Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Mit írt a Kaland, Játék, Kockázat-sorozatról 1989-ben és '90-ben a gulyáskommunizmus első bulvárlapja, a Reform? [18+]

2020. március 28. 15:35 - -Szűcs Gyula-

Hát a Népszava, a Kurír és a Köznevelés? Íme Ian Livingstone és Steve Jackson kultikus játékkönyveinek visszhangja 1989 és 2000 között a hazai sajtóban!

kjk.png

A koronavírus-járvány elleni védekezés jegyében én már csak kutyasétáltatáskor valamint a heti egyszeri nagybevásárlás alkalmával mozdulok ki otthonról – tegyetek így ti is! A négy fal között is vidáman el lehet tölteni az időt, különösen most, hogy az Arcanum Adatbázis Kiadó március 16-tól egy hónapig nyilvánossá tette Magyarország legnagyobb, 27 millió folyóirat- és újságoldalt tartalmazó adatbázisát, az Arcanum Digitális Tudománytárat. Kollégám és barátom, a Port.hu mellett a Nerdblogra is írogató Lakatos István ötlete nyomán el is kezdtem kutakodni azután, milyen visszhangja volt 1989 és 2000 között az akkoriban hallatlanul népszerű lapozgatós játékkönyveknek, azon belül is a Steve Jackson és Ian Livingstone nevével fémjelzett Kaland, Játék, Kockázat sorozatnak! Íme a szombati gyűjtésem eredménye – készülő cikksorozatom első része!

1989. június 2-án terjedelmes interjú jelent meg a Reform című „gulyáskommunista bulvárlap” 15. oldalán a Magvető kiadó igazgatójával, Jovánovics Miklóssal, Vátz László tollából. Ez a beszélgetés már önmagában is elég izgalmas anyag, príma kortörténeti dokumentum a rendszerváltás sűrűjéből és a könyvkiadás akkori helyzetéről! Még izgalmasabb azonban az a pici, keretes írás, amiben a Magvető fiókkiadója, a Rakéta frissiben elinduló fantasy játékkönyv-sorozatáról esik pár szó. Érdekesség, hogy itt a cikk szerzője a könnyebb érthetőség kedvéért még egyszemélyes társasjátékként jellemzi a lapozgatós könyveket:

reform_1989_06_02_kjk.JPG

 

Szintén 1989-ben, a Reform augusztus 25-i számában a Rakéta kiadó a 29. oldalon egy egynegyed újságoldalnyi hirdetésben promózta a Kaland, Játék, Kockázat-sorozatot, külön kiemelve, hogy a pályázatukon a kis lurkók megnyerhetik a korszak elérhetetlen vágyálmát, a méregdrága, addig szinte kizárólag csak a gazdag osztálytársaknál látható videómagnetofont! Említésre kerül a Planetáriumban megrendezett KJK-dzsembori és az új kötet, Az országút harcosa is.

kjk2.png

 

Veszprém Megyei Napló 1989. október 23-i lapszáma a szlovák és jugoszláv tévéadók, valamint a megyei mozik műsora mellett nemcsak arról számolt be, hogy TV-közvetítésen keresztül lehet követni a köztársaság kikiáltását, de azt is megemlítette, hogy a Veszprém megyei tinik milyen szép helyezést értek el a Rakéta kiadó játékkönyvíró-pályázatán. Amúgy kíváncsi lennék arra, hogy megvan-e még valahol a szekrény mélyén az általuk írt kaland...

naplo_1989_oktober_23_kjk.JPG

 

A Népsport 1990. február 28-tól már Nemzeti Sport néven jelent meg. Ebben az évben a július 3-i számban a Rakéta egy egynegyed újságoldalnyi hirdetésben promózta A Káosz fellegvárát és a Vértengereket a TÜZÉP reklámja és a Magyar Viscosagyár vegyiszálgyártó üzemeibe meghirdetett tagfelvétel mellett.

nepsport_1990-07-03.jpg

 

A Rakéta kiadó betartotta az ígéretét: tényleg lehozták a Magyar Nemzet 1990. augusztus 1-i számában A Káosz fellegvára hibás fejezetpontjainak helyes szövegét... az apróhirdetés rovatban, a nudista sportnapok, a jó alakú modelleknek ajánlgatott munkalehetőség, az igényeseknek eladó 8 éves dízel Audi, valamint az IFA, Barkas és Robur járgányok javítását ígérő szaki hirdetése mellett! Igazi gyöngyszem ez, a Kádár-korszakból a vadkapitalizmusba fejest ugró Magyarország kivntesszenciája, egyetlen újságoldalba sűrítve!

magyar_nemzet_1990_aug_1_kjk.JPG

 

A Reform 1990. április 20-i számában már a A Skorpiók Mocsarát reklámozta a Rakéta a 30. oldalon – ugyanott, ahol a lap nagyinterjút közölt a Simon Tibor esztergomi tanácselnökkel, és ahol a Jaguár B.T. a relaxációs kazettáit(!!!) népszerűsítette. A Skorpiók Mocsara 145. pontján egyébként a sikeres varázslat a Barátság volt, mert ekkor beszélgetni kezdtünk az addig morcos óriással, míg az Átokkal megvakítottuk szegényt és mi magunk is sebződtünk, a Tűzvarázslattal csak megpörköltük a szakállát és harcolnunk kellett vele, míg a Jégvarázslat esetén csak kicsit fázni kezdett a melák, de továbbra is elállta az utunkat...
skorpiok_mocsara_kjk.jpg

 

Egy héttel később, a Reform április 27-i számába is bekerült ugyanez a hirdetés – elég vicces, hogy a Figyelem, gyerekek! megszólítást ugyanarra az oldalra tették, ahol Hans Heinrich Thyssen-Bornemissza, a 68 éves acélkirály nő- és üzleti ügyeit vették lajstromba a bulvárlap szerkesztői...

a_baro_reform.JPG

 

A Magyar Hírlap 1990. május 9-én, szerdán terjedelmes anyagot közölt Könyvpiaci körséta - A Magvető három gyermeke címmel a kiadó három prosperáló fiókcégéről, az Árkánumról, az Orpheuszról és a Rakétáról. A mi esetünkben persze most csak az utóbbi kiadó az érdekes: Fejes Imre cikkéből ugyanis kiderül, hogy 1989-ben nem kevesebb, mint 1 millió forintos alaptőkével hozta létre a Rakétát a Magvető. Ezt az akkor is igen szép summát a Rakéta 1990-re már vissza is tudta fizetni az anyacégnek, mert olyan jó eladásokat produkált az addig megjelent 9 darab Kaland, Játék, Kockázat-könyv, vagyis a Halállabirintus, A tűzhegy varázslója, Az országút harcosa, A Gyíkkirály szigete, A Skorpiók Mocsoara, A Káosz fellegvára, A Vértengerek, A Hóboszorkány barlangjai és a Bajnokok próbája! Ez azért nem rossz dolog: olyan, mintha valaki holnap gálánsan 20 milliót kapna egy neves kiadótól arra, hogy gründoljon egy nyereséges zsánerkiadót, és elég lesz egy év múlva visszafizetni azt a 20 milliócskát...

kjk_cikk_raketa.jpg

 

1990. július 7-én a Kurír hasábjain, rögtön a második oldal izgalmas hírsalátájában, a lezuhant sportrepülőgép és a beinduló dinnyeszezon mellett ott virított egy nyúlfarknyi cikknek álcázott Kaland, Játék, Kockázat-reklám – manapság az ilyesmit hívjuk natív hirdetésnek, avagy branded contentnek.

kurir_1990_07_10_kjk.JPG

 

A Népszava 1991. április 18-i számában igen érdekes villáminterjú volt olvasható Rakéta Könyvkiadó Kft. ügyvezető igazgatójával. Veress Marian elmondta többek között, hogy már nem fut olyan jól a kiadó szekere, mint a korábbi években, mert a könyvterjesztők csak késve fizettek a kiadónak (van, ami ezek szerint a '90-es évek óta változatlan idehaza a könyvpiacon...). És emlékezzünk csak vissza, egy évvel később, 1992-ben még ereje teljében van a Rakéta, amikor a Cherubion saját lapozgatós könyveket kezd kiadni a Harcos Képzelet-sorozatában, az Új Vénusz kiadó pedig elindítja az Űr-orgyilkossal a saját Fighting Fantasy sorozatát, a Fantázia Harcost, így a három kiadó még '93-ban is igen kemény konkurenciaharcot vív egymással a lapozgatós könyvek piacán az olvasók kegyeiért. Ebbe egyébként a Rakéta és az Új Vénusz is belerokkant: előbbi 1993-ban A varázsló kriptája megjelenése után, utóbbi a '94-es Tök(él)etlen katona 2 után hagyott fel a lapozgatós könyvek kiadásával.

nepszava_1991-04-18_kjk.JPG 

A Köznevelés 1997. május 2-án megjelent száma azért még megemlíti a KJK-t, eddigre ugyanis köznevesül a kalandjátékkockázat, mint a hazai aranykorát élő szerepjáték (avagy: RPG) egyik szinonimája. Az említés abból az apropóból történik, hogy ez is egy slágertéma volt a gyerekek körében a Zabhegyező Gyerekanimátorok Egyesülete szervezésében megrendezett VI. Gyerekfesztiválon. Fun fact: a fesztiválbeszámoló pont ugyanazzal a Plantin betűtípussal szedték, mint amit a Rakéta (és az eredeti angol kiadó, a Puffin) használt a Kaland, Játék, Kockázat-könyvekben!

kozneveles_1997_05_02.JPG

 

A Hajdú-Bihari Napló 1998. november 21-én megjelent, szombati számába Kozák Zoltán írt egy ismertetőt a Kaland, Játék, Kockázat-kötetekről Kalandozások egy képzelet szülte világban címmel, külön kiemelve benne A Tűzhegy varázslóját, a Halállabirintust és a Vértengereket. A lap 15. oldala, a Dzsem rovat egyébként tematikusan a játékokról szólt. Bizonyos Sz. F. nyúlfarknyi cikkben mutatta be a szerepjátékokat, cím szerint megemlítve többek között az AD&D-t, a Shadowrunt, a M.A.G.U.S.-t és Codexet. Szerepel egy idézet a játékmaci-rajongó Robin Williamstől (aki egyébként a videojátékokért is odavolt, ezért is nevezte el Zeldának a lányát!), Koroknai Edit pedig egy terjedelmes cikkben mutatta be a hazai játéktermeket, melyben rulettet, pókert vagy épp billiárdot játszó fiatalokat is megszólaltatott (emlékszem, '98-ban, a '48-as forradalom 150. évfordulóját mi is billiárdozással ünnepeltük meg a gimis osztálytársaimmal, miután délelőtt előadtuk a kisvárosunk főterén az ünnepi műsort, és korhű jelmezekben felolvastuk a 12 pontot).

hajdu-bihari_naplo_1998_nov_21_kaland_jatek_kockazat.JPG

 

Karafiáth Orsolyáról már évekkel ezelőtt is tudtam, hogy nagy képregényrajongó (még süvölvény újságírógyakornok voltam az Indexnél meg a Könyvesblognál, amikor hallottam Bayer Tónival képregényekről beszélgetni a szép emlékű Eduárd képregénybolt egyik rendezvényén), de hogy a Kaland, Játék, Kockázat-könyveket is ismerte, arról nem volt korábban tudomásom. Pedig így volt, sőt, még a Mozgó Világ 2000/4-es számában megjelent Bestseller című versébe is beleszőtte a lapozgatós könyveket!

mozgo_vilag_2000_4_karafiath_bestseller_kjk.JPG

 

Ezzel persze még korántsem lapoztunk a 400-as fejezetpontra, hamarosan folytatjuk a Kaland, Játék, Kockázat-könyvek magyarországi sajtóvisszhangját bemutató cikksorozatot!

A poszthoz az Arcanum Adatbázis Kiadó 27 millió folyóirat- és újságoldalt tartalmazó adatbázisát, az Arcanum Digitális Tudománytárat használtam forrásként. Nagyon köszönöm állhatatos munkájukat, és hogy megőrizték az utókornak ezt a sok-sok kultúrtörténeti kincset!

TETSZETT A POSZT? LÁJKOLD ÉS KÖVESD A NERDBLOG FACEBOOK-CSOPORTJÁT, ÍGY SOSEM MARADSZ STAR WARSOS, VIDEÓJÁTÉKOS ÉS KÉPREGÉNYES KONTENT NÉLKÜL!

Imádtad gyerekként a Kaland, Játék, Kockázatot? Mindened a retró? Akkor Ian Livingstone új játékkönyve, az Allansia bérgyilkosai is neked készült! Rendeld házhoz még ma a Szellemlovasból a magyar kiadást!

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nerdblog.blog.hu/api/trackback/id/tr8415566312

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

flydomi 2020.03.28. 22:53:01

Regi szep idok......

0rdas 2020.03.29. 00:04:41

Ma inkább az Országút harcosa az aktuális :)

Örömhernyó 2020.03.29. 03:12:30

Nekem az A Gyíkkirály Szigete volt az első. Nagy élmény volt. Ezekkel lehet megszerettetni az olvasást a gyerekkel.

Lali Lila 2020.03.29. 03:46:35

"Említésre kerül a Planetáriumban megrendezett JKJ-dzsembori"

nem KJK akart az lenni?

**

ezek a könyveim amúgy még mindig megvannak, a kedvencem a Vértengerek volt

Izlandi 2020.03.29. 08:56:26

Ian Livingstone az 1985-ben írt, Az országút harcosa című kötetben 2022-re jósolt világjárványt. Ki gondolta volna akkor, hogy ez a könyv 2020-ban ennyire aktuális lesz?

Eltévelyedés · http://gumimacik.blog.hu/ 2020.03.29. 10:05:01

Országút harcosa +1
Bajnokok Próbája +1. Bár ott mindig meghaltam, az egy lehetetlen küldetés volt.

kolomparlole1114 2020.03.29. 14:43:03

@Izlandi: Minden évre jósol valaki valamilyen armageddont, csak a megfelelő jóst kell előrángatni UTÓLAG, hogy ő aztán megmondta, ugyeugye?

Crom77 2020.03.29. 14:47:35

Régi szép idők...majdnem az összes KJK könyv megvan a mai napig, egyedül A Varázsló Kriptája hiányzik, arról nem is tudtam mikor jelent meg. Azt online-ban letöltöttem és játszottam volna végig - ha ment volna. Három olyan KJK könyv volt amit nem tudtam végigjátszani. A Bajnokok Próbája, a Pusztítás Maszkjai meg a Varázsló Kriptája. Az utolsónál úgy gondolom túltolták a nehezítést, Razaak-ot a végén akkor is csak mázlival lehetne legyőzni, ha 12/24/12-es karakterrel vágok neki az utolsó küldetésnek, így az szinte megcsinálhatatlan cheat nélkül. De nekem az újabb könyvek is nagyon tetszenek a zagor.hu-n, jól viszik tovább a KJK-s vonalat, sok kedvencem van.

xlaci 2020.03.29. 16:16:19

Ezeket én dobókocka nélkül olvastam. Ha csata volt, azt automatikusan megnyertem. Más is csalt így?

Marci Hevesen 2020.03.29. 17:35:37

Nekem a Tolvajok városa volta kedvencem. Még térképet is rajzoltam hozzá. Már akkor, 1991-ben azon gondolkoztam, milyen jó számítógépes játékot lehetne ebből csinálni...

scottish 2020.03.29. 18:45:27

Bakter.
Azt a videomagnót én nyertem. Goldstar volt, de nem tudtam elmenni a sorsolása, csak később vettem át a kiadónál.

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2020.03.29. 19:56:59

@scottish: Gratula így 30 év késéssel! Mivel nyertél? Saját tervezésű lapozgatós könyvvel? :)
Én is írtam egyet anno, de csak egy 50 fejezetpontosat, apukám Erika írógépével, félfamentes rajzlapokra! :D

scottish 2020.03.29. 20:13:09

@-Szűcs Gyula-: saját ötlet. Ha jól emlékszem valami búváros-kincskeresős volt. De saját magam rajzoltam az illusztrációkat. Azt hittem nyár lévén nem pályázik senki. Mikor megláttam mennyi pályázó volt... Berosáltam

Reactor 2021.12.03. 16:28:42

Ó igen, a "kájéká" szép korszaka! Aki fiúból volt és szeretett olvasni, na azok mind rákattantak. Bár azt nem hittem volna, hogy az újságban is ennyi figyelmet szentelnek neki. Ráadásul sz'tem kicsit morbid lezuhant repülős cikk mellé betenni..."a pilóta kalandja véget ért". Kár, hogy Magyarországon ilyen rövid életű volt a lapozgatós játékkönyvek korszaka, a Rakéta sajnos nem sokáig maradt a porondon, az utódok (Szukits,Vénusz) pedig még annyi ideig se. Épp mikor meghonosodott volna a "fántázi" műfaj, és a Rúna magazin is szépen fogyott, leálltak a sorozat többi kötetének lefordításával...szerencsére a Zagor.hu lelkes amatőrei folytatták a sorozatot, most már az újabb könyvek is elérhetőek.
A magyar Harcos Képzelet-széria kevésbé volt sikeres, 1-2 jobb könyvet tudnék csak kiemelni, javarészt a KJK-s kiadványokat utánozták.

@xlaci: Naná :D sz'tem mindenki így játszotta. Nem kell dobókocka, mindigszerencsémvan, két ujj-három ujj-tíz ujj,visszalapozás ha meghaltam :D persze erre gondoltak a szerzők is, rengeteg könyvben vannak számkombinációs rejtvények, és sok más egyéb csalásgátló is.
süti beállítások módosítása
Helló