Na így kell két lábbal, telitalpas repülőrúgással beleszállni a Marvel és a DC egyeduralmába!

2019. szeptember 08. 23:59 - -Szűcs Gyula-

Képregénykritika: X-O Manowar #1

x-o_manowar.jpg

Augusztusban pezsgőt bontva járhattak örömtáncot a hazai képregénygeekek: magyarul is hódító útjára indult a Valiant-univerzum, a DC és a Marvel árnyékában egyre nagyobbra hízó szuperhős-birodalom, melynek az első itthoni fecskéje a Manowar lett. No persze nem a híres-neves metálzenekar a félpucér barbárnak beöltözött tagjaival (bár kétségtelen, hogy én egy róluk szóló, Conan-klón képregényt is szívesen elolvasnék...), hanem az, amelyben Aric, a dákok hercege, a római birodalom ellen lázadó vizigótok vezére egy nap arra ébred, hogy a Földre érkező idegen faj, a borágok rabszolgája, és az egyetlen esélye a szökésre, ha megszerzi a militáns lények furcsa harci páncélját, a címbéli Manowart...

Klisésen hangzik a sztori? Kétségtelenül az: mintha csak egy hozzám hasonló geek azzal kopogtatott volna be egy menő képregénykiadóhoz, hogy csináljuk meg a szegény ember He-Manjét, gyúrjuk össze a Spartacust meg Gladiátort a Szív TV-n szombat esténként levetített, börtönbolygós/ronda űrfajzatos, ócska B-kategóriás sci-fikkel! Mégis működik a dolog, mert a Manowar írója nem más, mint Robert Vendetti, aki azért kitalált már egy s mást az elmúlt évtizedekben (például a The Surrogates képregényt, amiből mozifilm is készült Hasonmás címmel, a szőke parókával megfiatalított Bruce Willis főszereplésével), szóval eléggé magabiztosan (hogy mást ne mondjak: ütősen!) rakosgatja egymás mellé a jól ismert szórakoztatóipari toposzokat.

manowar.JPG

A Manowar rajzolója pedig nem más, mint az Eisner-díjas Cary Nord, aki 2004-ben hogy hogy nem, pont egy Conan-sztorival nyerte meg a képregényipar Oscarját! A daliás harcosok, ocsmány pofájú szörnyetegek, impozáns épületek szakavatott mestere ő, szikár és kompromisszummentes rajzai nincsenek túlcifrázva, csak a lényeget mutatják: csimbókos szakállú barbárokkal összecsapó római legionáriusokat ugyanolyan biztos kézzel rajzol, mint anyacsavarokká robbanó Eurofighter Typhoon vadászgépeket, vagy épp takaróval épphogy csak fedett bombanőket.

Engem persze nagyon könnyű lekenyerezni az ilyen jóféle műfaji keverccsel, hiszen imádom a fantasyt és a modern dolgokat összemixelő Cherubion-regényeket, és olyan filmeken nőttem fel, mint A világ urai vagy Az időkapu - Vadak ura 2. A Manowar ezzel az űrlények közé keveredő, majd a XX. századi Földre visszatérő, ókori harcossal már a második oldalon megvett kilóra, holott a java még csak ezután jön! Ez ugyanis még csak az előétel volt a Valiant-univerzumhoz, ahol a szuper harci páncélban vigéckedő Aric csak egy a sok különleges tudású, változatos képességű, izgalmas hátterű szuperhős közül.

1989-ben azért alakult meg a Valiant kiadó (akkor még Voyager néven), hogy a Marvel Comics egykori főszerkesztője, Jim Shooter megmutassa a világnak: van élet a keszekusza, soha véget nem érő, hetente muszájból megírt Marvel- és DC-képregényeken túl is. 30 évvel később a GooBo kiadó azért vállalta be a Valiant kiadó sikercímeit, hátha meg tudja mutatni a magyar olvasóközönségnek: van élet azon túl is, hogy illeszkedik-e a gerinckép a Nagy Marvel- és DC-sor hullámzó minőségű (de mondjuk csak ki bátran: sokszor vállalhatatlanul hitvány!) képregényköteteinél.

Hogy ezzel a húzással Spuri lesz-e a magyar Jim Shooter? 30 év múlva térjünk vissza rá! Addig még hátha kapunk tőle pártucat bitang jó Valiant-sztorit...

X-O Manowar 1. (Valiant 1.)
GooBo kiadó, 2019, 112 oldal, 3990 forint

Ítélet:

5hcsillag560.jpg

 

 

TETSZETT A POSZT? CSATLAKOZZ A NERDBLOG FACEBOOK-CSOPORTJÁHOZ, ÍGY SOSEM MARADSZ KÉPREGÉNYES, VICO-FILMES ÉS KALAND, JÁTÉK, KOCKÁZATOS KONTENT NÉLKÜL!

Kedveled a sci-fit és a képregényeket? Imádtad anno a Kaland, játék, kockázat-sorozatot? Akkor Az országút harcosa képregény is pont neked készült! Bátran lapozz bele ittés ha tetszett, vedd meg a GooBo webshopjában!

orszagutharcosa.JPG

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nerdblog.blog.hu/api/trackback/id/tr8115052234

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2019.09.09. 16:33:44

Na, már megint gyártják a románoknak a történelmet...

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2019.09.09. 17:05:13

@gigabursch: Pannóniába betörő kelta/hun/germán barbár is lehetett volna, teljesen mindegy a későbbi sztori szempontjából!

Bambano 2019.09.10. 00:43:27

"aki azért kitalált már egy s mást az elmúlt évtizedekben (például a The Surrogates képregényt": jaja, annyira saját találmány, hogy korábban regényt írtak belőle, magyarra Dettó címmel fordították. szóval nem találta ki a surrogatest.

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2019.09.10. 06:50:57

@Bambano: Regény lett volna előbb? Ez nekem ú, a filmváltozatnál is mindenhol azt írják, hogy a képregény megfilmesítési jogait vették meg. Tudsz a könyvhöz esetleg valami linket?

gigabursch 2019.09.10. 07:44:56

@-Szűcs Gyula-:
Akkor nem esett le a tantusz...
:-/

A románom egész történelme két dologra épül:
Hazudozás és lopás.

Pont annyi a valóságtartalma, mint ezen játék sztorijának.
Csakhogy: A nagyképességű rumunculok a felmenőként sosemvolt igaz dákokat innentől kezdve még "megalapozottabban" rúgják fel.

gigabursch 2019.09.10. 07:54:46

@gigabursch:
románom => románok
rúgják fel => hozzák fel...
Android okostelefon intelligens szójavítás...

Bambano 2019.09.11. 01:46:34

@-Szűcs Gyula-: persze hogy a képregény jogait vették meg, mert a képregény szerintem lopott.

könyvhöz találsz linket, ha beírod a guglinak, hogy könyv dettó

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2019.09.11. 10:17:08

@Bambano: Azt megtaláltam - tehát Surrogates-regény valójában nincs, jól tudtam. ;)
mert akkor ennyi erővel a Star Wars nem más, mint Kuroszava/Flash Gordon nyúlása, Indiana Jones a szegény ember Doc Savage-e, a Mission Impssoible az amerikai James Bond, Fekete Macska a kicsi, savanyú Macskanő, stb. stb.
Van az úgy, hogy hasonló dolgok jutnak emberek eszébe, mégsincs belőle per.
süti beállítások módosítása
Helló