Az űrbarbár, a robotok és a ledér asszonyok

2011. szeptember 27. 08:45 - -Szűcs Gyula-

Alejandro Jodorowsky és Juan Gimenez epikus ívű sci-fi képregénye egyszerre idézi meg a Conan-történetek és a Dűne-regények hangulatát. Az utóbbi talán a legerőteljesebb, hiszen Jodorovsky 1975-ben tizenkét órás Dűne-filmet akart forgatni, amiben Orson Welles játszotta volna Harkonnen bárót, Salvador Dalí a Császárt, Mick Jagger Freyd Rauthát, Alain Delon pedig Duncan Idahót. A látványvilágról H.R. Giger, az Alienek atyja gondoskodott volna, végül anyagi nehézségek miatt el sem indult a forgatás az algériai sivatagban.

A Metabárók családja a Dűne Atreides-házához hasonlóan egy ősi jóslatokat beteljesítő, szupertápos harcos-kalmár-uralkodó dinasztia. Lövöldözésben, intrikában és meztelen csöcsökben bővelkedő történetüket az utolsó Metabáró két szeretnivalóan idióta droidja meséli el az olvasónak.

Othon, az első metabáró (a történet elején még űrkalóz) beházasodik Castaka báró famíliájába, az egyetlen családba, akik ismerik az univerzumban az ipari méretű márványtömbök kifaragásának és szállításának titkát. Náluk a nemesi cím csak úgy örökölhető, ha a fiú egy halálig tartó párbajban legyőzi az apát. Az igazi Castaka csak karddal és lándzsával harcol, egy olyan korban, amikor mindenki más lézervetőt és plazmaágyút használ.

Juan Gimenez ugyanolyan lenyűgözően tud csatajeleneteket rajzolni, mint csillogó űrhajókat és fedetlen női kebleket. Othon fokozatosan alakul át kőfaragó melósból egy Conan-szerű, térdig vérben és kiontott belsőségekben gázóló, magányos űrbarbárrá. A Shabda-Oud boszorkányrend (a Dűne Bene Gesserit szektájának mintájára) pont ezért akarja őt tenyészbikának a fajnemesítő programjába. Elküldik hozzá Honaratát, a Playmate-címlaplányok legjobb adottságaival rendelkező boszorkányt, hogy a Othontól fogant hermafrodita gyermeke lehessen majd a galaxis új uralkodója, a császári dinasztia sziámi ikerpárja, Janus/Jana helyett.

A szerelmes Honorata végül fiúgyermeket szül, a sorozatos ármánykodásnak köszönhetően pont akkor, amikor egy toronyból zuhan a halálba (a maga bizarr módján ez egyébként a kötet egyik leggyönyörűbb jelenete). A fiú, Aghnar erősebb és technikásabb harcos lesz, mint az apja valaha is volt, és nemcsak a galaxis legdögösebb hercegnőjét akarja megszerezni magának, hanem a hatalmas cetűrhajók egyikét is.

Rebegjünk el egy imát a Delta Vision kiadóért: az első Metabárók kötet nem túl fényes eladási mutatói ellenére idén kihozzák a folytatást!

(Könyvesblogról átemelve)

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nerdblog.blog.hu/api/trackback/id/tr703234581

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Luzarches 2011.10.09. 22:21:41

Mikor jön ki a folytatás?

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2011.11.14. 20:20:44

@Luzarches: Reméljük, 2012-ben! :)
Csak sajnos eléggé leszállóágban van manapság a hazai képregénykiadás, és a Delta is inkább a mangasorozataira koncentrál, a Metabárók eléggé rétegműfaj itthon...
:(

gregaba 2011.12.07. 21:27:20

Hamlet: apropó mai dívány.hu camino-cikk. tényleg olyan eccerű csajozni a caminón? anno nagyon titokzatoskodtál ezügyben, pedig érdekel, mert akkor nőtársaság nélkül indulok el. =]

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2011.12.07. 21:40:31

@gregorik: Miért nem a Camino-blogon kérdezed? :) Könnyű amúgy csajozni (nekem legalábbis így mesélték :)), hiszen gondolj csak bele: heteken keresztül utazol, eszel, alszol és bulizol együtt olyan huszonévesekkel, akik kicsit elkeseredve, "eljöttem ide, hogy átgondoljam az életemet"-mentalitással, mindent égi/ezoterikus/sorsszerű jelnek fognak fel... Minden nap olyan, mint egy vállalati buli vagy egy gimis osztálykirándulás! ;)

gregaba 2011.12.07. 21:46:45

@Hamlet: OK, akkor a tavaszi útig megpróbálok nem becsajozni Bp-n. bár ez elég önsorsrontó szagú, szóval visszaszívom. :)) thx

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2011.12.07. 22:31:44

@gregorik: volt, aki pont a Camino előtt csajozott be azzal szöveggel, hogy megy a Caminóra, szóval csak legyél szépen nyitott mindenre ;)
süti beállítások módosítása
Helló