Gyönyörű lett a maga rút ocsmányságában a Sinking City! [18+]

2019. július 02. 19:12 - -Szűcs Gyula-

Villámkritika az év legjobban várt Lovecraft-játékáról Az utolsó előtti huszár atyjától!

the-sinking-city.jpg

Tavaly augusztusban, egy ugyanilyen forró nyári napon épp azon lelkendeztem, mennyire félelmetesen jó Lovecraft-hangulatú videojátékon parázhatunk majd 2019-ben – erre tessék, hipp-hopp elrepült majdnem egy év, és már meg is jelent az 1920-as években játszódó Sinking City! Sajnos nekem a Port.hu, a PORTcast, a Nerdblog és a Kaméleon Komix könyvkiadó mellett bármennyire is szeretném, csak akkor maradna időm videojátékokat nyúzni, ha mindössze napi 2 órát aludnék... Szerencsére geek kollégámnak és országos cimborámnak, Varga Bálint Bánknak a Chicken Police című kalandjátékuk fejlesztése, valamint Az utolsó előtti huszár, a Nekronin és a Bukottak című képregények írása mellett valami furmányos időkibővítő szerkezettel (esetleg a pincében láncra vert klónok/robothasonmások dolgoztatásával) jutott ideje kipróbálni a Sinking Cityt. Úgyhogy most a vendégposztok sorát gyarapítva egy villámkritika következik Bánktól (ami eredetileg a H. P. Lovecraft - Hungary Facebook-csoportban jelent meg, és a szerző hozzájárulásával, minimális szerkesztéssel másodközöljük)!

PS4-en kezdtem el, de lehet hogy idővel beszerzem PC-re is, látszik, hogy inkább PC-s közegre készült.

  • A történeti felvetés elég jó, bár semmi extra, a főszereplő karakterünk elég üres, de ez szándékos, nekünk kell majd összekaparni a múltja részleteit.
  • Maga a nyomozói munka (ami igazából a játék lényege) nagyon izgalmas és változatos, pár igazán kreatív megoldással, ráadásul elég rugalmas az állíthatóság miatt, mivel a hardcore gémerek minden segítséget kikapcsolhatnak. Így eléggé komoly agymunkát igényel a játék, egyáltalán nem fogja a kezünket. Magunk kell bejelöljünk mindent a térképen, nincs minimap, quest marker, stb. Ezért óriási pacsi a készítőknek!
  • A harc egy rakás sz@r, de valahogy még ez is illik a mixbe, mert a játékos amikor csak lehet, próbálja inkább elkerülni azt lopakodással, vagy dumával, szóval a mítoszhoz ez még passzol is. (főleg ha külön a harcot is a legnehezebb szintre állítjuk, mert akkor elejétől fogva szinte semmi esélyünk még a leggyengébb sikátori gyurgyalag ellen sem).
  • Az épelme veszteség eddig elég fasza, bár nagyon mélyre ennyi idő alatt nem sikerült süllyednem a tébolyba. Viszont parás, hangulatos, ahogy a kép torzul, flashbackek villannak fel, hangokat hallunk, stb...
  • Az atmoszféra kitűnő. Ez nem is kérdés. Ugyan a játék néhol meglehetősen budget kategóriásan néz ki, alapvetően gyönyörű a maga rút ocsmányságában. Szinte érezni a rothadó hal szagát a játék első jelenetétől kezdve.
  • A zene és hangok ugyanilyen jók, a szinkron jó és közepes között lavíroz.
  • A történeti dinamika az elején már rögtön kicsit döcög, ugyanis alig 20 perc játék után már leplezetlenül dumálunk halpofájú innsmouth-i arcokkal, szóval itt nincs meg a lassan építkező misztikum és horror, ami pl. a CoC Dark Corners-ben megvolt. De ez megbocsátható, mert a dialógusok nagy része jól van megírva, sőt, alapvetően az egész játéknak nagyon patent, igényes a szövegezése.
  • Összességében a gondom egyelőre csak annyi az egésszel, hogy jóval inkább mozdul ez is a pulpos irányba a kozmikus, purista irány ellenében, bár tény, hogy próbálja ügyesen vegyíteni, keverni az elemeket. (ráadásul ez még változhat, mert nagyon az elején vagyok). Egy biztos, a Call of Cthulhu nevezetű borzadályos, iparosmunkának is csak nagyon sok szódával nevezhető fércműnél két óra játék után is könnyen kijelentem, hogy klasszisokkal jobb. Igazából a Dark Corners óta úgy tűnik a legjobb Lovecrafti videojáték, ami megjelent. De ez a véleményem még jócskán javulhat, vagy meredeken zuhanhat is, mert nyílt világú játék lévén igencsak fenyegeti az önismétlés és ellaposodás veszélye, ráadásul a borzadályos harc is okozhat majd később gondokat, mert nem hiszem, hogy minden helyzetben el lehet kerülni. Nem tudom mások mit mondanak róla, szándékosan kerültem eddig a kritikákat, hogy őszinte, tiszta, saját véleményem legyen. Egyelőre így áll a dolog.

TETSZETT A POSZT? CSATLAKOZZ A NERDBLOG FACEBOOK-CSOPORTJÁHOZ, ÍGY SOSEM MARADSZ VIDEOJÁTÉKOS, STAR WARSOS ÉS VICO FILMES KONTENT NÉLKÜL!

    Lovecraft a kedvenc íród? Bejön minden, ami izgalmas horror és misztikus krimi? Akkor a Képtelen történetek, másvilági mesék novelláskötet pont neked készült! Bátran lapozz bele, és ha tetszett, vedd meg akciósan a Szellemlovasban!

    Szólj hozzá!

    A bejegyzés trackback címe:

    https://nerdblog.blog.hu/api/trackback/id/tr4014923058

    Kommentek:

    A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

    Nincsenek hozzászólások.
    süti beállítások módosítása
    Helló