Te meg tudtad oldani 1990-ben Sherlock Holmes megoldatlan esetét?

2019. július 07. 22:57 - -Szűcs Gyula-

Allen Sharp angol-magyar játékkönyve volt a Kaland, Játék, Kockázat filléres kistestvére

holmes.JPG

Amíg 1990-ben a magyar felnőtteket leginkább a frissen kikiáltott köztársaság első szabad választása, majd az Antall-kormány intézkedései, a taxisblokád és a felbomlása felé rohanó Szovjetunióban zajló események tartották leginkább lázban, mi, gyerekek inkább a lapozgatós könyvek első nagy dömpingjének örültünk. A Kaland, Játék, Kockázat sorozat első fecskéjét, az 1989-ben kiadott Halállabirintust még ugyanabban az évben követte A Tűzhegy varázslója, Az országút harcosa, A Gyíkkirály szigete és A Skorpiók Mocsara. De nemcsak a Rakéta Kiadónál jöttek rá, mekkora üzlet van a lapozgatós könyvekben! A patinás Móra Kiadó jó ütemérzékkel éves klubtagsági ajándékként adta oda a Magyar Könyvklub-tagoknak az első Időgép-regényt, A lovagok titkát, két fantasy rajongó magyar programozó, Tihor Miklós és Mazán Zsolt (a Beholder Kft. és a Bíborhold magazin későbbi munkatársai) pedig szintén '89-ben jelentették meg az Alkalmazástechnikai Tanácsadó Szolgálatnál saját játékkönyvüket, A sárkány háborúját.

allen_sharp_sherlock_holmes.jpg1990-ben még több lapozgatós könyv jelent meg, mint korábban! A Móra a dínólázat meglovagolva A sárkánygyíkok nyomábannal folytatta az Időgép sorozatot, A Rakéta pedig a Fighting Fantasy sorozat újabb köteteinek (A káosz fellegvára, A Vértengerek, A Hóboszorkány barlangjai és a Bajnokok próbája) fordítása mellé elindította a szintén brit érdekeltségű Storytrails játékkönyv-sorozat speciális, angol-magyar kiadását is. Valószínűleg sosem tudjuk meg, miért csinált saját magának konkurenciát a Rakéta azzal, hogy a Puffin Books-féle Fighting Fantasy mellé behozta a Cambridge University Press szimatoló kopójával ékesített Nyomkereső-könyveket, ahelyett, hogy Steve Jackson és Ian Livingstone lapozgatós könyveiből szerzett volna meg minél többet... Talán évi 4-5 könyvre köthettek csak szerződést? Akárhogy is volt, a Rakéta 1990-ben a nagy kasszasiker reményében hármat is kiadott Allen Sharp Storytrails-köteteiből, hívogatóbbnál hívogatóbb magyar címekkel: a Vér ezredes összeesküvését, A polgárháború titkos ügynökét és jelen recenziónk tárgyát, a Sherlock Holmes megoldatlan esetét.

1990-ben természetesen már fanatikusan rajongtam a lapozgatós könyvekért. Akárcsak Sherlock Holmesért, akinek az izgalmas kalandjait a '80-as években az Ifjúsági Lap- és Könyvkiadó Vállalat jelentette meg – bizonyára sokan emlékeznek még az arisztokratikus megjelenésű, szép, keménykötésű novelláskötetre, és a borítóján díszelgő pipára! Emlékezett rá az az osztálytársam is, aki a születésnapi (vagy névnapi?) zsúromra egy tábla mogyorós csokit és Allen Sharp Sherlock Holmes-lapozgatós könyvét hozta el ajándékba. Vicces, de alig vártam, hogy hazamenjenek végre a bulimból a visongó gyerekek, én pedig a nagyszobában, a modernnek és divatosnak számító üveg dohányzóasztalunk melletti fotelbe süppedve, egy pipázgató angol lord eleganciájával merülhessek alá a századfordulós London bűnös forgatagában!

Ami elsőre megragadott a Sherlock Holmes megoldatlan esetében, az a Nagybetűs Hangulat volt! Allen Sharp ugyanis hihetetlenül jól mutatta be az 1900-as évek Londonját, a Nagy Háború előtti boldog békeidőket, amikor még a házvezetőnők is olyan kifinomultak és arisztokratikusak voltak, mint a királyi család tagjai, a sétapálcás bűnözők tweedöltönyt viseltek, és az utcagyerekek is tudták, hogy illik kalapot hordani, máskülönben nem vihetnek üzeneteket az elegáns hotelekbe és nemesi kúriákba!

strail14.jpg

Sharp a játékkönyv sztoriját is ügyesen beillesztette a Sherlock Holmes-novellák sorába. Nem a híres detektívet alakítjuk, és nem is állandó segítőtársát, Dr. Watsont, hanem egy briliáns elméjű, bűnügyi történetekért rajongó fiatalemberként addig-addig sündörgünk a Baker Street 221/B környékén, hogy végül mi magunk is részesei leszünk Sherlock Holmes megoldatlan esetének! A könyv ugyanis A sátán kutyája idején játszódik, amikoris a jó Watson elutazott Baskerville Hallba, kinyomozni a címbéli fenevad titkát, Holmes pedig titokban utána ment, és a közeli mocsárban elrejtőzve figyelte az eseményeket.

A játékkönyvben egy rafinált bűnbanda Holmes és Watson távollétét kihasználva akarnak egy gyilkosságot a detektív nyakába varrni, fontos haditengerészeti iratok ellopásával és hazaárulással megspékelve, hogy jó időre rács mögé kerüljön, és ne zavarja őket a további bűnügyekben. Az alaposan kitervelt mestertervben fontos szerepet játszik Holmes testvére, Mycroft, és a nevében feladott titokzatos, lepecsételt levél, valamint egy jégtömbbe fagyasztott, öltönyös hulla – nem véletlen, hogy a magyar kiadás borítójára is ezek kerültek rá kicsit spoileresen, és nem az eredeti kiadás londoni utcaképe... Holmes távollétében nekünk kell felgöngyölíteni ezt a rejtélyes ügyet, a detektív házvezetőnőjének és Baker Street-i utcakölyköknek a segítségével.

A kötet mindössze 45 rövid fejezetpontból áll. A szöveg sokszor archaizáló, de egyáltalán nem olyan túlírt, unalmas módon, mint egy Jókai-regény. Ötféle befejezése is lehet a történetnek, ráadásul ebből csak az egyik az, ahol megsejtjük, ki is állhat valójában Holmes gyanúba keverése mögött, így egyáltalán nem olyan könnyű megtalálni a legjobb lezárást. Emlékszem, anno 1990-ben, 8 évesen nem is sikerült rendesen végigjátszanom a könyvet – viszont már akkor is iszonyúan éveztem azokat az izgalmas részeket, amikor nyaktörő lovaskocsis üldözési jelenet jött, vagy épp az éjszaka közepén be kellett lopózni a gengszterek Regent Crescent-i házába.

vii_edward_daimlerje_1902.jpg

Utóbbi helyen, egy kocsiszínben két korabeli járművet is tároltak a londoni bűnözők, és egy izgalmas autós üldözésben mindkettőnek fontos szerep jutott. Akkoriban ugyan teljesen máshogy képzeltem el ezeket, de ma a Google segítségével már kiderítettem, hogy a gengszterek a fenti, 1902-ben gyártott, robbanómotoros Daimlerrel iszkoltak el a mocsárba, amelyről maga a főhős is megjegyzi, hogy ilyenje volt VII. Edward angol királynak is (ő látható a korabeli képen is).

gardner-serpollet_1906.jpg

Mi pedig a Baker Street-i utcakölykökkel egy gőzgéppel hajtott, tűzpiros Gardner-Serpollet autómobillal eredtünk a nyomukba, ami alighanem így nézhetett ki a könyvben (amennyiben 1906-ban játszódott a történet), mint ez a fenti gyönyörűség. Alighanem már ezért az éjszakai autós üldözésért érdemes volt megírni ezt a játékkönyvet!

Allen Sharp: Sherlock Holmes megoldatlan esete (1990)

Ítélet:

5hcsillag560.jpg

 

 

TETSZETT A POSZT? CSATLAKOZZ A NERDBLOG FACEBOOK-CSOPORTJÁHOZ, ÍGY SOSEM MARADSZ LAPOZGATÓS KÖNYVES, SHERLOCK HOLMESOS ÉS VICO-FILMES KONTENT NÉLKÜL!

Imádtad a Nyomkereső-sorozatot? Megvan az összes Kaland, Játék, Kockázat-kötet? Mindened a retró? Akkor pont neked szól a Mesék az ágy alól című képregény is! Bátran lapozz bele, és ha tetszett, vedd meg akciósan a Szellemlovasban!

kjk.JPG

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://nerdblog.blog.hu/api/trackback/id/tr3614930172

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
Helló