Kittenberger a magyar Indy? Akkor Kay a Kárpátok Nathan Drake-je!

2019. május 08. 23:44 - -Szűcs Gyula-

Pilcz Roland: YKX #2, Sötét vizeken – kritika

facse_cover_ep2.jpg

Közhely, de tényleg villámgyorsan telik az a rohadt idő! Mintha csak tegnap írtam volna le itt a Nerdblogon, mennyire bitang jók vagyunk Indiana Jones-sztorikban, hipp-hopp eltelt egy év, és máris megkaptuk a hőn áhított folytatást Pilcz Roland Yorn Kayrah Xemovrah (ha megpróbálnád hangosan kimondani: Jorn Kéjra Szemovra) című kalandképregényéhez. Aminek az első részét még úgy jellemeztem, hogy ez a szegény ember Könyvtárosa: a kalandfilmek zseniális paródiájának a még zseniálisabb paródiája. A második részből viszont már kiderül az is, hogy a főhős nem is akkora két lábon járó szerencsétlenség, mint az önfeledten bohóckodó Noah Wyle volt a Librarian-filmekben és -sorozatévadokban. Sokkal inkább egy olyan figura, aki a körülmények szerencsétlen összjátéka folytán átlagemberből lett, gyilkos humorú, jég hátán is megélő, modern kori kalandor – pont mint a Nathan Drake az Uncharted-videojátékokban, aki mostanra ugyanolyan népszerű popkult ikon lett, mint a szuperszexi Lara Croft.

pilcz_indy.jpg

Persze Pilcz hősének ősforrása nem más, mint Indiana Jones. Ezt le sem tagadhatná az alkotó, hiszen ő maga mondta el nemrég egy interjúban: volt idő, amikor saját Indy-képregényt akart írni és rajzolni! Aztán amikor belátta, hogy ez jogi okok miatt nem fog menni, pont azt tette, amit annak idején Spielberg, amikor megmondták neki, hogy nem rendezhet James Bond-filmet: dacosan megalkotta a saját világjáró kalandorát, aki legalább olyan menő lett, mint az eredeti hős!

ykx_03.jpg

Egy évvel ezelőtt YKX nagy kalandja ott maradt félbe, hogy miután veszélyes ékszerrablásba és nyaktörő motoros üldözésbe keveredett egy Ms. Daio nevű kalandornővel, egy gazdag műkincsrajongó, bizonyos Mr. Arsen elküldte őt az Antarktiszra, hogy szerezze meg egy legendás ereklye harmadik darabkáját, mielőtt a családjának ősi ellensége, a szintén kincsvadászatban utazó Mr. Trenton kaparintja meg azt. A folytatásban aztán Mr. Arsen lánya az ördögi erőkkel cimboráló, vén hobbirégész Mr. Trenton fogságába kerül, aki épp valahol a csendes-óceáni Bermuda Háromszög szívében fekvő, rejtelmes szigeten készül véghezvinni a Nagy Terve következő fázisát. Hősünk persze ezt nem hagyhatja annyiban, és bár Mr. Arsen már nem kér a szolgálataiból, elindul a világ túlfelére, egyenesen az ismeretlenbe, hogy megmentse a nőt és felmarja a kincseket...

Pilcz Roland véleményem szerint íróként és rajzolóként is rengeteget fejlődött az elmúlt egy évben! Egyre pimaszabb magabiztossággal használja a képregény formanyelvi eszközeit és tart görbe tükröt a hollywoodi blockbuster-toposzoknak, miközben végig a kalandos-ponyvás zsáner legszebb hagyományaiból építkezik, Indiana Jonestól kezdve Verne Gyula halhatatlan hősein át Allan Quatermainenig bezárólag minden klasszikus előtt mély főhajtással tisztelegve.

Ám itt bukik ki a YKX #2 füzet legnagyobb hibája: hamarabb véget ér az olvasót azonnal berántó nagy kaland, mint hogy igazán elkezdődhetne!!!

A terjedelmi korlátok, azaz a vékonyka füzet formátum ugyanis nagyon behatárolták az alkotót, akinek ez a képregénysorozat sajnos még mindig „csak” szerelemprojekt a napi robot mellett. Ez viszont könnyen megváltozhat a későbbiekben, hiszen szemfüles olvasók már a hivatalos megjelenés előtt kiszúrták, hogy az YKX2 kiadója ugyanaz a OneWay, amelynek az égisze alatt a Kittenberger 2 is megjelent... Reméljük, ez egy gyönyörű barátság kezdete lesz, és a két menő magyar gyártású ponyvahős most már nem egymás konkurenciái lesznek, hanem vállt vállnak vetve indulnak harcba az olvasók kegyeiért. Nálam egyébként már kiütéssel nyertek, alig várom az YKX3-at és a Kitty 3-at – aztán meg egy jó kis crossovert mindkettejük főszereplésével!

Pilcz Roland második YKX füzete 1000 forintért lesz megvásárolható május 12-én, a budapesti Dürer Kerben megrendezésre kerülő Képregényfesztiválon. Gyertek el minél többen!

ykx_01-620x921.jpg

Ítélet:

5hcsillag560.jpg

 

 

TETSZETT A POSZT? CSATLAKOZZ A NERDBLOG FACEBOOK-CSOPORTJÁHOZ, ÍGY SOSEM MARADSZ KÉPREGÉNYES, INDIANA JONESOS ÉS VICO-FILMES KONTENT NÉLKÜL!

Kedveled a humort és a kalandos történeteket? Imádod a '80-as évek filmjeit? Akkor a Mesék az ágy alól képregény is pont neked készült! Bátran lapozz bele, és ha tetszett, vedd meg akciósan itt!

374610_2616987911471_1941761522_n.jpg

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nerdblog.blog.hu/api/trackback/id/tr5414816082

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sigismundus · https://csakugyirkalok.blogspot.com/ 2019.05.17. 07:11:21

Egyenlőre még csak az első- YKX hez jutottam hozzá, meglepett kissé az A5ös füzetméret (bár az ár miatt gondolhattam volna). Nagyon hozzászoktam a Kittenbergerger és Kockás A4-hez.

De a tartalom az is meglepő volt, de jó, pozitív értelemben, tetszett. A rajzolás, a sztori, jót vigyorogtam rajta, látszik hogy szívvel-lélekkel készült. Úgyhogy a másodikra is vevő leszek, és ha lenne valami közöségis finanszírozás-izé, esetleg beszállnék. Hátha abból nagyobb hosszabb sztori születik...

Sigismundus · https://csakugyirkalok.blogspot.com/ 2019.06.22. 12:01:19

Nos megvolt a második is, véleményem róla, ugyanaz, mint a posztban. Sajna előbb ér véget mint hogy beindulhatna! De az irány az jó és tetszik, szórakoztató. Úgyhogy remélem lesz ideje, és támogatója egy hosszabb kiadásra is folytatásként.
süti beállítások módosítása
Helló