Alien május elseje! [18+]

2019. május 01. 11:14 - -Szűcs Gyula-

Websorozat készült A nyolcadik utas 40. évfordulójára, itt van egyben mind a 6 rész!

alien.jpg

Őrület, hogy telik az idő: pár hét múlva 40 éves lesz Ridley Scott kultikus sci-fi horrorja, az Alien, amit mi idehaza persze a kissé suta A nyolcadik utas: a Halál címen ismerünk. A jeles évforduló alkalmából a Fox stúdió és az IGN geekmagazin egy hat kisfilmből álló websorozatot publikált heti bontásban. Ezeknek a legfőbb érdekessége az volt, hogy a rendezőket 500 lelkes, de a filmes szakmában még nem túl híres Alien-rajongó közül válogatták ki. Épp ezért a széria színvonala igencsak hullámzó – nekem például csak három tetszett, a másik három nem több, mint Alien-közhelyekkel megtűzdelt, csapnivaló, dilettáns trancsírhorror. Na de lássuk szép sorjában az egyes részeket!

Figyelem! A lenti Alien-kisfilmek a nyugalom megzavarására alkalmas, véres és erőszakos jeleneteket tartalmaznak, megtekintésük szigorúan csak felnőtteknek ajánlott! Ezt mérlegelve kattintson mindenki az alant sorakozó videókra!

 

1. Alien: Containment (megjelenés: március 29., írta és rendezte: Chris Reading)

A Weyland társaság Borrowdale nevű teherhajója megsemmisül, a legénység négy túlélő tagja pedig egy mentőhajóba zárva próbálja kitalálni, mi történt. És persze próbálják kiokoskodni, nem fertőzött-e valamelyikük... Érdemes a stáblista végét is megvárni, van ugyanis egy meglepetésjelenet az utolsó másodpercekben – de nagyjából ennyi a pozitívum, egy amatőr színjátszókörrel felvett, buta trancsírhorror ez, semmi több.

 

2. Alien: Specimen (megjelenés: április 5., írta és rendezte: Kelsey Taylor)

Ez a kisfilm az LV-492-es lajstromszámú bolygón, egy üvegházban játszódik, ahol egy biológusnő (Jolene Anderson) vizsgálgatja a Weyland társaságnak fontos szerves anyagokat. Az egyik lezárt hordóból azonban elszökik valami furcsa, valami idegen... Atmoszférikus nyitány, és maga a film is klasszisokkal jobb lett, mint a Containment. Igazi Alien-feelinget kaptunk szűk folyosókon meneküléssel, áramkimaradásokkal, szörcsögő űrszörnnyel, zseblámpa fényében ficergő arctámadóval és a legváratlanabb pillanatokban sisteregni kezdő vízcsövekkel! Ez az alapanyag simán megérne akár egy mozifilmes verziót is!

 

3. Alien: Night Shift (megjelenés: április 12., írta és rendezte: Aidan Breznick)

Egy másnaposnak tűnő űrkamionost gyógysörrel akar kikúrálni a cimborája az LV-422-es lajstromszámú bányabolygón, ám amikor beviszi a kocsmaként is funkcionáló, már bezárt ellátmányközpontba, a fickó állapota rosszabbra fordul – naná, hogy azért, mert egy kis Alien mocorog a beleiben! A Night Shiftet sajnos jóval gyengébbnek éreztem, mint az üvegházában játszódó második részt, de az Alien: Containment-et azért még így is kenterbe verte. Pozitívuma, hogy itt végre megmutatták a készítők a skorpiószerű arctámadót, és a kis, nyöszörgő mellkasrobbantót is – az egyébként, hogy minden kisfilm egyre többet és többet mutat az Alienek jól ismert egyedfejlődéséből a tojástól a savas nyálú rémpofáig, alighanem tudatos rendezői koncepció volt.

 

4. Alien: Ore (megjelenés: április 19. írta és rendezte: a Spears nővérek)

A széria legjobbja! A Spears nővérek kisfilmjében minden benne benne volt, ami miatt imádtuk A nyolcadik utast és A bolygó neve: Halált. Láthattunk egy vadnyugati állapotok között is virágzó űrkolóniát, egy csapatnyi maszatos képű, durva humorú, de valahol mélyen azért aranyszívű melóssal, akiket halálra dolgoztat a Weyland iparvállalat, és akikért tényleg tudunk izgulni, és sajnálni őket, amikor már egyértelmű volt, hogy befellegzett nekik... Kaptunk böszme nagy Alien-tojásokat meg oldszkúl '70-es évekbeli űrtechnikát is, kerregő számítógépekkel és egyéb masinákkal. A sziklakemény vájárnő, mint a Ripley előtt tisztelgő, anyatigris főhős igazi telitalálat, akárcsak a szigorú arcú android, akinek semmilyen emberi élet nem drága, amikor végre kell hajtani az idegen fajok után kutató Weyland társaság titkos direktíváit... Na így kell csillagos ötösre levizsgázni az Alien-toposzokból! Nagyon remélem, hogy a Spears nővéreket az elmúlt hetekben már megkereste a Disney égisze alá került Fox egy Alien nagyjátékfilm megrendezésének lehetőségével!

 

5. Alien: Harvest (megjelenés: április 26, Írta és rendezte: Benjamin Howdeshell)

Ez a rész inkább A bolygó neve: Halál előtt tiszteleg az Alien helyett: a főszereplők egy idegőrlően csipogó mozgásérzékelő detektorral próbálják felmérni egy vészvillogókkal sodródó, lerobbant űrkombájnon, hogy a szűk szervizfolyosók közül melyik vezet a mentőkabinokhoz – miközben természetesen ott ólálkodik körülöttük egy éhes Alien. Szépen felvonultatta a zsáner kelléktárát, csak a főszereplők annyira semmilyenek, hogy egy percig sem tudunk izgulni értük.

 

6. Alien: Alone (megjelenés: április 26., írta és rendezte: Noah Miller)

A fanatikus Alien-rajongókat is végletesen megosztó kakukktojás ez, mivel a szériában egyedüliként nem a klasszikus Alien-filmeket vette alapul, hanem Ridley Scott Prometheusát és a Covenantot... Az Otranto nevű, vegyi anyagokat szállító, elhagyatott teherűrhajó egyetlen életben maradt tagja utolsó utasításként azt kapja parancsba a kapitánytól, hogy tartsa egyben a hajót a Weyland társaság felmentő csapatának megérkezéséig, és semmiképpen se nyisson ki egy bizonyos lezárt ajtót. Naná, hogy főhősnőnk kinyitja azt a bizonyos ajtót, csakhogy ott egy idegen létformát talál – ráadásul róla is kiderül egy s más... Az epizód érdekessége, hogy az Alient és az egyik űrhajóst James Paxton alakítja, aki A bolygó neve: Halál sztárjának, a 2017-ben elhunyt Bill Paxtonnak a fia.

No és nektek bejött az új Alien-antológia? Kinek melyik volt a kedvenc része?

TETSZETT A POSZT? CSATLAKOZZ A NERDBLOG FACEBOOK-CSOPORTJÁHOZ, ÍGY SOSEM MARADSZ ALIENES, STAR WARSOS ÉS VICO FILMES KONTENT NÉLKÜL!

    Szereted a sci-fit? Mindened a horror? Imádod a '70-es, a '80-es és a '90-es évek popkultúráját? Akkor a Mesék az ágy alól című képregényalbum is pont neked szól! Bátran lapozz bele, és ha tetszett, vásárold meg akciósan a Szellemlovasban!

    9 komment

    A bejegyzés trackback címe:

    https://nerdblog.blog.hu/api/trackback/id/tr614797316

    Kommentek:

    A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

    szekőcei 2019.05.02. 08:08:18

    Nagyrészt egyetéertek, az első tényleg gyenge volt, a mélypont. Onnan csak feljebb van. :D

    Szerintem a Night Shift sem volt rossz, az Alone sem vészes, bár érdekes módon nem a Covenant jutott eszembe róla, hanem Ash vagy a bekattant Bishop. Mondjuk a Prométely után nem is csoda, próbálom azt a borzalmas moziéélményt kitörölni az emlékezetemből.

    Mókás Buszkilincs 2019.05.02. 09:07:26

    Ha már stáblista:
    Az megvan, hogy Merész László ott van az 1. Alien: Containment stáblistán?
    youtu.be/Hu_4PgSXbDY?t=537
    :-)

    ubermeister 2019.05.02. 20:27:46

    A Specimen remek, az Alient ismerve Maggie?-t már az első nyüszítésnél eltemettem, aztán... A Ore a vége miatt érdekes, bár én inkább a folytatásra lennék kíváncsi (meg arra hogyan kerültek a bányába az idegenek...). A Harvest jó koncepció, elgondolkodtató a végkifejlet (tervezett vagy így jött ki), és ennek fényében pár jelenet, csak a "színészi" játék pocsék. Az Alone tényleg inkább Covenant, s abba is érdemes belegondolni mennyit fejődnek az androidok, hiszen teljesen más az Alien hozzáállása David-hez (gép) mint Bishop-hoz (préda).
    A Night shift és Containment szerintem hulladék, rövidebb (1-2 perc) jelenetként esetleg bekerülhetne egy Alien sztoriba bevezetésként, normális színészekkel.

    Ződ2000 · http://egzostive.com 2019.05.11. 13:36:37

    A cím zseniális a poszt időszerű(vé lett téve) :)
    Már csak azért is jól jött mert a youtube nem ebben a sorrendben adta ki (bár lehet mindegy is).

    Nekem igazából az első és az 5-6. jött be. De annyira nem estem hanyatt.

    Szerintem az elsőben a szinészek kifejezetten jók (mondjuk a Covenant szintjéhez képest pláne), az ötödikben is rendben vannak, bár az ilyen jelenetekhez nem kell sok.

    Kit Fisto 2019.05.13. 19:45:18

    Nálam a sorrend 2, 6, 4, 1, 5, 3.
    A monitorokon megjelenő dolgok mindegyiknél eléggé jók voltak, az mindnél tetszett!

    Kit Fisto 2019.05.13. 19:58:35

    Ja, és még valami: Azt állítani, hogy bármelyik is jobb Scott Covenantjénél, enyhén szólva butaság. A Covenant nekem nagyon is tetszett, egy igazi alienes film volt végre! A Prometheus gyengécske volt. De a Covenant igazi szuper film! Annál jobb már csak az Alien 5 lehetne.

    Kit Fisto 2019.05.13. 20:02:21

    És még egy, de már csak ez. Az Aloneban állítólag a fickó nem más, mint az Aliens csapatból Hudsonnnak, azaz Bill Paxtonnak a fia. Neki is pont ez a neve, a végén olvasható a stáblistában. A Youtubeon olvastam a kommentekben. (??)

    -Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2019.05.14. 10:48:35

    @Kit Fisto: Igen, a fia, de ezt éppenséggel itt fentebb is elolvashattad volna:
    "az egyik űrhajóst James Paxton alakítja, aki A bolygó neve: Halál sztárjának, a 2017-ben elhunyt Bill Paxtonnak a fia."
    ;)
    süti beállítások módosítása
    Helló