Meghalt a legegyedibb stílusú Batman-rajzoló, Norm Breyfogle

2018. szeptember 27. 08:08 - -Szűcs Gyula-

A zseniális művész képeit anno a Kandi Lapokban is megcsodálhattuk. 58 éves volt...

breyfogle_batman3.jpg

58 éves korában elhunyt minden idők egyik legkülönlegesebb amerikai Batman-rajzolója, Norm Breyfogle. Bár rajzolt a Marvel és a DC kiadóknak egyaránt, a legtöbben a Detective Comics 1987–1993 közötti időszakát kötik a nevéhez, amikor együtt szőtte a Denevérember történetének fonalát a nem kevésbé zseniális brit íróval, Alan Granttel. Breyfogle sajátos képi világa alighanem generációknak égett bele örökre az emlékezetébe. Nála Batman nem sokban különbözött egy életre kelt, ódon vízköpőtől, sőt, sok rajzon már inkább valami sátánfajzat volt, aki egyenesen a Pokolból ugrott elő, hogy felfalja Gotham összes bűnözőjét! Breyfogle rajzain a denevérmaszk fülei sokszor tűntek ördögszarvnak, a palást pedig démonszárnyként csapkodott Batman mögött.

breyfogle_batman1.jpg

Hátborzongatóan jó képek voltak ezek, Alan Grant pedig a szintén brit John Wagnerrel igen ütős, noir hangulatú sztorikat szállított hozzájuk. Aki egyszer is elolvasott egy Batman-történetet a Breyfogle-Grant-Wagner triótól, alighanem egy életre megjegyezte azt! Nekünk, magyarországi harmincasoknak, akik a '80-as évek végén és a '90-es évek legelején ismerkedtek meg a folyton viccelődő Pókembernél sokkal komorabb és magasztosabb gothami igazságosztóval, nagy szerencsénk volt! A Kandi Lapok hasábjain ugyanis elég sok rész megjelent a Breyfogle-féle Detective Comics-korszakból.

Ki ne emlékezne a félelmetes Patkányfogóra? Vagy az Al Capone-mániás, gyilkos kedvű, őrült babára, akit a tudathasadásos, gyógyegér Hasbeszélő mozgatott? És persze ott van a gyerekkori nagy kedvencem, Mortimer Kadaver is, aki Drakulát meg a spanyol inkvizíciót megszégyenítően gazdag tárházát halmozta fel a középkori kínzóeszközöknek díszes lakosztálya pincéjében...

kadaver1.jpg

Breyfogle és Grant egy külön kis mikrovilágot építettek fel a Batman-kánonon belül: a nevükhöz fűződő, új DC-karakterek, mint például Potato Joe nyomozó, Talpas, az amputált lábú csöves, vagy az Alan Moore-féle V for Vendetta előtt tisztelgő Anarky mind-mind emlékezetes figurák lettek. Én legalábbis a mai napig beleborzongok, ha eszembe jut, hogy a Hasbeszélő gengszterei a Láz című füzetben a dagadt Loui hullájában csempészték be a kokaint Gothambe, Batman pedig egy széles, filmszerű panelekkel bemutatott, hamisítatlan akciófilmes leszámolás során fékezte meg a bűnbandát.

breyfogle_batman4.jpg

Norm Breyfogle, te őrült zseni, nyugodj békében! Köszönöm a torz vízköpőkkel és groteszk Batman-árnyakkal teli, baljósan gyönyörű képregényoldalaidat!

breyfogle_batman2.jpg 

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nerdblog.blog.hu/api/trackback/id/tr9914266075

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Is 2018.09.27. 14:07:03

Soha nem tudtam a nevét, nem is foglalkoztam vele, de nagyon szerettem a magyarul megjelent füzetekben a Batman rajzait. Nyugodjék békében. Még sok jó éve lehetett volna. :(

Is 2018.09.27. 14:07:05

Soha nem tudtam a nevét, nem is foglalkoztam vele, de nagyon szerettem a magyarul megjelent füzetekben a Batman rajzait. Nyugodjék békében. Még sok jó éve lehetett volna. :(

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2018.09.27. 15:02:22

Sajnos 2014-ben stroke-ot kapott, és lebénult a teljes bal oldala. És sajnos mivel balkezes volt, ezután már nem is tudott többé rajzolni, ami bizonyára nagyon megviselte...

Egyallampolgar 2018.09.27. 16:26:46

Kissrácként találkoztam képregényeivel. Tényleg nagyon hatásosak voltak.

zord íjász · zordidok.blog.hu 2018.09.27. 17:51:53

Hát már hogyan halt volna meg? Egy ember, akinek a rajzait megbecsülik és értékelik, az nem hal meg. A gyűjtők az egyedi, eredeti rajzait majd horribilis pénzekért adják-veszik, kiállításokra viszik, antológiákba rakják, reprintben kiadják a képregényeit. Ott lesz az otthonokban a rajzai által, bekeretezve, falra akasztva.

-K, ugye tudod, hogy a Király már meghalt?
-Dehogy halt meg. Csak hazament.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2018.10.24. 15:21:55

nekem a mai napig ő batman igazi rajzolója.
én is rajta nőttem fel, azóta is az ő rajzai tetszenek a legjobban.
süti beállítások módosítása
Helló