 2000–2002 között a Magyar Televízió szórakoztató-közéleti igazgatója volt, de a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskolán és a BGF Külkereskedelmi karán tanított.

traubi.JPG

Sas István  nevéhez fűződik többek közt a Casco, a Skála, a Traubisoda, a City Grill, a Videoton TV Computer és a fütyülgető óvszer legendás tévéreklámja is. Ezek közül szedtük most össze a tíz legszórakoztatóbbat, amire máig emlékszem gyerekkoromból a kacagtató poénok, a mókás rajzfilmdizájn, a fülbemászó dallam vagy a bomba modellek miatt!

1. Skála: Bemegyek-kijövök

Gyerekkoromban imádtam a Skála-Coop éneklő kabalafiguráját! Volt is anno egy Skála Kópé-babám, de beleköltözött egy molycsalád, és ki lett dobva a '90-es évek végén...

 

2. Traubit akarunk!!!

– T-R-A-U-B-I-T A-K-A-R-U-N-K ! ! !
– Gyerekek! Talán inkább kérünk!
– Traubit kérünk, hurrááá!

 

3. Cascót akarok kötni!

Minden idők egyik legviccesebb reklámja, főszerepben a Szeszélyes Évszakokból és a Maksa Híradóból ismert nagy nevettetővel, a rendőrből lett humoristával, Ayalával.

 

4. City Grill

A City Grill fülbemászó dallamú reklámfilmjeit Flipper Öcsi és a Step együttes adta elő, két hamburger és palacsinta befalása között.

 

5. Sárvári Termálkristály

Skála Kópé mellett a másik nagy kedvencem a késői Kádár-korszakban ez a vidáman ugráló nyugdíjasokat felvonultató fürdősó reklám volt. Szerintem nem is volt olyan gyerek ekkoriban, aki a tévészpot hatására ne akart volna lecsúszni a lépcsőkorláton!

 

6. Videoton TV Computer

Nekem kimaradt anno a Commodore 64-es korszak, egyből PC-vel kezdtem a videojátékos őrületet, nagyjából 1992 tájékán (Prince of Persia, Another World, Titus, Prehsitorik és társai). Igaz, előtte egy Videoton TV Computeren tanultam meg a BASIC programozás alapjait – de csak kényszerből, mivel ehhez a típushoz senki sem tudott játékokat másolni az ismeretségi körömben.

 

7. Leó jégkrém

Gyerekként sosem értettem, miért van ennyi oroszlán Budapesten. A Helló, Leó!-ra viszont mindig táncra perdültem a nagyszobában, az Orion tévénk előtt.

 

8. Ő nem eszik müzlit

Na igen, azt már Sas István is tudta, hogy bikinis bombanővel bármit el lehet adni. Pláne úgy, ha az egyik bikinis bombanőt kétszer szerepelteti a reklámjában!

 

9. Komjáthy Ági sztriptíze

Ez viszont egy nagyon ötletes reklám, ahol végül elmarad a textil ledobása, mégis jól szórakozik a néző...

 

10. NO AIDS!

A végére hagytam Sas István AIDS-ellenes kampányba oltott, szürreális óvszerreklámját. Főszerepben az ejtőernyőzve fütyörésző kotonmanóval, akitől gyerekként jobban féltem, mint a Mesék a kriptából Kriptaőrétől!

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nerdblog.blog.hu/api/trackback/id/tr6414020590

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2018.06.04. 12:39:58

Az akkori modelleknek a korabeli micimackókkal is meg kellett küzdeniük?

Tota12 · http://jatekokapolcrol.blog.hu/ 2018.06.04. 12:48:06

" főszerepben a Szeszélyes Évszakokból és a Maksa Híradóból ismert nagy nevettetővel, a rendőrből lett humoristával, Ayalával." bzmg Gyula ezt nem mondhatod komolyan.... remélem ironizáltál :D

Irbisz 2018.06.04. 13:35:02

1. A Cascós tényleg humortoplistás reklám :)
2. Érdekes, de sem a Citygrill, se a Komjáthys, se az anti aids-esre nem emlékszem, vagy nem láttm őket v. úgy kiestek h. még megnézve sem derengenek.

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2018.06.05. 12:56:46

@Tota12: Nem irónia! Én tényleg nagyokat nevettem gyerekként Ayalán, a Sas kabarén, a Defekt Duón meg a Szeszélyes évszakokon! Sőt, még most is!
:D

Tota12 · http://jatekokapolcrol.blog.hu/ 2018.06.05. 13:29:29

@-Szűcs Gyula-: Na ne már :D ...jó oké amugy poén szinten elfogadom egyet kivéve...a Sas az emberiség elleni bűn minden korban a szememben :D de az ayala is csak egy miliméterrel jobb :D

Kéne csinálnotok egy 90-es évek legszánalmasabb humoristái müsort a tiloson.... :D

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2018.06.05. 14:55:02

@Tota12: Már felvetettem Csucsuéknak is, valamikor tuti lesz ilyen témájú adás!
;)

Tota12 · http://jatekokapolcrol.blog.hu/ 2018.06.05. 17:04:15

@-Szűcs Gyula-: Támogatom nagyon jo hangulatu adás lehetne :D
süti beállítások módosítása
Helló