Max is bekerült a magyar Mad Maxbe

2015. október 17. 08:06 - -Szűcs Gyula-

Zsilvölgyi Csaba emlékére

Öt éve, 2010. szeptemberében hunyt el autóbalesetben a hazai sci-fi és fantasy élet egyik legismertebb illusztrátora, a rajzait Maxként szignózó Zsilvölgyi Csaba. Összetéveszthetetlen stílusú borítóképeit és jellegzetes fekete-fehér belső illusztrációit valószínűleg mindenki ismerte és kedvelte, aki a '90-es években kezdett el hazai fejlesztésű fantasy szerepjátékokkal játszani (M.a.g.u.s., Codex), és aki ekkoriban ismerkedett meg William Gibson cyberpunkjával vagy épp Salvatore legyőzhetetlen sötét elfjével, Drizzttel.

bestof_max.jpg

Az eredetileg építész végzettségű Max korán átcsábult a képzőművészet oldalára, hogy rögtön fejest is ugorjon a reklámügynökségek, könyvkiadók és játékfejlesztők világába.

egifutarnagenetrpghu.jpg

A munka mellett aktív közösségi életet is élt. Imádott vitatkozni, de sosem akarta az érveivel legyalulni a vitapartnerét - egyszer egy leányfalui író-olvasó találkozón a saját szememmel láttam, hogy vidáman együtt iszogat a tűznél azokkal, akikkel két nappal korábban még óriási netes flame-ben csépelték egymást. Emellett Max a 2000-es években elindult art.rpg.hu nevű, hazai illusztrátorok munkáit összegyűjtő portálon nemcsak a képeivel volt jelen (a fenti, Égi futár című is innen van), de lelkesen kommentálta mindenki rajzát és festményét. Így ismerkedett össze a Cafe Postnuclear képregény rajzolójával, Budai Dénessel is.

Dénes Rossz nap című, Az országút harcosa játékkönyv hangulatát idéző képe különösen fontos darab: ezt Max maga is hosszasan méltatta és véleményezte - én pedig itt írtam rá a kép készítőjére 2010. márciusában, hogy dolgozzunk együtt egy Magyarországon játszódó poszt-apokaliptikus képregényen. Ami végül 2010 végére el is készült online formátumban, idén pedig az albumverzió is összejöttSajnos Zsilvölgyi Csaba már egyiket sem élhette meg

10144331_bfd09334daa17259f16ae67151b4b415_wm.jpg

Pedig a végeredmény, különösen a kiszáradt Balaton iszapjában megrendezett gyorsulási verseny biztosan tetszett volna neki! Budai pedig a Cafe Postnuclear felújított változatába Max munkássága előtt tisztelegve, hálából a sok jótanácsért több helyre is berajzolta az öt éve elhunyt illusztrátort.

max_lancia_16x9.jpg

Itt a fenti képen M-betűs dzsekiben maga a művész feszít egy feltuningolt Lancia Stratos mellett, amire nemcsak a jól ismert szignója került rá, de Max egyik kedvenc témája, a kitárt szárnyú sólyom, sőt, még a Nita becenevű múzsája is. A lenti képen is azonnal fel lehet ismerni a Mona Lisa Overdrive hősnőjét a Valhalla-kiadású, Max-féle borítóról, és persze Maxet is, hiszen ugyanilyen macsó körszakállal járt rendszeresen a Totalcar Belsőség-bulijara:

max.jpg

Max egy legenda volt, a képregényben is az lett: a poszt-nukleáris Balaton-ralli hatszoros bajnoka, aki minden gyorsulási versenyt megnyer, és ha épp nem a sportkocsijával zúz, akkor otthon festeget.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nerdblog.blog.hu/api/trackback/id/tr497975495

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása
Helló