Jó ötlet ronda 3D-játékká gyúrni a világ legszebb noir képregényét?

2019. április 27. 23:03 - -Szűcs Gyula-

A Blacksad szinte ordít egy LucasArts-szintű point&click kalandért – mégsem az lett...

blacksad_game.JPG

Jelen pillanatban nem igazán tudok nagyobb vizuális merényletet felidézni a retinám ellen, mint hogy néhány hitvány csirkefogó bumfordi 3D-s játékká silányította le az európai képregényipar (sőt, bátran ki merem jelenteni: az egyetemes popkultúra) legszebb noit történetfolyamát, a Blacksadet! Ráadásul úgy, hogy a játék fejlesztője a madridi Pendulo Studios, akiknek 2001-ben imádtam a Runaway című, rajzfilmszerű point & click kalandjátékát, a kiadó pedig nem más, mint a patinás Microïds, ahol olyan kultikus gyöngyszemek készültek korábban, mint a Syberia 1-2 (Benoît Sokal clockpunk csodájáról itt lelkendeztem pár éve).

Épp ezért rejtély számomra, hogy két ilyen nagy múltú, veterán kalandjátékos műhely hogy nyúlhatott ennyire bénán a francia és spanyol képregényes szcéna zászlóshajójához, a Blacksadhez?!? A fenti trailerben ugyanis nem Juanjo Guarnido gyönyörűen megrajzolt, 2D-s animációs filmekhez hasonló képi világa elevenedik meg, hanem egy bumfordi 3D-figurákkal elbábozott, műanyag förtelem!!!

blacksad_screenshot.JPG

Oké, ez a jelenet itt fenn például egy az egyben a képregényt idézi: a készítők szinte vonalkára pontosan pixelbe álmodták a címbéli fekete macska magánnyomozó kaotikus irodáját. Valahogy mégis olyan művi nekem az egész...

Természetesen a noir hangulat abszolút átjön az előzetesből. És minek is tagadjam: a mogorván monologizáló, kiégett kopó (izé, macska...) filmszerű akciózása és nyomozása a '90-es évek Tex Murphy-játékainak (Under a Killing Moon, The Pandora Directive) kellemes emlékeit idézi fel bennem. Úgyhogy valószínűleg ki fogom próbálni, ha megjelenik szeptemberben PC-re, PS4-re, Xbox One-ra és Nintendo Switch-re. De akkor is egy óriási, kihagyott ziccernek érzem ezt az egészet, mert simán lehetett volna ilyen alapanyagból egy régi LucasArts-remekműveket idéző, új klasszikus... Nektek bejött a trailer?

TETSZETT A POSZT? CSATLAKOZZ A NERDBLOG FACEBOOK-CSOPORTJÁHOZ, ÍGY SOSEM MARADSZ VIDEÓJÁTÉKOS, AKCIÓFILMES ÉS KÉPREGÉNYES KONTENT NÉLKÜL!

Bejött a Blacksad képregény? Imádod a film noirt? Hallottad a magyar fejlesztésű Chicken Police-ról, hogy egy Szimat Szörénynél is sokkal menőbb, állatfejű nyomozó a főhős benne, csak nem tudod, tényleg olyan ütős-e a sztori, ahogy a neten állítják? Akkor a Képtelen történetek, másvilági mesék novelláskötet pont neked készült! Bátran lapozz bele, és ha tetszett, vedd meg akciósan a Szellemlovasban!

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nerdblog.blog.hu/api/trackback/id/tr4414791424

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
Helló