Kalózhajókkal a csúf szörnyek ellen – HKK Liga versenybeszámoló

2023. április 30. 23:38 - SzűcsGyula

Kedvező szél- és lapjárással is csak a 7. hely jött össze a hajós paklival a Dungeonban

boros_szikszai_hajo.jpg

 

Márciusban már írtam itt a Nerdblogon arról, hogy az 1995 óta létező, hazai fejlesztésű gyűjtögetős kártyajáték, a Hatalom Kártyái kis túlzással népszerűbb mint valaha: folyamatosan jönnek ki hozzá az új kiegészítők, a lelkes rajongók pedig szinte minden héten találhatnak olyan időpontot a versenynaptárban, ahol komoly tétre menő meccseken mérethetik meg magukat (de a KöKi éttermi szintjén is minden hétvégén ott „zsugázik” egy HKK-zó társaság, akik szívesen látnak minden kezdőt és újrakezdőt).

Jómagam a játék 1995-ös megjelenése óta pörgetem a különféle paklikat – igaz, lényegében közel három évtizeden át mindig csak ugyanazzal a pár emberrel játszottam, akiket még anno az általános iskolában beszéltem rá a HKK-ra, és vagy hétvégente vertük a blattot valakinél otthon, vagy lejártunk a kártyázni szolnoki HEMO művház szerepjáték klubjába. A Zén legendái: Hordázás kiegészítő megjelenésekor viszont úgy elkapott a retróláz, hogy kedvem támadt összerakni egy Leah követőjére épülő hordát, amivel be is neveztem a március 24-i HKK Liga versenyre (a budapesti Dungeon RPG boltban minden pénteken „pörgős” meccsek zajlanak, 50 lapos dekkel, kiegészítő pakli nélkül, és minden forduló 1 játszmából áll a szokásos 3 helyett), ahol a Kezdő kategóriában bármiféle komoly versenytapasztalat nélkül 2. lettem! Ezt a Leah követője-paklit ebben a korábbi Nerdblog-posztban mutattam be részletesen.

Innentől pedig már nem is volt megállás: „rákaptam a HKK Ligás versenyek ízére”, és egy másik, ezúttal hajókra épülő paklival a március 31-i  HKK Liga-versenyen a 9., április 28-án pedig a 7. helyre úsztam be a 22 fős Kezdő mezőnyben!

No de honnan jött az ötlet, hogy hajó paklira cseréljem le a jó öreg Leah hordát? Egyrészt a tavaly decemberben kijött Hódítások kiegészítő már azzal belopta magát a szívembe, hogy behozott egy új épület altípust, a hajókat, valamint alternatív győzelmi lehetőségnek egy ötletes és jópofa „flotta-szabályt”: nem is kell bedarálni az ellenfél 20 ÉP-jét, a játék megnyeréséhez elég az is, ha a köröd végén az asztalon lévő aktív hajóidra írt strukturális pontok összege 20-szal több, mint az ellenfél hajóié! (Az igazsághoz persze hozzá tartozik, hogy én sokáig sajnos rosszul tudtam ezt a szabályt, és a flottába beleszámoltam a követőm, az Építő rakshallion által adott +1 SP-t is...)

A másik dolog, ami miatt a hajó dekk mellett döntöttem, az az idén márciusban megjelent új Alfa-paklik, a Felfedezők, Kereskedők, Tengeri rablók triumvirátus tematikája volt, ami igen kellemes nosztalgikus húrokat pendített meg a szívemben. Hogy pontosan miért is, azt egy kicsit messziről indítva mesélem most el: '90-es évek végén és az ezredfordulón, amikor Szolnokon még igen aktív HKK-s élet folyt, több barátom és ismerősöm is küldött be ötleteteket a Beholder kiadó laptervező pályázatára – így született meg egyebek között az Érdekszövetséges, Az élet fája és a Büdös zokni!

 

image_4.jpg

 

A cimborák sikerén felbuzdulva én magam is őrült laptervezgetésbe kezdtem. Mivel gyerekkorom óta imádtam a kalózos történeteket A kincses szigettől kezdve a Vértengerekig, és vagy egy tucatszor megnéztem a '90-es években az HBO-n Kevin Costner Robin Hoodját és a Kiefer Sutherland-féle A három testőrt, kitaláltam egy komplett lapkészletet(!) arra a tematikára felhúzva, hogy a nevükben „királyi” és „udvari” szavakat tartalmazó lapokat akár önálló etnikumként is lehessen játszani... Bár a lapterveket végül sosem küldtem el a Beholder kiadónak, egy füzet máig őrzi a ma már megmosolyogtatóan naiv ötleteimet:

 

 

A hajós paklimba tehát igyekeztem úgy összeválogatni a lapokat, hogy a dekk gerince a legújabb Hódítások kiegészítőből és a Felfedezők Alfa-pakliból kerüljenek ki, a könnyes szemű nosztalgiázás mellett azzal a nem titkolt szándékkal, hogy kedvet csináljak a hajós koncepcióhoz és a Felfedezőkben debütáló, új kalandozókhoz – ezt a két kártyacsomagot ugyanis én magam is árulom a webshopomban. A pakliban emellett olyan korábbi kiegészítők (pl. Elemi erők, Kristályláz, Roxat céhei) gyakori lapjai is helyet kaptak, amelyeket fillérekért meg lehet venni a Dungeonban, vagy akár ingyen is be lehet szerezni a hétvégente a KöKiben HKK-zóktól (Üdv, Papa!). A Dungeonban péntekenként a HKK Liga meccsein egyébként „káosz formátum” van érvényben, azaz itt abszolút szabad a vásár, 1995-től kezdve egészén mostanáig bármilyen kiadású lappal lehet játszani, nem kötelező ragaszkodni az Új Nemzedék lapokhoz (ez jelen állás szerint 2020-23-as évszámú kártyákat jelent).

A pakliépítést megelőzően elolvastam a korábbi hajós dekkek leírását is, és át is vettem ezt-azt némelyikből:

  • Tihor Miklós paklibemutatója kiváló összképet adott arról, hogy mely hajókat érdemes egyáltalán pörgetni a Hódítások kiegészítőből. Bár ez a pakli Weerd admirálist használta követőnek, itt döntöttem el, hogy Raia, Dornodon és Chara-Din lapokkal fogok játszani.
  • Jancsár János „másolgatós” hajó paklis cikke egy nagyon ötletes dekket mutatott be. A koncepció lényegében a Rakon Végzet nevű, játékonként egyszer egy másik hajót lemásoló, piros színű kalózbárkára épített, további másolós lapokkal (Kisebb zan, Zansárkány) felturbózva. A másolós Rakon Végzetet végül én is nagy örömmel használtam a saját paklimban, de a laphúzó Császári teknősgályát és a Dornodon-építményt kikereső Quwarg munkafelügyelőt is ennek a cikknek a hatására tettem bele a dekkembe.
  • Szabó András „építők nélküli épület paklija” is egy nagyon tanulságos cikk volt – itt lett egyértelmű, hogy én is az Építő rakshalliont választom majd követőnek, ami mellé lehetőség szerint minél több zanszilánkból kijátszható hajót rakok be, hogy az építmények után kapott +1 VP-ket rögtön beleinvesztálhassam az újabb VP-ért vagy zanszilánkért leidézett hajókba.
  • Kendi János csak gyakori és nem gyakori lapokból álló hajós paklija is igazi kincsesbánya volt: innen jött az az ötlet, hogy a pár kör alatt kiterülő etnikum paklik ellen berakjam a minden lénybe 4 ÉP-t sebző Yaurr rombolóhajót, és az is, hogy csak olyan 1 VP-be kerülő, repülve érkező (tehát először építőnek bepasszivizálható, később pedig zanszilánknak bedobható) lényeket használjak, amelyek a kijátszásukkor lapot húznak (pl. Baar-ork, Nyugati holdsárkány).

Végül ez az 50 lapos pakli állt össze az április 28-i HKK Liga versenyre, ahol a 7. helyre sikerült beúsznom vele a 22 fős Kezdők-mezőnyben:

A dekk lényege tehát az volt, hogy a kezdőkézre felhúzott, max. 1 VP-ért leidézhető, repülő-laphúzó-építkező lények és az építőnek bepasszivizálható, nekronért jövő Építő bárka (vagy a szintén nekronos Cikázó fregatt) rögtön elkezdjék felépíteni az 1-es idézési költségű hajókat, az így kapott extra VP-k és felhúzott lapok segítségével pedig lejöhessenek a 2-es idézési költségű hajók, aztán a Quwarg munkafelügyelő vagy az Ork hajóács is, akik kikereshetik az esetleg még fel nem húzott Rakon végzetet is, ami a maga 5-ös hajótestével és mondjuk egy 4 SP-s hajó lemásolásával általában a 2. körre legkésőbb össze tudta hozni a 20 pontos flottagyőzelmet. De volt, hogy itthon, „a lámpa ellen” már az 1. körben is összejött ez a pasziánszos bravúr (lásd az alábbi fotót):

 

20230430_212046.jpg

 

A HKK Liga április 28-i meccsein két alkalommal is kigyűlt viszonylag hamar a 20 SP-nyi flottám – egy termikes és egy manós dekk ellen. Viszont amint megfogta egy Harangmester beépített hálója az első körös kiterülésemet, zátonyra is futott a hajós koncepció, és döntetlen lett a forduló vége... Hasonlóan kedvezőtlen széljárásom volt az Átkozott követős-Ősi rúnás kontroll paklival játszó ellenfelem esetében is, aki ráadásul nem elég, hogy rögtön a játék elején kivonta a forgalomból a paklim motorját, a +VP-t adó Építő rakshalliont a saját követőjével, de még rám dobott egy Felfelé a lejtőnt is, hogy még nehezebben tudjam kihozni a hajókat – ami ha netán mégis sikerült, azokat könyörtelenül ellopta!

A hajókból tehát sajnos most még nagyon nehéz olyan TOP-paklit összerakni, amivel betonbiztos a dobogó. Inkább csak amolyan mókadekk ez még jelen formájában, amit ügyesen pörgetve, a flottagyőzelmes alternatív nyerést kiaknázva el lehet csípni ugyan egy-egy jó helyezést, de jobbára inkább csak a középmezőnybe lehet vele beevickélni. A mostani játékkörnyezetben több olyan pakli is van, ami ellen egy flottagyőzelemre bazírozó, kiterülős hajós dekknek valójában már akkor sincs semmi esélye, ha sikerül kidobni, hogy mi kezdjünk, mert a meccs a követők felfedésével eldőlt... De remélhetőleg ez a későbbi HKK-kiegészítőkkel majd változni fog, mert én nagyon bízom benne, hogy a hajó pakli előbb-utóbb versenyerős lesz!

* * *

Ha a fentiek hatására esetleg te is kedvet kaptál egy jó kis Hatalom Kártyái-meccshez, de már rég nincsenek meg a lapjaid, vagy kíváncsi vagy, milyen most a HKK és vennél pár paklit, rendelj pár csomagot a Chameleon Comix webshopjából! Elérhető kiegészítők:

 

Nyitókép: Boros Zoltán és Szikszai Gábor festménye, Raymond E. Feist: A száműzött visszatér című regényének és az Alanori Krónika 122. számának borítóképe, ami egyúttal a Kalózhajó nevű HKK-lap illusztrációja is.

ak122b.jpg

 

TETSZETT A POSZT? LÁJKOLD ÉS KÖVESD A NERDBLOG FACEBOOK-OLDALÁT, ÍGY SOSEM MARADSZ TÁRSASJÁTÉKOS, FILMES ÉS KÉPREGÉNYES KONTENT NÉLKÜL!

Imádod a '90-es évek fantasy játékait? Faltad anno a Kaland, Játék, Kockázat-könyveket? A Chameleon Comix újra kiadja a régi klasszikusokat, és jönnek sorban magyarul Steve Jackson és Ian Livingstone új kötetei is! Még ma rendeld meg mindet, nehogy lemaradj!

slider-jackson-livingstone2.png

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://nerdblog.blog.hu/api/trackback/id/tr5118114104

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
Helló