10 bizarr és véres ghánai moziplakát, ami tuti kiégeti a retinádat! [18+]

2018. július 28. 23:59 - -Szűcs Gyula-

Milla Jovovich, Jackie Chan és a zombik sosem néztek még ki ennyire furcsán!

Eddig 158 szürreális ghánai moziplakátot mutattam be itt a Nerdblogon – egy dupla képzavarral élve ez tényleg csak a jéghegy csúcsa, messze még a bödön alja! A mostani gyűjtésben kizárólag Jackie Chan-filmek és zombis horrorok szerepelnek.

rezsi3.JPG

No de miért is ilyen megmosolyogtatóan bénák a ghánai moziplakátok? Miért váltak az elmúlt években nemcsak a geekek, de kiállításszervezők örök kedvenceivé – olyannyira, hogy még Stallone magángyűjteményében is van egy bootleg Cliffhanger-poszter? Ezért:

Ghánába 1980 körül jutottak el az első filmek és kazetták. Ekkor jött létre egy kis mobil mozi, amellyel városról-városra jártak. A mozgó mozi egy televízióból, egy videóból, és egy generátorból állt. A “vándormozit” azonban már akkor is meg kellett hirdetni, így születtek meg a hatalmas, kézzel festett poszterek. A művészek a filmek megtekintése után olajfestékkel alkották meg a plakátokat. Nem volt megkötve a kezük, bármely jelenetet kiválaszthatták, akár el is térhettek a történettől, ettől lettek a művek egyediek. A legtöbb jelenetet a rajzolók meglehetősen eltúlozták, így lettek még figyelemfelkeltőbbek. Habár a mobil mozi a 90-es években befejezte pályafutását, a televízió és a videó egyre széleskörűbb elterjedése miatt, a rajzolt filmplakátok nem szűntek meg Ghánában. A mai napig szívesebben alkalmazzák, mint a nyomtatott változatokat.

Íme akkor néhány Jackie Chanposzter úgy, ahogyan eddig még sohasem láthattad!

Ezek pedig a zombis filmek plakátjai. Az biztos, hogy a naiv művészek között meglepően nagy a népszerűsége az 1985-ös Az élőhalottak visszatérnek-nek (és a folytatásainak), amit az Alien legendás írója, Dan O'Bannon rendezett.

TETSZETT A POSZT? CSATLAKOZZ A NERDBLOG FACEBOOK-CSOPORTJÁHOZ, ÍGY SOSEM MARADSZ GHÁNAI PLAKÁTOS, VICO-FILMES ÉS STAR WARSOS KONTENT NÉLKÜL!

Imádod a '80-as, '90-es évek horrorjait és akciófilmjeit? Mindened a retró? Akkor a Mesék az ágy alól képregény is neked készült! Bátran lapozz bele, és ha tetszett, rendeld meg akciósan itt!

ici_pici_alien_by_l_f_s_2.jpg

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nerdblog.blog.hu/api/trackback/id/tr4514148479

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

traz75t 2018.07.30. 08:53:08

A Jackie Chan poszterek nem is rosszak (na jó, a kitört kéz vicces), egészen felismerhető rajtuk, mi több a Who am i? poszter szerintem határozottan fasza!
Milla Jovovich viszont mondjuk elég randa lett a zombifejjel, birkózólábakkal. :D

kommentes nikk 2018.07.30. 11:36:26

Hát ezek már nem is viccesek, csak szarok. Kifulladt ez a sorozat szerintem.

rerros 2018.07.30. 11:57:50

de miért kell nekik maguknak megfesteni a posztereket? nem használhatják a film hivatalos poszterét?

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2018.07.30. 13:06:54

@rerros: A '80-as és a '90-es években Ghánában (ahogy a poszt elején is szerepel) nem az eredeti mozis kópiákról vetítették a promóanyagokkal megtámogatott filmeket, hanem (gyaníthatóan másolt) VHS kazettákról egy generátorról működő tévén, amit faluról falura vittek. Ezeket a vándormozis eseményeket kellett promózni a jellemzően zsákvászonra vagy házfalra festett, házi készítésű moziplakátokkal. Akik így látták vagy reklámozták a filmeket 20-30 évvel ezelőtt, azok jellemzően most, 40-50 évesen is előszeretettel festenek hasonló stílusban a retró jegyében, akár 2018-as filmes plakátokat is (vagy ha ők nem, akkor a huszonéves gyerekeik). Majd alkamasint be is mutatok egy-két ilyen ghánai művészt, nagyon szórakoztató fickók, és készült már velük interjú külföldi filmes/geek portálokon! ;)

Void Bunkoid 2018.07.31. 12:05:45

@-Szűcs Gyula-: ilyen vándormozifeeling nekem is megvan, annak idején délutánonként az iskolai napköziben volt néha vetítés, amikor a mozisbácsi a tanteremben asszem 16mm-es vetítőgéppel tolt mindenféle filmeket, mondjuk az nemtom mennyire volt "nemeredeti", de merem feltételezni - a Kádár-korszak Magyarországa előszeretettel szart magasról a nyugati szerzői jogokra, lásd Vico film :))) (ja igen, ott is voltak ám ezekhez a moziplakátokhoz hasonló igényességű kazettaborítók!).

És igen, öreg vagyok és vidéki bunkó :)
süti beállítások módosítása
Helló