Cicikkel promózta az MTV 1988-ban a Kaland, Játék, Kockázatot! [18+]

2021. február 02. 06:00 - -Szűcs Gyula-

A Kádár-rendszer híradója összemosta a játékkönyveket az AD&D-vel és a wiccával

pecsa_festmeny_kolonics_istvan.JPG

Elképesztően izgalmas kortörténeti dokumentumot kotort elő a feledés homályából pár éve a fantasyrajongó Tóth Péter: feltöltötte a YouTube-ra az MTV Híradójának azt az 1988. december 22-i riportját, melyben a tévéstáb ellátogatott a Petőfi Csarnok híres-hírhedt szerepjáték klubjába. A mozgóképes riportban megörökített rendezvény egészen pontosan az előtte való napokban, december 20-án és 21-én megtartott I. Magyar Fantasy Kongresszus volt, ahol többek között az egyik főszervező, Novák Csanád megalapította a Magyar Fantasy Egyesületet. De a felvétel tanúsága szerint volt szerepjáték-bemutató, festménykiállítás és a Rakéta Kiadó is fellebbentette a fátylat a készülő Kaland, Játék, Kockázat sorozatáról! Íme a híradórészlet:

Azért lássuk be, kicsit összekuszálódott a szerkesztők fejében ez a temérdek geek dolog. Tendenciózusan összekeverték például az asztali szerepjátékokat és a játékkönyveket. A videó elején hallható „ehhez a játékhoz nem kell más, csak ceruza, radír, két dobókocka, no meg némi szerencse”-kezdetű szöveg egyértelműen ugyanaz, ami egy évvel később a Kaland, Játék, Kockázat-könyvek hátlapjára is rákerült. Ugyanakkor ha homályosan is, de látszik a felvételen, hogy a PeCsa-béli srácoknál karakterlapok, valamint kék és zöld d10-ek, d12-k és egyéb AD&D-kockák vannak, vagyis ők ott épp szerepjátékoznak. A narrátor is úgy emlegeti az ominózus, a világ más országában nagy népszerűségnek örvendő „társasjátékot”, ami a gondolkodást és a beszédkészséget fejleszti – viszont egy lapozgatós könyv olvasásakor ugyan kihez kellene beszélnünk? Ráadásul az AD&D-szabálykönyvek helyett sikerült egy olyan lapozgatós könyvet betenni vágóképnek (Bill Fawcett 1985-ben megjelent Swordquest-játékkönyvét, a Quest for the Dragon's Eye-t), amelyet azóta sem adott ki senki magyarul, és idehaza nem is különösebben ismert...

swordquest.jpg

A narrátor szerint a Magvető kiadó leányvállalata (vagyis a Rakéta) a következő év húsvétjára fogja kiadni a riportban emlegetett játékhoz kapcsolódó könyveket. Ez is teljes képzavar, hiszen az AD&D-t sok évvel később engedte csak kiadni idehaza a TSR (Novák Csanádék részben pont emiatt a kezdeti elzárkózás miatt, vagyis dacból fejlesztettek egy saját szerepjátékot M.A.G.U.S. címmel). A Rakéta végül 1989 májusában (tehát nem a márciusban ünnepelt húsvéti időszakban) jelentette meg a Kaland, Játék, Kockázat sorozat nyitókötetét, a Halállabirintust, amelyet júniusban követett A Tűzhegy varázslója. Érdekesség viszont, hogy a kiadónak már fél évvel korábban(!!!) volt kinyomtatott példánya a két kötetből, amelyeket be is mutatott az 1988-as híradófelvétel:

kjk_promo_1988_1.jpg

Több furcsaság is van azonban ezeken a korai KJK-köteteken. Például a Halállabirintus címében még A halállabirintus szerepel, és a sorszámozás szerint eredetileg a Tűzhegy lett volna a Rakéta-sorozat nyitókötete. A könyvek végleges kinézete ugye végül az alábbi lett. (De vajon kinél kallódhatnak ma ezek a régi, minden bizonnyal kincset érő mintapéldányok?)

sam_7126.JPG

Érdekes az úgynevezett „napocskás Rakéta-logó” esete is, hiszen ez valójában nem más, mint a brit Puffin kiadó Fighting Fantasy-könyveinek sorszáma, kreatívan újrahasznosítva. Eredetileg ebben a „napocskában” egy szám szerepelt, valamint a Fighting Fantasy Gamebook-felirat, ebből lett idehaza a Kaland, Játék, Kockázat sorozatcím, számok nélkül. A Rakéta amúgy valószínűleg az 1984-es angol kiadásokat vehette alapul (a széria kinti indulásakor, 1982-ben ugyanis még nem volt napocskás sorszám a Tűzhegyen, csak az 1983-as újrakiadásoktól kezdve). Az egyébként külön megérne egy misét, hogy a „thrilling fantasy adventure” tagline-ból hogyan lett idehaza „izgalmas fantasy kaland” helyett „félelmetes fantáziajáték”...

fighting_fantasy_puffin_dd_twofm.jpg

Természetesen nem fogunk elmenni szó nélkül a címben már beharangozott (és a videó nyitóképén is ott díszelgő), erotikus fantasy festmények mellett sem! Azt ugyanis azonnal tudtam a riportfilm megtekintésekor, hogy korábban már láttam valahol ugyanilyen szoborszerű, ledéren öltözködő, jellegzetesen macskaszemű nőalakokat – a Galaktika borítóképein! Mivel a mai napig őrzök jópár példányt Kuczka Péter kultikus sci-fi magazinjából, az  impresszumból már nem volt nehéz kikeresni, ki rajzolt ano ilyen stílusban: Kolonics István, aki a '80-as években rendszeresen készített fekete-fehér illusztrációkat és színes borítófestményeket a Galaktika számára. Kolonics a rendszerváltás környéki sci-fi, fantasy, szerepjátékos és ezoterikus szubkultúra (akkor ez még nagyjából egy és ugyanaz volt) egyik ismert alakja volt. Honlapján így mutatkozik be:

„Festő, grafikus, szigillum-, talizmán- és varázstárgykészítő, mágiatörténész, író, kabbalista, runológus, pszichonauta stb. Fő vadászterülete a nyugati ezoterikus tradíció, a mágia, a boszorkányság (wicca), a jóga, a tantra, a hermetika, az alkímia, a taoizmus, a samanizmus, az etnobotanika, az indián mágia, a germán-kelta hitvilág, a mitográfia, de mindenek előtt és felett a világ összes mágikus és ezoterikus útját, irányzatát sajátos módon felölelő, ötvöző, integráló káosz mágia.”

sam_7144.JPG

Kolonics Yliaster Daleth néven számos ezoterikus könyvet publikált az elmúlt évtizedekben, a bekeretezett eredeti képeivel pedig 20-30 évvel ezelőtt igen gyakran lehet találkozni különféle rendezvényeken és tárlatokon, a Móra Ferenc Kiadó székházában megrendezett Worldconon éppúgy, mint a Petőfi Csarnok fantasy találkozóin. Ez a festménye fejjel lefelé ugyan, de a híradórészletben is felbukkan (0:25-nél). Így azért valamelyest már érthető, mit kerestek a fedetlen keblek és buja vénuszdombok a Magyar Televízió Kaland, Játék, Kockázat-könyvekkel és szerepjátékokkal kapcsolatos PeCsa-tudósításában: a szerkesztők alighanem úgy gondolták, a kiállítási anyag majd jó lesz vágóképnek a narráció mellé, legalább az apukák és a kamaszfiúk felkapják rá a fejüket a tévé előtt ülve (hiszen 1988-ban az állami tévé szinte csak a szilveszteri Szuperbolában mutogatott melleket)...

Korábbi Kaland, Játék, Kockázat-témájú Nerdblog-posztok a '80-as és a '90-es évek sajtójából a netes archívumok alapján:

TETSZETT A POSZT? LÁJKOLD ÉS KÖVESD A NERDBLOG FACEBOOK-CSOPORTJÁT, ÍGY SOSEM MARADSZ LAPOZGATÓS KÖNYVES, SZEREPJÁTÉKOS ÉS KÉPREGÉNYES KONTENT NÉLKÜL!

Régen minden jobb volt? Mindened a retró? Imádtad a Kaland, Játék, Kockázat-könyveket és az AD&D-t a '90-es években? Akkor az Allansia bérgyilkosai, A veszedelem kikötője és Az országút harcosa is pont neked szól! Rendeld házhoz mindhármat még ma, amíg a készlet tart!

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nerdblog.blog.hu/api/trackback/id/tr9216401338

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szekőcei 2021.02.02. 07:35:56

látom a híradó pont annyira volt toppon, mint mikor Puzsér bement az TDKR-ről beszélni valamelyik kereskedelmi adóhoz, miközben az egyik Arkham játék trélere ment a háttérben :D

Frederick2 2021.02.13. 21:55:46

@szekőcei: Sose értem, miért ezt hozzák fel folyamatosan Puzsérral szemben. Kicsit nem volt képbe a Batman-franchise-sal, nagy ügy! Sokkal kínosabb volt, mikor Tolkient támadta be primitív módon. (Még a rasszista kártyát is előhúzta párszor.) Érdekes módon ezért senki sem cseszegeti!

szekőcei 2021.02.14. 21:43:22

@Frederick2: lehet én gondolom rosszul, de ha nem szeretek valamit és nem is tudok róla semmit akkor nemet mondok a meghívásra.
Én például nem szeretem a zöldbabfőzeléket, ha hívnának valahová, hogy beszéljek róla pár percben megköszönném a lehetőséget és nemet mondanék. De lehet ez csak én vagyok.

Keresztény szellemiségű luxuskurva 2021.03.08. 16:52:01

Csak a Puffin adhat nekem erőt és mindent lebíró akaratot!

Keresztény szellemiségű luxuskurva 2021.03.08. 16:57:47

Amúgy a terepjátékos gyerekek 99,58%-át kitevő kockafejű nerdeknek a rencerváltás környékén sem volt az égvilágon semmi késztetésük angyaltalizmánt lógatni ezoterikusan a kredencről, azóta meg még annyi sem, a többi stimmel. A félelmetes fantáziájáték meg jobban hangzik, sőt még értelme is van, de akit tényleg ez zavar annyira, vágjon nyugodtan eret.

Keresztény szellemiségű luxuskurva 2021.03.08. 17:01:44

@Frederick2: Nem lehetne már leszokni erről a primitív sittes cigánytempóról, ami nyelvünk oly gazdag igekötőkészletéből csak azt ismeri, hogy be? Ebben a kontextben amúgy simán támadni szokás valakit, meg a háborúban, fel a temetőben legfeljebb.
süti beállítások módosítása
Helló