Miért imádják ennyire a magyarok Terence Hillt és Bud Spencert?

2018. szeptember 21. 23:23 - -Szűcs Gyula-

Mert ők a gonoszt legyőző népmesei hősök? Mert folyton ismétli a filmjeiket a tévé?

Mostanra alighanem az is értesült róla, hogy Terence Hill a héten Magyarországon járt, hogy promótálja új filmjét, a Nevem: Thomast, aki soha életében nem nézett meg egyetlen Bud Spencer-Trence Hill-klasszikust sem, hiába ismétli hetente valamelyik csatorna a páros filmjeit. De mitől ilyen népszerű ez a két kedves pofonosztó a mai napig nálunk, és miért ragad ott a tévé előtt 9-től 99 éves korig mindenki, ha felcsendül a Kincs, ami nincs zenéje vagy a Különben dühbe jövünk betétdala?

Hogyan lett Bud Spencer és Terence Hill mocskos-véres westernhősből vidám, verekedős vigéc? Mi köze ennek Brecht-hez és Jim Morrisonhoz? Milyen az igazi westernhumor és a macsóságmentes szépfiú? Ennek próbáltunk utánajárni a hazai popzenei és filmes újságírás középcsatár-fenegyerekével, Csepelyi Adriennel a Klubrádión, a Popfilter eheti adásában. Íme:

 

TETSZETT A POSZT? CSATLAKOZZ A NERDBLOG FACEBOOK-CSOPORTJÁHOZ, ÍGY SOSEM MARADSZ TERENCE HILLES, BUD SPENCERES ÉS VICO-FILMES KONTENT NÉLKÜL!

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nerdblog.blog.hu/api/trackback/id/tr6414256261

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnightcoder2 2018.09.23. 09:06:39

Mondjuk, ha azt akarjátok hogy megtudjuk, akkor esetleg bepötyöghetnétek. Mert hogy a fene se fog weben keresztül rádiót hallgatni. Amúgy szerintem elég egyszerű a megfejtés: jó zene, jó poénok, vicces akciók. És általában véve, a 70-es, 80-as években még tudtak filmeket csinálni néha még akár Európában is.

Bobby Newmark 2018.09.23. 09:51:05

Meg nem csak a tévé. Amikor a '80as években ritka és übermenő dolog volt egy VHS lejátszó, és átjártunk egymáshoz videózni, akkor a Terminator, Robocop és Predator (szigorúan orrhangú narrátoros verzióban) mellett Bud Spencer-Terrence Hill filmek mentek nagyon. Na meg a Star Wars.
Illetve asszem fordítva történt, eleinte szülők nyomták a kezünkbe a BS-TH filmeket, aztán később megtaláltuk az akciófilmeket, horrorfilmeket is. (Meg az NDK pornót).

énisfélek 2018.09.23. 09:53:58

Magyarországon régóta nincs polgárság, az ország régesrég az elnyomott, keserű kisemberek és a nyakukon élősködők országa. Nincs mit csodálkozni azon, hogy az átlag magyar kedvenc mozihősei az erőszakos elnyomókat sorozatosan megszívató mesehősök.

Négyes_ 2018.09.23. 10:09:32

Valahogyan a jó és rossz küzdelmét mutatják be a Bud Spencer filmek úgy, hogy gyermeki énünkre és humorérzékünkre hatnak.

2018.09.23. 10:59:59

Bud Spencer és Terence Hill tulajdonképp a jövőt mentették meg azzal, hogy rajtuk nőtt fel több olyan nemzedék, akikben benne van az ellenállás motívuma egy bűnözők által egyre inkább uralt világban.

szepipiktor 2018.09.23. 11:52:07

Érdekes amikor későbbi generációk próbálnak meg megérteni olyan korszakokat, melyeket nem éltek meg. Mondjuk az ciki, amikor még meg is magyarázzák nekünk, akik meg végigélték azt az időket.
Nem csak a magyarok imádják őket, de esetünkben bele kellene kalkulálni azt is, hogy egy tévé volt másfél csatornával, a videó előtt a mozi dominált, amiben meg a szocialista filmek mellett a francia és olasz műveket vetítették. Tehát a régi generációnak ezek voltak a filmek.
A többi belemagyarázás, számtalan korábbi film van, melyekről szó sem esik, hiszen az akkor sem érte le a filmrajongók szélses táborát.
Én életműveket gyüjtök, megdöbbentő mennyi remek film volt a 60-as 70-es években, melyek szinte ismeretlenek.
Ma már nincs film, gyakorlatilag marketingüzem az egész, a hollywoodi stúdiók már kasztoknak készítenek szemeteket, meg idióta sorozatokat a tévés cégek. Ma az aktivisták, jogvédők irányítják a filmipart, ma egy fehér keresztény férfit néger zsidó (muszlim) feminista leszbikus nőnek KELL eljátszania.
TH és BP azonban még a szórakosztató könyvek irányából érkeztek, a régi mesék, kalandok aktuális szereplői voltak. A filmekben nem volt a mai erőszak, sem PC sem más idiotizmus, de volt humor, kaland, és mese. Akkor hozzájuk akartunk hasonlitani, ma az a menő, ha gyilkolni, agyonverni tudunk.
Ja és a becsületességet hirdették, szemben a mai aljassággal, erőszakkal, korrupcióval.
Azért mindkettőnek külön-külön is számtalan remek filmje volt (nekem a Vigyázat vadnyugat! és a Piedone a zsaru imádata jóval megelőzte a közös filmjeiket) és ugye szintén sok hozzájuk hasonló színész is van abból a korból, akikről szintén csak akkor olvashatunk, ha ideutaznak...

szepipiktor 2018.09.23. 12:03:39

@Bobby Newmark: Így igaz!
Mi 80 felé vettük az első videót (még a dollárboltba egy diplomata barátunk segítségével... De ez is megérne egy posztot, hogyan lehetett a gyárból azonnal japán képcsöves színestévéhez jutni...) és az első TH-PS film, amit azon láttunk (Egy híres autóversenyző barátunktól kaptuk a kazettákat) a 72-es Mindent bele, fiúk! volt... Alámondással... Akkor nem goondoltam, hogy ekkora sikerük lesz, hiszen a korábbi néhány közös filmjük western volt.
A közös családi pornónézésről sem tudnak a mai fiatalok semmit... Apámék baráti köre, meg mi fiatalok a barátnőinkkel közösen, sokszor 15-18-an néztük a alámondásos pornókazettákat...

midnightcoder2 2018.09.23. 12:05:49

@szepipiktor: Szépen mutatja a különbséget, hogy mit sikerült csinálni Star Wars fronton 1977 és 1984 között, és hogy mit sikerült produkálni azóta akár Lucas bácsinak akár a mikimajmoknak.

Bergyilkos Bohoc 2018.09.23. 13:03:53

Meggyőződésem, hogy nagyon sokat számított, ahogy Bujtor szinkronizálta Bud Spencert. Megkockáztatom, ha más lett volna a szinkronhang, lehet, hogy nem is lennének kultikusak. Akárcsak a Woody Allen-Kern András párosításnál. Én pl. Budot Kránitz-cal már nem igazán szeretem nézni.

2018.09.23. 13:43:03

@szepipiktor:

" a hollywoodi stúdiók már kasztoknak készítenek szemeteket, meg idióta sorozatokat a tévés cégek."

Azért van egy-egy üdítő kivétel.
Például a sorozatok között az Internátus. Ha még nem láttad, ajánlom nézésre.
Nem Hollywood-i, hanem spanyol.Talán ezért ismerik kevesebben.
De akiknek eddig ajánlottam, mindenki oda volt érte.
A kritikai oldalakon is 95% felett van a megítélése.

Fotósképző · fotoskepzo.hu 2018.09.23. 14:54:01

A címben feltett kérdésre a helyes választ (nem, rádiót én sem fogok hallgatni egy blogon!) egy kissrác adta meg az Index videójában: "Úgy tudott filmet csinálni, hogy nem káromkodtak, nem öltek meg senkit."
Ennyi.

@szepipiktor: +1

ételizésítő 2018.09.23. 14:55:37

Lehet, hogy azért, mert a magyaroknak nincs ízlésük?
Nem véletlen, hogy egy csomó szar film lett nálunk népszerű (Torrente, Ford Fairlane stb.), ami a világban kb. mindenhol máshol megbukott.

CCnick 2018.09.23. 16:17:42

@ételizésítő: nyilván azért vannak a filmjeik az IMDB-n 7,5 környékén mert a magyarok felpontozzák

CCnick 2018.09.23. 16:39:43

@énisfélek: "Nincs mit csodálkozni azon, hogy az átlag magyar kedvenc mozihősei az erőszakos elnyomókat sorozatosan megszívató mesehősök."
Mióta létezik mese azóta ez az alapfelállás, szóval az emberiség már évezredek óta retteg orbántól. Féljél is :)

ekat 2018.09.23. 17:12:40

Hát nem tudom, persze, anno láttam őket, de azóta sem, és nem is tudom, hogy mennek(e) a tévében. Eszem ágában nem lenne megnézni őket, ez nekem ugyanolyan, mintha Karl May-t akarnék újraolvasni. :) És embert nem ismerek, aki emlegette volna őket vagy a filmjeiket az elmúlt mondjuk húsz évben. A mostani Index-es címsort Terence Hill-ről persze én is láttam, de nem mentem bele elolvasni, mert nem érdekel.

ételizésítő 2018.09.23. 18:20:00

@CCnick:
Még ez is lehet, netes szavazásoknál nem véletlenül nyernek magyar sportolók stb. (pl. Gera gólja mint az Eb legszebb gólja 2 éve - a szavazatoknak kb. 90%-a ment Magyarországról).
Másrészt a 7,5 pont messze nem a jó filmek pontszáma.

ételizésítő 2018.09.23. 18:25:58

@ekat:
"mintha Karl May-t akarnék újraolvasni"
Karl May egyébként kiváló író volt. Ráadásul magyarra kiváló fordítók fordították, ami a mai regényekről már nem igazán mondható el.
Az indiánkönyvei (meg az arab világban játszódó, valamivel kevésbé ismert regényei, az Old Shatterhand arábiai kalandjait elmesélő Kara ben Nemszi-regények) a megírásukkor nem ifjúsági, hanem felnőttkönyvek voltak.
Olvass csak bele bármelyikbe nyugodtan most is.

élhetetlen 2018.09.23. 19:20:38

Hogy miért imádom őket? Mert szórakoztatóak, és, ha sokadszor nézed valamelyik filmjüket, nyugodtan kimehetsz megkavarni a kaját a konyhába, nem veszíted el a fonalat. Persze, minden ízlés egyéni. Szívesen nézek pszicho thrillert, az akciófilmek inkább idegesítenek. És igen, bármikor újra nézem a Távol Afrikátólt, vagy a Tisztességtelen ajánlatot, vagy a Rózsák háborúját, de nálam mindent visz a Lucky Luke Terence Hillel. Az egyik leghelyesebb film, lovastól..

doppeladler 2018.09.23. 19:39:12

@szepipiktor:
Azért a pontos tájékoztatás kedvéért tegyük hozzá, hogy a Bud Spencer-Terence Hill filmek (az önálló filmjeiket is beleértve) teljesen "hivatalosan" kerültek be Magyarországra. A 80-as évek elején (de már a 70-es évek végén is) szinte mindegyik megnézhető volt a magyar mozikban. Én pl. általános iskolás koromban láttam a legtöbbet először, és mindegyiket moziban. Amikor még videomagnóról nem is hallottam :)
Azt hiszem úgy volt, hogy először a friss (70-es évek végén, 80-as évek elején készült) filmjeiket kezdték játszani a magyar mozik, aztán a siker hatására a korai filmjeik is előkerültek. Szóval könnyen lehet, hogy a '81-es Kincs, ami nincset előbb láthattuk, mint a '70-es Ördög jobb és bal kezét.
A klasszikus Bujtor-Újréti szinkronok is a moziforgalmazáshoz készültek.

dukeekud 2018.09.23. 20:06:01

"Miért imádják ennyire a magyarok Terence Hillt és Bud Spencert?"

Szerintem nem is az legerdekesebb kerdes hogy miert szeretik oket az emberek, hiszen az szinte banalis, sokszor elmondtak leirtak. Ok a tipikus nepi hosok, a kis ember, a szegeny ember, a legkisebb kiralyfi. Nem gazdagok, nem kulonosebben szepek, atlagos gyarlo emberek az elvarhato betyarbecsulettel. Akik mindig a gyengek oldalan harcolnak az oriasi tulerovel szemben, egyenesen, nyiltan, becsuletesen. Szoval minden adott ahhoz, hogy barki szamara szimpatikusa valjanak, de ezzel egyutt, azert egyaltalan nem mindenhol nepszeruek, folleg nem annyira mint nalunk.
Szoval inkabb az a kerdes, hogy mas orszagokban, kontinensen miert nem olyan nepszeruek mint nalunk, miert nem lett beloluk mindenhol nepi hos, kinatol amerikaig ?

Alick 2018.09.23. 20:09:52

@CCnick: És a Tenkes kapitánya sorozatot Vietnamban kábé tucatszor tűzték műsorra... :)
A könnyed és ügyes népi hősök szó szerint népszerűek. :)

CCnick 2018.09.23. 20:44:17

@ételizésítő: "Másrészt a 7,5 pont messze nem a jó filmek pontszáma. "

A Titanic 11 oszkárral 7,8 szóval azért nem is annyira a legalja az a 7,5 (a fordferlén pl 6,3)

dr utcai arcos 2018.09.23. 21:20:37

@ekat: Hú, de unalmas emberekkel lehetsz körülvéve........

Bambano 2018.09.23. 21:36:33

a szocializmusban az állampártnál volt egy "hangulatjavító intézkedés" nevű kategória, amikor olyan dolgokat rendelt el az állampárt, amitől a népnek kicsit jobb lesz a kedve és kicsit jobban beletörődik a helyzetébe, leginkább el is felejti azt. Ilyen hangulatjavító intézkedés volt, hogy a karácsonyi ünnepekre időzítve importáltak banánt és narancsot, pár jobb szórakoztató műsort, filmet, stb.

Eleve karácsony, ünnep, év végi szabadság, iskolai szünet, otthon van a család, együtt. mindenki ajándékokat ad és kap, és egy kicsit jobb lesz a kedve. ez akkoriban még működött. ezt turbózta fel az ilyenkor menetrendszerűen bedobott piedone film.

emlékszem, gyerek voltam akkoriban, karácsony első napján a komplett család a szülők ágyában feküdt, és kora délután lestük a tv-t, mert a műsorújságban megírták előre, hogy piedone-ra éppen rágyújtják a rallye autóját, majd lemosatja és behajt egy kis olasz vendéglőbe. vagy ilyesmi.

és sok ember visszasírja azokat a boldog békeidőbeli napokat, hangulatot, amikor kis időre tényleg jól érezhette magát. és ez összekötődött benne(m is) piedone meg hill képével.

scavengario 2018.09.24. 07:26:50

@Korunk egyik legnagyobb gondolkodója: "Bud Spencer és Terence Hill tulajdonképp a jövőt mentették meg azzal, hogy rajtuk nőtt fel több olyan nemzedék, akikben benne van az ellenállás motívuma egy bűnözők által egyre inkább uralt világban. "

Ja. Látni, mennyire ellenáll a sok magyar állampolgár a korrupt politikai elittel szemben...

Kergelepke 2018.09.24. 07:31:12

Sajnos én csak úgy kb. 12 éves koromig szerettem ezeket a filmeket, onnantól már valahogy nem találtam viccesnek, a zenéivel meg a világból ki lehet kergetni. De aranyos filmek azért, csak sajnos valahogy kinőttem belőlük.

Kergelepke 2018.09.24. 07:31:17

Sajnos én csak úgy kb. 12 éves koromig szerettem ezeket a filmeket, onnantól már valahogy nem találtam viccesnek, a zenéivel meg a világból ki lehet kergetni. De aranyos filmek azért, csak sajnos valahogy kinőttem belőlük.

scavengario 2018.09.24. 07:41:38

@ételizésítő: "Másrészt a 7,5 pont messze nem a jó filmek pontszáma. "
DE. Amelyik 7.5-ös pontszámon áll, az már nagy eséllyel jó film. Kivételek vannak persze, de általában ezek már a krémje a filmiparnak.

rostás 2018.09.24. 09:45:20

@ekat: És akkor most minek írtál ide? Kit érdekel, hogy téged ez a téma nem érdekel? Gondolom, csak azért, hogy bosszantsd azokat akik szeretik a filmjeiket. Tehát önzetlen g@ciségből. Azaz igazi, roszindulatú kis majom troll vagy. Most menj át egy vallási tárgyú blogra és írd meg nekik, hogy nincs isten és te hülyeségnek tartod az összes vallást. Aztán gyalázd egy kicsit a nyafogó terhes nőket egy kismama blogon. Majd csak eltelik a napod azzal, hogy másoknak beszólogatsz te kis szerencsétlen.

2018.09.24. 10:17:52

@ételizésítő: a 7.5 már igencsak a felső kategória, 8-as imdb pont felett már szűk elitklubról beszélhetünk. Igazából ami 6 pont fölött van, az már jó eséllyel nézhető, sőt, benne van a lehetőség, hogy nagyon jó film, csak mondjuk megosztó, és sokan adnak neki alacsony pontot. De az egész ízlés kérdése, nálam az egyik legjobb vígjáték evör a Made in America, aztán az öt pont alatt van.

Bobby Newmark 2018.09.24. 10:54:32

@ételizésítő: Ford Fairlane nálunk két okból volt siker. Egyik az, hogy Nagy Feró végigkáromkodta az egészet, és ez akkoriban nem volt szokás, és bejött a népnek. Na meg ugye végtelenül idézhetőek azért azok a suttyóságok. És mindez annak ellenére, hogy egy okádék szar a szinkron minősége, Feró szinkronszínészi tehetsége a bányászbéka segge alatt van, és még a felvétel is olyan, mintha egy szar diktafonnal vették volna fel egy bádogvödörből.
A másik ok, hogy mi a nyolcvanas években mint társadalom, rápörögtünk az 50-es 60-as évek amerikai álmára, Grease, Vissza a Jövőbe, Ford Farlaine nagyon beütött kb mindenkinek.

Nancsibacsi 2018.09.24. 11:06:28

Azt is nézzük meg, hogy lenne a B lehetőség Bud Spencer filmek helyett - nézhetnénk mondjuk a Sorstalanságot, minden évben 4x? Na ne má. Az ember a tv elé könnyed szórakozás miatt ül - ezek a filmek meg pont ezt nyújtják.

2018.09.24. 11:17:43

@szepipiktor:
Ma is rengeteg jó film van, csak azokat nem az amerikaiak csinálják, hanem főleg európaiak, és nem fogod megtalálni őket a pláza mozik kínálatában.

2018.09.24. 11:21:44

@midnightcoder2:
A Star Wars a maga korában is trash kategória volt, csak az akkor jónak számító látvany miatt beleszerettek az emberek, ebből lett kultusz, ma nosztalgia. Abból a korszakból ha már mainstream filmek, a Keresztapa ezerszer maradandóbb.

2018.09.24. 11:24:52

Amúgy azért szeretik a magyarok ezeket a filmeket, mert valamiért Magyarországon átjön ez a fajta humor, nyilván vannak olyan országok, ahol meg pont nem. Teljesen felesleges ezt megideologizálni, hogy biztos proli a nép, vagy hülye, meg hasonlók, a humor nem olyan dolog, amit magyarazni kell, valamit vagy viccesnek találunk, vagy nem.

2018.09.24. 11:29:32

@Bobby Newmark:
Az a szinkron pont azért népszerű, mert az annyira szar, hogy az már jó kategória. Nem is illik a főhőshöz Nagy Feró stílusa, ebben a formában ez egy másik film, de így legalább vicces.

Bobby Newmark 2018.09.24. 11:55:03

@Zabalint: Sztem a szövegei -pont a végtelenszer idézhetőségük miatt- jók, csak maga az előadás és a felvétel minősége borzalom.
A film maga meg ugye az Ace Ventura-analóg, "X-re specializálódott magánnyomozó", csak hát ugye Andrew Dice Clay nem egy Jim Carrey. Nem különösebben csoda, hogy eredeti verzióban bukta lett, valóban elég gyenge eresztés. Na meg '90-ben a '60as évek pózerkedése már Amerikában nem volt menő, csak nálunk.

2018.09.24. 12:17:44

@Bobby Newmark:
Azt idézgetjük végtelenszer, amit viccesnek találunk.

erkölcsi hulla 2018.09.24. 13:13:36

Nekem mèg mindig nagy kedvencek. Van valami a hangulatában, abban a fakó kèpvilagban ( ami nyilván az akkori technika miatt volt ilyen), ès a zenèben valami bèke, nyugalom. Jók a párbeszédek, nincs gyilkolás kínzás, vèr. Tudtok mèg ilyen típusú filmeket? Engem főleg a kèpi világa fogott meg, az a hangulat.

Bobby Newmark 2018.09.24. 13:42:32

@Zabalint: Nem állítottam az ellenkezőjét, viszont pont emiatt szerintem nem az "annyira szar, hogy már jó". Legalábbis nálam az az a kategória, ami nem akar vicces lenni, de mégis azzá válik, mert tényleg olyan szar.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2018.09.24. 14:18:45

Tetszik például a laza stílusuk.
-Szerinted most már megértették?
-Szerintem igen.
Amikor valakit/valakiket megneveltek/megvertek.

ételizésítő 2018.09.24. 14:33:35

@CCnick:
A Titanic is egy szar film, tök mindegy, hány Oscart nyert.
És erre a nézők is rájöttek.

CCnick 2018.09.24. 17:28:01

@ételizésítő: Minden film szar a Sátántangó kivételével.

ételizésítő 2018.09.24. 21:38:00

@CCnick:
Nekem az is az, csak az a másik irányból. Az egyik giccses gagyi, a másik lila fos.

CCnick 2018.09.25. 07:27:35

@ételizésítő: meglepnéd az úri közönséget egy Tényleg Jó Filmek 10es listával?

czinimini 2018.09.25. 11:51:40

@Kergelepke: Érdekes, én pont arra gondoltam, hogy a könnyen megjegyezhető, vicces zenék is hozzájárultak a sikerhez. :) Mindegyik filmnek megvan a saját motívuma, de az igaz, hogy néha idegesítőek. Azt hiszem, ez hangulatfüggő.

A filmek pedig szerethetők, mert van bennük kaland, humor és mindig a jó győz. Ja, a szinkron is sokat tesz hozzájuk.

CCnick 2018.09.26. 09:50:42

@CCnick: Azt hiszem már soha nem fogjuk megtudni mik is az Igazi Jó Filmek

ételizésítő 2018.09.26. 19:25:17

@CCnick:
IMDB, 9 pont fölött. Barátod a gugli.

CCnick 2018.09.28. 09:43:58

@ételizésítő: Tudtam én, hogy van humorod :)

a másik verzió, hogy beteg vagy, nem tudom melyik fedi a valóságot.
süti beállítások módosítása
Helló