10 kegyetlenül jó képregény, amit kötelező megvenned a hétvégén!

2019. július 10. 08:43 - -Szűcs Gyula-

Conan, Hellboy, Az országút harcosa: ezekkel és sok más jósággal vár a Nyári Börze!

conan2.JPG

Őrület, hogy repül az idő! Még meg sem tudtam írtam a recenziókat a májusi Képregényfesztiválon bezsákolt újdonságokról (Zorro! From Hell! Különleges Úriemberek Szövetsége!), máris itt a Nyári Képregénybörze, amit sokan félig viccesen már egyszerűen csak Kingpin Con-ként emlegetnek, mivel a Börzéket hagyományosan Pókember-füzetek örökös szerkesztője, Harza Tamás, a Kingpin Kiadó vezetője szervezi. De nemcsak a Kingpin időzítette ekkora az újdonságait: szinte minden hazai kiadó igyekszik azoknak a fanatikus képregényrajongólnak a kedvébe járni, akik a nyári hőség elől nem menekültek a Balatonba vagy az Adriára. Lássuk a legérdekesebb új címeket!

1. Peter Parker Pókember #46

Aligha kell bemutatni a fekete öves képregényrajongóknak a Kingpin Peter Parker Pókember sorozatat: ez az a retró stílusú kiadvány, ami pont úgy folytatja a Hálószövő kalandjait, mintha egyetlen perc sem telt volna el a '90-es évek Semic-korszaka óta! Vonalas telefonok, képcsöves tévék, oldszkól autók és buszok, no meg egy szemtelenül fiatal Peter Parker, aki vagy azon stresszel, hogy lesz-elég pénze a fotózásból kifizetni a rezsit, vagy azon, hogy a váratlanul betoppanó May néni megtalálja-e a szennyesben a Pókruhát! (Kingpin Kiadó, 96 oldal, 1900 Ft)

ppp46-00.jpg

 

2. Y, az utolsó férfi #2

A Kingpin egyszer régen már megpróbálkozott itthon a Lost tévésorozat egyik atyjának kultképregényével, de a 2000-es évek végén a hazai közönség valahogy nem rezonált jól Brian K. Vaughan posztapokaliptikus történetére, ahol csak a nők élték túl a világon végigsöprő, halálos járványt. 2006 óta viszont már rengeteg idő eltelt, lényegében felnőtt egy olyan tinédzser nemzedék, akiknek a mozifilmek és tévésorozatok képregényhősei jelentik ma azt, amit nekünk anno Stallone, Schwarzenegger, Van Damme vagy Bruce Willis, és talán kíváncsiak a kedvenceik képregényes eredetére is. A Kingpin idén tehát úgy döntött, csakazértis végigviszi a 2006-ban elkezdett sorozatát: a 60 részes széria kéthavonta lesz kapható a nagyobb újságárusoknál, így pár év múlva végre megtudhatjuk, mi lett a férfi-holokausztot egyedül túlélő, fiatal szabadulóművész srác és a kismajma sorsa... (Kingpin Kiadó, 80 oldal, 2200 Ft – de a Börzén csak 1800, a HC pedig 2800!)

y02-00.jpg

 

3. Prédikátor #1

A Kingpin jó 10 évvel ezelőtt bepróbálkozott itthon a Prédikátorral, ám Garth Ennis és Steve Dillon kacagtatóan véres, őrült ámokfutására akkoriban nem igazán volt igény a magyar olvasók körében (ahogy az Y-ra és a Hellblazerre sem), így a Vertigo antológia négy szám után ki is fújt... Pedig a Prédikátor bitang jó, nem véletlenül készült belőle tévésorozat, Dominic Cooper főszereplésével! A sztori röviden: gy démonszállta, alkoholista tiszteletes a bérgyilkos exbarátnőjével és egy ír vámpírral autózza végig Amerika déli államait, ahol minden porfészekben whiskyt vedelő, tahó redneckek élik erőszakos mindennapjaikat – ők hárman pedig jól kicsontozzák őket. (Kingpin Kiadó, 2500 forint, a HC változat 3800)

predikator01-00.jpg

 

4. Conan kegyetlen kardja #2

Anno éveken keresztól hajtogattam papagájként a képregényes Facebook-csoportokban, hogy fel kellene támasztani a Hepiendet és a Conan Sagát, mert az ott megjelent, '70-es évek végi, fekete-fehér Conan-történetek valami elképesztően jók voltak! A gyűjtők és a kisebb kiadók akkor kinevettek, mondván: az ilyen retró gagyik maximum azokat hoznák lázba, akik hozzám hasonlóan megrekedtek 1989-ben. Szerencsére a képregényes piacra látványosan visszatérő Fumax nem így gondolta, úgyhogy most itt a Conan Kegyetlen Kardja Kettő, bennea a Savage Sword of Conan magazin 6-13. számának pompás képregényeivel! tartalmazza. A kötetben olvasható történeteket maga Roy Thomas, a Marvel egykori főszerkesztője adaptálta képregényre olyan legendás rajzolók segítségével, mint Gil Kane, Alex Nino, Alfredo Alcala, és az utolérhetetlen, mai napig a műfaj etalonjának számító John Buscema. (Fumax Kiadó, 344 oldal, 5995 forint)

conan02-00.jpg

 

5. Saga #3

Szülés, szarás, szoptatás, szex, rögtön az első pár oldalon – ezt írtam tavaly a legjobb kortárs, polgárpukkasztó sci-fi képregénysorozatról, a Sagáról, idén pedig azzal folytattam, hogy itt a kultképregény, amiben a cuki, beszélő kisállat mellé heresérves, pucér óriást kapsz az arcodba – és még örülsz is neki! És a bombasikerű eposz magyar kiadása folytatódik! Irodalmi hősük nyomában járva Marko és Alana Csendusz bolygójának kozmikus világítótornyába látogatnak, miközben üldözőik egyre közelebb érnek hozzájuk. (Pesti Könyv, 148 oldal, 4990 Ft – de a Börzén csak 4000!)

saga3.jpg

 

6. Dragonero #6

A Korcsmáros-díjas Tálosi András nem ismer kegyelmet – legalábbis ami a pénztárcánk ellen viselt keresztes hadjáratot illeti. Saját kiadója, a GooBo ugyanis lassan olyan sűrűn jelenteti meg az újdonságait, mint a hazai képregényes élet veterán triója, a Kingpin, a Fumax és a Vad Virágok! A Dragoneróból például a Börzéhez időzítve jön ki a 6. kötet, amiben a sztori most is ugyanolyan ütős, mint eddig. Ian, a kényszerből lett sárkányvérű hős keresztbe-kasul bejár egy részletesen kidolgozott, varázslatos fantasy világot, amit ugyan az olasz szerzők a Gyűrűk Ura és a Warcraft nyomdokain dolgoztak ki, de a megszokott sablonok ellenére végig szórakoztató tud lenni a képregényük. A rajzok nagyon hangulatosan elevenítik meg azt a fajta '80-as években divatos, vagány és letisztult high fantasy stílust, ami a Kaland, játék, kockázat kötetek illusztrációit vagy az AD&D szabálykönyvek borítóképeit jellemezte. Vagyis ahol minden daliás harcos mesteri vívó, minden ork nagydarab bumburnyák, és minden bölcs varázslónak bokáig érő, hosszú szakálla és kacatokkal telezsúfolt mágustornya van! Akik tehát a '90-es években hozzám hasonlóan rongyosra olvasták a Valhalla- és a Cherubion kiadók fantasy regényeit, a Dragonero eddigi köteteit is mindenképp szerezzék be! (GooBo kiadó, 288 oldal, 4500 Ft)

dn06_cover.jpg

 

7. Hellboy #7: Vihar és Harag

Az összes létező Kázmér és Huba képregény megjelentetése után a Vad Virágok Könyvműhely egy nem kevésbé szórakoztató sorozat teljes kiadását vállalta be: a Hellboyt, amelynek a Nyári Börzéhez időzítve jön ki a hetedik gyűjteményes kötete, amelyben a Vihar és harag című történet kapott helyet. A nagy vadászatban megkezdett történet ebben a kötetben a tetőpontjára ér: amikor a jó és a gonosz erők közötti háború kezdetét veszi, Hellboynak a Vérkirálynővel kell megküzdenie, és ebben a viadalban a világ jövője a tét. Hellboy Baba Jagával kötött véres egyezsége és Britannia hősi halottainak felbukkanása lehet a kulcs az emberiség túléléséhez. Mike Mignola és Duncan Fegredo a Szólít a sötétséggel kezdődő közös munkája ebben a Hellboy számára is sorsfordító történetben ér véget. (Vad Virágok Könyvműhely, 168 oldal, 4990 forint - de a Börzén csak 3700!)

hellboy-7-vihar-es-harag.jpg

 

8. Sandman – Az álmok fejedelme gyűjtemény 1. kötet

Amikor a Fumax tavaly megjelentette a Halált, szinte biztos voltam benne, hogy ez lesz a csali, a bevezető termék a teljes magyar nyelvű Sandman sorozathoz, ami nem fog félbe szakadni úgy, mint a Carthapilusnál – és tessék, igazam lett, itt az első, impozáns kötet, ami a Sandman 1-20. számát extrákat tartalmazza, rengeteg extrával! Neil Gaiman eredetileg hét éven keresztül futó sorozata egyedülálló a képregények között, választékos prózájában és különleges képi világában szinte észrevétlenül fonódik össze a dark fantasy, a modern és ősi mítoszok, valamint a kortárs irodalom. Álomvilágban különleges lények tanyáznak, és furcsa, időnként rémisztő események történnek, amelyek egyre mélyebb betekintést engednek az időtlen Álomúr jellemének néhol emberien gyarló mivoltába. A szerző fő művét, minden idők egyik legnépszerűbb és legnagyobb sikert elért képregényét végre hazánkban is teljes egészében, omnibusz kiadásokban élvezhetik majd az olvasók. Ebben a kiadványban az okkultisták Halált akarták megidézni, de csapdájukba véletlenül az Álmok Fejedelme sétált. Hetven évnyi rabság után helyre kell állítania romokban heverő birodalmát, meg kell fékeznie elszabadult alattvalóit, és szembe kell néznie Luciferrel és démonaival... (Fumax kiadó, 560 oldal, 12 000 Ft)

sandman1.jpg

 

9. Locke & Key #2: Kulcs a zárját

Joe Hillt aligha kell bemutatni a horrorrajongóknak: ő a műfaj királyának, Stephen Kingnek a fia, aki ma már saját jogán is elismert bestseller szerző. Ezt leginkább a kultikus képregénysorozatának, a Locke & Key-nek köszönheti, aminek már a második luxuskiadású kötetét vehetjük kézbe a Fumax jóvoltából! A történet olyan, mintha Stephen King és H.P. Lovecraft együtt írták volna: a Locke család egy iszonyatos tragédia után kénytelen hazaköltözni felmenőik ódon birtokára a massachusettsi Lovecraftba. Itt azonban megpróbáltatásaik tovább folytatódnak: Nina, az anya egyre mélyebbre süllyed alkoholizmusába, a gyerekeknek pedig nemcsak a kamaszkor és az iskola nehézségeivel kell megbirkózniuk, hanem egy könyörtelen és fáradhatatlan szörnyeteggel is, ami semmitől nem riad vissza, hogy legyőzhesse őket, és szélesre tárhassa a ind közül legősibb és leggonoszabb kapu szárnyait.
Katasztrófák lánca követi a Locke-okat, és csak idő kérdése, mikor éri utol egyiküket a végtelen sötétség… (Fumax, 310 oldal, 7495 Ft – de a Börzén csak 5600!)

locke_key_2.jpg

 

10. Az országút harcosa

A Nerdblog olvasók már bizonyára jól tudják, hogy a blog ezer szállal kötődik a Kaméleon Komixhoz – ahol történetesen pont e sorok írója a kiadóvezető. Idei meglepetéskiadványunk Az országút harcosa, amit már Chameleon Comixként adunk ki (hogy miért váltottunk nemzetközibb hangzású névre, arról hamarosan bővebben is hírt adunk). Az országút harcosa egy 2017-es képregény, amely előzménysztoriként kapcsolódik Ian Livingstone Az országút harcosa című, a Kaland, Játék, Kockázat sorozatban 1989-ben magyarul is megjelent, nagy sikerű játékkönyvéhez – így az olvasó olyan régi ismerősökkel találkozhat a kötet lapjain, mint a felspécizett Interceptor, a szerelők gyöngye, Gyertyakulcs Pete, és a Pusztulás Kutyái nevű martalóc banda! A magyar kiadás elegáns keménytáblás borítót kapott, és a Freeway Fighter #1-4 füzetek mellett rengeteg érdekességet tartalmaz, Ian Livingstone bevezetőjétől kezdve a vázlatrajzokon át az alternatív borítók galériájáig! (Chameleon Comix, 104 oldal, 4990 Ft – de a Börzén csak 4500!)

freeway_fighter.jpg

 

41. Képregénybörze

  • Időpont: 2019. július 14. 10:00-15:00 (árusoknak belépés: 9 órától)
  • Helyszín: KMO - Kispesti Munkásotthon és Művelődési Ház, 1191 Budapest, Teleki u. 50
  • Beugró: 500 Ft
komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nerdblog.blog.hu/api/trackback/id/tr9914935674

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sigismundus · https://csakugyirkalok.blogspot.com/ 2019.07.10. 18:32:48

Hm, ez az Az országút harcosa képregény érdekel. Már a nosztalgia miatt is. Börzére el nem jutok, ezért érdeklődnék, a nagy kiadók, Lira/Libri-ben is rendelhető lesz?

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2019.07.11. 11:19:38

@Sigismundus:
A Börze után a Fumax webshopjában és a Szellemlovasban biztosan lesz, a többi helyet még meglátjuk!

gigabursch 2019.07.12. 16:25:28

Az utolsó férfi érdekes lehet.
süti beállítások módosítása
Helló