Rambo, Vörös zsaru, Total Recall – íme a kedvenc Vajna-filmjeink

2019. február 24. 16:23 - -Szűcs Gyula-

Bár a politikai tisztsége és a kaszinói miatt sokat támadták, a filmjei halhatatlanok!

stallone_vajna.jpg

Szomorúan indult a 2019-es esztendő az akciófilmek rajongóinak: január 20-án, életének 75. évében elhunyt a legendás magyar-amerikiai producer, Andrew G. Vajna, aki olyan kultikus alkotások megszületése felett bábáskodott, mint a Rambo-trilógia, a Vörös zsaru, az Angyalszív, a Total Recall, a Die Hard 3 és a Terminátor 3.  A Régen minden jobb volt február 22-i adásában a legendás progyúszer, a Hollywoodot meghódító, kalandos életű független fenegyerek pályáját tekintettük át egy garantáltan politikamentes talkshow-ban.

menekules_a_gyozelembe.jpg

Az adásban főleg Vajna korai éveire koncentráltunk. Szóba került többek között, hogy a Menekülés a győzelembe (amiben ironikus módon pont az MTK pálya lett kidekorálva náci jelképekkel) vajon a Két félidő a pokolban remake-je volt-e. Felidéztük, hogy az első Rambo egy háborúellenes, pacifista könyvadaptáció volt, aminek majdnem Terence Hill lett a főszereplője és a főhős meghalt volna a végén, a Rambo 2-3 pedig ehhez képest csak béna himnusz lett a keménykezű külpolitikát szorgalmazó Reagan-kormányzathoz.

rambo-arrow-gif.gif

Stallone mellett természetesen Arnold Schwarzenegger is szóba került: megállapodtunk abban, hogy a részben Budapesten forgatott Vörös zsaru volt az akciófilmes zsáner Szojuz–Apollo-programja, amivel Vajna maga is kivett egy téglát a berlini falból!

voros_zsaru.jpg

Végül mindenki elmondta, melyik kedvenc Andy Vajna-filmje – a bennem lakozó, pattanásos kamaszfiú az 1997-es A miniszter félrelép-et nevezte meg, hiszen annak idején is, és azóta is minden újranézésnél végigröhögtem.

a_miniszter_felrelep.jpg

Az oldott hangulatú, kedélyesen nosztalgiázó beszélgetés résztvevői Csunderlik Péter történész, Laska Pál forgatókönyvíró, Balázsy István filmideológus, Bezsenyi Tamás történész-kriminológus, valamint jómagam, Szűcs Gyula, a Port.hu és a Nerdblog szerzője voltak. Íme a teljes adás:

Nyitókép: Stallone és Andy Vajna a Rambo 3 forgatásán – forrás: Andy Vajna magángyűjteménye

TETSZETT A POSZT? CSATLAKOZZ A NERDBLOG FACEBOOK-CSOPORTJÁHOZ, ÍGY SOSEM MARADSZ STALLONE-FILMES, VICO-KAZETTÁS ÉS KÉPREGÉNYES KONTENT NÉLKÜL!

Bejöttek Andy Vajna akciófilmjei? Imádtad a Rambo-trilógiát és a Dredd bírót? Mindened a retró? Akkor a Képtelen történetek, másvilági mesék novelláskötet is neked készült! Bátran lapozz bele, és ha tetszett, vedd meg akciósan a Szellemlovasban!

keptelen_tortenetek_sarlo_kalapacs_boszorkanysag.JPG

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nerdblog.blog.hu/api/trackback/id/tr3914651673

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

eßemfaßom meg áll 2019.02.26. 09:34:07

@Ranó Matyi:
"Helyreigazító közlemény
Lapunk keddi számában hírt adtunk arról, hogy a svéd tudományos akadémia díszdoktorrá avatott egy magyar tudóst - akit - őszinte sajnálatunkra - „dr. Pálpéter Péter Pál” néven emlí­tettünk. Ráadásul nemcsak a szövegben, hanem a tudósítás címében is hibásan közöltük a Pálpéter Péter Pál nevet.
A jeles magyar tudós neve helyesen: doktor Pálpéter Péter Pál."
süti beállítások módosítása
Helló