A lenyűgöző Dűne-klón, ami nélkül ma Az ötödik elem sem létezne

2018. március 24. 23:30 - -Szűcs Gyula-

Kritika: Jodorowsky–Moebius: Incal #1 – A sötét incal

incal03.jpg

Néhány éve valószínűleg még senki sem fogadott volna komoly összegben arra, hogy magyarul is meg fog jelenni a francia képregényipar egyik koronaékköve, Alejandro Jodorowsky és 2012-ben elhunyt rajzolózseni, Moebius közös mesterműve, az Incal. Hiszen a 2006-os nagy hazai képregénybumm lökéshullámára felülő Metabárók –Jororowsky másik kultikus sagája, ami ráadásul közös univerzumban játszódik az Incallal – egyetlen kötet után elvérzett. Erre tessék, mire ezeket a sorokat írom, a 37. Börzére készülő hazai képregénygeekek már úgy hajtják álomra a fejüket, hogy másnap majd milyen jó lesz az Incal #2 magyar kiadását lapozgathatni, csillogó szemekkel.

incal02.jpg

No de miért is olyan fontos, hogy már magyarul is olvasható Jodorowsky és Moebius kultikus négykezese? Mert egész egyszerűen egy magára valamit is adó képregénynemzetnek ki kell adnia, hiszen ez is pont olyan megkerülhetetlen mérföldkő a műfajban, mint anno a legelső Superman-, Batman- és X-Men-füzetek, később pedig a Kraven utolsó vadászata, Alan Moore Watchmenje és Gyilkos tréfája, vagy Frank Millertől a The Dark Knight Returns (plusz az első, még nem túlírt és önmaga paródiájába fulladó Sin City). Ha ezt a kötetet Fenyő János adta volna ki, VICO-logóval a fejlécében, alighanem ez lett volna alul a harsogó tagline:

„Aki még nem olvasta az Incalt, az nem olvasott semmit!”

incal04.jpg

„A távoli jövőben, amikor egy olyan figura az elnök, akiről korábban sosem gondolták volna, hogy egyszer ilyen pozíciót fog betölteni, az egyik repkedő autókkal és furcsa szerzetekkel teli, túlzsúfolt metropolisz morcos macsója egy unalmas, szürke hétköznap azon kapja magát, hogy belekeveredett élete legnagyobb kalandjába. Militarista űrlények és vallási fanatikusok armadája, valamint a galaxis legrafináltabb elméje loholnak a nyomában, hogy megkaparinthassák azt az élő és értelemmel bíró, csodálatos képességekkel rendelkező, mitikus techno-ereklyét, ami igazából csak a sors különös szeszélyéből keveredett a rosszkor, rossz helyen felbukkanó főhősünkhöz. Aki persze a szakadatlan menekülésben és lövöldözésben ráébred, hogy itt már nemcsak az ő rongyos élete, hanem az egész univerzum sorsa a tét!”

Hoppá, véletlenül Az ötödik elem tartalomismertetőjét másoltam be ide! Vagy mégsem? Tagadhatatlan a hasonlóság Luc Besson kultfilmje és recenziónk tárgya között, de legalább ugyanennyit merített belőle Ridley Scott a Szárnyas fejvadászhoz vagy épp George Lucas az előzménytrilógia coruscanti jeleneteihez. És bár imádom ezeket a filmeket, azt kell mondanom, hogy az Incal-saga lehengerlő stílusát és elgondolkodtató mélységeit egyik franchise sem tudta megismételni. Ilyen társadalomkritikus űroperát ugyanis, ami egyúttal pszichedelikus noir és burleszk elemekkel alaposan megpakolt akció-zúzás, csak a legnagyobb francia (Jodorowsky esetében: chilei) mesterek képesek alkotni, csak náluk tud ennyire meghitt szimbiózisban lenni a látvány, a humor, a kaland, a dráma és a kúlság.

Ma már belegondolni is furcsa, hogy ha Jodorowsky összeszedi a pénzt a '70-es évek közepén a szürreális, 10-14 órás Dűne-adaptációjára (David Carradine, mint Leto Atreides! Orson Welles, mint Harkonnen báró! Salvador Dalí, mint császár!), akkor jól megbukik vele a pénztáraknál, és nem lenne Incal. Szerencsére nem így történt: dacból, sértődöttségből vagy egyszerűen csak financiális okokból végül egy 1980-tól a 2010-es évekig futó, látványos képregényuniverzumban keltette életre Moebius karaktervázlatait. Azt külön posztban is lehetne elemezgetni, melyik Dűne-karakterből melyik Incal-szereplő lett. Helyszűke miatt itt most csak a trónuson ülő, harcias menyecskék hasonlóságára hívnám fel a figyelmet (felül: Moebius karaktervázlatai a sosemvolt Dűne-filmhez, alul: részlet az Incal 1. kötetéből).

moebius_dune.jpeg

incal_color.JPG

Az Incal magyarországi megjelenésével tehát újabb kötelező klasszikust tehetnek fel a polcra a hazai rajongók – szívből remélem, hogy a sorozat ne bukjon be félúton, mint a hasonlóan ambiciózusan induló, magyar nyelvű Sandman, ami hamarabb véget ért, mint hogy igazából elkezdődött volna benne az érdemi cselekmény...

johndifool1.jpg

Pesti Könyv Kiadó, 50 oldal, 4990 forint

Ítélet:

5hcsillag560.jpg

 

 

TETSZETT A POSZT? CSATLAKOZZ A NERDBLOG FACEBOOK-CSOPORTJÁHOZ, ÍGY SOSEM MARADSZ KÉPREGÉNYES, VICO-FILMES ÉS STAR WARSOS KONTENT NÉLKÜL!

Kedveled a sci-fit és a horrort? Mindened a retró? Akkor a Mesék az ágy alól képregény is pont neked készült! Bátran lapozz bele, és ha tetszett, rendeld meg akciósan itt!

374610_2616987911471_1941761522_n.jpg

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nerdblog.blog.hu/api/trackback/id/tr10013777416

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szekőcei 2018.03.26. 09:59:58

Nagyon sajnálom, hogy a Metabárók abbamaradt - nagyon bejött!

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2018.03.26. 15:32:27

@szekőcei: Na ha a tök katyvasz Metabárók bejött, az Incalt még jobban fogod szeretni!
Hamarosan jön a kritika a 2. kötetről is - abban már ott akciózik a kopasz Metabáró is!
;)

Uttoro 2018.03.27. 06:01:31

Megjelenik mind az összes kötet, akkor majd egyben, 30% kedvezménnyel megveszem.

Ilyenkor azt mondják, hogy ha nem veszem meg most akkor nem is fog megjelenni mind, én meg azt, hogy fél-, negyed-, ötöd sorozatra nem pazarlom a pénzemet, főleg nem 80 forintos oldaláron.

A kiadónál a labda, hogy elhódítsa a szívemet és vele a pénztárcám tartalmát. A bizalmamat már rég eljátszották az előző kiadók.

Kitsilatzi · http://leggitar.blog.hu/ 2018.03.27. 13:33:01

@Uttoro: Ezer százalék, hogy végigmegy az egész, mivel a kiadónál az egész sorozatra lehetett egyben előfizetni - tehát vannak, akik már mind a hat kötetet kifizették. A Pesti Könyv egy tudatos, megbízható kiadó, akik már tizensok éve viszik a Lucky Luke-ot, teszem azt, ha nem lett volna előrendelés, a Pesti Könyv vaószínűleg akkor sem engedte volna meg azt a presztízsveszteséget, hogy félbehagyja az Incalt.

Az viszont könnyen előfordulhat, hogy mire 2019-ben kijön a hatodik füzet, addigra már elfogyott az első kettő, úgyhogy ezzel a kivárással szépen lehet koppanni is egyet.

Uttoro 2018.04.04. 10:24:29

@Kitsilatzi:
Nincs bennem több bizalom egyetlen kiadóval szemben sem több. Ha annyi ezresem lenne, amennyi félbemaradt, általam megvett sorozat van a polcomon - nos abból szerintem elmehetnék nyaralni, és még a teljes Incal-sorozatra is jutna pénz.

Ha elfogy az eleje, megveszem antikvárban, de kötve hiszem, hogy erre sor kerülne, láttam én már kiadó raktárát, benne 100k+ elfekvő könyvvel...
süti beállítások módosítása
Helló