10 képregény, amibe mindenképpen bele kell lapoznod a hétvégén!

2019. május 09. 23:31 - -Szűcs Gyula-

Van ismét Kockás Piffel és Rahannal, de itt a From Hell, az Y, a Magyar rapszódia és a magyar Zorró is!

rahan.JPG

Még ki sem heverték a hazai képregényrajongók, hogy többhavi fizetésüket hagyták ott a jubileumi, 40. Képregénybörzén, máris itt az újabb nagyszabású geek dzsembori, a 15. Budapesti Nemzetközi Képregényfesztivál! Ami mostanra már egy négynapos, profin megszervezett kulturális rendezvénnyé nőtte ki magát (itt a részletes program). A fesztivál fénypontja azonban továbbra is a hagyományosan vasárnapra időzített képregényvásár, ahol a pénzköltés fáradalmait izgalmas workshopokon és kerekasztal-beszélgetéseken, valamint az Alfabéta-díjátadón pihenhetjük ki. A 15. Képregényfesztiválra természetesen az összes magyar kiadó jobbnál jobb címekkel készült – ezek közül szedtem össze a 10 legizgalmasabbat (ami persze nem jelenti azt, hogy ne lehetne 10 másik ugyanilyen jó kiadványt is melléjük tenni).

1. Különleges Úriemberek Szövetsége I.

A Fumax kiadó pont olyan ügyesen énekli ki a geekek pénztárcájából az utolsó fillért is, ahogy a mesebeli róka a a holló szájából a sajtot! Az impozáns, keményfedeles Watchmen-, V mint vérbosszú-, Kick Ass-, Conan-, Locke & Key-, Monstress-, Marvel Kapitány- és Thanos-kötetek után most itt a legújabb gyöngyszem, egy igazi kultúrtörténeti csemege, Alan Moore The League of Extraordinary Gentlemen című klasszikusának magyar kiadása, ami nagyon-nagyon kellett már – nem is értem, miért nem jutott eddig senkinek sem eszébe kiadni? A képregény sztoriját ha máshonnan nem, hát Sean Connery utolsó filmjéből, az LXG-ből már megismerhette mindenki: a viktoriánus Londonban olyan jól ismert irodalmi alakok fognak össze Anglia megmentése érdekében, mint Mina Harker (Drakula gróf egykori szeretője), Allan Quatermain, a híres vadász és kalandor, dr. Henry Jekyll (és brutális alteregója, Mr. Hyde), a Láthatatlan Ember és a Verne-regények visszatérő alakja, Nemo Kapitány. De vajon a Különleges Úriemberek Szövetsége (amit ráadásul egy nő vezet!) elég erős lesz ahhoz, hogy szembeszálljon a Dr. Fu Manchu jelentette fenyegetéssel? Kiderül a Fumax kötetéből, ami a The League of Extraordinary Gentlemen 1-6. számait tartalmazza. (Fumax Kiadó, 208 oldal, 4995 Ft – de a Fesztiválon csak 3500!)

kulonleges-uriemberek-szovetsege-1.jpg

 

2. From Hell

Alan Moore egyértelműen húzónévnek számít itthon, nem csoda, hogy a hazai kiadók egymást túllicitálva adják ki „a vén káoszmágus” legnagyobb klasszikusait. A Vad Virágok Könyvműhely (a Kázmér és Huba-, az Usagi- és a Hellboy-kötetek értő gondozója) a Fumaxhoz hasonlóan szintén egy olyan Alan Moore-képregényt hoz most el az olvasóknak, amelyből évekkel korábban már sikerfilm is született A pokolból címmel, Johnny Depp főszereplésével. A From Hell a hírhedt Hasfelmetsző Jack által elkövetett gyilkosságok történetének máig megoldatlan rejtélyét dolgozza fel. Alan Moore és Eddie Campbell a Whitechapel-gyilkosságokhoz vezető eseményeket kombinálta össze a legnépszerűbb összeesküvés-elméletekkel. Az aprólékos kutatómunkán alapuló, okosan felépített történet egyszerre lenyűgöző és rémisztő, nem véletlenül nevezik minden idők egyik legjobb képregényének! (Vad Virágok, 576 oldal, 7990 Ft)

fromhell-00.jpg

 

3. Magyar rapszódia

A Frike Comics kiadónak hála, végre magyarul is olvasható lesz Vittorio Giardino Magyar rapszódia című kultképregénye! Az olasz alkotó által 1982-ben kitalált karakter, az ex-kém Max Friedman ebben a történetben a '30-as évek Budapestjére utazik. A magyar kiadáshoz időzítve Vittorio Giardino lett az idei Képregényfesztivál egyik neves díszvendége is: május 10-én, 18:00-tól az Olasz Kultúrintézetben lesz vele egy beszélgetés, vasárnap pedig a Dürer kertben, 14:15-től. Ugyanitt déltől mindenkinek örömmel dedikálja majd a képregényét. (Frike Kiadó, 4200 Ft – de a Fesztiválon csak 4000!)

magyar-rapsz01.jpg

 

4. Y, az utolsó férfi

A Kingpin kiadó egyszer már megpróbálkozott itthon a Lost tévésorozat egyik atyjának kultképregényével, de a 2000-es évek végén a hazai közönség valahogy nem rezonált jól Brian K. Vaughan posztapokaliptikus történetére, ahol csak a nők élték túl a világon végigsöprő, halálos járványt. 2006 óta viszont már rengeteg idő eltelt, lényegében felnőtt egy olyan tinédzser nemzedék, akiknek a mozifilmek és tévésorozatok képregényhősei jelentik ma azt, amit nekünk anno Stallone, Schwarzenegger, Van Damme vagy Bruce Willis, és talán kíváncsiak a kedvenceik képregényes eredetére is. A Kingpin idén tehát úgy döntött, csakazértis végigviszi a 2006-ban elkezdett sorozatát: a 60 részes széria kéthavonta lesz kapható a nagyobb újságárusoknál, így pár év múlva végre megtudhatjuk, mi lett a férfi-holokausztot egyedül túlélő, fiatal szabadulóművész srác és a kismajma sorsa... (Kingpin Kiadó, 80 oldal, 2200 Ft – de a Fesztiválon csak 1500!)

yffi01-00.jpg

 

5. Incal #6

A Pesti Könyv is a Képregényfesztiválra időzítette az Incal-sorozat hatodik kötetét, melynek teljes címe az, hogy Incal: hatodik rész, Az ötödik esszencia – Második fejezet: A Difool bolygó. A kiadvány a korábban már jól megszokott, szemkápráztató és rekeszizom-szaggató stílusban viszi tovább a címszereplő ZS-kategóriás nyomozó és amorózó, John Difool csillagközi kalandjait, Alejandro Jodorowsky totális agyrotty történetvezetésével és a legmenőbb francia képregényrajzoló, Jean Giraud Mœbius gyönyörű képeivel kísérve. Természetesen a kiadvány ezúttal is kétféle borítóval lesz kapható, a normál változat mellett a kiadónál és a Trillian Képregényboltban érdemes majd keresni a limitált verziót! (Pesti Könyv, 50 oldal, 5000 Ft – de a Fesztiválon csak 4000!)

incal-6-boritok.jpg

 

6. Kockás #67

Igen, újra van Kockás – immáron második éve kapható havonta az újságárusoknál! És igen, van benne Pif is, Herkules is, és most már végre Rahan is (bár utóbbi egyelőre csak a különszámokban tette tiszteletét). A Vitanum kiadó az eddigi számokban végig ügyesen válogatott a régi és az új francia képregények között, egyaránt kedvezve a Pifért, Herkulesért, Szépalmási professzorért, Rahanért és többi régi, közkedvelt figuráért rajongó retróhívőknek, valamint az olyan kifinomult ízlésű, frankofón olvasóknak, akik inkább Blueberry hadnagy vagy Valerian őrnagy kalandjait olvasnák szívesebben. Reméljük, nemcsak 50., de 150., sőt, 500. Kockás is lesz majd! (Vitanum kiadó, 68 oldal, 1490 forint)

kockas67-00.jpg

 

7. Lilith #1 - A Tövis jele

A GooBo kiadó lassan több fumettit add ki magyarul, mint az olasz képregényekre szakosodott kiadó, a Frike! Persze ezt most nem panaszkodásképp mondom, virágozzék csak minden virág, jelenjen meg minél több kiadvány magyarul - legfeljebb a hazai képregényesek a hó végén már csak pirítóst fognak enni, és ugyanúgy kölcsönkérnek majd a gazdag rokontól, mint a Szomszédok szereplői! A Maximum Bonelli-válogatás legújabb darabjában az emberiség jövőjét a kipusztulás fenyegeti. Utolsó mentsvára egy születésétől fogva kronoügynöknek nevelt fiatal nő, akinek feladata, hogy a múltban felkutassa és megölje a pusztító parazita hordozóit. Ehhez azonban minden erkölcsi tartását elveszítve kegyetlen gyilkossá kell válnia. A Dragonero szerzőjének saját sorozata már rég meghódította az olasz olvasókat, úgyhogy ideje, hogy itthon is megismerjétek Lilith páratlan, korokon átívelő történetét. (GooBo kiadó, 120 oldal, 2200 Ft)

maximum-bonelli-05-lilith-01.jpg

 

8. Zorro

A 2018-as esztendő alighanem legfontosabb hazai vonatkozású képregényes híre volt, hogy agyar képregényesek fogják hivatalosan folytatni gyerekkorunk kedvenc kackiás bajszú hősének, Don Diego de la Vegának a kalandjait, akinek a sorsáért 20 évvel ezelőtt minden gyerek együtt izgult hétről hétre a tévé előtt ülve, a szép emlékű családi Disney-mozidélutánok idején! A főleg olasz fumettikben utazó, korábban viszont inkább a hazai szerzők képregényeit kiadó Goobo Kiadó vezetője, Tálosi „Spuri” András ugyanis megegyezett a Zorro Productionnel abban, hogy egy saját gyártású sorozat keretében adhasson ki Zorro képregényt! A keretszerződést lázas készülődés követte, most pedig már itt is van az első füzet a maszkos Don Diego legújabb kalandjaival, amit maga a kiadóvezető írt! A rajzokat pedig Vári Tamás szállította, a színekért Vadas Máté felelt. (GooBo kaidó, 32 oldal, 1500 Ft – de a Fesztiválon csak 1400!)

zorro01-00.jpg

 

9. A kisfiú és a szellembohóc

A képregényes fronton egyre aktívabb Szépirodalmi Figyelő a Ffesztiválra időzítette László Márk A kisfiú és a szellembohóc című képregényét. Márk szabadúszó illusztrátorként dolgozik, számos képregényes projektben vett már részt, például Csepella Olivér kérésére a Nyugat + zombikba is rajzolt 16 oldalt. 2018-ban diplomázott a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem animáció mesterszakán, diplomaprojektje a The Boy Who Loved a Ghostclown című képregény volt. Tavaly megjelent „Punk” című képregénye Szépirodalmi Figyelő-díjban részesült, (SZIF Képregények, 40 oldal, 1800 forint)

szellembohoc-00.jpg

 

10. Képtelen történetek, másvilági mesék

Tavaly decemberben jelent meg, és nagyon jó kritikai visszhangot kapott a Kaméleon Komix harmadik kiadványa, a Képtelen történetek, másvilági mesék című, képregényeket is tartalmazó novelláskötet. A benne található horror, noir, urban fantasy és weird műfajú történetek érdekessége, hogy ismert magyar képregényalkotók írták: Lakatos István (Lencsilány), Németh Áron (Bürokraták), Tálosi András (Charax, Bóni és Tim, EpicLine), Varga Bálint Bánk (Nekronin, A Hegy, Az utolsó előtti huszár), Varga Péter (Srtroboscopa, Bábel verme), Wajzer „Chavez” Csaba (Paneldzsungel) és persze jómagam. A gyűjteményben emellett két teljes értékű képregény is helyet kapott: a novellákat összekötő sci-fit a Paneldzsungel alkotói, Chavez és Békefi Tamás jegyzik, míg a kötetet lezáró, első világháborús rémálom Gombalovas-ikrek másik tagjának, Békefi Ákosnak a munkája. (Kaméleon Komix, 216 oldal, 3390 forint – de a Fesztiválon csak 3100!)

15. Budapesti Nemzetközi Képregényfesztivál – vásár, dedikálások és kulturális programok, vasárnap egész nap!

  • időpont: május 12 vasárnap 10:00-18:00
  • helyszín: Dürer kert, 1146 Budapest, Ajtósi Dürer sor 19-21.
  • kapunyitás: 10:00
  • belépő: 1000 Ft (tíz éves kor alatt ingyenes!)

fesztival.png

TETSZETT A POSZT? CSATLAKOZZ A NERDBLOG FACEBOOK-CSOPORTJÁHOZ, ÍGY SOSEM MARADSZ KÉPREGÉNYES, STAR WARSOS ÉS VICO-FILMES KONTENT NÉLKÜL!

Kedveled a humort és a kalandos történeteket? Imádod a horrort és a dark fantasyt? Mindened a retró? Akkor a Mesék az ágy alól képregényalbum is pont neked készült! Bátran lapozz bele, és ha tetszett, vedd meg akciósan itt!

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nerdblog.blog.hu/api/trackback/id/tr8414817982

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
Helló