Jason újra füvező csajokat darabol [18+]

2013. december 16. 07:13 - -Szűcs Gyula-

VHS-gyöngyszemek a 80-as évekből, 8. fejezet: Péntek 13. III. rész

friday3_vhs.jpgMúlt pénteken péntek 13. volt, amit egy Péntek 13. mozifilmmel ünnepeltünk meg. A kedélyes múltidézés hatására a hétvégén újranéztem a Péntek 13-széria többi részét is, ami bőven szolgáltat majd muníciót ebbe a blogba az év végéig.

A mindössze egymillió dollárból összehozott Péntek 13. II. rész 1981-ben  21,7 millió dolláros bevételt termelt, így Steve Miner rendező-producer a következő évben már szállította is a folytatást a horrorhívők és a Paramount stúdió fejeseinek legnagyobb örömére.

A '82 telén és tavaszán leforgatott, minimálköltségvetésű harmadik rész, a Véres kirándulás az őszi premiert követően sokkal jobban teljesített az előző résznél (36,6 milliót szedett össze), bár színvonalban nem igazán különbözik tőle: ugyanolyan felejthető alkotás.

Az egyetlen emlékezetes jelenete viszont filmtörténeti jelentőségű: Jason ugyanis itt veszi fel először a gyilkosságaihoz a kultikus hokikapus maszkot - miután elvágta a torkát a horrorfilmekből kihagyhatatlan lúzernek, aki maszkban ijesztgette a barátait.

jasonkamu.jpg

A sztori ugyanis szolgaian megismétli a korábbi részeket. Egy csapat kanos és beképzelt macsó ezúttal is a hírhedt Kristály-tó mellett akar eltölteni egy hétvégét néhány dzsoint meg persze a 80-as évek legdögösebb, dauerolt hajú, melltartót hírből sem ismerő szépségeivel. A csupa ismeretlen színész alakította, vidám társaságban természetesen akad fejkendős hippi, jewfro frizurás lúzer, bundesliga-sérós bunkó, kardigános gentleman, bikiniben rohangáló szépség és persze sötét múltú szűzlány is - nem művészet kitalálni, hogy természetesen csak az utóbbi marad életben a film végére.

3-12-ali-arm-cut-face-smashed1_528_poster.jpeg

Sajnos a Péntek 13. III. részének eleje tele van üresjáratokkal és iszonyúan nehezen pörög fel. A Kristály-tó melletti nyúltenyésztő és a trampli felesége viszonylag hamar meghal, de utána hosszú szünet következik a gyilkosságokban, és a film  innentől már iszonyatosan nehezen pörög fel. A vadászházban víkkendező fiatalok ráadásul tizedannyira sem viccesek, mint az előző két rész kúrós-kábszizós tinijei: ahhoz képest, hogy minden második szavuk a dugás, és tele van a film jobbnál jobb csajokkal, csak egyetlen zuhanyjelenetben villannak meg a slasher műfaj kötelező kellékei: a fedetlen keblek.

friday13_3_tits.jpg

A rendező ugyanis valamiért úgy gondolta, hogy csupasz cicik és véres gyilkosságok helyett ezúttal inkább 3D-effektekkel szórakoztatja a nézőket (lám-lám, a 3D parasztvakítás nem a 2000-es évek producereinek trükkje a bóvli történet elfedésére). A térhatású effektek azonban csapnivalóan bénák. A nézők felé repülő szigony például olyan, mintha Jason egy 50-es évekbeli űrinváziós sci-fiből elcsent lézerpisztollyal lőne a főhősnőre:

output_8jM7eG.gif

A térhatású szemkinyomós jelenet pedig komoly dobogósesélyes lenne a minden idők legszánalmasabb horrorfilmes trükkje versenyben:

output_fX1zSk.gif

A filmen nagyon meglátszik, hogy a trükkök és effektek nem az első rész műsebeit és hulláit készítő Tom Savini keze alól kerültek ki. Ironikus módon egy belterjes utalás is van a filmben Savini munkásságára: az egyik női szereplő a horrorkedvelők Bibliájában, a Fangoria magazinban olvasgat egy Tom Saviniról szóló cikket, mielőtt megöli az ágy alatt kuporgó gyilkos (ami egyúttal szintén tisztelgés Kevin Bacon első részben látott halála előtt, ahol Savini készítette a művért).

friday13_3_savini.jpg

Savini egyébként egy népszerű városi legenda szerint a harmadik rész megtekintése után úgy döntött, beszáll a Péntek 13. IV-be, csak hogy végre megölhesse és örökre eltemethesse a jobb sorsra érdemes Jason Voorheest.

Péntek 13. III. rész (1982) - ítélet:

2hcsillag560.jpg

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nerdblog.blog.hu/api/trackback/id/tr375693682

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A biztos utas 2013.12.16. 12:51:56

Mennyire szánalmas, amikor valaki a tinihorrort és a 3D-t fikázza. Közben meg nézi a 3D tinihorrort.
A sztereóval hogy állsz, te szegény? Az is parasztvakítás? Hogy el lehessen adni a zenéket?
Nevetséges vagy. Csinálj előbb te milliókat egy AKÁRMILYEN GAGYIVAL és majd meglátod, mennyire szánalmas lesz, amikor több, mint 30 év múlva fogja majd valaki kritizálni. Pl egy nevesincs kismitugrálsz blogger.
Röhejes vagy.

A biztos utas 2013.12.16. 12:53:50

Csak már azt érteném meg, hogy tényleg hogy kerülhet ki minden kis okoskodó csíra az index címlapra..... pénzért? Vagy hogy?
Beszarok, komolyan

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2013.12.16. 13:03:39

@A biztos utas: Úgy ugye ér Index-címlapra kerülni, hogy itt dolgozok 7. éve? :)
Azt pedig te sem gondolhatod komolyan, hogy a Péntek 13. III. bármilyen szempontból is (sztori, színészek, speciális effektek) a filmművészet csúcsa!

de Florentia 2013.12.16. 16:29:38

"Úgy ugye ér Index-címlapra kerülni, hogy itt dolgozok 7. éve? :)"

Hát ja. Ha a teljesítmény nem is, legalább a protekció legyen meg.

Lándzsa Erőskar 2013.12.16. 17:46:30

Megszólaltak az underachiever-ek...
Ezt a részt pont nem láttam, viszont olvastam Simon Hawke novellizációját. Ami nem tudom, hogy eltér-e a filmtől illetve a másik könyvv verziótól, amit Michael Avallone írt "Friday the 13th, Part 3, 3-D" címen. Utóbbi szerintem nem is jelent meg magyarul.

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2013.12.16. 18:01:31

@Lándzsa Erőskar: Hehe, ő Dark Sun regényeket is írt. Emlékszem, mekkorát lestem Az egyszemélyes törzs-trilógia valamelyik részében (Nomád-Fürkész-Kitaszított), amikor a bolond főhős elkezdett az egyik városban AD&D-t játszani: 20 oldalú kockákkal dobált, telepátiával belekukucskált a mesélő agyába meg ilyenek!
:)

A biztos utas 2013.12.20. 07:32:05

@-Szűcs Gyula-:

Senki nem mondta, hogy a filmművészet csúcsa. Nem művészet, köze sincs a művészfilmekhez, ahogy vélhetően neked sincs semmi közöd a művészethez.
Ez továbbra is egy tinihorror, egy amerikai darabolós, amelyiket gyorsan és olcsón forgattak le, a 3D pedig segít, hogy egy picit valószerűbb legyen. Jobban közelít a valósághoz a 3D segítségével, mint a stereo hang segítségével.
Szóval, a zenéket is azért adják ki sztereóban, hogy el lehessen adni a sok vacakot?
A tisztességes kritikus fölismeri, hogy minden filmet a maga műfajában kell megítélni, a maga korában hasonlítani a többi filmhez, ami akkor készült és mondjuk kb ugyanannyiból.
Jason legenda lett, amihez az általad fikázott film is hozzájárult. Belőled mikor lesz legenda, te szegény?
Indexes bulin legalább hátbaveregetnek a szintén 3D-fikázó kis indexes barátaid, milyen jól megmondtad a frankót?
Remélem, vannak sikereid...

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2013.12.24. 08:10:23

@A biztos utas: A Jason-filmek többsége még a saját kategóriájában (kb. horrorvígjáték) is nevetséges gagyi, például a Halloweenekhez vagy az Elm utcákhoz képest.

De pont ezért szereti őket a kritikus, meg a blog többi olvasója, aki nem olyan értetlen, mint te, aki úgy állítja be ezt a filmet, mint valami Chaplin-klasszikust. Nem, ez egy szórakoztató szar, és a hangsúly a szórakoztatón van, nem a szaron.

A biztos utas 2013.12.24. 21:34:22

@-Szűcs Gyula-: a kor szülöttei voltak a Hellraiser, az Elm utca, a gyermekjáték, meg a péntek 13 is.
Ezekre van ezernyi hivatkozás, más filmekben, meg pl ajándékboltokban. Mitől lett kedvelt partykellék a hokimaszk? Tuti nem azért, mert nem lett klasszikus. Szerintem.
Sztereós kérdésemet harmadszorra nem teszem föl. Továbbra is remélem, hogy boldog vagy és az indexes 3D-fikázó kis barátaid értékelik a magas szintű kritikádat. Nem tudom, hogy a több pénzből, később leforgatott Elm utca neked miért nem vígjáték, ha Jason az. De ezt is neked kell tudni, ahogy azt is, hogy ad-e elég pluszt egy zenéhez, vagy filmhez az, hogy sztereó, vagy csak parasztvakítás... további kellemes fikázást :)

A biztos utas 2013.12.24. 21:36:39

...természetesen te nem vagy éretlen, ez kézenfekvő :D
Blogodat olvasva öt perc alatt éveket okosodik a rászoruló :)
Csak nem filmtémában...

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2013.12.24. 22:04:21

@A biztos utas: A Jason-széria klasszikusságát senki sem vitatta. De az effektek ettől még röhejesek, a színészek pedig csapnivalók.

"Nem tudom, hogy a több pénzből, később leforgatott Elm utca neked miért nem vígjáték, ha Jason az."

A szövegértési nehézségeiddel sajnos nem tudok mit kezdeni. Az Elm utca-filmeket ugyanis pont ugyanabba a tinédzsermészárolós horrorvígjáték kategóriába soroltam eddig is, ahová a Péntek 13-akat. Még poszt is volt róla korábban, ahol pont amiatt tartottam szórakoztatóbbnak Freddyt Jasonnél, mert ő folyamatosan szórja a hülye poénokat.

A 3D-effekteknek pedig mindig is (most kapaszkodj: még Hitchcocknál is!) a parasztvakítás volt a lényege. Csak ugye ha egy bárgyú horrorfilmet ilyen effektekkel turbózol fel, az attól még bárgyú horrorfilm marad.

És hogy végre lezárjuk ezt az eddig is értelmetlen vitát:
MOCSKOSUL SZERETEM A 80-AS ÉVEK BÁRGYÚ HORRORVÍGJÁTÉKAIT!

A biztos utas 2013.12.25. 18:51:02

@-Szűcs Gyula-: hát akkor, boldog karit :)
A sztereó meg nem vakítás. Ezek szerint.
Na, béke veled :)
süti beállítások módosítása
Helló