Rahan az idő: három éve hasít a feltámasztott Kockás, itt a 80. szám!

2020. május 14. 10:07 - -Szűcs Gyula-

Pif és Herkules már állandó szereplő, de a Fekete-Fehér Kockásban Fantom is van!

rahan_az_ido.jpg

Túlzás nélkül állíthatom, hogy mintha csak tegnap lett volna, pedig valójában 2017(!!!) novemberében írtam meg itt a Nerdblog hasábjain, hogy 25 év szünet után, az 51. számmal (amolyan előrehozott karácsonyi ajándékként) feltámad gyerekkorunk kedvenc ifjúsági lapja, a Kockás! A '80-s években egy egész generációnak meghatározó élmény volt Pif, Herkules, Szépalmási professzor, Dr. Justice, Cogan, Placid, Múzó, Smith, Wesson, Leonard, Artúr, Vakarcs és Taraó izgalmas kalandjait olvasni, no meg persze Rahanét, aki mindig látványosan fejest ugrott minden elé kerülő nagyobb vízfelületbe, és folyton arra ment rendet tenni az őskor káoszában, amerre a megpörgetett késének hegye mutatott.

Egyértelműen Rahant hiányolták leginkább a nosztalgiázó Kockás-olvasók az újraindult magazin lapjairól - velem az élen!. Szerencsére a Vitanum kiadó vezetői, Szekeres Márti és Gyöngy Balázs egy hosszú tárgyalássorozat után végül sikeresen megegyeztek a jogtulajdonossal, és a 2018 telén már a Tűzhajúval a borítóján indult el a Kockás havilap mellett a negyedévente megjelenő Kockás Különszám.

A Kockás és a Kockás Különszám lapjain az elmúlt években sorra visszaköszöntek tehát gyerekkorunk kedvenc francia képregényhősei. Rahan mellett tiszteletét tette idővel Leonard, a bogaras feltaláló, Smith és Wesson, a két kettyós cowboy és Lucky Luke, aki már akkor is gyorsabban lőtt az árnyékánál, amikor még pisztoly helyett csúzlival az övében rótta a prérit, és Kid Luckynak hívták. Szerencsére a Vitanum azért egy komolyabb és ambiciózusabb kiadó annál, mint hogy aprópénzre váltsa a '80-as évek nosztalgiát, és csupa olyan régi sztorit adjon ki a retródivat jegyében Pif, Herkules, Szépalmási professzor és Rahan főszereplésével, amelyek már 30 évvel ezelőtt is kicsit avíttak voltak (legalábbis a korszak többi nyugati képregényéhez képest).

A régi-új Kockásban pont az a jó, hogy a gyerekként megszeretett figurák szórakoztató kalandjai mellett a lap hónapról hónapra pompás válogatást ad nemcsak a francia, de a belga és más frankofón képregénykultúrák megkerülhetetlen klasszikusaiból is. A Thorgal című, grandiózus fantasy eposz, Blueberry hadnagy westerntörténetei, a Valerian káprázatos sci-fi világa vagy a Blacksad hamisítatlan film noir miliője mind olyan képregények, amelyeket kötelező ismernie a műfaj szerelmeseinek. Emellett a Kockásban olyan ínyencségeket is olvashattunk az elmúlt hónapokban, mint a kalózos Campbellék, a "női Rendkívüli Úriemberek Szövetsége"-ként emlegetett A pattantyúsok (Les artilleuses) vagy Yves Chaland szívszorító '56-os képregénye, a Freddy Lombard - Vakáció Budapesten. Íme a kedvenc borítóim, a teljesség igénye nélkül:

És ha már ínyencségek: a Vitanum kiadó tavaly ősszel a '90-es években futó Fekete-Fehér Kockást is feltámasztotta. Ebben olvashatjuk most többek között annak a Fantomnak is kalandjait, aki szintén a '80-as és a '90-es évek egyik emblematikus képregénykaraktere volt idehaza, a Vándorló Szellem kalózokkal harcolós, izgalmas dzsungelkalandjai nélkül alighanem az én gyerekkorom is unalmasabb lett volna.

A Fantom mellett a Kockás-lapcsalád harmadik tagja rendszeresen közöl olyan kultikus fekete-fehér képregényeket is, mint a Corto Maltese, a Modesty Blaise, a Cat Claw és A csillagok fogságában. Igaz, a sok bagózás és fedetlen kebel miatt ezek a képsorok inkább a felnőtteknek valók, míg a Kockást nyugodtan a kezébe lehet adni egy 6-7 éves gyereknek is - biztos, hogy meg fogja szeretni egy életre az olvasást és a képregényeket (nekem is a Bobó és a Kockás volt annak idején a kapudrog). Valószínűleg a korhatáros téma is közrejátszott abban, hogy a Fekete-Fehér Kockás hagyományos terjesztésben (tehát újságosoknál és szupermarketekben) ezentúl nem lesz kapható, kizárólag a kiadó napokban elindult webshopjában, a Vitanum.hun keresztül lehet majd hozzájutni.

Május 29-én kerek, jubileumi számhoz ér a Kockás: jön a 80. szám, vagyis a "feltámadás" óta már 30 füzetet lapozgathattak végig a régi-új rajongók. Ami persze a színes és fekete-fehér különszámokkal együtt valójában már 42 szám - vagyis jövő ilyenkorra már bőven megjelenik annyi új Kockás, mint amennyi annak idején összesen. Régen minden jobb volt? Meglehet, de (képregényfronton legalábbis) most sincs okunk panaszra!

kockas_80_borito.jpg

TETSZETT A POSZT? LÁJKOLD BE ÉS KÖVESD A NERDBLOG FACEBOOK-OLDALÁT, ÍGY SOSEM MARADSZ KÉPREGÉNYES, STAR WARSOS ÉS VICO-FILMES KONTENT NÉLKÜL!

Mindig is szívesen olvastad a bátor harcosok kalandjait? Mindened a fantasy és a '80-as évek retró? Faltad annak idején a Kaland, Játék, Kockázat-könyveket? Akkor az Allansia bérgyilkosai pont neked készült! Rendeld házhoz még ma a magyar kiadást!

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nerdblog.blog.hu/api/trackback/id/tr9515691484

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

p.a · http://miigyelunk.blog.hu/ 2020.05.14. 17:11:39

A “régen minden jobb volt”-ra:
Az új Kockás ezerszer jobb, mint a régi, ezt bárki azonnal látja, aki a kezébe veszi.

RockKéró 2020.05.15. 09:01:32

A minőség egyértelműen jobb. Viszont nekem túl sok benne a folytatásos történet. Pl. a gyerekeimet ezek miatt nem tudtam rászoktatni.

Buchhalter 2020.05.15. 09:19:30

@RockKéró: abban egyetértek veled,hogy például egy Bluberryt miért bontanak 3 részre? Kettő oké.Különben ez egy marketing fogás.Külföldi kiadók is előszeretettel alkalmazzák.Hátha továbbra is megveszed.

CSOKKI MÁLNA 2020.05.15. 09:27:43

Nem lenne környezetbarátabb az online megjelenítés?

korxi 2020.05.15. 09:36:17

@Buchhalter: ez nyilvánvaló, nyilván érti is. hanem azt mondta hogy "tól sok" a folytasásos és ezzel szerintem is át vannak esve a ló túlsó oldalára.
a folytatások a meglevő olvasók, azaz a korábbi epizódok/részek olvasóinak odabilincselését szolgálják, ez rendben is van, viszont az új olvasók megszerzésére is törekedni kellene.
de épphogy ez ellen hat, hogy ha valaki most életében először (avagy 30 év kihagyás után) megvesz egy számot, aminek a 60%-a értelmezhetetlen, ezáltal élvezhetetlen a számára, mert olvasni kellett volna hozzá az előző és előző n darab számokat.

mindkét szempont fontos, ugyanakkor egymással szembemenő szempontokról van szó, ez világos. a feladat az, hogy megtalálják ezeknek az optimális arányát/kompromisszumát, és ez egyelőre nem sikerült.

]{udarauszkasz 2020.05.15. 10:16:09

Pif" mi tortent Herkules, megtamadtak?
Herkules : "te tamadtal meg, a sajat petardammal!" ez nagyon megmaradt:D foleg az a dizajnos petarda, ami akkorat szolt, hogy betoltotte az egesz kepkockat:D

Buchhalter 2020.05.15. 11:33:51

@korxi: hát vegyünk egy Bluberry képregényt 1 fűzet 48 oldal,marad még 16 oldal .Az nem sok. A fekete - fehér kockás már sok volt a piacnak.Májustól csak megrendelhető onliban.A színes marad.

Buchhalter 2020.05.15. 11:34:46

@CSOKKI MÁLNA: nem lenne barátibb ha az ostoba és értelmetlen ötleteid máshol sütnéd el?

CSOKKI MÁLNA 2020.05.15. 11:54:37

@Buchhalter: A 21. század embere papírt csak a WC-ben használ, de hamarosan biztos lesz erre is valami alkalmazás.:D

]{udarauszkasz 2020.05.15. 13:20:23

@CSOKKI MÁLNA: aztan, ha jon egy haboru, vagy akarcsak egy atfogo szajberhadviseles, napkitores, mittomen, a 21.szazad embere meg ul a papir folott, fogja a tollat, es belebeszel felulrol, mert azt hiszi, billentyuzet hijan beszedfelismeros:D
süti beállítások módosítása
Helló