Itt a kultképregény, amiben a cuki, beszélő kisállat mellé heresérves, pucér óriást kapsz az arcodba – és még örülsz is neki! [18+]

2019. március 16. 20:55 - -Szűcs Gyula-

Elolvastuk a Saga 2. kötetét is, és imádtuk!

saga_cover.png

Alig tértünk magunkhoz a tavaly év végi gyomrosból, amit a Saga első kötete vitt be karácsony előtt, máris itt a folytatás!. A Tavaszi Képregénybörzéhez időzítve ugyanis magyarul is megjelent a Saga #2, a 2010-es évek egyik legemlékezetesebb, legszebb és nyugodtan kijelenthetem, legprosztóbb Rómeó és Júlia-parafrázisa, amiben egy kíméletlen űrháborút vívó idegen faj ellenséges egyedei nemcsak hogy egymásba szeretnek a fronton, de a gyermekük megszületése után együtt kénytelen menekülni, nyomukban az egész haragos világgal.

saga00.JPG

Szerelemben égő, harcias szüleinek, a kosszarvas Markónak és a szárnyas Alanának hála, a kis újszülött félvér, már túlélt halálos orgyilkosokat, dühöngő hadseregeket és idegen szörnyűségeket. A külső űr hideg végtelenjében azonban a kislány most valami sokkal félelmetesebbel néz szembe: a nagyszüleivel! Ezzel a felütéssel indul a második kötet, és az író, Brian K. Vaughan (Y: Az utolsó férfiLost tévésorozat, stb.) szépen végig is viszi a családi szálat, behozva a képbe Marko harcias szülei mellett főhősünk volt menyasszonyát, a temperamentumos Gwendolynt is.

gwendolyn_saga_001.png

A két főszereplő megismerkedését flashback jelenetek mesélik el, ezáltal nagyobb mélységet kapnak a karaktereik. De még a hőseink nyomában loholó, kopasz fejvadász (és a Hazugságmacskája) is szimpatikus lesz azzal, hogy a sok embertelenség közepette kiszabadít egy tinédzserkorú prostituáltat a Sextillon nevű bordélybolygóról. Vaughan szárnyaló képzelete egyszerűen nem ismer határokat, a hihetetlenül technikás rajzoló, Fiona Staples pedig bámulatos könnyedséggel asszisztál a legelképesztőbb őrületekhez is, amelyek kipattannak a veterán képregényíró fejéből. Én legalábbis nem sok olyan képregényt ismerek, amiben az egyik lapon egy ilyen kis cukkermukker, szőrös mesefigura csámpázik be a képbe, fülig érő vigyorral:

saga2_kis_dagi.png

Hogy aztán kettőt lapozva, egy teljesen másik szegletében a galaxisnak egy egész oldalt elfoglaló, heresérves, pucér óriást toljanak az arcodba a szerzők!

saga-ball-monster.png

Ha van egyáltalán hibája a Sagának, akkor ez mindenképpen az: Vaughan és Staples néha arcpirítóan öncélúan polgárpukkasztanak olyan helyzetekben is, amikor a dramaturgia ezt egyáltalán nem kívánná meg. A fenti képen például az emeletesháznyi, lógó herék nélkül is világosan értené az olvasó, hogy egy baszomnagy gólem mindjárt agyonveri a csonthusángjával a hőseinket – szóval egy ágyékkötőt igazán felkaphatott volna magára az efféle barbár cselekedethez, hogy megnyugodjon a lelkem... Pont az ilyen jelenetek miatt írtam azt az előző Saga-posztomban is, hogy ez a képregény hiába gyúrja egybe korábban sosem látott kreativitással a fantasy történetek mágiáját a science fiction robotjaival és űrhajóival, hiába színes-szagos, vicces, vagány és lendületes, nagyon-nagyon nem gyerekkönyv! Felnőtteknek viszont pompás szórakozás, alig várom a harmadik kötetet!

Saga #2
Írta: Brian K. Vaughan, rajzolta: Fiona Staples
Pesti Könyv, 2019, 148 oldal, 4990 forint – a fenti, keménykötésű, limitált kiadás 6600!

Ítélet:

5hcsillag560.jpg

 

 

TETSZETT A POSZT? CSATLAKOZZ A NERDBLOG FACEBOOK-CSOPORTJÁHOZ, ÍGY SOSEM MARADSZ KÉPREGÉNYES, VICO-FILMES ÉS STAR WARSOS KONTENT NÉLKÜL!

Kedveled a jó sci-fiket? Mindened a fantasy és a horror? Imádod a képregényeket? Akkor a Képtelen történetek, másvilági mesék novelláskötet is neked készült! Bátran lapozz bele, és ha tetszett, vedd meg akciósan a Szellemlovasban!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://nerdblog.blog.hu/api/trackback/id/tr8114692894

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
Helló