Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Nagyon megosztja a geekeket az elmúlt évek legjobb sci-fije, a Saga [18+]

2018. december 21. 23:59 - -Szűcs Gyula-

Szülés, szarás, szoptatás, szex – rögtön az első pár oldalon! No de mi ezzel a baj?

saga00.JPG

A Pesti Könyv nem kegyelmez! Miután az utóbbi évek legambiciózusabb kiadója üresre porszívózta a hazai képregényrajongók pénztárcáját olyan európai klasszikusokkal, mint a Blacksad és az Incal (itt és itt áradoztunk róluk), idén év végén szabályosan ránk rúgta az ajtót: magyarul is elkezdte kiadni a 2010-es évek egyik legemlékezetesebb, legszebb és leginkább megosztó sorozatát, a Sagát! 

Pár évvel ezelőtt még valóban teljességgel elképzelhetetlen volt, hogy az Y: Az utolsó férfi és a Lost tévésorozat díjnyertes írójának kultképregénye idehaza is megjelenjen. Ám most amolyan előrehozott karácsonyi csoda történt: itt a Saga magyarul, amiben Brian K. Vaughan és a még mindig erősen férfiközpontú képregényipar egyik legtehetségesebb és legtöbbet foglalkoztatott női rajzolója, Fiona Staples bámulatos ügyességgel vezet be bennünket egy radikálisan új sci-fi világba. Főszereplőik egy hányattatott sorsú család, két katona, akik egy soha véget nem érő galaktikus háború ellentétes oldalán állva szerettek egymásba, és most mindent kockára tesznek, hogy egy törékeny, új életet megvédelmezzenek ebben a veszélyes világban. No de ha ilyen nagy szó magyar megjelenés, akkor a hazai rajongók miért kaptak hajba miatta a képregényes csoportokban? Leginkább ezért:

Vagyis hogy a Saga tele van öncélú szexualitással meg erőszakkal, és egyáltalán nem zseniális, hanem közönséges, hatásvadász, sőt, egyenesen prosztó! Én korábban nem ismertem a Sagát, nem olvastam az angolul megjelent eddigi részeket – a Facebookon kirobbant vita után döntöttem úgy, hogy ezt fogom először elolvasni a Hungarocomixos új megjelenések közül. És nem is igazán értettem a hisztit, mert nagyon tetszett az első rész. Az első pár oldal különösen izgalmas volt (itt születik meg az egymással háborúzó szarvas és szárnyas katonák gyermeke), mert ha az elején nem ránt be egy képregény, akkor ugye megette a fene az egészet.

Többen már itt kifogásolták, hogy a szarás emlegetése szülés közben, valamint az ezután következő nagy lövöldözés, ahol a háborús felek szanaszét lövik egymást, miközben a szerelmespár és az újszülött sértetlenül állnak a nagy leszámolás kellős közepén, nem más, mint hatásvasász pozőrködés. Szerintem viszont teljesen oké egy ilyen intró: egy durva beszédhez és harsány humorhoz szokott, fiatal csillagközi katonanő életet ad a gyermekének, abszolút érthető ha ő ezt a vajúdást kínlódásnak, sőt, egy emberes, deszkarecsegtető prátoláshoz hasonlítja! Persze én még sosem szültem, de gondolom nem véletlen a sok viccünk, amiben a tökönrúgásnál is fájdalmasabb, ugyanakkor mérhetetlenül boldog dolognak írják le a szülést. Ezt a nagyon is életszagú kettősséget tökéletesen hozza a Saga #1, már rögtön az első néhány oldalon.

Az intróban egymást kinyíró ellenséges oldalak közt egymást védelmező szerelmesekkel szerintem szintén nagyon jó jelenet: egyből képbe hoz, hogy a szárnyasok meg a szarvasok ádáz ellenfelek, hőseink meg amolyan űrbéli Rómeó és Júlia akik majd most ugyanúgy menekülésre kényszerülnek, mint a Tiszta románc vagy a Született gyilkosok szereplői .Az egész Sagában van amúgy valami jó értelemben vett Tarantino-íz: sok jó párbeszéd, sok bizarr fordulat, sok látványos leszámolás! Engem megvett kilóra!

A Spawn-füzetekben, a Sin City-ben vagy a Ha/Verben szerintem sokkal öncélúbb a szex és az erőszak ábrázolása. Itt jóformán csal akkor villan cici (vagy pöcs), amikor annak dramaturgiai funkciója van: szoptatáskor és szexjelenetnél. Utóbbi ráadásul jól rámutat, hogy a tévéfejű robotherceg trónörököse sem úgy születik meg, hogy őfelsége meg az asszonyka összekalapálnak egy kis Mikrobit a palota pincéjében. A kupleráj pedig, ahol a rezzenéstelen arcú fejvadász végigsétál, miközben minden sarkon és lépcsőfordulóban leszbikus párok bujálkodnak – nos, egy exkluzív csillagközi bordélyház alighanem valóban ilyen fogadószobával várja a tehetős kuncsaftokat. Nekem egyébként a legtöbb mainstream nyugati képregényből pont az hiányzik, hogy nem életszagúak, berzenkednek a tabutémáktól. A szereplők úgy tesznek, mintha nem lennének bordélyházak, nem létezne a szex, és soha, senki nem kerül olyan feszült helyzetbe, hogy kicsúszik a száján egy indulatos baszdmeg. Álszemérmeskedés az egész, miközben az összes szuperhősös képregény szereplője jóképű adonisz és bombatestű bikinimodell, és ennek kihangsúlyozására még rá is játszanak a testhez tapadó hacukáikkal és aligruháikkal.

A Saga azon túl, hogy szexi, ütős és tabudöntögető, tudatosan megy szembe a mainstream képregények átlátszó prűdségével – így lesz belőle a fantasy és a science fiction műfajánal korábban sosem látott kreativitással és intenzitással egybegyúrt keveréke. Abban viszont tökéletesen igaza van a vitatkozó képregényeseknek, hogy hiába színes-szagos, vicces, vagány és lendületes, nagyon-nagyon nem gyerekkönyv, a maximális élvezetéhez azért nem árt némi élettapasztalat és felnőtt gondolkodás!

saga-01-borito.jpg

Saga #1 (Pesti Könyv Kiadó, 2018, 168 oldal, 4990 forint)

Ítélet:

5hcsillag560.jpg

 

 

TETSZETT A POSZT? CSATLAKOZZ A NERDBLOG FACEBOOK-CSOPORTJÁHOZ, ÍGY SOSEM MARADSZ KÉPREGÉNYES, VICO-FILMES ÉS STAR WARSOS KONTENT NÉLKÜL!

Kedveled a jó sci-fiket? Mindened a fantasy és a horror? Imádod a képregényeket? Akkor a Képtelen történetek, másvilági mesék novelláskötet is neked készült! Bátran lapozz bele, és ha tetszett, vedd meg akciósan a Szellemlovasban!

keptelen_tortenetek_banner.JPG

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nerdblog.blog.hu/api/trackback/id/tr3614506960

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
Helló