9 képregény, ami miatt szombaton Szombathelyen a helyed!

2019. szeptember 26. 06:30 - -Szűcs Gyula-

Nincs még programod a hétvégére? Most már van! Vár a Szombathelyi Képregénybazár!

orszagut_harcosa_banner.JPG

Harmadik alkalommal kerül megrendezésre Szombathely legmenőbb őszi kulturális programja, a Képregény Bazár! A helyszín ezúttal az Agora Savaria Szombathelyi Kulturális Központ aulája. Kapunyitás reggel 9-kor (kiadók, alkotók és árusok 8-tól kezdhetik meg a berakodást). A rendezvény teljesen ingyenes!

A Szombathelyi Képregény Bazár mostanra a nyugati régió legnagyobb képregényes rendezvényévé nőtte ki magát. Az évente megrendezésre kerülő börzén a magyar képregénykiadók, magáneladók és gyűjtők egyaránt képviselik magukat az ország számos pontjáról, így a képregényrajongók egy gazdag és színes kínálatból válogathatnak: a régi és a legfrissebb magyar megjelenések mellett külföldi kiadványok egyaránt megtalálhatóak az eseményen, de a pólók, sapkák, és egyéb képregényes ajándéktárgyak kedvelői is találhatnak a kedvükre valót.

szombathelyi_kepregeny_bazar.jpg

Idén számos hazai alkotó teszi tiszteletét a Bazárban, így eredeti rajzokkal és dedikált szerzői kiadványokkal is találkozhatnak majd szombaton az érdeklődők. Jelen lesz többek között Lakatos István, a Nerdblog egyik szerzője, az Óraverzum, a Dobozváros , a Lencsilány és az Emma & Tesla-könyvek író-rajzolója, de Szombathelyi alkotóként ott lesz a Bazárban Tebeli Szabolcs, azaz Brazil is, akinek eddigi legismertebb munkája a nagy sikerű Kittenberger képregénysorozat.

all_star_rajzolok.jpg

Lássunk néhány újdonságot, amit semmiképp sem szabad kihagyni!

1. Csillagszálló kulturális utcalap: Képregény

A Csillagszálló kulturális utcalap az Oltalom Karitatív Egyesület versekkel és eszékkel teli kiadványa, amelyet hajléktalanok árusítanak. A rendhagyó őszi szám, amely Budapesten kívül először Szombathelyen lesz beszerezhető, a képregényes tematikára épült, megtalálható benne többek között Brazil, Dudás Győző, Lakatos István, Hudra Móni és Oravecz Gergely, Kiss Ferenc, Korcsmáros Pál és Bánó Attila képregénye és Németh Gyula rajza. De interjút adott a lapnak a világhírű szerb képregényszerző, Aleksandar Zograf is, akinek egy hazánkban eddig még meg nem jelent, magyar vonatkozású képregénye is helyet kapott a füzetben. (Csillagszálló: Képregény, Oltalom Karitatív Egyesület, 80 oldal, 360 forint)

csillagszallo01-620x892.jpg

 

2. Kockás #72 

Egészen elképesztő, hogy a 2017 végén feltámadt Kockás már a 72. számánál tart, hónapról hónapra gondosan összeválogatva nekünk egy csokor valót a francia képregényipar legjavából. A legújabb lapszámban visszatér a marcona fantasy hős, Thorgal, a cinikus humorú kutya, Gai Luron és Mindig Győző, akinek az alkotója, Pascal Jousselin egészen elképesztő módon, és nagyon szórakoztatóan feszegeti a képregény formanyelvi eszközeinek határát azzal, amikor a főhőse már a 2. képkockában arra reagál, amit majd csak a 6. panelen fog csinálni! De szokás szerint van a legújabb Kockásban is Kid Lucky, aki ugye Lucky Luke (ejtsd: Lüki Lük, és nem Láki Lúk!!!) kölyökkorában. (Kockás #72, Vitanum Kiadó, 68 oldal, 1490 forint)

kockas_72.jpg

 

3. Kockás: 2019-es őszi különszám

Micsodaaa?!? Nincs se Rahan, se Pif és Herkules az új Kockásban?!? Aggodalomra semmi ok, van! Csak az őszi különszámban kell őket keresni, régi nagy kedvenceimmel, a két balfácán vadnyugati cowboyjal, Smith-szel és Wessonnal együtt! Az idei őszi különszámban ráadásul egy csodaszép kosztümös-kardozós, magyar vonatkozású francia történelmi képregény is helyet kapott, Dunai összeesküvők címmel! (Kockás Őszi Különszám 2019, Vitanum Kiadó, 80 oldal, 1990 forint)

kockasksz19-osz.jpg

 

4. Testvérek

Szebeni Péter Testvérek című képregénye 2014-ben jelent meg először, ám mivel a személyes hangvételű, természetfeletti elemekkel megfűszerezett thriller-drámát jól fogadta az olvasóközönség, és elfogyott az utolsó szálig, Szombathelyen lehet először majd beszerezni a tartalmában változatlan, ám jobb minőségű utánnyomását. A történet egy ikerpárról, Milánról és Bálintról szól, akik ugyanúgy néznek ki, de nem is lehetnének ennél különbözőbbek. Egyikük visszahúzódó, gyenge, a másik határozott és népszerű. Kettejük között őrlődik Léda, Milán egyetlen barátja, hármójuk viszonyának változását követhetjük nyomon az évek tükrében. (Szebeni Péter: Testvérek, 5Panels, 40 oldal, 1800 forint)

testverek.jpg

 

5. Sam és Twitch #1

Szó érte a ház elejét, hogy a Nerdblog látványosan hanyagolja a legnagyobb magyarországi Spawn-rajongó, Breitenbaumer Laci cimborám kiadóját, az Infinityt! No, hát ha már én ilyen tróger voltam, ti semmiképp se hanyagoljátok, mert pompás Image kiadványok vannak ám itt! A Spawn-kötetek mellett van ám itt csemege a film noirok rajongóiank is: a Spawn lapjairól megismert nyomozópáros, Sam és Twitch gyűjteményes kötete, amit nem kisebb képregényes nagyágyú írt, mint Brian Michael Bendis! Ugyan a történetek a Spawn univerzumában játszódnak, és a természetfeletti elemekben sincs hiány, ez egy igazi, hamisítatlan, kemény krimi, szókimondó szöveggel. Az 1. kötet az első 13 füzetet tartalmazza, benne két nagyobb nyomozással, és egy igazán rossz nap történetével. A kötet kezdetekor a volt főhadnagyuk kérésére a rendőrség kötelékébe frissen visszatért páros egy sorozatgyilkos nyomába ered. Hullanak a maffiacsaládok emberei, és a bűntények helyszínén különös, az áldozatokhoz egyáltalán nem köthető levágott hüvelykujjak jelölik a gyilkos nyomát. A következő ügyük egy parkban indul, egy – a rituáléjuk közben lefejezésükkel roppant durva módon megszakított – modern boszorkánygyűlés helyszínén… (Sam és Twitch – Teljes gyűjtemény 1. kötet, Infinity kiadó, 320 oldal, 7000 forint)

sam-es-twitch-teljes-gyujtemeny-1-konyv.jpg

 

6. X-O Manowar #1

Nemrég pezsgőt bontva járhattak örömtáncot a hazai képregénygeekek, mert magyarul is hódító útjára indult a Valiant-univerzum, a DC és a Marvel árnyékában egyre nagyobbra hízó szuperhős-birodalom, melynek az első itthoni fecskéje a Manowar lett. A GooBo kiadásában megjelenő első kötetben Aric, a dákok hercege, a római birodalom ellen lázadó vizigótok vezére a Földre érkező idegen faj, a borágok ellen kénytelen felvenni a harcot. Mikor azonban az űrlények elszakítják családjától és a rabszolgájukká teszik, Aric egyetlen esélye a szökésre, ha megszerzi a borágok harci páncélját, a címbéli, Manowart. (X-O Manowar 1/Valiant 1: Kard által, Goobo Kiadó, 112 oldal, 3990 forint)

 

7. Lilith #2: A halál zászlósa 

A Valiant kiadó képregényeinek Magyarországra hozatala természetesen nem jelenti azt, hogy az egyre nagyobb babérokra törő Goobo elfeledkezne az olasz fumettikről! Szombathelyen már kapható lesz a Maximum Bonelli címen futó válogatás 7. kötete, amiben visszatér Lilith, az időutazó amazon, a jövőből visszaküldött, születésétől fogva kronoügynöknek nevelt fiatal nő. Ezúttal a kalózok veszélyes világában kell nyakig merülnie, hogy a jövő védelmében felkutassa és megölje az emberiséget elpusztító parazita hordozóit. 

mb_8_cover.jpg

 

8. Az országút harcosa

Sosem volt titok a Nerdblog és a Kaméleon Komix (helyesebben most már Chameleon Comix) kiadó személyi összefonódása, úgyhogy az ajánló végén íme a mi kutyánk kölyke, Az országút harcosa! Ez egy 2017-es brit képregény, amely előzménysztoriként kapcsolódik Ian Livingstone azonos című, a Kaland, Játék, Kockázat sorozatban 1989-ben magyarul is megjelent, nagy sikerű játékkönyvéhez. Az olvasó olyan régi ismerősökkel találkozhat a kötet lapjain, mint a felspécizett Interceptor, a szerelők gyöngye, Gyertyakulcs Pete, és a Pusztulás Kutyái nevű martalóc banda. A magyar kiadás elegáns keménytáblás borítót kapott, és a Freeway Fighter #1-4 füzetek mellett rengeteg érdekességet tartalmaz, Ian Livingstone bevezetőjétől kezdve a vázlatrajzokon át az alternatív borítók galériájáig! (Chameleon Comix, 104 oldal, 4990 Ft – de Szombathelyen csak 4500!)

 

9. Mesék az ágy alól

Még van néhány példány Lakatos István 2017 karácsonyán megjelent, egyszerre kedves és rémisztő Mesék az ágy alól című, csodás képregénylbumából (melynek a szerkesztője nem más volt, mint jelen sorok írója), szóval aki rajzos dedikációt szeretne Lakatos úrtól Szombathelyen, ne . És hogy kicsoda a többszörös Alfabéta-díjas „magyar Tim Burton”, Lakatos István? Olyan, mint Pom Pom: hol ilyen, hol olyan. Egyszer elfoglalt illusztrátor, máskor díjhalmozó regényíró, egy ideje pedig már vitriolos stílusú filmkritikus a Port.hunál. Két évvel ezelőtt viszont visszatért a képregényekhez, és kötetbe rendezte az ezredforduló óta itt-ott megjelent korábbi, közönségkedvenc munkáit, többek között a Lencsilány és a Kisgömböcöt, a Miserere Hominét és a Fekete csöndet. A Mesék az ágy alól történetei mind-mind aprócska ajtók a csupa kalandot és izgalmat kínáló Lakatos-univerzumba – aki kedveli a sci-fit, a dark fantasyt, a horrort, a retrót és a dinoszauruszokat, bátran lépjen be rajtuk, nem fogja megbánni! (Kaméleon Komix, 96 oldal, 3600 forint – de Szombathelyen csak 3200!)

Szombathelyi Képregény Bazár

szeptember 28, szombat, 9:00–16:00
Agora Savaria Kulturális Központ (Szombathely, Március 15. tér 5., 9700)

A rendezvény teljesen ingyenes!

3_szombathelyi_kepregenybazar.jpg

TETSZETT A POSZT? CSATLAKOZZ A NERDBLOG FACEBOOK-CSOPORTJÁHOZ, ÍGY SOSEM MARADSZ KÉPREGÉNYES, GHÁNAI MOZIPLAKÁTOS ÉS VICO-FILMES KONTENT NÉLKÜL!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://nerdblog.blog.hu/api/trackback/id/tr4615172234

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
Helló