Pompás Sajdik-borítóval, de hitvány viccekkel jött ki az 50. Hahota

2017. június 30. 09:00 - -Szűcs Gyula-

Marabu rajzaival és sok képregénnyel tért vissza a '80-as évek kultikus zsebkönyve

25 év szünet után ismét megjelent a Hahota. Faviccekkel teli zsebkönyv helyett újrahasznosított Ludas Matyi-poénokat kaptunk, sok Marabu-rajzzal, de Pif-képregény nélkül.”

Ezt pont két hónapja írtam a Port.hura a főnixmadárként feltámadt Hahotáról, amivel kis híján felrobbantottam a fél internetet, mivel a hírt sokan átvették a hazai sajtóban (bár remélem, azért magából a kiadványból is vettek). Ez a karcos megfogalmazás tökéletesen illik a a jubileumi, 50. számra is: Marabu rajzai nagyon viccesek, a Ludas Matyi-poénok újrahasznosítva is örök klasszikusok, Pif-képregény viszont továbbra sincs az új Hahotában.

hahota_50.jpg

Van viszont más képregény, nem is kevés! A tavaszi 49. szám után ugyanis több kortárs, fiatal képregényes jelezte Gyöngy Kálmán szerkesztőnek, hogy szívesen ellátják friss képanyaggal gyerekkorunk kedvenc zsebkönyvét, amit a '80-as években mindenki szeretett órák után (vagy alatt) olvasgatni. Így került bele többek között a mostani jubileumi kötetbe Szabó László, alias Téjlor Bötyár Bandija, több másik kiváló karikatúrával és comic strippel együtt.

botyar_bandi_tejlor_hahota.jpg

De újraközölték Fritz Zoltán Alfabéta-díjas Korhelyhajhászatát is (eredetileg a Pinkhell antológiában jelent meg), csak sajnos a nyomda ördögének tréfája (esetleg szándékos koncepcionális döntés miatt) kétoldalanként sokkal színvonaltalanabb poénok szakítják meg ezt a francia humor legszebb hagyományai jegyében elkészített képregényt.

vadasz_page_01_small.jpg

Marabu-képregények is szép számmal akadnak az új kötetben – a bohókás Dodók kalandosan unalmas mindennapjai tartalmilag szokás szerint zseniálisak. Azt viszont továbbra is fenntartom, hogy ilyen zsebkönyvméretre összetöpörítve olvashatatlanul kicsik a szövegbuborékok! És természetesen most sem hiányozhatnak a 2014-ben elhunyt Balázs-Piri Balázs jellegzetes karikatúrái, ahol minden férfi alkoholista disznó és szexmániás tróger, minden anyós kövér és goromba, és persze minden fiatal nő ágaskodó mellbimbójú, darázsderekú bombázó.

20170630_100044.jpg 

A Ludas Matyi-korszak nagy öregjei közül Földes Vilmos és maga a szerkesztő, Gyöngy Kálmán is képviselteti magát néhány régebbi karikatúrával. Az utánozhatatlanul egyedi stílusú, Michael Endét és Tolkient is illusztráló Kelemen István munkásságát pedig egy külön kis cikkecske mutatja be.

A fenti pozitívumok ellenére azonban számomra sajnos most is inkább csalódás volt, mintsem öröm az új Hahota. Egyrészt továbbra sem látom tisztán, kiknek szól. A Kádár-nosztalgiára fogékony régenmindenjobbvoltozóknak? Vagy azoknak a retrórajongóknak, akik nagyon is tisztában vannak vele, hogy a '80-as és a '90-es években nem volt jobb, mint most, de mivel akkor voltak gyerekek, mára megszépültek az emlékeik? Vagy a mai fiataloknak, akik mér nem is tudják, mi volt az a Hahota, vicceket és képregényeket viszont bizonyára ők is olvasnának? Nagy kérdés ez, mint ahogyan az is, miért ennyire hullámzó a kötetben megjelent poénok színvonala. A képregények és a klasszikus karikatúrák kiválóak, a Morbid-Szaft-Kutyahús-vonalról érkező Fórizs "Fóka" Attila munkássága viszont nekem néha már túlságosan harsány és prosztó a nagy elődökhöz képest. Szintén nem tudok mit kezdeni azokkal a typo hibáktól hemzsegő, hitvány viccekkel, amiken már akkor sem tudtam röhögni, amikor egy 1987-es Hahotában olvastam ezeket, két úttörőtáboros történet között. Újramikrózták például minden szakállas viccek öregapját:

„Két pogácsa beszélget:

– Képzeld, jelentkeztem az egyetemre!

– Na és fölvettek?

– Hogy tudsz ilyen hülyeségeket kérdezni? Egy pogácsát?”

Mindenképpen imponáló  viszont a szerkesztő, Gyöngy Kálmán lelkesedése, és az a hurráoptimista lendület, amivel feltámasztotta ezt a valóban kultikus brandet, hiszen a régi Hahotákról mindenki szép emlékeket őriz. Gyöngy teljesen legálisan, "csomagban" vásárolta meg tíz újságcím kiadási jogát, köztük a Hahotáét. A 49. szám a június 29-i Képregény Kedvelők Klubjában elhangzott infók alapján nem kevesebb, mint 7500 példányban jelent meg, és a legfrissebb információk szerint ennek már több, mint a fele elfogyott. Ez már most is irigylésre méltóan jó fogyás a hazai könyves-képregényes berkekben (összehasonlításképp: az általam írt Cafe Postnuclear 1500 példányban fogyott el két év alatt, úgy, hogy ez volt a 2015-ös év legmenőbb akcióképregénye, és sok pozitív recenzió született róla). 

A Hahota kéthavonta lesz kapható az újságosoknál, 495 forintos áron. Egy 51. szám még biztosan lesz, aztán a fogyások alapján eldől, folytatódik-e a sorozat. Emellett ősszel 16 oldalas képregényes havilap is indul, Hahota Pörgető címmel. Kíváncsian várjuk!

Retrórajongók számára ennyit ér:

5hcsillag560.jpg

 

 

Valójában csak ennyit ér:

3hcsillag560.jpg

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nerdblog.blog.hu/api/trackback/id/tr112630577

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szekőcei 2017.06.30. 10:37:38

sok a három halálcsillag :P

Fotósképző · fotoskepzo.hu 2017.06.30. 20:50:35

Gratulálok, de nekem a Hahota már gyerekkoromban is az első pár (tényleg jó) szám után gyakorlatilag élvezhetetlen volt.

Bergyilkos Bohoc 2017.06.30. 21:13:59

Azért mert csinálok egy 128. vicclapot és ráírom, hogy Hahota, attól az még nem nem lesz Hahota. Ebből a könyvből pont a szellemiség hiányzik. Bár nehéz egyértelműen behatárolni a régi Hahota stílusát, hiszen rengetegen írtak bele, meg sok külföldi kiadványból vettek át dolgokat, de azért mégis csak volt egy jellegzetes íze. Pl. hogy alapvetően iskolásoknak szólt, tele volt szkeccsekkel, amik javarészt az iskolai életről szóltak (elengedhetetlen kellékei voltak a Lámlajos, Delta Dezső, Bibics Eduárd és hasonló bárgyú nevekkel megáldott szereplők ). Emlékszem különböző magyar és külföldi történelmi alakokról szóló anekdotákra, rejtvényekre is. És hát ugye nagyon vártuk, a különböző Vaillant képregényeket, főleg Pif és Herkules kalandjait.
Csakhogy hiába a szerző lelkesedés, ha éppen ezek a lényeges dolgok hiányoznak ebből a kiadványból... meg hogy mellesleg fele olyan vastag.

Digitális Dzsihád 2017.07.01. 02:02:04

Dehát könyörgöm, Hahota Pörgető is létezett, tehát ott sem jó szó az indul, mert az is FOLYTATÓDIK.

Kurt úrfi teutonordlkus vezértroll 2017.07.01. 09:30:29

"Egy pogácsát?"

Miért a Pogátsát mégis fölvették..:)))
süti beállítások módosítása
Helló