Idén volt 40 éves a Star Wars Holiday Special!

2018. december 31. 21:40 - -Szűcs Gyula-

Majdnem megfeledkeztünk a tévétörténelem legsötétebb 2 órájáról, a Csillagok háborúja legelső folytatásáról!

Sokan úgy emlékeznek a Holiday Specialra, hogy ez volt George Lucas 1978-as karácsonyi ajándéka a Star Wars-rajongó gyerekeknek és gyereklelkű felnőtteknek. Holott az észak-amerikai tévétörténelem legszörnyűbb kétórás műsora, valójában már a hálaadás előtt nem sokkal, november 17-én adásba került a CBS csatornán. Ez a bugyuta zagyvaság volt a legelső Csillagok háborúja-folytatás, így aki azt állítja, hogy nem is Lucas, hanem pár éve a Disney züllesztette le és váltotta aprópénzre a Star Wars franchise-t, az súlyos tévedésben van: a körszakállas-kockás inges Mester személyesen mondta ki az áment erre a hitványságra!  

star_wars_holiday_special.jpg

 A sztori úgy baromság, ahogy van! Az ideges Han Solo és a mogorva Csubakka épp birodalmi csillagrombolókkal a nyomukban igyekeznek a Millennium Falconnal Kashyyykra, hogy le ne késsék a vukik nagy népünnepélyét, az Élet Napját. Csakhogy Csubi családja, azaz a felesége, Malla, a kisfia, Lumpy (magyarul: Bolyhoska) és az öreg Besenyő nagypapára hasonlító Itchy (azaz: Bolhafészek) a takaros faházukban nem győznek várni a két űrcsempészre, ezért mindenféle marhaságokat kezdenek el lesegetni a holotévéjükön...

A keszekusza cselekményt hol egy gagyi űr-főzőműsor, hol egy pszichedelikus artistabemutató, hol meg a Jefferson Stahrsip néven zenélgető Jefferson Airplane töri meg teljesen funkciótlanul. Egyszer pedig teljesen váratlanul megjelenik a Kashyyykon letelepedett kereskedő, Saun Dann, és kioszt pár ajándékot a vukiknak, mintha csak karácsony lenne! Az öreg Bolhafészek például egy gondolatkivetítő sisakot kap, hogy dögös embercsajokra (többek között a búgó hangú énekesnőre, Diahann Carrollra) csorgathassa a nyálát!

A Holyday Specialtele van arckaparó blődségekkel, és olyan furcsaságokkal, amelyek teljesen keresztbe mennek a Star Wars-kánonnal. A Tatooine kocsmajelenetében például Greedo él és virul, holott ugye Han Solo lelőtte még a Csillagok háborújában. Ponda Baba pedig azzal a karjával is csápol tánc közben, amit még a jó öreg Obi-Wan Kenobi csapott le a sugárpallosával a kantinjelenetben. 

holiday_special.jpg

Bár a szegény vukicsaládot a birodalmi helyőrség is folyton zaklatja tévézés közben, történet vége azért happy end lest. Befut Han és Csubi, de váratlanul előkerül Luke is (aki egyébként korábban még holotelefonon panaszkodott arról, hogy lerobbant az X-Wingje!!!). A vöröspalástos, ünneplő vukik gyűrűjében pedig maga Leia hercegnő is dalra fakad – szövegesen énekli el a Star Wars kultikus főcímdalát!!! Ezen utóbbi szentségtörésen néhány rajongó annyira felpaprikázta magát, hogy fergeteges paródiát csinált a Holiday Specialbóll: a lenti, pár perces videóban az Uralkodó és Darth Vader már nem bírják idegekkel a tévében kornyikáló hercegnőt, ezért inkább szétlövik a francba a félkész második Halálcsillaggal az egész Kashyyykot!

E tévétörténeti fertelem executive producere, Dwight Hemion (aki korábban olyan legendákkal készített szórakoztató műsorokat, mint Elvis és Sinatra), egy rádióinterjúban később így emlékezett vissza Holiday Specialra:

„Soha életemben nem csináltam ennél hitványabb szart!”

A C3PO-t alakító Anthony Daniels egy videointerjúban így foglalta össze véleményét a Holiday Specialről:

„Nehogy megnézd, mert belehalsz!”

Harrison Ford pedig kis híján megfojtotta Conan O'Brient, amikor 2006-ban a showman szóba hozta egy interjúban a Holiday Specialt (érdekes amúgy, hogy itt O'Brien is karácsonyi különkiadásként emlegette):

Egyetlen pozitívum azért volt a Holiday Specialban: itt bukkant fel először Boba Fett! Egy szokatlanul sokat beszélő, mandaloriai sisakos harcos volt – annak a Lázadókról szóló rajzfilmnek a főszereplője, amit bizarr módon Csubakka kisfia egy csillagközi Szabad Európa Rádió-szerű, titkos tévécsatornán nézett... És teljesen beparázott, hogy le fog bukni a birodalmi katonák előtt, mint valami stikában pornót bámuló kamasz! Ennél mér csak az lett volna nagyobb baromság, ha Csubi, Han, Leia és Luke is leülnek a kis szőrgombóc mellé, megnézni saját magukat egy rajzfilmben!

Star Wars Holiday Special (1978)

Ítélet: 

1hcsillag560.jpg

 

 

TETSZETT A POSZT? CSATLAKOZZ A NERDBLOG FACEBOOK-CSOPORTJÁHOZ, ÍGY SOSEM MARADSZ STAR WARSOS, RETRÓ VIDEOJÁTÉKOS ÉS VICO-FILMES KONTENT NÉLKÜL!

Imádod a sci-fit? Bejöttek anno a Fazekas Attila-féle, fekete-fehér Csillagok háborúja-képregények? Mindened a retró? Akkor a Képtelen történetek, másvilági mesék novelláskötet is neked készült! Bátran lapozz bele, és ha tetszett, vedd meg akciósan a Szellemlovasban! Nyomokban képregényt is tartalmaz!

retroscifi.JPG

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nerdblog.blog.hu/api/trackback/id/tr5214365359

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kobaljov 2019.01.01. 11:10:50

Lucas körszakállas?

midnightcoder2 2019.01.01. 15:13:47

Az igazi csapás az előzmény sorozat volt (1-3), majd a mikiegeres folytatások voltak a kegyelemdöfés.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2019.01.01. 15:27:34

" így aki azt állítja, hogy nem is Lucas, hanem pár éve a Disney züllesztette le és váltotta aprópénzre a Star Wars franchise-t"

Ki a fene állítana ilyet? Lucas és csakis ő a felelős, a három filmet rendező rendezői életműdíjas kufár, az új meg új megpiszkált gyűjtői DVD-k termelője, a "van az a pénz..." felfogás diadalmas és minderre nagyon büszke élharcosa, a családi űrvígjátékok és középutas biztonsági folytatások nagymestere, a bögrekirály.

ledo76 2019.01.01. 16:11:19

@midnightcoder2: A 3 nem volt rossz, de ilyen formában teljesen felesleges volt elkészíteni az előzmény trilógiát. A folytatásról (különösen a 8.-rol) felesleges is beszélni. Egyedül a Zsivány Egyes volt király, de persze azt se volt olyan nélkülözhetetlen. Az eredeti trilógia úgy jó ahogy van és kész.

Dr.Démonmac1 2019.01.01. 16:20:21

"Ponda Baba pedig azzal a karjával is csápol tánc közben, amit még a jó öreg Obi-Wan Kenobi csapott le a sugárpallosával a kantinjelenetben. "
És? Csak Darthvadernek lehet műkeze?

Robur 2019.01.01. 16:26:30

Az eredeti trilógia kivételével az összeset be kéne zúzatni. Na jó, talán a Zsivány egyes maradhat.

Estevez atya 2019.01.01. 16:34:35

az epizód 3. a legjobb

midnightcoder2 2019.01.01. 16:53:55

@ledo76: Nem volt rossz, de jó sem. Nekem az egész 1-3-mal az a bajom, hogy teljesen más a látványvilága mint az eredetinek, kb. a CGI alja az egész. Steril az egész, cuki ellenséges harci robotokkal akiket egy három éves gyerek sem tud komolyan venni, olyan űrhajókkal amik egy korabeli PC-s játékban is a nagyon gáz kategóriában lettek volna, nem hogy filmen. Ja, és az első kettő forgatókönyve is ultragáz, nem beszélve a szereplőkről. Az utolsó kettőben viszont a látvány rendben volt, a forgatókönyv volt az, ami hiányzott.

ledo76 2019.01.01. 17:11:39

@midnightcoder2: Ebben igazad van, bár a 3.-ban azért sok minden mentette ezt és kicsit helyére került minden. Az 1-2. tényleg borzasztó, különösen a 2., ott a sztori kidolgozása is kegyetlen szar. Az utolsó két részt meg se kellett volna csinálni. A 8.-ra szavaim sincsenek...

ledo76 2019.01.01. 17:13:00

@Estevez atya: Szerintem az 5. mindent üt és ezzel úgy gondolom a rajongók többsége így van.

Wandál 2019.01.01. 17:18:18

@maxval balcán bircaman: jó, de te egy ostoba barom vagy...

w

Wandál 2019.01.01. 17:18:23

@maxval balcán bircaman: jó, de te egy ostoba barom vagy...

w

Mancilla Pectoralis 2019.01.01. 17:25:00

Na igen a Disney féle folytatás egy trágya.Még a történetet sem tudnám összefoglalni, és nem akarok spoilerezni,de a korábbi részek főhőseivel is cudarul bántak.Lehet,hogy Lucasféle három részbe bele lehet kötni(tudom ő is összelopkodta,viszont legalább jól forrasztotta össze a történetet),de ilyen story-t a hatéves fiam is simán összedob(meg még jobbat is).A befejező epizódra nem is vagyok kiváncsi,bár sok birka tuti fizet rá mozijegyet szóval megbukni nem fog.

steery 2019.01.01. 17:29:01

Szerintem teljesen rendben van Carrie Fisher éneke, meg a többi szereplő is. Csak a rendezés és az egész történet gagyi.
Amúgy ha Csubi ott lett volna a stúdióban, szerintem azonnal kitépi Conan O'Brien karjait, lábait, majd letépi a fejét is, folyamatosan bömbölve haragjában.
Kíváncsian várom, mikor csinálnak a rajongók egy revisited változatot a Holiday Specialból, kicserélve a gagyi jeleneteket sokkal kanonikusabbakra és feljavítva némileg a háttér díszleteket is. A technika már adott hozzá, csak némi szándékra és pepecselésre van szükség.

Amúgy már a Predatornak is létezik Holiday Special változata: a ragadozó a télapó, a manó és a rénszarvasok ellen. Vérgőzös leszámolás, csak mindenre elszánt nézőknek.
index.hu/mindekozben/poszt/2018/12/21/a_predator_kivegzi_a_karacsonyt_is/

Sir Gombóc 2019.01.01. 17:38:51

@ledo76: a 8. szerintem sokkal jobb, mint a 7., az rész egy kicsit visszaadta az Abrams által a 7.-ben elvett Star Wars érzést.

Jegkoko 2019.01.01. 17:48:53

@Sir Gombóc: Mind a kettő egyformán borzalmas volt. A solotól pedig nem vártam semmit a 7-8. rész után ,de még azt is sikerült alulmúlnia.

Alick 2019.01.01. 18:43:04

Ha csak Lucas-on múlott volna, az első Star Wars film csak egy bukott fos lett volna, amire ma már talán senki sem emlékszik:
www.youtube.com/watch?v=GFMyMxMYDNk

wmitty · http://utanamsracok.blogspot.com 2019.01.01. 19:19:34

Miért mondjuk a Holiday Specialra, hogy bénán van megcsinálva, tele hülyeséggel? Miért nem azt, hogy a készítői BÁTRAK voltak, bátran nyúltak a témához, mint afféle 40 évvel korábbi Rian Johnsonok?!

midnightcoder2 2019.01.01. 19:24:58

@ledo76: Nekem a 7. volt a mélypont. A 8. már csak hab a tortán, azzal a szarral amit a 7-ben csináltak már nem lehetett mihez kezdeni. Ami ugyanúgy igaz lesz a 9-re is. Az egyetlen pozitívum, hogy a mikiegereknél a grafikusok előzőleg megnézték a Star Wars IV-V-VI-ot ami az I-III-ra nem igazán mondható el.

Spectroli 2019.01.01. 21:27:09

@maxval balcán bircaman: Értem én, hogy a trollkodás az életed, de ez még tőled is sok!

kolomparlole1114 2019.01.02. 01:09:41

@maxval balcán bircaman: Te nem vagy mérvadó, neked még a fideSS is tetszik.

kolomparlole1114 2019.01.02. 01:11:10

@Sir Gombóc: A dzsedáj hazatér után a többi már csak hullagyalázás.

Bobby Newmark 2019.01.02. 09:45:51

"Greedo él és virul, holott ugye Han Solo lelőtte még a Csillagok háborújában. Ponda Baba pedig azzal a karjával is csápol tánc közben, amit még a jó öreg Obi-Wan Kenobi csapott le"

Ja, mert minden rodiai és aqaulis egyforma, mi? Rasszista! Sőt, fajista! :P :D

Bobby Newmark 2019.01.02. 09:50:19

@ledo76: Már úgy érted, hogy az R1 utolsó harmada értékelhető, ugye? Az első kétharmadban megismerünk egy csomó tökunalmas karaktert, kifejti őket a film, aztán lemészárolja mindet. Köszi, hogy a film nagyobb része arról szólt, hogy kik ők meg mit akarnak. Az utóbbit meg úgyis tudtuk.
Szal nem, összességében az is szar, de a vége legalább jól néz ki.

ledo76 2019.01.02. 10:45:08

@Sir Gombóc: Mindkettő rossz, de legalább a karakterek még valamennyire mozgatják a 7. részt és a látvány is jó. A 8.-ban az egyetlen pozitívum Mark Hamil. Szerintem a legrosszabb rész eddig.

ledo76 2019.01.02. 10:45:11

@Sir Gombóc: Mindkettő rossz, de legalább a karakterek még valamennyire mozgatják a 7. részt és a látvány is jó. A 8.-ban az egyetlen pozitívum Mark Hamil. Szerintem a legrosszabb rész eddig.

ledo76 2019.01.02. 10:45:14

@Sir Gombóc: Mindkettő rossz, de legalább a karakterek még valamennyire mozgatják a 7. részt és a látvány is jó. A 8.-ban az egyetlen pozitívum Mark Hamil. Szerintem a legrosszabb rész eddig.

ledo76 2019.01.02. 10:45:19

@Sir Gombóc: Mindkettő rossz, de legalább a karakterek még valamennyire mozgatják a 7. részt és a látvány is jó. A 8.-ban az egyetlen pozitívum Mark Hamil. Szerintem a legrosszabb rész eddig.

ledo76 2019.01.02. 11:59:06

@Bobby Newmark: Az E1-re gondoltál? Én az E3-ra, az 1. részt én se szeretem, bár a 2.-hoz képest azért egész jó....

Majjomkácska 2019.01.02. 14:21:12

Az I-II-III szerintem konkrétan hiba volt. Jarjarral, a pedofil Amidala hercegnővel úgy ahogy van.
A III-ban a leglényegesebb részt sikerül összecsapni a végére pár percbe, hogy lesz Dart Wader Anakinból. Ok, persze, láttuk. De b+, ez egy elég lényeges momentum, talán még 10-15 percet rájuk szánhattak volna.
A VII az csak a sztárokat villantotta fel újra. Jelentős cselekmény nélkül, a New Hope remake-ja. Már Harison Ford is unta, csak úgy vállalta, ha kiírják. A VII. Hát. Azt vártam, hogy duettet énekelnek a végén, lehetne operett is. Kár elmenni ebbe a "ha nincs rend, megszűnik a káosz is" vonalba, mert óriásfaszság, és méltatlan lenne lezárásként.
Siralmas a technikai borzalom, az egész abszurd, kis valóságot belevihettek volna. Bombázók, amik "Bombákat" dobnak le egy, ami a gravitáció segítségével zuhan a másik űrhajóra(!)... De elakad a mechanika, és kézzel kell kirugdosni. Igaz, hogy IV részben egy Ionágyuval harcképtelenné tettek egy egész rombolót, el is határozták, hogy soha többé nem vetik be....De még egy csomó ilyen van. Fénysebességgel utazunk, de kézzel célzunk, csak látható ellenségre. Jóvan b+. Hova lettek a x-wing torpedói?
Miért nem maradtunk a Turbólézereknél, vagy az Ionágyuknál?

ledo76 2019.01.02. 15:11:00

@Bobby Newmark: Ja, az nekem nagyon tetszik. Mindamellett, hogy a szereplők nincsenek benne a fosodorban.

mindbender2 2019.01.02. 15:40:42

@fireman4: Na én megnéztem, a végére azért minden normális karaktert kiírnak, egy darab fehér férfi nem marad, nők nyüzsögnek mindenfelé meg idegen fajok és egy homokos.
Király genderproaganda szar lett.
A vége konkrétan fájdalmas. A ***** anyjukat hogy ezt is elbaszták a neoballib propaganda előírásai alapján.

mindbender2 2019.01.02. 15:43:21

@Mancilla Pectoralis: Nem mindenkivel bántak cudarul csak a fehér férfiaknak kellett kipusztulnia és jelenetéktelenednie.

mindbender2 2019.01.02. 15:45:16

@Alick:
"Ha csak Lucas-on múlott volna, az első Star Wars film csak egy bukott fos lett volna, amire ma már talán senki sem emlékszik:
http://www.youtube.com/watch?v=GFMyMxMYDNk"

Ez is igaz.

mindbender2 2019.01.02. 15:46:21

@kolomparlole1114: Ha nem lenne mérvadó nem vadulnátok rá ennyire ballibsi birkák.

mindbender2 2019.01.02. 15:50:50

@mindbender2: A legjobb, hogy még a kib****** klingonokat is egy nő fogja össze, mer csak az képes rá nyilván.
A hányinger elfog ezektől a beszűkült, szektás baromságokból, amik egyébként az új sw-okon is megfigyelhetőek és a zsdanovi elvekhez méltóan rátelepszenek minden alkotásra. Nevelni kell a népet a jővö kommunista, oész bocsánat, szóval a jövő genderista fiatalságát.

Pusztuljon a fehér férfi emg vel a történet is. Minden következetesség és logika is mehet.

Mindegy majd az iszlám megoldja ezt lassan.

Terézágyú 2019.01.02. 16:31:07

Az vótmá, hogy SOROS????

Bobby Newmark 2019.01.03. 23:12:10

@ledo76: Nem az a baj, hogy a szereplők nincsenek a fősodorban, hogy is lehetnének, ha soha többet nem látjuk őket a későbbi részekben? Pont ezért az elejétől lehet tudni, hogy mind elpusztul a végére. De ha ez a helyzet, akkor miért kell a film kétharmadát azzal tölteni, hogy a lány szerette az apukáját, az apuka meg a lányát? Egyrészt ez olyan kurvára azért nem izgalmas, másrészt totál semmi értelme nem volt megismerni (úgy-ahogy) ezeket a karaktereket, mert soha nem látjuk őket viszont.
Szóval leginkább az a problémám a filmmel, hogy az első kétharmada felesleges töltelék.

Persze, egy estére jó volt, de nem hinném, hogy a közeljövőben meg akarnám nézni egészben még egyszer. A végét külön esélyesebb.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2022.08.18. 12:23:12

Én elolvasok, megnézek minden szart amin rajta az SW cimke, a Solot is, meg az SW 7, 9 filmeket is megnéztem, de ezt 10 perc után ki kellett kapcsoljam, mert valami borzalom. Mire gondolhatott a költő ezzel?
süti beállítások módosítása
Helló