Döntsük el végre! A Pepsi a jobb vagy a Coca Cola?

2019. január 12. 16:31 - -Szűcs Gyula-

Mese a rockfesztiválról, ahol Pepsi Sziget-karszalaggal mentünk ingyen Coke-ot inni

pepsi_coke_istock.jpg

Tavaly több posztban is megemlítettem, hogy nem véletlenül írok ennyi retró kütyüről (például a széteső Jedi-bábukról, a kamu G.I. Joe-król, a George Michael-bicskáról, az Executor csipogóról és a trafikos csontvázról): idén mindenképp szeretnék összehozni egy tematikus retrólexikont, a Kacsamesék-generáció tárgyi emlékeiről. Jelenleg ott tartok, hogy a '90-es évek popkultúráját és játékait bemutató, 99 tételes listámról már sorra húzom ki a témákat – ennek a ritkításnak esett most áldozatul két mikrosztori, az egyik régi Mezőtúri Rockfesztiválon megtapasztalt, furcsa Coke–Pepsi-anomália is.

– Helló! Figyelj, tudnál adni két darab egyforintost?
– Tudok. De miért pont ennyi kell?
– Kétszer akarok kajálni a krisnásoknál.

A fenti párbeszéd akár a Sziget fesztiválon is elhangozhatott volna a '90-es években, de nem ott történt meg, hanem a szegény ember Szigetén, a Mezőtúri Rockfesztiválon, 2000 nyarán. Ekkoriban ugyanis a szüleink generációjában még mindig makacsul tartotta magát az a nézet, hogy a Sziget maga a Pokol, a közép-európai Szodoma és Gomora, ahol bedrogozott punkok AIDS-es tűvel szurkálják halálra a naiv vidéki tinédzsereket. Mivel 18 évesen én is az utóbbi csoportba tartoztam, a szüleim nem is engedtek el a Szigetre. Mezőtúrra viszont elmehettem az egyik évfolyamtársammal, mert a nagyszüleinek volt ott hobbitelke, és bármi gond esetén kocsival is pikk-pakk haza lehetett vinni minket. A Rockfesztivál a mi szemünkben viszont abszolút hozta a Sziget-feelinget! Külföldiek pisáltak és hánytak a sátrunk melletti bokrokban, horror áron adták a vizezett sört és a kihűlt sült krumplit, a krisnások némi adományért mindenkit megetettek és a Tankcsapda volt az esti sztárfellépő.

pepsi_sziget.JPG

Ekkortájt egy furcsa árukapcsolás miatt a korábbi évekből megmaradt, fel nem használt Sziget-karszalagok voltak a belépők Mezőtúron: a Sziget ugyanis 1996-tól 2001-ig Pepsi Sziget néven futott, a mezőtúri rockfesztivál fő szervezője és névadója 1998 és 2001 között Wanted magazin volt (egy csomó szám onnan volt meg, hogy Mezőtúron ingyen osztogatták a korábbi évfolyamokat), amelynek a fő szponzora szintén a Pepsi volt. Baromi jól járt így az egyik haverom, aki úgy gyűjtötte a karszalagokat, mint egyszeri szovjet katona a karórákat: mivel évekre visszamenőleg ott volt az összes Sziget-belépő a csuklóján, nem kellett Mezőtúron új belépőt vennie! Végül persze az igazi Szigetre is eljutottam, 2008-ban, az Index gyakornokaként, de az már közel sem volt annyira vicces, mint csóró gimisként a mezőtúri pszeudo-Sziget.

Az viszont nagyon vicces volt, amikor a Pepsi Sziget-karszalagokkal megtámogatott, 2000-es Mezőtúri Rockfesztiválra pont a konkurens kólagyár parkolt be egy irgalmatlanul nagy nyerges vontatóval! Engem persze akkor ez a vadkapitalista rivalizálás érdekelt a legkevésbé, lévén dögmeleg volt, a buli Napot ábrázoló Coca Cola-kamion klimatizált pótkocsijában viszont egy interaktív kiállítást rendeztek be. Odabent a brandhez kapcsolódó, menő reklámzenékkel mutatták meg az üdítősüvegeik dizájnjának fejlődéstörténetét. Aki mindent megnézett, kapott egy gyereknyomdás pecsétet a kezére a kamion túlsó végében ácsorgó hostess lánytól, és felmarkolhatott egyet a hűtőládákban sorakozó jéghideg kólák közül.

coca_cola_truck.jpg

A pecsételős rendszer elvileg azt volt hivatott megakadályozni, hogy valaki egynél többször is végigrohanjon a kiállításon, extra üdítőt felmarva. A hostessek azonban csak a pecsétet nézték szigorúan, a fesztiválozók fizimiskáját már nem annyira. Így miután rájöttünk az évfolyamtársammal, hogy a nagyszülei telkén lévő, az ektoplazmikus üledéknek kinéző ipari kéztisztító, az Ultra, és a legendás Kocsikenőcs elegye simán lehozza a pecsétet, onnantól kezdve nem volt kegyelem! Kifosztottuk a Coca Cola italkészletét! Felvettük egymás ruháit, aztán hol napszemüvegben, hol szalmakalapban, hol egy Taurus sapkához felhúzott, ócska atlétatrikóban újra és újra végigszambáztunk a kamionon, estére pedig pukkadásik ittuk magunkat kólával, és mennydörgést megszégyenítő böfögőversenyt rendeztünk.

A Pepsi egyébkánt elég sokszor cinkelte a reklámjaiban a Coca Colát – ilyen volt többek között a fenti, 1995-ös autós büfés reklám, vagy a lenti, megunhatatlan klasszikus a Don Corleone-hangon perlekedő maffiózócsemetével.

Végezetül nem maradt más hátra, mint hogy eldöntsük: melyik a jobb kóla? A Coke vagy a Pepsi?

TETSZETT A POSZT? CSATLAKOZZ A NERDBLOG FACEBOOK-CSOPORTJÁHOZ, ÍGY SOSEM MARADSZ KÉPREGÉNYES, VICO-FILMES ÉS RETRÓ KONTENT NÉLKÜL!

Imádod a '90-es éveket? Mindened a retró? Régen minden jobb volt? Akkor a Képtelen történetek, másvilági mesék novelláskötet is neked készült! Bátran lapozz bele, és ha tetszett, vedd meg akciósan a Szellemlovasban!

32 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nerdblog.blog.hu/api/trackback/id/tr314547532

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bertalan Fábián 2019.01.14. 07:27:32

Kofola! Esetleg XIXO Cola!

Pierr Kardán 2019.01.14. 08:36:02

Na, a kérdés nem ennyire egyszerű. Régebben az volt a helyzet, hogy a pepsinek jobbak voltak a reklámjai, a cocának meg a kólája.

Ma, a cukormentes világban viszont jobb a cukormentes pepsi, mint a cukormentes coca.

Pontosabban, kevésbé ihatatlan a cukormentes pepsi, mint a cukormentes coca.

Inkvizítor666 2019.01.14. 08:46:48

@Bertalan Fábián: áruld már el hogy lehet meginni azt a szart, évek óta élek Prágában látom hogy ezeknél a wannabenémeteknél milyen népszerű de szerintem egy förtelem

2019.01.14. 08:57:14

A Coca nekem hasfájást okoz, a Pepsi meg nem, szóval részemről az utóbbi. Különben meg egyiket se kéne erőltetni, mert műanyag fosch mindkettő. De sajna finom (a Pepsi).

Bobby Newmark 2019.01.14. 08:57:17

@Pierr Kardán: Hát még ha elmegyünk a "másízű" kólák világába. A Cherry Coke jó volt anno, kár, hogy kinyírták. Ami most van helyette cseresznyés(vagy meggyes, fasz tudja angoloknál mikor melyikre gondolnak) az meg nagyságrendekkel műanyag ízűbb a Pepsi megfelelőjénél.
A Pepsi Black Lime meg a legjobb ilyen kotyvasztott iparihulladék, és a Cocanak hasonló sincs.

Bobby Newmark 2019.01.14. 08:57:24

@Pierr Kardán: Hát még ha elmegyünk a "másízű" kólák világába. A Cherry Coke jó volt anno, kár, hogy kinyírták. Ami most van helyette cseresznyés(vagy meggyes, fasz tudja angoloknál mikor melyikre gondolnak) az meg nagyságrendekkel műanyag ízűbb a Pepsi megfelelőjénél.
A Pepsi Black Lime meg a legjobb ilyen kotyvasztott iparihulladék, és a Cocanak hasonló sincs.

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2019.01.14. 09:50:32

Nekem amúgy az RC kóla volt anno a kedvencem!
:D

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2019.01.14. 10:14:43

Cola mámor

Megiszok egy Colát,
Az mos engem jól át.
Savágyúval lövet
S vesémben a követ
Szétmállasztja hamar.
Jó is a lé, ha mar!

illusztrálva:
fradyendre.blogspot.com/2011/10/cola-mamor.html

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.01.14. 10:17:25

A pepszi kicsit édesebb.

A cukormentes verziók meg mind egészségkárosítóak és szarok, kivéve talán a Mo.on nem forgalmazott zöld kólát.

Mollyka08 2019.01.14. 10:34:27

SPAR FRESH COLA! Ráadásul fele annyiba kerül!

vinczezol79 2019.01.14. 10:58:39

Tesco Value kóla egy időben finom volt...

Noname Cowboy · http://www.rosevalley.hu 2019.01.14. 11:26:15

Amugy amikor Pepsi Szigetté lett a Diáksziget, Akkor a Coca Cola-sok a bejárat közelében ingyen osztogatták a Cherry Coke-ot.

lenörd hofstadter 2019.01.14. 11:55:15

No, mesélj, az egyéni ízlést milyen szempontok alapján akarod elbírálni?

"A Pepsi egyébkánt elég sokszor cinkelte a reklámjaiban a Coca Colát –"

Csak szólok, ez fordítva is pontosan igaz. Mindegyik a másikat baszogatta a reklámjaiban...

2019.01.14. 12:02:19

Igazából mindegy, a cukros változatok nem finomak, de legalább ihatóak, az aszpartámost meg vissza kellene önteni a lóba. Jó, utóbbiakban is van valami nosztalgia, mert 2000 magasságában a legolcsóbb kóla és fanta utánzatokban volt aszpartám, és ezért volt minősíthetetlen ízük, vicces hogy ugyanazt a szart márkás logó alatt ma sokkal drágábban el lehet adni. Szvsz a legdurvább a Fanta Zéró, mert az ugye nem kóla, nincs benne koffein, tehát praktikus haszna, azaz élénkítő hatása sincs, az íze meg olyan, mint ha szándékosan hozták volna össze a lehető legrosszabb ízkombinációt. Anno a legolcsóbb szutyok sem volt ennyire ihatatlan.

okleveles naiv 2019.01.14. 12:04:10

Hatalmasak ezek a reklámok! :)

Amúgy csilliárd évig a Coca nyert, de egy ideje olyan gyengus, h leszoktunk róla.
Igaz, cserébe Pepsit sem veszünk.

A régen minden jobb volt szellemében a szavazat a Cocáé.

Banzai! Hajime! :D

az övezet gázai 2019.01.14. 12:32:12

RC cola: nagyon finom, Csehországban vettem belőle.
Idehaza a Spar piros kólája mindent ver a nóném kategóriában, és a két naggyal is bőven versenyben van.
A teszkós színes is nagyon jó volt, de az energiacsökkentés (értsd, rajtad spórolás) miatt kiíródott nálam a mezőnyből.

az övezet gázai 2019.01.14. 12:34:49

@Mollyka08: azt "várom", hogy azt mikor nyírják ki.

David Bowman 2019.01.14. 12:38:26

Egyik se. A Freewy kóla a legjobb. (Fantából is.)

Zed is not dead yet 2019.01.14. 12:46:27

Nem lehet kérdéses, hogy a Royal Crown.

Na hogy érzi ez a Wágner magát? 2019.01.14. 14:44:30

A Wanted eléggé össze volt fonódva a Szigettel, ugyanabban az irodában voltak, kb. a Sziget reklámújságja volt, Uj Péter főszerkesztésével. Aki annak idején a Sziget-műsorújság bevezetőit is írta, majd Gerendai akkori feleségének (aki egyben a Sziget sajtósa is volt) is csinált a pletykák szerint egy gyereket, szóval elég nagy volt a barátság.

"A Rockfesztivál a mi szemünkben viszont abszolút hozta a Sziget-feelinget! Külföldiek pisáltak és hánytak a sátrunk melletti bokrokban, horror áron adták a vizezett sört"
A ti szemetekben lehet, de csak azért, mert nem jártatok akkoriban a Szigeten. Vvalójában a Sziget akkoriban még nem ilyen volt, alig volt külföldi, és ha ilyesmit megpróbáltak volna, a csak az alkalmat leső szekusok péppé verték volna őket (ahogy néhány emberrel ennél kevesebbért is megtették).
2008-ra már valóban ilyen lett, amikor te elkerültél oda.
Mezőtúr nem a szegény ember szigete volt, hanem esetleg a szegény ember Rockmaratonja.
A sört pedig nem lehet vizezni, mivel zárt a csapolórendszer, esetleg gyárilag lehetne, de a gyár sem hülye. Erről az Index is írt pár éve a Szigettel kapcsolatban. A csapolt sörök általában gyengébbek, mint a palackozottak, sokan ezért gondolják, hogy vizezett. Próbálj egyszer vizet önteni a sörbe, hogy milyen lesz.
Ráadásul a Szigeten pont a sör kb. az egyetlen, ami nagyjából a városival megegyező árakon van, és ez mindig is így volt, mivel kezdettől a Dreher az egyik főszponzor.
(A Pepsi Sziget időszakban viszont előfordult, hogy egy árus kb. úgy kérdezte meg, hogy akarunk-e Coca-Colát, mint Amerikában a szesztilalom idején, hogy kéne-e egy kis viszki. Akkoriban még voltak mindenfélét árusító katonai sátrak, meg valami városi kifőzdéből szállított egytálételek voltak a kaja, viszonylag olcsó volt és jó, gulyásleves, babgulyás, tűrhető minőségű főzelékek fasírttal vagy tükörtojással stb., közel sem álltak még rá ennyire a vendégek lehúzására, mint az utóbbi 10-12 évben. Ja, és a zene is jó volt, nem lejárt szavatosságú, kissé már áporodott szagú gagyi popsztárocskák voltak a fő fellépők.)

Na hogy érzi ez a Wágner magát? 2019.01.14. 14:45:36

Mészáros László:
Szerintem a Freeway konkrétan Coca-cola, csak lidlis címkével. :-)

Michel Djerzinski 2019.01.14. 15:30:22

Egyik se. Méreg mindkettő. De ha választani muszáj: csakis a Coke.

Dr. Tom 2019.01.14. 16:29:54

Piacos kólaszörp meg patronos szóda, phej!

az övezet gázai 2019.01.14. 16:42:40

@Na hogy érzi ez a Wágner magát?: nagyon más, enyhe mellékízzel. Ajánlom a spar-ost, jobb.

Ahoj- 2019.01.14. 18:29:21

Régen a Pepsi volt a jobb amióta nem itt gyártják cukrosabb rossz ízű

2019.01.14. 20:13:11

Régebben a Papsi sokkal finomabb volt, de valamit változtattak rajta. Amúgy ez nem egy vita, én mindkettőt veszem, hol az egyikhez van kedvem, hol a másikhoz. Az ALDI-nak van még egy jó kólája, ami sokkal jobb lenne, ha egy picivel több lenne benne a szirup aránya. Természetesen a cukros kólákról beszélek, egyszerűen nem értem, a mesterséges édesítőset hogyan lehet meginni.

Amúgy végezttem egy érdekes kísérletet. Vettem egy üveg Coca-Colát és egy üveg Pepsi Colát. Egy haveromnak bekötöttem a szemét és kértem,. mondja meg, mit iszik. Az egyik pohárban Pepsi volt, a másikban Coca. Képzeljétek, még azt sem találta el, hogy kólát iszik. Azaz ez az egész egy nagy varázslat és szerintem köze van hozzá a színnek is. Mert logikusan belegondolva ki inna meg ép ésszel egy barna-fekete színű üdítőt?

Amúgy gyomorbántalmakra is jó, különösen a Pepsi. Amivel annak idején végeztek egy kísérletet, egy fémpénzt varázsoltak vele újjá, úgy leszedte róla az összes rárakódást.

Void Bunkoid 2019.01.15. 00:36:15

@Bertalan Fábián: azaz, most hogy felemlítetted, meg is húzom az asztal alatt éppen elfekvőben levő kofolás üveget.

Csakis az original, nem kell dinnyés :)

Na hogy érzi ez a Wágner magát? 2019.01.15. 04:09:13

@az övezet gázai:
Kösz, én ezeket inkább kihagyom.
Mindet.
Nagyjából 2 liter/év a fogyasztásom.

eßemfaßom meg áll 2019.01.21. 20:16:51

Mindkettő ihatatlan borzalom. Kiskoromban a vörösbor javított rajta de azt meg kinövi az ember
süti beállítások módosítása
Helló