Magyar fejlesztésű a világ legjobb posztapokaliptikus kártyajátéka

2017. július 04. 15:25 - -Szűcs Gyula-

A túlélés egy kemény Mad Max-világban sosem volt még ennyire vicces - Critters Below

Az egyik legambiciózusabb magyar játékfejlesztő csapat, az Antler Games tagjai nem elégedtek meg annyival, hogy a Saltlands nevű, pompás Mad Max-hangulatú társasukat mindenhol az egekbe magasztalták! Alig hűlt ki a hullánk a felperzselt só világában, máris itt az újabb kiváló posztapokaliptikus játékok, a Critters Below, amiben cukimuki állatfigurákkal kell egymást segítve (vagy egymást hátba szúrva) túlélni a bombázásokat egy atombunker mélyén.

critters_below.jpg

Mivel az alkotógárda és a posztapokaliptikus téma ugyanaz a két játék esetében, automatikusan adódik a kérdés: van-e olyan jó a Critters Below, mint a Saltlands? Jelentem, igen – legalábbis mi a mostani tesztjáték alatt is pont olyan jól szórakoztunk, mint anno a Sóság motoros martalócai elől menekülve.

A grafikai elemekért ezúttal is Lossonczy Bazsó felelt, akinek mostanra már a kisujjában van a Mad Max és a Fallout fémjelezte stílus, a játékos szinte már hazaérkezik a civilizáció romjain vegetáló, atomháború utáni Lossoncyz-világba. A Crittersnek ráadásul az is nagyon jót tett, hogy az alkotók mertek eltávolodni a szokásos posztapokaliptikus kliséktől, és egyenkezeslábasos túlélők helyett állatfejű emberekkel népesítették be a föld alatti óvóhelyüket – a látszatát is elkerülve így annak, hogy valaki a Fallout Shelter kicsi savanyú magyar klónjának gondolja a játékot.

Az állatsereg ráadásul a különböző képességű választható karaktereknek is kiváló témának bizonyult: a denevér radarozik, a kígyó a mérgezések mestere, stb. És ezzel el is értünk a konkrét játékmenet bemutatásához. Antropomorf állataink egy bunkerkomplexumban várják a harmadik világháború végét. Kifogyóban az élelmiszerkészlet, akadozik az áramellátás, és egyelőre nem tudni, hogy az odafenn elhúzó repülők újabb bombákat dobnak-e le vagy már segélyszállítmányokat. A bunker polcai persze tele vannak hasznos tárgyakkal: konzervvel, elsősegélycsomaggal, gázálarccal, sugárzás elleni szerrel – a felhúzható tárgy lapok képpel lefelé vannak az asztal közepén. Ezeket azonban csakis úgy találhatjuk meg, ha kerítünk valami fényforrást (gyufa, lámpa, stb.), ráadásul a keresgélés kimerüléssel, éhséggel jár, és könnyen lehet, hogy egy hasznos vegyvédelmi ruha helyett csak egy méregampullát találunk, ami jól lesebez bennünket...

A játék tehát lényegében abból áll, hogy az életben maradásért vívott napi küzdelmünk közben semlegesítsük a folyamatosan hozzánk kerülő éhség, vérzés, mérgezés és radioaktív sugárzás lapjainkat. Vagy legalábbis 3 alatt tartsuk a számukat, a harmadik ilyennél ugyanis meghalunk. A bunker raktárából elérhető tárgyak azonban végesek. És a játékot is csak úgy nyerhetjük meg, ha felmerészkedünk a felszínre. Itt ha szerencsénk van, már véget értek a bombázások, és győztek azok a játékosok, akik kijöttek az óvóhelyről. Ha nincs olyan nagy szerencsénk, akkor is összeszedhetünk annyi hasznos tárgyat a segélycsomagokból, amelyekkel túlélhetünk még pár kört odalenn, és feljöhetünk később. Ha viszont egyáltalán nincs szerencsénk, akkor elsősegélyláda helyett csak egy nagy adag sugárzást vagy mérgezést kapunk, és meghalunk...

Ezt az utóbbi opciót kell elkerülnünk a lapjaink kombinálásával úgy, hogy kooperatív játékmód esetén mindannyian túléljük a felszínre mászást. A kompetitív verzióban pedig csak mi – például úgy, hogy korábban kiküldtük a társainkat, mert azt hazudtuk nekik, hogy túlélik a felderítő akciót, vagy lepuffantjuk őket a zsebünkben elrejtett pisztollyal. Ez a kétféle játékmód egyébként nagyon sokat dob az újrajátszhatósági faktoron, így a Critters azoknak is pompás szórakozás lehet, akiknek már herótjuk van attól, hogy a legtöbb népszerű társasjátékban egymás ellen vagyunk.

A játék Kickstarter-kampánya július 5-én, szerda éjfélkor zárul, jelen írás publikálásakor már csak párezer euro hiányzik a célul kitűzött €15,000-hoz. Hajrá, bunkerlakók, kezetekben a jövő!

Critters Below

Az utóbbi évek legmenőbb magyar fejlesztésű kártyajátéka a Saltlands alkotóitól. A Fallout-hangulat és a rajzfilmállatos dizájn mindenkit azonnal lefegyverez, de a választható kooperatív mód is igen tetszetős!

Játékosok száma: 1-6 fő
Ajánlott életkor: 14+
Játékidő: max. 1 óra
Nehézség: közepes
Újrajátszhatóság: bármelyik hétvégén
Magyar szabálykönyv: a netről letölthető

Ár: 19-40 euro / Hol kapható?

Ítélet:

5hcsillag560.jpg

 

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nerdblog.blog.hu/api/trackback/id/tr4312639857

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szekőcei 2017.07.04. 15:45:25

én örülnék ha sikeres lenne a kampány (bár azt fájlalom, hogy a pin-up stílust elvetették a srácok a dobozokról), gyerünk, backeljétek! :)
süti beállítások módosítása
Helló