Harry Houdini csapnivaló bűvész, de mesteri marketingguru volt?

2019. március 30. 23:03 - -Szűcs Gyula-

145 éve született a híres szabadulóművész, számos börtönből szökős film ihletője!

houdini_robot_cover.JPG

1874. március 24-én, Weisz Erik néven született meg a világ legismertebb bűvésze és szabadulóművésze, a már életében legendává váló Harry Houdini. 145 éves évforduló apropóján beszélgettem Tímár Ágival és Lay Vikivel a Klubrádión futó, menő popkulturális magazinműsorban, a Galaxis Kalauzban Houidiniről és koráról és a börtönből megszökős filmekről. Bár mindkét téma megért volna alsó hangon 1-1 órát, negyedórás adásidőbe kellett belezsúfolnunk minél több érdekességet. Íme az eredmény:

Arról ma is sokat vitatkoznak, hogy Houdini jó vagy csapnivaló bűvész volt-e, a szabadulóművészetet és a PR-t viszont egészen zseniális szinten űzte: nem volt olyan börtönrács, lánc, bilincs, lakat és kényszerzubbony, amiből néhány órás küszködés árán ki ne szabadult volna – kiérdemelve ezzel a Bilincskirály nevet. Valamint azt a lehetőséget, hogy az I. világháború idején frontszolgálatos katonáknak tanítsa meg, hogyan kell bilincseket kipattintani, kötéllel összekötött kezeket kiszabadítani.

harry_houdini_wikipedia.jpg

Bár az adásban csak érintettük, Houdini életében nagyon fontos elem volt, hogy csak PR-okokból foglalkozott a XIX. század végi, elegáns szalonokban divatos spiritizmussal: saját magát sosem földön túli hatalmú mágusnak tartotta, hanem a bűvésztrükkjei titkát megőrző előadóművésznek. Ennek ellenére Houdini jó barátságba került Sherlock Holmes-történetek írójával, a szellemidézés iránt élénken érdeklődő Sir Arthur Conan Doyle-lal. A barátságuknak akkor lett vége, amikor Houdini a spanyol inkvizíció haragjával és hatékonyságával buktatta le sorra a csaló halottlátó médiumokat és kamu asztaltáncoltatókat, akik válogatott trükkökkel szédítették a londoni szalonok előkelőségeit. A Bilincskirály képtelen volt meggyőzni a barátját arról, hogy a mutatványai valójában bűvésztrükkök, és nagyon megsértődött, amikor a Doyle-házaspár egy spiritiszta szeánszon azt akarta elhitetni vele, hogy a halott anyja üzen neki Lady Doyle-on keresztül. Houdini azzal is magára haragította Doyle-t hogy hamisítványnak titulálta a korszak egyik leghíresebb „szellemfotóját”, a cottingley-i tündéreket, így a két férfi az 1920-as években már szóba sem állt egymással.

doyle_houdini.jpg

A Galaxis Kalauz Houdini-különkiadásban természetesen filmekről és sorozatokról is beszélgettünk – természetesen Ági és Viki legnagyobb örömére ide is becsempésztem a VHS-korszak két halhatatlan ikonját, Stallonét és Schwarzeneggert! Íme a műsorban megemlített, börtönből szökős, fogolytáborból kiszabadulós, bűnözőket kergetős, nehéz élethelyzetből kiugrós alkotások listája, amiből mindenki kedvére csemegézhet:

TETSZETT A POSZT? CSATLAKOZZ A NERDBLOG FACEBOOK-CSOPORTJÁHOZ, ÍGY SOSEM MARADSZ HARRY HOUDINIS, AKCIÓFILMES ÉS KÉPREGÉNYES KONTENT NÉLKÜL!

Imádod a századeleji mágikus-misztikus történeteket? Bejönnek Stallone, Schwarzenegger és Tommy Lee Jones menekülős-kergetőzős akciófilmjei? Akkor a Képtelen történetek, másvilági mesék novelláskötet is neked készült! Bátran lapozz bele, és ha tetszett, vedd meg akciósan a Szellemlovasban!

chicken_police_reklam.JPG

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nerdblog.blog.hu/api/trackback/id/tr6414729437

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rozsomák 2019.04.01. 15:07:35

Tetszett..:)

Azért azt megjegyezném, hogy Doyle és Houdini barátsága kicsit előbb ért véget, mint a 20-as évek vége - ennek elég egyszerű oka volt: a 20-as évek végére Houdini már eléggé halott volt - lévén, hogy 1926-ban halt meg, ami nem éppen a vége, inkább a közepe az évtizednek.. :)

Egy kis sztori: Houdini halála után az özvegye, Bess - évente tartott egy szeanszot, hátha férje képes kontaktálni vele a túlvilágról.
Ezt 1936-ban befejezte, mondván, hogy "10 év az elég idő várni bárkire is."
:)
süti beállítások módosítása
Helló