Dűne-klón mesterműből pszichedelikus lázálom és totális agyrotty! [18+]

2018. július 14. 12:30 - -Szűcs Gyula-

Kritika: Incal #2 – A fényes Incal

Elképesztő iramban jelennek meg végre magyarul is az európai képregénykultúra legszebb ékkövei. És ez nagy szó, mert még a magamfajta geekek is hajlamosak sokszor azt hinni, hogy a nyakunkba szakadó hollywoodi szuperhősfilmes dömping miatt az egyszeri képregényvásárlót csak Batman, Pókember meg a Bosszúállók (leánykori nevükön: A Bosszú Angyalai) érdeklik. Hiszen ő kalandjaikat már bármelyik sarki újságosnál be lehet szerezni.

2312_7e1f.gif

Tovább
2 komment

10+1 képregény, amibe mindenképpen bele kell nézned a hétvégén!

2018. július 12. 08:10 - -Szűcs Gyula-

Jönnek a jobbnál jobb X-Men sztorik! Újra megjelenik a Gyilkos tréfa és a Watchmen!

Tombol a nyár és a szünidő, mi lehet ilyenkor a legjobb hétvégi szórakozás, mint hogy egy művelődési ház hűvös falai közé meneküljünk a hőség (vagy épp az eső...) elől? Főleg akkor, ha a művház tele lesz képregényhősökkel! Július 15-én, vasárnap immár hagyományosan a kispesti KMO-ban kerül megrendezésre a Kingpin Kiadó szervezésében a Nyári Képregénybörze! Rengeteg izgalmas újdonságot lehet majd kedvezményes áron beszerezni, össze is szedtük azokat, amik egyetlen igazi képregényrajongó gyűjteményéből sem hiányozhatnak!

Kép: Marvel Divas (Greg Horn)

Tovább
3 komment

13 bizarr plakát, Ghána helyett a kommunista Kelet-Európából

2018. július 08. 14:21 - -Szűcs Gyula-

Sosem volt még ennyire szörnyű látvány az Alien, a Szellemirtók, a Ragyogás és Indy

polish-movie-posters.jpg

Az Index-címlapról a Nerdblogra kattintók közül többen is kifogásolták az elmúlt hónapokban, miért pécéztem ki magamnak a rettenetes ghánai filmplakátok alkotóit. Hogy ne érhessen semmiféle elfogultság vádja, elkezdtem összeszedegetni más országok botrányosan béna (vagy ha úgy tetszik: művészi) posztereit is. Sorra kerültek már ugyanitt a Nerdblogon a szocializmus évtizedeiben készült, szürreális magyar plakátok, de voltak már itt szovjet és lengyel Star Wars-poszterek is! Következzen most egy újabb adag a Lengyel Népköztársaság moziplakátjaiból - amelyek közé néhány csehszlovák poszter is bekerült...

Tovább
24 komment

A legjobb orkok vs. emberek-fantasy a Gyűrűk Ura és a Warcraft óta

2018. június 30. 23:59 - -Szűcs Gyula-

Képregénykritika: Dragonero #1 – A sárkány vére

41232-dragonero-magazine-cover-ed.jpg

Elképesztő képregényáradat zúdul mostanában a nyakunkba, lassan egy ugyanolyan aranykor köszönt be, mint amilyennek a '90-es éveket éreztük, a szép emlékű Kandi Lapokat bújva. A Piffel és Herkulessel újjáéledő Kockás, az állatszereplős film noirnak is beillő Blacksad és a lenyűgözően bizarr Incal után újabb gyöngyszem jelent meg magyar nyelven a nívós európai képregénytermésből: a Bonelli kiadó 2013-ban elindított, hamisítatlan fantasy sorozata, a Dragonero.

Tovább
1 komment

Vesszen a rántott sajt, a tojásos nokedli és a többi Kádár-kori kaja?

2018. június 29. 14:44 - -Szűcs Gyula-

Mikor lesz teljes a rendszerváltás? Ha eltűnik az utolsó kockás abroszos vendéglő is!

fortepan_1972_bauer_sandor.jpg

(Fotó: Fortepan.hu)

Nézegettem a napokban az Index2 címoldalát: egymás alatt sorjáznak a receptek és étteremtesztek, kajafotó kajafotó hátán. A foodporn az új bikinihíd és combszemöldök, beteljesülni látszik végre a rég áhított gasztroforradalom! De egészen biztos, hogy ez így van? Hiszen Budapesten ma is sokak kedvence a Klauzál téri Kádár étkezde meg a rákospalotai Pléh Csárda, tavaly ilyenkor pedig gyászba borult a fél ország, amikor bezárt Budán a Pajtás önkiszolgáló étterem. Egyesek szerint viszont addig nem is lesz igazi rendszerváltás Magyarországon, amíg el nem tűnik az utolsó kockás abroszos kisvendéglő is.

Tovább
67 komment

Hol a határ tisztelgés, lopás, buta remake és ütős reboot között?

2018. június 27. 23:46 - -Szűcs Gyula-

Miért szeretjük a Star Warst, Zorrót és az egy kaptafára készülő szuperhősfilmeket?

Nemrég a Jurassic World 2 apropóján voltam a vendég a Klubrádió Az Ötös című műsorában, amikoris a szörnyfilmek népszerűségét próbáltuk megfejteni Csákvári Gázával bő fél óra alatt. Két héttel később az ismert szinkronhang-forgatókönyvíró-rádiós Hamvas Dániel vendége voltam: filmes parafrázisokról, plágiumokról, önismétlésekről, nézői igények kiszolgálásáról, másolatokról és gagyikról beszélgettünk.

Tovább
Szólj hozzá!

3 rajzfilmként folytatott mozisiker, ami örökre beleégett az agyamba

2018. június 23. 14:42 - -Szűcs Gyula-

Tényleg volt Rambo-rajzfilm? A Gumimacik indult hamarabb vagy a Lucas-féle Ewoks?

Jó ötlet vajon az élőszereplős Oroszlánkirály-film? Siker lesz a Guy Ritchie rendezésében készülő Aladdin? Volt régen rajzfilm-Rambo is? Komolyan? Miért érezzük szükségét, hogy a rajzfilmekből élőszereplős filmeket készítsünk – és fordítva? Van egyáltalán bármi értelme próbálkozni ezzel?

rambo_rajzfilm.jpg

Tovább
4 komment

Újabb 10 szürreális ghánai moziplakát, amitől eldobod az agyad!

2018. június 20. 08:35 - -Szűcs Gyula-

Ilyen viccesen elrajzolt fejű Schwarzeneggert és Cindy Crawfordot még tuti nem láttál

Az elmúlt hónapokban nem kevesebb, mint 148 szívmelengetően ronda ghánai moziplakátot mutattunk be itt a Nerdblogon. A nagy sikerre való tekintettel, és mert a téma tényleg kimeríthetetlen kincsesbánya, bemutatunk újabb 10 ritka gyöngyszemet! Itt van rögtön a kedvencem, Arnold Schwarzeneggertől a Menekülő ember:

0running_man.jpg

Tovább
10 komment

Aki utálja a futballt, az már nem is igazi férfi?!?

2018. június 17. 23:37 - -Szűcs Gyula-

Pedig volt rugós focim és Ernest Slobodannal megnyertem a magyaroknak a 94-es vb-t

Megint itt a futball vb – márpedig az igaz magyar férfiember ismérve, hogy szereti a focit! Én nem, és ebben alighanem közre játszik az a rossz emlék is, hogy 1986-ban, középsős koromban sarokba lettem állítva az óvodában amiatt, mert lerajzoltam egy izgalmas futballrangadót. Ami még önmagában nem lett volna akkora gond, de girbegurba betűkkel azt is felírtam az eredményjelzőre, hogy a RÁBA ETO hatujjú pálcikaemberei 10-1-re vezetnek a szovjet válogatott ellen. Ez alighanem valami bosszúféle lehetett a részemről a '86-os mexikói vébén elszenvedett 6-0-ás gyalázatért, ami akkoriban otthon, vendégségben és az oviban is téma volt.

A '90-es vébé már hidegen hagyott, bár tény, hogy nagyon tetszett az a tévészpot, amiben stoplis csukát húztak az olasz csizmára. Néhány rokonom viszont valamiért azt szűrte le a fentiekből, hogy óriási futballőrült vagyok! Karácsonykor meg is leptek a csehszlovák könnyűipar remekével, a brnoi Chemoplast játékgyár elnyűhetetlen slágertermékével, a rugós focival!

rugosfoci_chemoplast_brno.JPG

Tovább
19 komment

A 10 legemlékezetesebb moziszörny az Alientől a jó öreg T-Rexig

2018. június 16. 19:47 - -Szűcs Gyula-

Miért imádjuk Godzillát, King Kongot, E.T.-t, az óriáshangyákat és a raptorokat?

Nagyjából úgy fél évvel ezelőtt a Klubrádió Popfilter című műsorában Csepely Adrienn kifaggatott a kedvenc rajzfilmjeimről, és olyan jókat röhögtünk az adás közben, hogy abban maradtunk, lesz valamikor egy folytatás. Ez azóta le is ment adásban (szó volt benne a Rambo rajzfilmváltozatától kezdve a Bruce Timm-féle Batmanig egy csomó érdekességről), csak még nem került ki a Soundcloudra.

alien_park.jpg

Tovább
18 komment

A 10 legemlékezetesebb Sas István-reklám a Kádár-korszakból

2018. június 02. 23:53 - -Szűcs Gyula-

City Grill! Helló, Leó! Traubit akarunk! Sárvári Termálkirstály! Cascót akarok kötni!

Május 27-én, 71 éves korában elhunyt Sas István, nyolcszoros cannes-i díjnyertes, Balázs Béla-díjas magyar reklámfilmes, rendező, reklámguru, érdemes művész, aki 2006-ban megkapta a Magyar Érdemrend lovagkeresztjét. Sas István volt többszáz ismert hazai reklámfilm atyja, melyek zöme abban az erjedő Kádár-korszakban született, amikor lényegében a monopolhelyzetben lévő állami vállalatokat kellett kevés pénzből olyan kreatív stílusban reklámozni, ahogy az a bűnös Nyugaton volt szokás. A reklámguru 1965–1970 között az ELTE BTK pszichológia-magyar szakán tanult. 1965–74 között a Magyar Televíziónál operatőr, majd a Mafilm dramaturgja lett. 1989–2000 között a Filmiroda Rt. stúdióvezetője, 2000–2002 között a Magyar Televízió szórakoztató-közéleti igazgatója volt, de a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskolán és a BGF Külkereskedelmi karán tanított.

traubi.JPG

Sas István  nevéhez fűződik többek közt a Casco, a Skála, a Traubisoda, a City Grill, a Videoton TV Computer és a fütyülgető óvszer legendás tévéreklámja is. Ezek közül szedtük most össze a tíz legszórakoztatóbbat, amire máig emlékszem gyerekkoromból a kacagtató poénok, a mókás rajzfilmdizájn, a fülbemászó dallam vagy a bomba modellek miatt!

Tovább
7 komment

A magyar Tim Burton már a Lencsilany 2-re gyúr!

2018. május 28. 23:56 - -Szűcs Gyula-

Lakatos István folytatná a legnépszerűbb képregényét – de náci zombikat is akar!

A havonta megrendezésre kerülő Képregénykedvelők Klubja rendezvénysorozat legutóbbi vendége az ismert képregényrajzoló és regényíró Lakatos István volt – valamint jómagam, abból az apropóból, hogy István legújabb képregényalbumát, a Mesék az ágy alólt családi vállalkozásunk, a Kaméleon Komix adta ki tavaly decemberben. A kötet azóta számos pozitív kritikákat kapott: csupa jót írt róla a Geekz, a Roboraptor, a Zoom, a Magyar Narancs, a Cinegore, Bayer Antal képregényguru, a Filmvilág, sőt, aminek a leginkább örültem, a Műút irodalmi folyóirat is! István pedig teljesen fellelkesülve, amolyan újévi fogadalomként elhatározta, hogy az idei nagy dobása a 2010-es sikerkötetének folytatása, a Lencsilány 2 lesz. Emellett persze szó volt még az oldott hangulatú beszélgetésen a magyar képregényipar helyzetéről, a Kandi Lapokról, a vombattá operált Hitlerről és a náci nindzsákról is!

lencsilany2.JPG

Tovább
Szólj hozzá!
Helló