Sosem volt még ennyire vicces az okkult nácik és a csápos rémek elverése

2018. október 25. 23:00 - -Szűcs Gyula-

Te is imádni fogod Hellboyt, a jók oldalára átállt sátanfajzatot! – Képregénykritika

A 2010-es évek eleji nagy képregényes fellángolásban az Alexandra fiókkiadója, a Cartaphilus kezdte el megjelentetni idehaza a kultikus Hellboyt, de sajnos a ez a sorozat is ugyanúgy félbeszakadt, ahogy Neil Gaiman Sandmanje. Idén viszont a Vad Virágok Könyvműhely gondolt egy merészet, és mivel a korábbi zászlóshajójukhoz, a Kázmér és Hubához újabb kötet már nemigen tud megjelenni magyarul (nem maradt mit lefordítani), gyorsan lecsaptak egy másik ismert brandre. Jelen cikkemben arról a két sorozatnyitó kötetről lesz szó, amit anno már a Cartaphilus is kiadott (A pusztítás magja, Ördögöt a falra), de mire ezeket a sorokat leírom, a Vad Virágok raktárában már javában hordják halomba a harmadik kötet, A végzet jobb keze frissen kinyomott példányait, hogy minden Hellboy-rajongónak jusson belőle a vasárnapi Képregénybörzén.

wakedevil.jpg

Tartozom egy vallomással: a 2004-es mozifilm előtt nem ismertem a Hellboy-képregényeket. Sőt, igazából a filmről sem tudtam. Viszont olvastam róla akkoriban egy dicsérő kritikát az RPG.HU-n, és amikor ahhoz a részhez értem benne, hogy

A második világháború vége felé, egy kis szigeten, Skócia partjai közelében a nácik még egy utolsó, kétségbeesett kísérletet tesznek a háború megfordítására. Az okkultizmusban mindig is szenvedélyesen hívő Hitler parancsára egy kis csapat kaput próbál nyitni egy sötét dimenzióba, ahol hét sötét istenség szunnyad – ha sikerül fölébreszteni őket, elpusztíthatják a világot.

rögtön világos volt, hogy ezt a képregényadaptációt látnom kell! Ahhoz a generációhoz tartozom ugyanis, akik az anyatejjel szívták magukba az Indiana Jones-filmek szeretetét, csattogós lepke helyett a Wolfeinstein 3D-vel és a Spear of Destiny-vel játszottak, esténként pedig nem mesét hallgattak, hanem Lovecraftet olvastak zseblámpával, a takaró alatt rettegve – így aztán számunkra az okkult nácik és a külső űr csápos szörnyistenei ugyanolyan mesebeli gonoszok lettek, mint a hétfejű sárkány, a nagyievő farkas vagy Drakula gróf. Azonnal tudtam, hogy ez a Hellboy az én új kedvenc mesehősöm, a kritika elolvasása után pedig rögtön kikerestem a Pesti Estben, hol vetítik épp a kőkezű Pokolfajzat Raszputyin elleni harcát, és még aznap este megnéztem a filmet. Kétszer!

hb378.jpg

Aztán a net rejtett zugaiban is elkezdtem kutakodni Hellboy-képregényk után, amik anniyra bejöttek, hogy én magam is lefordítottsm egy rövid sztorit az egyik honosító oldalnak. (Ma már persze nem csinálnék ilyesmit, de hol volt még akkoriban a mostani képregényes Kánaán?) Volt valami, ami azonnal feltűnt ezekben a képregényekben. Bár Guillermo del Toro egy igen-igen szórakoztató Hellboy-mozifilmet forgatott, amiben ügyesen ötvözte az eredeti füzetek sztoriját a saját ötleteivel, sőt, még egy Magyarországon készült folytatást is hozzácsapott a 2004-es első részhez Aranyhadsereg alcímmel, azért egy fontos dolog nagyon hiányzott ezekből... Mike Mignola szögletesen szép, egyszerre vázlatszerű és aprólékosan kidolgozott képi világa! Ráadásul szerintem képregényben sokkal jobban működik Hellboy cinikus humora és a sok popkulturális kikacsintása is. Ez az ő igazi közege, mert itt nincs kőbe vésett játékidő, produceri nyomás és bevételelvárás, ami del Toro kezét sajnos nagyon is megkötötte. Helyette van elég hely ősi legendákról, félelmetes múltbéli gonosztevőkről és sötétlelkű, elfeledett istenekről mesélni. Meg persze oldalakon keresztül látványosan laposra verni a Hellboyt csapatostul zaklató, rusnya, csápos-koponyás-robotkaros rémpofákat!

hellboy-comics-mignola-h1.jpg

A Vad Virágok-féle kiadás Mike Mignola díjnyertes képregényének gyűjteményes kiadása, és az amerikai Omnibus Collection sorozatot követve, kronologikus sorrendben tárja az olvasók elé Hellboy teljes történetét. Az első, színpompás kötetében A pusztítás magja, a Szent Auguszt farkasai és A leláncolt koporsó című történetek kaptak helyet. Ezekben Hellboy rejtélyes, második világháborús eredettörténete fonódik egybe az 50 évvel későbbi eseményekkel, ahol Hellboy az állítólagos végzetére nemet mondva, szembeszáll megidézőjével, az okkult nácikkal lepaktáló, gonosz fekete mágussal, Raszputyinnal, hogy a világvége beteljesítése helyett Abe Sapien és Liz Sherman oldalán, a Paranormális Kutató és Védelmi Hivatal ügynökeként folytassa áldásos tevékenységét.

hellboy01-00.jpg

A második kötetben az Ördögöt a falra és a Bosszús kolosszus című történetek kaptak helyet. Ezekben Hellboy és a Paranormális Kutató és Védelmi Hivatalnál dolgozó ügynöktársai új feladatot kapnak: meg kell akadályozniuk egy ősrégi vámpír, Vladimir Giurescu újraélesztését! A terv hátterében ugyanazok az erők állnak, akik annak idején megidézték hősünket, és azóta sem tettek le arról, hogy a „Pokolfajzatot” a sötét céljaik szolgálatába állítsák.

9789639998575.jpg

A hamarosan megvásárolható harmadik kötetben pedig majd a magyarul eddig nem olvasható A végzet jobb keze, A gonosszal teli szelence, az Embernek lenni és a Győztes féreg című történeteken ínyenckedhetünk! Kalandra fel, halál a Gonosz rút szolgáira! Vagy legalább egy állkapocsrepesztő parasztlengőt nekik!

Ítélet:

5hcsillag560.jpg

 

 

TETSZETT A POSZT? CSATLAKOZZ A NERDBLOG FACEBOOK-CSOPORTJÁHOZ, ÍGY SOSEM MARADSZ KÉPREGÉNYES, VICO-FILMES ÉS STAR WARSOS KONTENT NÉLKÜL!

Kedveled a humort és a kalandos történeteket? Imádod a jó ponyvákat és a misztikumot? Akkor a Mesék az ágy alól képregény is pont neked készült! Bátran lapozz bele, és ha tetszett, rendeld meg akciósan itt!

374610_2616987911471_1941761522_n.jpg

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nerdblog.blog.hu/api/trackback/id/tr5414322839

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szekőcei 2018.10.26. 10:48:40

nagyon korrekt hozzáállás "folytatni" az eddigieket. :)

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2018.10.26. 10:59:31

@szekőcei:
Csak nehogy bukta legyen a vége... Gondolom anno az Alexandra is osztott-szorzott, és a végén nem jött be annyi bevétel, mint amit vártak. Persze könnyen lehet, hogy irreális bevétel-elvárásuk volt (ami persze egy kis kiadónak igenis jó nyereség lett volna), és az is igaz, hogy akkoriban (2011-ben álltak le) még nem volt ennyi képregényadaptáció a mozikban, sőt, egyáltalán nem volt ilyen látványos képregényes Kánaán itthon, mint most. Én nagyon bizakodó vagyok!

szekőcei 2018.10.26. 12:26:38

@-Szűcs Gyula-: ne is mondd, azóta is fájlalom a Metabárók kasztjának kaszáját (az Alien képregények, TWD, stb-ről már nem is beszélve). :(

Mondjuk nem értem, hogy miért nem képes (nem képes?!) eltartani egy ekkora piac minőségi és/vagy jó komolyabb képregényes kiadásokat. Fura.
süti beállítások módosítása
Helló