10+1 kultfilm eszelősen bizarr ghánai plakáton – sírva fogsz röhögni!

2018. augusztus 05. 12:47 - -Szűcs Gyula-

Sosem volt még ennyire fura A szikla, a Krull, a Kincsvadászok és a Flash Gordon!

Kifogyhatatlan kincsesbánya a ghánai moziplakát-válogatás – én legalábbis mindig sírva röhögök, amikor a derék afrikai (vagy épp Fülöp-szigeteki) poszterfestők munkáiból olyan válogatást találok, amit korábban még nem láttam. Itt a Nerdblogon az elmúlt években nem kevesebb, mint 168(!!!) szürreális ghánai moziplakátot mutattam be, és tényleg nem vicceltem, amikor legutóbb azt írtam, egy képzavarral élve, hogy ez még mindig csak a jéghegy csúcsa, messze még a bödön alja!

connery.JPG

No de miért is ilyen megmosolyogtatóan bénák a ghánai moziplakátok? Miért váltak az elmúlt években nemcsak a geekek, de kiállításszervezők örök kedvenceivé – olyannyira, hogy még Stallone magángyűjteményében is van egy bootleg Cliffhanger-poszter? Ezért:

A '80-as és a '90-es években Ghánában nem voltak mozik. A hollywoodi sikerfilmeket másolt VHS-kazettákról vetítették le az érdeklődőknek, egy generátorról működő tévéhez csatlakoztatott képmagnón, amit faluról falura vitt néhány élelmes szaki. Ezeket a nagy népszerűségnek örvendő, vándormozis vetítéseket reklámozták be jó előre a jellemzően zsákvászonra vagy házfalra festett moziplakátokkal, amiket csupa olyan derék ember rajzolt meg, aki nem tudott festeni, de ettől még nagyon szeretett. A naiv művészeknek semmiben sem volt megkötve a kezük, azt rajzoltak amit akartak. Volt, hogy egy-egy jellemző jelenetet örökítettek meg a filmből, máskor a valahonnan hozzájuk is eljutó kazettaborítót, esetleg a hivatalos posztert próbálták reprodukálni több-kevesebb sikerrel. Legtöbbször viszont nem is nézték meg az adott filmet, inkább mázoltak valami véres-fejlevágós, sokkoló posztert pusztán a cím alapján. Akik ilyen vándorvetítéseken látták gyerekkorukban a 20-30 évvel ezelőtti kultfilmeket (esetleg ők maguk csinálták a plakátokat is), azok jellemzően még most is előszeretettel festenek hasonló stílusban plakátokat a retró jegyében. Így a jellegzetes ghánai posztereken, amiket amúgy ma már komoly kultusz övez, és kiállításokon is mutogatják a magángyűjtők, a 2010-es évek blockbusterei is simán felbukkanhatnak!

Rendhagyó módon most az eredeti plakátokat is beraktam a válogatásba a ghánai bootleg verzió mellé, és valószínűleg később is így fogok majd tenni, hátha esetleg valaki nem ismerne minden egyes lekoppintott posztert. A sort kezdjük a '80-as évek VHS-gyöngyszemeivel, az 1983-as Támadás a Krull bolygó ellen-nel, a 1985-ös Kincsvadászokkal, az 1986-os Rémecskékkel és a szintén 1986-os Nagy zűr kis Kínában-nal:

A második blokkba olyan '80-as évekbeli VHS-gyöngyszemeket raktam be, amik nem feltétlenül kultfilmek, inkább csak egy szűk szubkultúra van oda értük, mert olyan rosszak, hogy az már jó! Tipikusan ilyen alkotás a Star Wars bevételeit megismételni szándékozó, de csúfosan megbukó Flash Gordon 1980-ból, aztán a személyes kedvencemnek számító Bride of Re-Animator című, trancsírozós Lovecraft-horror 1989-ből, Lou Ferrigno szakmányban gyártott szandálos filmjeinek egyike, az 1985-ös Herkules, a világ ura 2 és az 1981-es A félelem galaxisa, aminek nem kisebb hollywoodi ikon volt a látványtervezője, mint az ekkoriban még Roger Corman B-filmjein dolgozgató James Cameron!

És végül következzen a '90-es évek termése, az 1994-es Project Shadowcaser 2 (aka Night Siege) 1998-as Kísértethajó és az 1996-os A szikla. Utóbbinál kicsit csaltam, mert már csak az élesítés után jutott eszembe, hogy ezt a plakátot már beleraktam egy korábbi válogatásba is, ezért lett végül 10+1 poszter a címben...

TETSZETT A POSZT? CSATLAKOZZ A NERDBLOG FACEBOOK-CSOPORTJÁHOZ, ÍGY SOSEM MARADSZ GHÁNAI PLAKÁTOS, VICO-FILMES ÉS STAR WARSOS KONTENT NÉLKÜL!

Imádod a '80-as, '90-es évek horrorjait és akciófilmjeit? Mindened a retró? Akkor a Mesék az ágy alól képregény is neked készült! Bátran lapozz bele, és ha tetszett, rendeld meg akciósan itt!

ici_pici_alien_by_l_f_s_2.jpg

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nerdblog.blog.hu/api/trackback/id/tr1414162933

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
Helló