Neked is volt anno megfordulós fejű G.I. Joe-akciófigurád?

2019. június 29. 23:59 - -Szűcs Gyula-

A '90-es évek ritka kincse volt a Madelman 2050, ütős sci-fi képregényt is adtak hozzá!

madelman-2050.jpg

A G.I. Joe akciófigurák már évekkel a rendszerváltás és a nyakunkba szakadt vadkapitalizmus előtt népszerűek lettek itthon, mivel 1987-88 környékén már több lakótelepen is be lehetett már fogni a brit Super Channelt és Sky Channelt, ahol a reggeli rajzfilmblokkokban (Fun Factory, DJ Kat, stb.) minden hétvégén lődözték egymást a G.I. Joe-k és a Kobrák (majd átadták a stafétabotot és az adásidőt a Transformereknek, He-Mannek és Inspector Gadgetnek). A G.I. Joe rajzfilm legnépszerűbb akciófigurái csakhamar az ún. „zsebimport”-ban utazó, élelmes trafikosok, maszek butikosok és jó összeköttetésekkel rendelkező dollárboltosok kínálatában is megjelentek, a rendszerváltás után pedig már legális úton, akár a legközelebbi játékboltban vagy a május 1-én felállított, ligeti bazársoron is ki lehetett fogni egy-egy Snake Eyes vagy Road Pig figurát.

Ráadásul a kínai fröccsöntő üzemekből is tucatszám kerültek ki ekkortájt „a szegény ember G.I. Joe-i”: azoknál a családoknák, ahol nem volt pénz eredeti G.I. Joe-figurákra, ott általában a Sungold tömör törzsű, puha gumikarú Special Force-harcosai kerültek a karácsonyfa alá (egy ejtőernyős figurám nekem is volt, ebben a posztban írtam róla).

madelma_2050_cover.JPG

Csupán egyetlen márka volt a G.I. Joe-koppintások között, ami ideig-óráig sikeresen fel tudta venni a versenyt Kobraparancsnokkal és a társaival a kevéske zsebpénzünkért vívott harcban: a spanyolok Madelman figurái! Persze a '90-es években senki sem így ismerte ezeket: „forgófejű G.I. Joe” volt a becsületes nevük. Sajnos alig lehetett beszerezni itthon, mindenki külföldi rokonoktól vagy iskolai seftelések során jutott hozzájuk. A gonosz oldalon álló, szkafanderes űrlények feje elsőre tényleg G.I. Joe-harcosokét idézte, de át lehetett forgatni ronda szörnypofává, ami csudajó mókának számított akkoriban!

A sztori szerint ezeknek az alakváltó űrlényeknek az inváziójától kellett megvédenie a Földet a jó oldalon álló űrkommandósoknak. A spanyolok még kis mágneseket is applikáltak a jófiúk ruhájába, ezek közelsége forgatta át a gonosz figurák bemágnesezett arcát, így a gyerekek eljátszhatták, ahogy a bátor űrharcosok leleplezik a Földre beszivárgott, gaz idegeneket. A Madelman-eredetsztorit a spanyol ötletgazdák anno egy négyrészes sci-fi képregényben mesélték el, amit az egyes akciófigurákhoz csomagoltak be, többnyire sajnos teljesen random jelleggel.

madelman.jpg

Sajnos azonban ezeket a képregényeket anno szinte mindenki kidobta a csomagolással együtt. Nekem ugyan volt megvolt az egyik képregény, a rajzok nagyon tetszettek benne, de mivel a sztoriból egy kukkot sem értettem, elsefteltem a suliban Bobóra és Fantomra, és inkább azt játszottam az egyetlen alakváltó Madelmanemmel, a lila szkafanderes, zöld pikkelyes, kígyópofájú Lagarddal, hogy a Kobrák idézték meg őt egy szentségtelen szertartás során a lézerfegyveres kígyóemberek dimenziójából. Csakhogy nem bírtak vele, ezért a G.I. Joe-k segítségét kérték a legyőzéséhez. A két frakció végül egyesült erővel legyűrte a közös főellenséget az iskolaudvaron, hogy aztán másnap már vígan csépelhessék újra egymást a homokozóban. Az internetnek hála, most viszont megtaláltam az egyik komplett Madelman 2050-képregényt, íme:

Akiket bővebben is érdekel a Madelman 2050-figurák története, azok az UrbanCobras blogon olvashatnak egy igen részletes cikket róluk!

TETSZETT A POSZT? CSATLAKOZZ A NERDBLOG FACEBOOK-CSOPORTJÁHOZ, ÍGY SOSEM MARADSZ KÉPREGÉNYES, RETRÓ AKCIÓFIGURÁS ÉS VICO FILMES KONTENT NÉLKÜL!

    Régen minden jobb volt? Mindened a retró? Akkor a Mesék az ágy alól című képregény pont neked szól! Bátran lapozz bele, és ha tetszett, ugorj be egy példányért a Szellemlovasba!

    7 komment

    A bejegyzés trackback címe:

    https://nerdblog.blog.hu/api/trackback/id/tr8414919014

    Kommentek:

    A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

    Chavez 2019.07.01. 00:34:04

    Ahhh, there goes my gyerekkor!

    4 figurám is volt. Illetve meg is vannak, csak kicsit fel kellene túrni hozzá a bedobozolt, elsuvasztott kacatokat. Arra már nem emlékszem, hogy Győr, de legalábbis a lakótelep legmenőbb hazai és import játék és édesség beszerzőhelyéről, a Sisa butikból vannak-e meg, vagy a győrszentiváni falusi bucsúban vették meg szüleim, de nekem ezek voltak a kedvenceim. Pedig volt pár G.I. Joe-m is, de a Madelman figurák sokkal izgalmasabbak voltak a Dzsóknál. (Kb. akkortájt futott VHS-en a Visitors sorozat is, amiben ugyancsak embernek álcázott gyíkemberek szállták meg a Földet.)
    A képregényt persze én se tudtam elolvasni, de a szomszéd sráccal saját sztorit találtunk ki hozzájuk, és egy papírra leírtuk, amit aztán össze lehetett olvasni a képregénnyel.
    Nagy vágyam volt, hogy valami járművet is szerezzek hozzájuk, de azok már túl drágák voltak. :(

    Chavez 2019.07.01. 00:39:37

    @Chavez: Most nézem, nem is 4, hanem 5 figurám volt: Lagard, Serpion, Saurius, illetve Zan és Bran. A Zarkonok voltak túlerőben.

    -Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2019.07.01. 12:19:46

    @Chavez: Igen, valahogy a gonoszok nálunk is erősen felülreprezentáltak voltak. Konkrétan MINDENKINEK a kígyóforma Lagard volt csak meg, a másik három gonosztevőt sosem láttam...
    :(

    Chavez 2019.07.01. 16:21:12

    @-Szűcs Gyula-: Hát nekem nem csak ő volt meg, bleeee.... :p

    Egyébként én már csak jóval később, az internetről tudtam meg, hogy a mágnes azért van bennük, hogy attól elforduljon az arcuk. Akkor ez valahogy nem derült ki számomra. :(

    -Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2019.07.02. 10:04:30

    @Chavez: Mikor kaptad ezeket a figurákat amúgy? 1989? Vagy már a 90-es években?

    Chavez 2019.07.02. 13:00:12

    @-Szűcs Gyula-: Hát erre nem emlékszem, de lehet, hogy már 89-ben. Úgy rémlik, még viszonlyag sokat játszottam velük, viszont pár évvel később már szinte teljesen kinőttem minden ilyesmiből. Akkor hagytam abba a képregényolvasást is (pár évre).

    B-Bird 2019.10.28. 22:18:01

    Nekem Zan és Reptis van meg.
    süti beállítások módosítása
    Helló