Aki utálja a futballt, az már nem is igazi férfi?!?

2018. június 17. 23:37 - -Szűcs Gyula-

Pedig volt rugós focim és Ernest Slobodannal megnyertem a magyaroknak a 94-es vb-t

Megint itt a futball vb – márpedig az igaz magyar férfiember ismérve, hogy szereti a focit! Én nem, és ebben alighanem közre játszik az a rossz emlék is, hogy 1986-ban, középsős koromban sarokba lettem állítva az óvodában amiatt, mert lerajzoltam egy izgalmas futballrangadót. Ami még önmagában nem lett volna akkora gond, de girbegurba betűkkel azt is felírtam az eredményjelzőre, hogy a RÁBA ETO hatujjú pálcikaemberei 10-1-re vezetnek a szovjet válogatott ellen. Ez alighanem valami bosszúféle lehetett a részemről a '86-os mexikói vébén elszenvedett 6-0-ás gyalázatért, ami akkoriban otthon, vendégségben és az oviban is téma volt.

A '90-es vébé már hidegen hagyott, bár tény, hogy nagyon tetszett az a tévészpot, amiben stoplis csukát húztak az olasz csizmára. Néhány rokonom viszont valamiért azt szűrte le a fentiekből, hogy óriási futballőrült vagyok! Karácsonykor meg is leptek a csehszlovák könnyűipar remekével, a brnoi Chemoplast játékgyár elnyűhetetlen slágertermékével, a rugós focival!

rugosfoci_chemoplast_brno.JPG

Nem volt végülis annyira rossz ajándék ez, a mai napig jókat játszunk az unokaöcsémmel, ha előkerülnek a rugólábú csatárok, akik egy-egy erősebb lövés alkalmával a labdával együtt repülnek a kapuba. Vicces mellékszál, hogy a fő gólvágómat mindig Ernest Slobodannak neveztem a rugósfoci-meccsek Szepesi Gyuri bácsit utánzó, pattogós, orrhangú közvetítéseiben. Így hívták ugyanis a FIFA 94 nevű, kultikus PC-s játékban a magyar válogatott csatárát. De a többi név is hasonlóan idétlen volt, egyedül a sosem létező Kiss Tibor volt hazánkfia a nemzeti tizenegyben. Vele végül úgy nyertem meg a virtuális vébédöntőt a brazilok ellen, hogy egy vicces bugot kihasználva folyton az ellenfél kapusa elé álltam a kirúgáskor, és rendre befejeltem a labdát a jobb felső sarokba!

Az ovis sarokba állítás mellett valószínűleg azért is utálok a mai napig focizni, mert 1994 nyarán be lettem íratva egy egyhetes focitáborba. A szüleim eredetileg azt akarták, hogy úszótáborba menjek, mert ott majd tágul a tüdőm a sok víz alatti tempózástól, és egy kicsit izmosodok is, nem úgy fogok kinézni, mint a Kaland-Játék-Kockázatok csontvázharcosai. Csakhogy az úszótáborba tízszeres túljelentkezés volt, ezért akiknek 5-ösnél rosszabb év végi jegyük volt tornából, egy salamoni döntéssel át lettek csoportosítva más sporttáborokba. Nekem mindig csak a 4-es osztályzat jött össze. Az is kínkeservesen, mert nem tudtam kötélre mászni: mindig csak az alján lengedeztem, mint valami szerencsétlen Tarzan, amíg rám nem szóltak, hogy jól van, most már elég lesz...

szolnokimav.JPG

Naná, hogy a focitáborban minden nap kiköptem a tüdőmet! Salakpályán 40 fokban futás, aztán fejelgetés, bedobás, cselezés, kapura rúgás, kapusiskola. Minden áldott nap, mint valami gladiátorképzőben. Mondjuk mi nem a napfényes Capuában voltunk, hanem egy NB II-es csapat lepukkant sporttelepén, ahol csak a pálya egyik oldalán volt lelátó, annak sem volt teteje, és a betonülései között vidáman növögetett mindenféle kóró.

szolnokimav2.JPG

Egyetlen dolog miatt nem hagytam ott rögtön az elején az egész kócerájt: az örökkévalóságnak tűnő edzések után mindig átmentünk a szomszédos strandra ejtőzni! Az utolsó nap megrendezett barátságos rangadón, ahol a második félidőben én voltam a kapus, igen csúnyán kikaptunk az úszótáborosoktól. Viszont a sok gyakorlásnak köszönhetően még ma is bármikor halált megvető bátorsággal végigmegyek bármilyen víziparkos óriáscsúszdán, farpofák közé szorított fürdőgatyával!

TETSZETT A POSZT? CSATLAKOZZ A NERDBLOG FACEBOOK-CSOPORTJÁHOZ, ÍGY SOSEM MARADSZ RETRÓ JÁTÉKOS, VICO-FILMES ÉS STAR WARSOS KONTENT NÉLKÜL!

Régen minden jobb volt, főleg a foci? Gyűjtöd a '80-as, '90-es évek játékait és egyéb emléktárgyait? Mindened a retró? Akkor a Mesék az ágy alól képregény pont neked készült! Bátran lapozz bele, és ha tetszett, rendeld meg akciósan itt!

retro_kep_vasarnap_lakatos_istvan.JPG

19 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nerdblog.blog.hu/api/trackback/id/tr2114053310

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bioLarzen 2018.06.18. 11:43:31

Ahhh, Tibor Kiss...
Régi szép idők :)

énisfélek 2018.06.18. 11:51:53

A futball két különböző dolog.
Egyrészt egy sport, amit tök jó dolog művelni.
Másrészt pedig egy üzlet, amivel sok pénzt lehet keresni azon emberek segítségével, akik még felnőtt korukban is szeretik, élvezik a cirkuszi látványosságokat.

vacsnem (törölt) 2018.06.18. 11:58:22

Én speciel gyerekkoromban sem szerettem,sosem értettem mit esznek rajta.

felucca02 2018.06.18. 12:30:35

Kiütéses leszek, ha meghallom azt a szót, hogy foci. Leginkább az ugrik be róla, hogy pocakos férfiak sört vedelnek és közben a képernyőre merednek, ahol valami érthetetlen dolog történik.
Mindenesetre abban biztos vagyok, hogy pénz és figyelmet von el a fontosabb és szebb testmozgásoktól.

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2018.06.18. 12:59:19

@bioLarzen:
A 94-es utáni FIFA játékok már nem is voltak jók! :)
Itt kergetőzhettél a bíróval is, amikor sárga vagy piros lapot akart adni.
:D

Bobby Newmark 2018.06.18. 14:25:23

@-Szűcs Gyula-: Volt egy másik, nem FIFA, hasonló korú, ahol meg egyetlen módon lehetett piros lapot kapni, de azt úgy minden esetben: ha felrúgtad a bírót.
Haverral megpróbáltuk elérni a kapus vs. kapus meccset, de elég nehéz volt, jól menekült a kis rohadék. Asszem végül nem volt hozzá türelmünk, mert még így is kurvaunalmas a foci. :D

eßemfaßom meg áll 2018.06.18. 14:31:04

Mindig rühelltem a focit, szólok is az asszonynak, hogy nem férfi csinálta a gyerekeit.

scaurus 2018.06.18. 14:45:32

Komoly ember nem sportol, nem is néz sportot, csak bridzsezik és whiskyt iszik - és 90 évig él.

morph on deer 2018.06.18. 16:32:27

@vacsnem:
Ugyanez.
Ami mégjobban megzavart kissrácként, amikor potrohos szomszédunk arról beszélt, hogy ő mennyire sportkedvelő, és a foci a kedvence, én meg rákérdeztem ártatlanul, hogy hol szokott focizni... Na mindegy.

Szóval azt még értem, hogy esetenként 22 személy sportol, mert éppen ilyenje van, de hogy ehhez X ezer ember ordít, átlag 50-50%-ban felváltva, hogy aztán egymásnak eshessenek, ha tehetik, - hát erre sosem találtam racionális magyarázatot, érvet arra nézve meg végképp nem, hogy ebben én részt is vegyek.

Pedig lehet valami titkuk, ami nekem nem jött át, mert még pár ezer kilométernyire innen is megtörtént velem, hogy társaságban, amikor kiderült, hogy magyar vagyok egy öregúr boldogan kezdte sorolni az “aranycsapat” névsorát!
Érdekesen hangzott, de felismerhetőek voltak a nevek!
Agyam megállt, de mivel folytatta a foci-témát, kénytelen voltam bevallani, hogy fogalmam sincs az egészről.
“Te nem szereted a fotballt?” - kérdezte döbbenten. “Hááát nem” - feleltem.
Egy világ omlott össze benne, és onnantól csak formális társalgás zajlott...

Mondom: fogalmam sincs az egészről. :)

FlybyWire 2018.06.18. 17:21:25

Igazi nyominger-mágnes poszt, írjatok még sokat, hadd lássuk, ki büszke még ilyesmire :)

vacsnem (törölt) 2018.06.18. 18:18:25

@FlybyWire:
"Igazi nyominger-mágnes poszt"
Végül is magad igazoltad ...

Fotósképző · fotoskepzo.hu 2018.06.18. 18:48:47

Több sport mellett a focit is nagyon szeretem. Csinálni. De nézni utálom: teljesen felesleges, unalmas és érthetetlen dolognak tartom, hog MÁSOK játékát nézzem. Ez kb. ugyanaz, mintha a vadidegeneket bámulni és szurkolni nekik az ebéd főzésekor. Ja, az meg a szakácsműsor...;)

Rainse · http://bugnews.blog.hu 2018.06.18. 19:32:16

Én azon röhögtem amikor egyenesen HAZAÁRULÓ lettem amikor leszóltam a magyar csapatot. Érted.... azt a rohadt. Túl fizetett bagázs az egész magyar csapat. A semmiért kapnak vagyonokat. A nemzetközi foci is túlfizetett sportolókból áll, de ott még megértem. Mégis csak nagyobb minőség, több a néző meg az eladott jegy és a játék minősége, na de a magyarok mi a fenét raktak le az asztalra? A kibaszott labdát én is tudom rugdalni és szerintem engem is mindenki szarrá verne fociban. Akkor miért is fizetünk nekik ennyit? Életükben nem dolgoztak semmit. SZÉGYEN...

Sigismundus · https://csakugyirkalok.blogspot.com/ 2018.06.18. 22:46:27

Amerikai focit azt igen. Európai rugdalózós focit azt nem.. Főleg nem a magyart. megutáltatták velem elég hamar, és azóta sem mutattak olyan arcot róla hogy enyhüljön az ellenszenvem..
Bár 2 éve Wroclavban, egy idős lengyel szállodaportásnak csak úgy tudtam végső kétségbeesésemben megmagyarázni honnan is való vagyok, hogy "Puszkas, Hidegkuti, vengrija"

eßemfaßom meg áll 2018.06.19. 18:30:13

@Sigismundus: jaja, amerikaifocét NÉZNI annyival férfiasabb tett mint átlagos focit NÉZNI, hogy hűha. Aki amerikai focit néz annak legalább 30%-ot nő a pénisze.

FlybyWire 2018.06.20. 22:47:37

Balfaszok.

Elsősorban játszani szeretem ma is, nézni már csak ritkán.
Kézilabdát, kosarat, pólót stb. sosem értettem, a kosáron kívül csinálni sem szerettem, de mégsem érzek késztetést, hogy leszóljam azokat, akik szeretik. Sőt, örülük, hogy örömüket lelik benne.

Ti sok hülye, mit is kompenzáltok tulajdonképpen?

az övezet gázai 2018.06.30. 23:05:36

Jé, pont ez a rugós foci megvan nekünk is. Berlinben vettük '82-ben. Sajnos a kapus fogantyúja eltörött azóta.

bioLarzen 2018.07.04. 18:26:49

@-Szűcs Gyula-: Championship Manager - még így, sorszám nélkül... a legjobb volt - azóta egyre csak lefelé :D

Glivenko 2018.07.08. 23:03:18

Most csak én értem félre, vagy a szerző éppen azzal büszkélkedik, hogy már gyerekként sem szeretett fiús sportokat űzni, csak ejtőzni a strandon? :D
Na, itt lehet a probléma, nem pedig ott, hogy nem szereti valaki a focit.
Kötélre mászni meg mindenki tud, aki képes mozgatni a végtagjait. Ami a szerző baja lehetett az az, hogy ő nem mert. :D
Na, ezek a kis dolgok számítanak, amikor esetleg megkapja valakitől, hogy nem elég férfias.
Én azt hittem, hogy leesek a kötélről, amikor a felénél jártam, de akkor is felmásztam, pedig elsőre be voltam sz*rva rendesen. Utána meg úgy égett a kezem, hogy azt hittem, hogy én vagyok Fáklya a Fantasztikus Négyesből. :D
Ja, a végére még annyi, hogy ha sportra terelődik a szó, akkor nem szégyen, ha valaki azt mondja, hogy nem szereti a focit. Bár általában ilyenkor jön az, hogy ő a kosárlabdát/futást, mittoménmit szereti. Aki persze egyik sportot sem említi, az ne csodálkozzon, ha furcsán néznek rá. :D
süti beállítások módosítása
Helló