Újabb vicces karanténos pályát kreált a magyar Doom-rajongó!

2020. április 22. 17:54 - -Szűcs Gyula-

Cyberdémonok helyett maszkos vásárlókkal és Győrfi Pállal találkozhatsz benne! Maradj otthon, nézd végig, nevess te is!

doom2_2.jpg

Hatalmas sikert ért el a napokban egy házibarkács Doom-videó, amelyben Lovasi Dániel, alias Thorir the ReD bemutatta, hogyan lehet egy kis kreativitással és pár aktualitással feldobni egy GZDoomban készített pályát úgy, hogy azt azonnal felkapja a fél internet! Az ő pályája ugyanis a koronavírus miatt itthon is bevezetett kijárási korlátozást mutatta be a nagyérdeműnek, ahol a marcona főhős, szigorúan betartva az operatív törzs, valamint Győrfi Pál tanácsát, otthon maradt és sűrűn kezet mosott. Korábbi villáminterjúnk alkalmával Thorir the ReD ezt ígérte: „ha mocskosul ráérek, akkor lesz folytatás is”.

A nagy sikerre való tekintettel tényleg készült egy folytatás! Ebben a főhős végül mindent kockára téve mégiscsak elindul, hogy beszerezze a korábbi videóban már felvillantott bevásárlólistán szereplő tételeket, vagyis a karantén idején „létfontosságú” lisztet, élesztőt és vécépapírt! Íme:

Természetesen ez pálya is a GZDoom segítségével született meg. Az előzőhöz hasonlóan ez is letölthető, és beilleszthető a Doom 2-be. Thorir the ReD elmesélt pár érdekességet is az új pálya megszületéséről:

„3 nap alatt készült el, de minden időmet felemésztette. Persze emellett dolgoznom is kellett, de amúgy minden szabad percemet ez kötötte le. Kis színes, hogy elhajtottak a vérbe, amikor az Aldiban kértem, hogy csöngessenek egyet, hogy felvehessem. Így aztán ott lődörögtem hangrögzítővel, amíg ez be nem következett spontán. De 4-es kasszát mondtak, ezért a barátnőm segített ki. Csak a csengő effektet tudtam felhasználni, hiszen csak 2 kassza van a játékban. Páran azért furán néztek, hogy miért fotózom le a kirakatokat az utcán, meg a padlót az Aldiban. Egyébként nem keresett meg eddig az Aldi szponzorációs ajánlattal, de ilyen célom nincs is.”

Páran a kommentelők közül a korábbi videó láttán felvetették, hogy azért itt nem minden pályaelem idézi a Doomot. Az új videó aranyos kutyusa nekem például kifejezetten ismerős volt a Spear of Destiny-ből...

„A kutyó részben a Wolf3D-ből van, de kicsit igazítani kellett rajta. Pont ilyen sprite-ok eredetileg nem voltak.”

No de honnan jött ez a múlhatatlan szerelem a régi Doom iránt? Nem egy mai játék, sőt, erre a verzióra mostanság jobbára már csak a 40 feletti korosztály emlékszik vissza párás szemmel.

„27 éves vagyok, egyidős a Doommal. Amikor kisfiú voltam, apa rengeteget tolta vele. Volt a dolognak egy olyan kettőssége, hogy engedte, hogy nézzem, ahogy játszik (korabeli gameplay streaming!), de én nem játszhattam vele. Tiltott gyümölcs volt. Aztán amikor egyszer elkeveredtem egy uszodában, apa felvetette, hogy talán zárt térben jobban tájékozódnék, ha Doomoznatnék egy kicsit. Nagy élmény volt, és azóta is megmaradtam rajongónak. Tinédzserként nagyon inspirált a PC Guru gondozásában megjelent kétrészes Masters of Doom könyvecske. A Bibliám volt. Felnéztem az id-s srácokra és felnézek azóta is.

Innen jött bizonyára a pályaszerkesztés ötlete is...

„14 éves korom óta modolok, autodidakta módon. De sokat köszönhetek a hazai közösség egy-két tagjának, akik segítettek a kezdet kezdetén. Az első "munkám" az volt, hogy lilára tudtam színezni a Doomban a zöld szmötyit a robbanó hordókban. Nagyon büszke voltam! Ez az önkifejezés egy eszköze számomra. Képet szerkeszteni, hangot vágni, scriptet írni... Ebben élem ki a kevéske művészi vénámat.”

Na de fog-e egy ilyen kreatív ember egyszer majd saját videójátékot csinálni? Nem is feltétlenül Doom-pályaeditorral...

„Maradok a total conversion-öknél, lásd a meg nem jelent Aranyélet-projektet. Ehhez értek, az a helyzet. Nem tudnék már más környezetet megszokni. Amúgy sem vagyok reálos beállítottságú, nehezen tanulom pl. a kódolást. Meg személyes viszony fűz a platformhoz. Szóval megmaradok ilyen átlag moddernek. Általában inkább fegyvereket meg addonokat csinálok.”

És vajon amikor Dani, azaz Thorir the ReD nem dolgozik és nem Doom-pályákat szerkeszt, akkor milyen játékokat nyúz?

„Nagyon szeretem a korabeli és az ezredfordulós klasszikusokat. Duke Nukem, Wolfenstein, Return to Castle Wolfenstein, régebbi COD-ok, Hidden & Dangerous 2, Fallout, Morrowind... Persze mindez nyakon öntve annyi moddal, ami még a jó ízlés határán belül van. Persze az új Doomok jöhetnek! A Doom Eternalt 24 órán belül egy maratoni rohammal lenyomtam. De azért játszogatok vele továbbra is.”

Nem maradt más hátra, mint hogy további videó- és játéksikereket kívánjunk! Az új karanténos Doom-pályát innen tudjátok letölteni.

TETSZETT A POSZT? LÁJKOLD ÉS KÖVESD A NERDBLOG FACEBOOK-CSOPORTJÁT, ÍGY SOSEM MARADSZ VIDEÓJÁTÉKOS, INDIANA JONESOS ÉS KÉPREGÉNYES KONTENT NÉLKÜL!

A mai napig imádod a '90-es évek videójátékait? Mindened a retró? Faltad anno a Kaland, Játék, Kockázat-könyveket? Akkor az Allansia bérgyilkosai is pont neked készült! Rendeld házhoz még ma a magyar kiadást!

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nerdblog.blog.hu/api/trackback/id/tr3415632260

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Alick 2020.04.23. 12:18:07

Hát ez oltári... :)

2020.04.23. 14:05:43

Túl közel ment a többi vásárlóhoz.

Helyszíni zsemle 2020.04.23. 16:01:46

Mert nem nyirta ki a kek ruhas csajt a lancfuresszel, miutan nyilvanvaloan fertozott volt ? Vagy legalabb a liszttel miert nem dobta fejbe ?

]{udarauszkasz 2020.04.23. 18:22:23

Ennek egy olyan folytatas kene, ahol a koronavirus csapos feju zombik nekimennek a varosnak.
Jol jon meg az a lancfuresz >:D

P1sty 2020.04.23. 22:51:06

Kurvanagy!
Mondjuk elképzelem, micsoda fejvakarást fog okozni a jövő történészeinek-művtöriseinek, amikor 1-2-10 ezer év múlva megtalálják ezt a videót egy ásatàson...

Dan da Man 2020.04.24. 08:06:49

Ez is nagyszerű volt. Köszi!

De most már szeretném látni, ahogy erővel próbálnak visszatartani a rendőrök, vagy koronavírusos zombik lepik el a házat, és kénytelen vagy harcba bocsátkozni a jogaidért és egészségügyi sértetlenségedért!

További jó alkotást!
süti beállítások módosítása
Helló