Melyik volt Schwarzenegger legviccesebb filmje?

2015. július 17. 12:00 - -Szűcs Gyula-

Szerintem az 1988-as Ikrek! Szerintetek nem?

twins2.jpg

"Régen minden jobb volt!"

- sóhajtoznak mostanában egyre többször a harmincas, vagy már negyven felé közeledő filmrajongók. És ezt sokszor nemcsak a nosztalgia mondatja velünk: régen valahogy szívvel-lélekkel és habszivacs szörnyekkel készült minden sci-fi, kalandfilm, akció, vígjáték és akcióvígjáték. És persze, a pénzéhes hollywoodi producerek régen is mindig remake-eket meg könyvadaptációkat forgattak, csak akkor még nem voltak filmes bloggerek (névtelen kommentelők meg pláne), hogy látványosan kiakadjanak az Álomgyár ötlettelenségén.

ikrek1.jpg

Vegyük például a kedvenc Arnold Schwarzenegger-vígjátékomat, az Ikreket, ami 1988-ban készült. Ez az év egyértelműen Arnold éve volt: a Vörös zsaru nyári premiere után Danny DeVito ikertestvéreként is láthatták a rajongók a moziban, és a két film együtt 252,6 millió dollárt kaszált a pénztáraknál.

Ez azonban semmi sem volt az Esőember 355 milliós sikeréhez képest, vagy a Roger nyúl a pácban című, vicces rajzfilmfigurákkal megbolondított noirjához, ami 330 milliót kaszált, aztán ott van még Eddie Murphy Amerikába jöttemje (288,7 milliós siker), és Tom Hanks romantikus játékgyáros vígjátéka, a Segítség, felnőttem! (151,7 millió), nem beszélve az első Die Hardról és az első Csupasz pisztolyról, a Beetlejuice-ról, a Koktélról, a Rambo 3-ról, a Moonwalkerről, a Willow-ról vagy Van Damme Véres játékáról. Ugye, hogy mind ezerszer újranézhető klasszikus? És ugye, hogy a 2010-es évekből összesen ha össze tudunk szedni annyi jó filmet, amennyi 1988-ban volt? És akkor '88 még csak nem is volt olyan combos év Hollywoodban, mint '82 vagy '89!

336533_full.jpg 

De térjünk vissza az Ikrekhez. Schwarzenegger és Danny DeVito egy tudományos kísérletként megszületett ikerpárt alakítanak fergetegesen a filmben, akik csak felnőttként találkozik újra. Vincent és Julius ég és föld: előbbi egy izgága kis törpe, aki annyi zűrös ügybe keveredik a maffiakapcsolatai miatt, hogy ott már csak a kínosan pedáns, jólnevelt és szuperokos, benga óriás testvére segíthet. A Szellemirtók rendezője, Ivan Reitman rengeteg jó helyzetkomikumot és poént zsúfolt a filmbe a forgatókönyvírókkal karöltve. Ráadásul amikor Arnold benyögi az őket világra segítő, öreg kutatóorvosnak, hogy ha kamuzik az anyjukat illetően, akkor:

"Még visszajövök!"

Persze sokaknak valószínűleg nem a sok poén, hanem inkább az ekkor még csak 26 éves Travoltáné, azaz Kelly Preston formás feneke maradt meg a film vicces szexjelenetéből:

Az Ikrek 1988-ban óriási kasszasiker volt, azóta viszont Danny DeVito eléggé eltűnt a filmvilágból. Schwarzeneggernek pedig hiába imádják a rajongói a kormányzósága után forgatott filmjeit (Expendables-folytatások, Erőnek erejével, Szupercella, T5), sajnos egyik sem robbantotta fel a mozikasszákat. Épp ezért évek óta felröppen a hír, hogy Reitman,  DeVito és Arnold hamarosan leforgatják az Ikrek 2-t, amibe ráadásul bevesznek harmadik ikernek egy szintén nagy filmes múltra visszatekintő, egykori közönségkedvenc színészt, aki mostanra teljesen kikopott a köztudatból: Eddie Murphyt!

És hogy miért az Ikrek a kedvenc Schwarzenegger-vígjátékom? Mert Arnold eszméletlenül könnyed lazasággal fitymálja le a mozis jelenetben a későbbi legjobb haverját, a Rambo-filmekkel kultstátuszba lépett Sylvester Stallonét, akire ekkoriban Schwarzi iszonyúan féltékeny volt, mert sokkal több pénzt keresett a filmjeivel. Íme a film legjobb poénja:

Ikrek / Twins  (1988) - Ítélet:

5hcsillag560.jpg

 

 

A filmet a magyar Paramount csatornán lehet elcsípni, július 18-án 17:50-kor,19-én 9:35-kor, 20-án pedig 15:15-kor.

TETSZETT A POSZT? CSATLAKOZZ A NERDBLOG FACEBOOK-CSOPORTJÁHOZ, ÍGY SOSEM MARADSZ STAR WARSOS, BUD SPENCERES, SCHWARZENEGGERES ÉS VICO-FILMES RETRÓKONTENT NÉLKÜL!

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nerdblog.blog.hu/api/trackback/id/tr77635308

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2015.07.18. 11:34:09

Szerintem is bazi jó film.

ComLo 2015.07.18. 15:18:57

Én az utolsó akcióhőst csak sokkal később láttam, és meglepően jóra sikerült! Tele fantasztikus poénokkal, eredeti történettel, és egy tényleg ötletes alapötlettel. Nem is tudom miért nem lett belőle nagyobb kultusz. Talán ez lenne az ékes példája annak, hogy még rosszul elsülhet az, ha egy filmzene népszerűbb magánál a filmnél?

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2015.07.19. 14:19:34

@ComLo: Szerintem is méltatlanul alulértékelt film. Az ottani Hamlet-feldolgozás után tényleg vártam, hogy egyszer Arnold leforgat egy ilyen őrült "irodalmi akciófilmet"! :)
süti beállítások módosítása
Helló