Milyen az, amikor olaszok mesélik újra a Szárnyas fejvadászt?

2019. március 20. 07:34 - -Szűcs Gyula-

Bitang jó! Képregénykritika: Nathan Never #1

nathan_never_boresz.JPG

Emlékeztek még 1992-re (és '93 elejére), amikor abban a szerencsés helyzetben voltunk, hogy egyszerre két kiadó, a Rakéta és az Új Vénusz is ontotta a jobbnál jobb Steve Jackson-Ian Livingstone lapozgatós könyveket? A „jobbnál jobb” persze erősen véleményes, mert míg a Robotkommandó zseniális volt, addig a Star Treket parodizáló Csillaghajó csapnivaló lett. Ez persze engem 10 évesen egyáltalán nem zavart, örömmel ugrottam csukafejest a csillogó páncélú robotok, bátor űrharcok, kisbolygónyi méretű csatahajók, szűk szervizfolyosók és egzotikus űrlényekkel teli metropoliszok csodálatos világába!

És hogy miért írom most le mindezt egy képregényes recenzióban? Azért, mert a GooBo kiadó legújabb kötete, a Masimum Bonelli-sorozatban megjelenő Nathan Never pontosan ezt a kicsit oldszkúl, kicsit szögletes, de nagyon stílusos és hangulatos, '80-as évekbeli világ idézi meg, mind a sztoriban, mint a látványvilágban! Nem hiszed, tessék, pár mintaoldal: mintha csak az Űr-orgyilkos, a Lázadók bolygója vagy a Csillagközi fejvadász illusztrációi elevenedtek volna meg!

A kötet főhőse Nathan Never, a morózus exrendőr, aki jelenleg az Alfa űrügynökségnek dolgozik, annak a csillagközi magánnyomozó irodának, amelyik sokszor eredményesebben deríti fel (jó pénzért persze) a bűnügyeket, mint a maffiózókkal teli, korrupt rendőrség. Never ügynök igazi régimódi James Bond-figura, aki imádja a XX. század filmjeit, könyveit és bakelitlemezeit, és mellé úgy néz ki, mintha Roger Moore felhúzta volna Megtorló szerkóját, és fölé vette volna Lando Calrissian piperkőc köpenykabátját. Never saját fumetti sorozata 1991-ben indult, de árad belőle a '80-as évek retro future hangulata: a robot úgy néz ki, mint a Terminátor fémcsontváza, Never nyomozótársa, Legs kiköpött Sigourney Weaver A bolygó neve: Halálból, a fontos adatokat floppylemezek helyett az emberek fejében tárolják, mint William Gibson cyberpunk regényeiben, a zsúfolt utcaképei és bárbelsői pedig a Szárnyas fejvadászt idézik.

Az első, bemutatkozó számban egy titokzatos űrruhás alak ellopja azokat az adatokat, amelyek felszabadíthatnák az androidokat a robotika Asimov-regényekből ismert három törvényei alól, és hidegvérű gyilkosokat faraghatna minden bádogdobozból. Nathan Never űrügynök feladata, hogy az eset egyetlen szemtanújával, a C-09-es android segítségével visszaszerezze a programot – miközben korrupt zsaruk, nindzsa orgyilkosok és őrült tudósok egész regimentjén kell végigverekedniük magukat. Antonio Serra sztorija mozis és ponyvamagazinos kliséktől roskadozó ugyan, de elejétől végéig élvezetes, Claudio Castellini rajzai pedig (ahogy azt már fentebb is ecseteltem) tökéletesen hozzák a késő '80-as évek sci-fi akciófilmjeinek. hangulatát.

Egyetlen óriási hibája van a kötetnek: nagyon rövid! Iszonyú kevés ez a 96 oldal egy olyan piacon, ahol a Fumaxnál elindított Dampyr-sorozatot 200 oldalas, dupla számokkal támasztotta fel a Frike kiadó, így könnyű volt hozzászokni ahhoz, hogy nem egy, hanem rögtön két kerek, lezárt történetet kapnak az olvasók. És persze nem biztos, hogy mindenkinek tetszeni fog a Nathan Never ma már kicsit poros és rozsdás „ilyen menőnek képzeltük el '91-ben a jövőt, szobányi szuperszámítógépekkel és spandex utcai ruhákkal”-stílusa – akinek viszont bejön az ilyesmi, annak kötelező vétel!

maximum-bonelli-03-nathan-never-01.jpg

Nathan Never #1: Alfa különleges ügynök
GooBo kiadó, 2019, 96 oldal, 2200 forint

Ítélet:

4hcsillag560.jpg

 

 

TETSZETT A POSZT? CSATLAKOZZ A NERDBLOG FACEBOOK-CSOPORTJÁHOZ, ÍGY SOSEM MARADSZ KÉPREGÉNYES, VICO-FILMES ÉS KALAND-JÁTÉK-KOCKÁZATOS KONTENT NÉLKÜL!

Kedveled a sci-fit és a képregényeket? Imádtad anno a Kaland-Játék-Kockázat könyveket? Akkor a Mesék az ágy alól képregénygyűjtemény is pont neked készült! Bátran lapozz bele, és ha tetszett, vedd meg kedvezményesen a Femina Shopban vagy a Szellemlovasban!

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nerdblog.blog.hu/api/trackback/id/tr6414695874

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ződ2000 · http://egzostive.com 2019.03.20. 17:23:51

Az olasz képregények igen jófélék. Dylan Dog rulez! Talán annak volt a legnagyobb kultusza, de a Nathan Never is igen komoly rajongói táborral bírt.
Annak idején a bolhapiacon ezeknek a képregényeknek volt legnagyobb kínálata, 3 standot is álíltottak gyűjtők/kerekskedők.

A legjobb példányoka ristampák voltak, amikor akkora siker volt egy regény, hogy újra nyomdába került (és mert nem eredeti, ezeknek volt a legjobb ára is).
süti beállítások módosítása
Helló