Miért szidta 30 éve a hazai sajtó a Kaland, Játék, Kockázat-szériát?

2021. január 23. 00:39 - -Szűcs Gyula-

„Nem éppen lányregények Steve Jackson és lan Livingstone munkái.”

deathtrap_cover_art.JPG

2020-ban igen nagy sikert arattak itt a Nerdblogon azok a posztok, amelyekben bemutattam az Arcanum digitális folyóirattárában talált játékkönyves témájú cikkeket.

A nagy sikerre való tekintettel most itt a folytatás: újabb izgalmas kortörténeti dokumentumokat túrtam elő a gyerekkorunkból – a nosztalgikus időutazáshoz ezúttal egy másik digitális adattár, a Hungaricana volt a segítségemre, melynek pompás helytörténeti-könyvtári közgyűjteményében nem egy fővárosi és vidéki napilap szkennelt verziója kereshető és böngészhető.

Kezdjük a retrómaratont a Szolnok Megyei Néplap 1991. március 9-i számával! Jómagam 30 évvel ezelőtt, 9 éves szolnoki lakosként a kevéske havi zsebpénzemet és a kutyaházas perselyben gyűjtögetett húsvéti locsolópénzemet is lapozgatós könyvekre vertem el vagy a városi egyetlen antikváriumban, vagy a lakótelepünkön lévő, utcai könyvárusnál. Márciusban alighanem épp az év elején megjelent A Haláltalizmánt lapozgattam rongyosra, miközben a Néplap a 13. oldalon lehozott egy ilyen dörgedelmes cikket:

neplap_1991_marcius.JPG

Jóval erélyesebb hangvételben íródott szintén a Szolnok Megyei Néplap hasábjain az 1991. december 6-i számában Szathmáry Judit cikke, aki gyakorló pedagógusként kobozta el az ötödikes Ágikától a Halállabirintust, mely szerinte nem más, mint „autodaféra érdemes könyvecske”. Azaz a spanyol inkvizíciónak máglyára kéne vetnie!

neplap_91_december.JPG

neplap_91_december_b.JPG

Ehhez képest kicsit délebbre, Csongrád megye napilapjában, a Délmagyarországban már jóval barátságosabb megítélés jutott a sajtómunkások részéről a lapozgatós könyveknek. Olyannyira, hogy Hevesiné K. Katalin, a szegedi könyvkereskedő egy olyan hirdetést is gond nélkül elhelyezhetett az 1991. szeptember 27-én megjelenő szám 14. oldalán, amelyben az akkor frissen megjelent A rémület útvesztőjét promótálta:

kjk_delmagyarorszag.JPG

A jó Hevesiné könyvbiznisze igencsak pöröghetett 30 évvel ezelőtt, mert a Délmagyarország 1991. október 18-i számában már az egyik örök kedvencem, a Tolvajok városa megjelenését adta hírül – ezúttal is a Kisbakter Étterem reklámja fölött, ráadásul igen előkelő helyen, a jobb fölső sarokban! Érdekes egyébként összehasonlítani az árakat: míg egy Ian Livingstone-játékkönyv 118 forint, egy étteremben elfogyasztott palacsinta 80 forint volt 30 évvel ezelőtt.

kjk_delmagyarorszag_2.JPG

A Pest Megyei Hírlap december 3-i száma terjedelmes cikket közölt a harsogó Játékkönyvet írt a tanár bácsi felütéssel arról, hogy egy gödöllői pedagógus, bizonyos Bene Mihály A lovagkirály birodalmában című lapozgatós könyvével szeretné megkedveltetni a magyar történelmet a tanuló ifjúsággal, akik nála egy öt falut birtokló földesúr fiaként vághatnak neki az izgalmas kalandoknak:

lovagkiraly1.JPG

lovagkiraly2.JPG

A Néplappal kezdtük a posztot, fejezzük is be szűkebb pátriám patinás napilapjával! Érdekes ugyanis megfigyelni, hogy Bene Mihály lovagkirályos játékkönyvének megjelenése után már a rigorózus szolnoki sajtó sem nézett olyan sandán a lapozgatós könyves műfajra... A Néplap 1992. február 2-i számában ugyanis már korántsem az ifjúságot megrontó, az inkvizíció máglyájára való, ördögi kötetként tekintettek A lovagkirály birodalmábanra, épp ellenkezőleg: bekerült a könyvajánló rovatba is, mint „a külföldi minták alapján kidolgozott ötletes, tréfás történelmi társasjáték”.

lovagkiraly_neplap.JPG

(folytatjuk...)

Coverfotó: részlet Iain McCaig borítófestményéből, amelyet Ian Livingstone Halállabirintus című, kultikus játékkönyvéhez készített.

TETSZETT A POSZT? LÁJKOLD ÉS KÖVESD A NERDBLOG FACEBOOK-CSOPORTJÁT, ÍGY SOSEM MARADSZ LAPOZGATÓS KÖNYVES, RETRÓ ÚJSÁGCIKKES ÉS KÉPREGÉNYES KONTENT NÉLKÜL!

Régen minden jobb volt? Mindened a retró? Imádtad a Kaland, Játék, Kockázat-könyveket a '90-es években? Akkor az Allansia bérgyilkosai, A veszedelem kikötője és Az országút harcosa is pont neked szól! Rendeld meg mindhármat még ma, amíg a készlet tart!

11 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nerdblog.blog.hu/api/trackback/id/tr4116397454

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

underdawg 2021.01.23. 01:01:17

"egy étteremben elfogyasztott palacsinta 80 forint volt 20 évvel ezelőtt."

1991 már 30 éve volt... bizony annyi.

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2021.01.23. 12:47:08

@underdawg: a nemjóját! ezt mindenhol elrontottam! :D köszi!

232323 2021.01.23. 19:49:05

a lead textben is 20 év szerepel

DeMarco 2021.01.23. 20:11:02

Csóri Jucus, mit szólhatott a számítógépekhez??? Amikor szembejött vele egy Doom...

Tomi from Space · http://bodybuilding.blog.hu 2021.01.23. 23:35:39

Nálam a mai napig van kb. 40 kötet sátáni irodalom. Imádom őket. :)

Advanced Flight 2021.01.24. 00:06:42

A 80 Ft-os palacsintától lehidaltam...1991-ben nettó 13 ezer Ft volt az átlagkereset!!

steery 2021.01.24. 11:39:57

Egy ideje dolgozom már egy kalandjátékos, lapozgatós sci-fi könyvön, aminek lényege nem az erőszak lesz, hanem a segítségnyújtás a bajba kerülteknek. Pont azért, mert a filmipar és irodalomipar nagyon elment az erőszak és pusztítás irányába, a zeneiparban meg minden második dal a fájdalomról, csalódásról és szenvedésről szól. Túltolták a talicskát a művésziparosok, ideje kicsit visszább venni az őrületből.

nincs1agy 2021.01.24. 17:44:59

@Advanced Flight:

Sonkás-sajtos. Sztem ez inkább valami főétel szerűség lehetett. Gondolom a mérete is ennek megfelelő volt. Nem a desszertként elfogyasztott túros palacsintára kell gondolni a fogás mennyiségét illetően. Ez utóbbi egy mai átlagos étteremben olyan 3-400 forint kb.

Kedélyes Paraszt 2021.01.24. 18:23:25

Soha nem ertettem ezt, nem is olvastam ilyeneket. Olyan sokminden mas van, erre nincs idom.

p.a · http://miigyelunk.blog.hu/ 2021.01.25. 12:42:36

A néplap szövege olyan, mintha egy általános iskolás írta volna.
Egyébként tanulságos, hogy a korabeli pedagógusok mennyire nem értették, hogyan működik egy gyerek. Megjegyzem, most sem lehet jobb a helyzet.

Reactor 2021.12.03. 16:50:16

A hazai sajtónál már 30 évvel ezelőtt is dilettáns idióták és boomerek dolgoztak, akik persze sohasem voltak gyerekek. Durvák és erőszakosak a kalandjátékkönyvek? Welcome to the real world, Neo. A tévéhíradó se a tejbegrízt mosolyogva kanalazó óvodásokról szól.
A "fikázzuk le, deeeee azért utánozzuk is le őket" hozzáállás külön cuki amúgy :D Képmutatás a köbön.
Nem mellesleg készültek nem véres, nem erőszakos kalandjáték-könyvek is - egy volt a bibi. A kutya nem vásárolta őket.
süti beállítások módosítása
Helló