Charlize Theron a legdögösebb női akcióhős

2015. december 14. 00:01 - -Szűcs Gyula-

Aeon Flux: a filmtörténelem egyik legfurább pszichedelikus sci-fije

10 éve egy nagyon-nagyon furcsa film került a mozikba Aeon Flux címmel. Én bevallom, akkor is és most, az újranézéskor is átaludtam a közepét - de nem vagyok benne biztos, hogy akkor is tudtam volna követni afilm eseményeit, ha nem váltok át bőrlátásra... De ebben a filmben úgysem a sztori, hanem a látvány a lényeg! Az pedig végig nagyon jó.

aeon.jpg

A kerettörténet valami olyasmi, hogy 400 év múlva az emberiség 99%-át kipusztítja egy gyilkos vírus, és csak egy fallal körülzárt városállam, Bregna áll a semmi közepén, ahol látszólag az összes római hangzású nevű lakos békében és boldogságban él.

aeon-flux-2005-34-g.jpg

Ám ez csak a látszat! Az idillt vaskézzel tartja fenn egy titkos csoportosulás, a gyermekek pedig nem is természetes úton születnek, hanem egy klónozóüzemben ültetik be őket a vizsgálatra érkező anyákba.

giphy_1.gif

Ilyen klón a bérgyilkosként dolgozó Aeon Flux is, és a főellensége, egyszersmind szerelme, Trevor Goodchild, akit a magyar származású Marton Csókás alakít (tavaly interjúztam is vele, iszonyú jó fej).

aeon-trevor-aeon-flux.jpg

Az Aeon Flux nagyon furcsa film. Amilyen zavaros elsőre a sztorija, annyira lenyűgöző a látványvilága. Ez talán animés örökség, mivel az eredeti Aeon Flux a koreai Peter Chung erősen korhatáros rajzfilmsorozata volt a '90-es években (Chung egyébként később a Mátrix-láz idején az Animátrixon is dolgozott).

aeon_flux_pete.jpg

Na ebből faragott Karyn Kusama (és James Cameron exnője, a Terminator széria anyja, Gale Anne Hurd producer) egy egyszerre színes, vibráló, bizarr és elképesztő pszichedelikus tripet.

giphy.gif

Amiben Charlize Theron ráadásul nemcsak gyönyörű, de minden jelenetben más ruha van rajta.

flux.jpg

Már ha egyáltalán van rajta valami!

charlize1.jpg

Mert az is előfordul ebben a filmben, hogy nincs!

giphy_2.gif

A színésznőről tudni kell, hogy a 2000-es évek elején szinte minden producer őt hívta, ha a régi, boldog békeidők klasszikus szépségideáljára volt szükség egy filmben (lásd: Bagger Vance legendája, Peter Sellers élete és halála), vagy kellett egy dekoratív szőkére a macsó akcióhősök mellé, mint az Olasz melóban. Aztán Oscart kapott A rémért, az Aeon Fluxban pedig már azt is lehetett látni, hogy idővel belőle is olyan vagány női akcióhős lesz, mint a zombivadász Milla Jovovich vagy a vámpír Kate Backinsale!

charlize-theron-in-aeon-flux.jpg

Igaz, az Aeon Flux a pénztáraknál elég szerényen teljesített: 62 millió dollárba került, de csak 52 milliót kapart össze a mozikban. A kritikusok ráadásul szénné fikázták. De Theron kisasszony nagyon jól járt vele: 10 millió dolláros gázsit kapott a filmért.

charlize-theron-aeon-flux.png

Na és most képzeljük el Demi Moore-t vagy Michelle Rodriguezt a főszerepben! Ugye milyen rossz lett volna, ha mégse mondanak nemet a rendezőnek, és bevállalják a filmet, hogy Charlize Theron helyett ők tekeregjenek meg ugráljanak mindenféle feszülős cuccban?!?

michelle.jpg

Na jó, talán ki lehetett volna bírni velük is a filmet...

6352e1bf125a374cba27c453cfc73d77.jpg

Aeon Flux (2005) - Ítélet:

2hcsillag560.jpg

 

 

A filmet a Paramount csatornán lehet elcsípni, december 14-én, hétfőn, 21:40-kor!

TETSZETT A POSZT? CSATLAKOZZ A NERDBLOG FACEBOOK-CSOPORTJÁHOZ, ÍGY SOSEM MARADSZ AKCIÓFILMES, BUD SPENCERES ÉS STAR WARSOS RETRÓKONTENT NÉLKÜL!

Imádod a disztópikus sci-fiket? Odavagy a vagány női akcióhősökért? Akkor a Cafe Postnuclear képregény pont neked készült! Tuningolt Skoda, moncsicsis tanga, és sok más jóság itt!

banner_cp_judit.jpg

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nerdblog.blog.hu/api/trackback/id/tr828170028

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mof 2015.12.14. 14:48:33

A filmet még nem láttam, de az anime-ért eléggé oda voltam. Erre is rárepülhetne mondjuk az adult swim, ahogy azt a Samurai Jack esetén tette.

victor vacendak 2015.12.14. 15:36:46

Jujj. Chung tulképp amerikai (de ha a koreai születését nézzük, akkor hol az anime örökség? az anime nem japán?) és az életben nem csinál anime-ét. Flux sem volt az. Hacsak az anime nem az animációs szinonímája nálad...

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2015.12.14. 15:52:55

"koreai stílusú anime" a szó, amit keresel. Sok hozzam hasonló kókler használta már. ;)

Mészáros Laci 2015.12.14. 16:05:28

Nekem tetszett, bár a történetből konkrétan SEMMIRE nem emlékeztem, csak arra, hogy nagyon dögös volt a főszereplő. A poszt szerint ez nem volt véletlen :)

Meg van egy scifi film blog, aminek éppen aeonflux a neve, ez segített, hogy legalább a címét ne felejtsem el.

átlátó 2015.12.14. 21:08:58

A művésznő minden problémáját megértően meghallgatnám.Szívesen megismerném jobban és akkor járhatnánk is.

dddoni 2015.12.14. 23:22:26

Ez a film szerintem az egyik legméltatlanabbul alulértékelt sci-fi (a Pandorum mellett). Remek látvány, dekoratív szereplők és kosztümök. A díszletet designereknek és építészeknek szokták pozitív példaként mutogatni. Engem a sztori is lekötött és a fő filozófiai kérdés hamarosan egyre aktuálisabb lesz a klónozási és génmanipulációs technika fejlődése miatt.

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2015.12.14. 23:55:44

@dddoni: ez teljesen igaz, de a sztori lehetett volna emészthetőbb is

Ejjnye Bejjnye 2015.12.15. 10:54:36

Kedvenc jelenetem, amikor több kommandós körbeveszi a nagyasszonyt, aki a kardja hegyét a földre szegezi. A kamera a körön kívül mozog. Amíg a látóteret éppen betölti egy kommandós tarkója, annyit lehet hallani, hogy nyissznyassznyussz .......... éééés ezek után mindegyik ellenfél a földre omlik holtan, nagyasszonyunk meg ugyanúgy áll a kardjával. Ennél ügyesebben, legkevesebb energiabefektetéssel kivitelezett gagyi harcjelenetet még azóta sem sikerült kiviteleznie senkinek.

Ejjnye Bejjnye 2015.12.15. 14:13:17

@Madnezz: A résztvevők számához képest kevés volt a nyissznyassznyuszz! He-he-he

Madnezz · http://sorfigyelo.blog.hu 2015.12.17. 11:07:14

@Ejjnye Bejjnye: Így már jogosnak érzem a kritikát. :)
süti beállítások módosítása
Helló