Korábban sosem látott képsorok a Vidámpark Űrrakétájáról! [EXKLUZÍV!]

2015. április 24. 21:30 - -Szűcs Gyula-

Azt viszont sajnos még midig nem tudjuk, vetítették-e a Városligetben a Star Warst

Két hete sok Csillagok háborúja-rajongót és nosztalgiamániás retróhívőt megmozgatott az a közös múltidézés, amiben azt próbáltuk kinyomozni: vetítették-e a '80-as vagy a '90-es években a budapesti Vidámpark Űrrakéta nevű szerkezetében a Csillagok háborúja vagy A Jedi visszatér űrcsatáit?

slave-leia-boobs-banner.jpg

A találgatást és az emlékcunamit az Űrrakéta egykori kezelője indította el, amikor először a Jedi visszatért, majd a Csillagok háborúját kezdte emlegetni Budapest régi képeken Facebook-csoportban. Végül kiderült, hogy a Star Warst vetítette, mégpedig 1999-2000 környékén:

"Tuti ez volt!! Elnézést, de én laikus vagyok ehhez. Jedi vagy Star Wars, az nekem egykutya, uram."

Csillagok Háborúja Rajongói Közösség elnevezésű csoportban viszont már sokan emlékeztek úgy, hogy itt is látták kedvenc filmjüket, a Star Warst. Mint például Norbert:

"Nagyon gyerek voltam még amikor beleültem, de arra hogy a Falconnal repültünk, és hogy rohadtul kapaszkodtam, arra tisztán emlékszem."

Vagy Gábor:

"Emlékszem! Csubi pl. tuti szerepelt!"

Vagy Márk az ezredfordulón:

"Én még 2000 körül ültem benne, de még akkor is a Millenium Falconról voltak vetítve összevágott filmrészletek."

És sokan mások:

"Mennyire szerettem! 1998-ban ültem benne először, de akkor is volt valami hasonló, amit vetítettek. Valami olyasmi rémlik, hogy lázadó gépek, birodalmi vadászgépek, csillagromboló volt benne."

Csigafattyú pedig egy komplett retróposztnak beillő levelet írt, korabeli vidámparki árakkal és a Balatonon szerintem a mai napig világkorát élő Star Wars-játékokkal:

"Angyalföldi gyerekként én nagyjából minden hétvégén jártam a Vidámparkban. Ötödikes-hatodikos koromban, vagyis 11-12 évesen, 1987-88 környékén azt csináltuk egy osztálytársammal, hogy egész héten vittük le az üres üvegeket, szedtük a hulladékfémet és egyéb, akkoriban zsebpénzgyűjtésre alkalmas tevékenységet folytattunk, és hétvégén mindig pontosan fejenként 40-40 forinttal elindultunk a Vidámparkba. Azért ennyivel, mert ebbe belefért legalább egy nagy, két közepes és két kis játék meglátogatása, pl.: Hullámvasút (20 Ft), Elvarázsolt Kastély (20 Ft), Villanyautó (10 Ft), Űrrakéta (10 Ft), esetleg Hernyó (5 Ft) és Hattyú (5 Ft). Tekintve, hogy én nem azok közé tartoztam, akiket gyerekkorukban egyszer vagy kétszer elvittek a szüleik a Vidámparkba, hanem tényleg rendszeresen odajártam, ráadásul magam terveztem a programot, igen pontosan emlékszem mindenre. Így például az Űrrakéta filmjeire is.

Egyértelműen biztos vagyok benne, hogy ezekben az időkben nem volt olyan film az Űrrakétában, amelyben Star Wars-jelenetek lettek volna. Biztosan emlékeznék rá, hiszen legalább akkora SW-fan voltam, mint Vidámpark-függő. Több filmre emlékszem azonban pontosan.

Például volt egy gyerekfejjel nagyon vicces film, amely arról szólt, hogy ez egy magyar űrhajó, és Budapest fölött elromlik a vezérlőrendszer, ezért összevissza bukdácsol a város fölött, és időnként zuhanni kezd, hol a Parlamentre, hol a Várra, hol az Erzsébet hídon gyanútlanul közlekedő 7-es buszra. A film végén a rakéta "berepült" a Vidámpark kapuján, majd megjelent egy Vidámpark-formaruhás néni, és így szólt: "Végállomás. Tessék kiszállni!"

Volt egy másik film, amelyben az űrhajó egy idegen bolygóra szállt le. Azaz szállt volna, mert a bolygón elkezdtek kitörni a vulkánok, sziklák repültek a levegőbe, és a rakéta még éppen "el tudott menekülni", mire felrobbant az egész. Mindezt Pirx kapitány szintű vizuális effektekkel oldották meg, rajzolt lángokkal.

Emlékszem az ismeretterjesztő filmre is, amit egy másik levélíró is említett. Megnyugtathatom, hogy ez másnak sem tetszett, hamar levették a műsorról. Én is csak egyszer láttam.

A hagyományos játékokról egyébként egy idő után átszoktunk a Vidámpark óriási játéktermére és a videójátékokra. Fantasztikus gyűjteményük volt a legkülönfélébb arcade gépekből és flipperekből, még olyan ritkaságok is, mint a vektorgrafikus Atari Star Wars játék (két húszassal ment). Az a gyűjtemény ma százmilliókat érne, ha meglenne. Jó lenne tudni, hová kerültek azok a fantasztikus gépek, mert jó eséllyel Kelet-Európa legnagyobb arcade játékterme volt! Hallottam olyat, hogy a Neo-s Milkovics Mátyás gyűjteménye részben innen származik, de erről őt kéne megkérdezni."

10956841_10203637061560295_5945199698598377691_o.jpg

Közben sikerült felvennem a kapcsolatot egy régi InterComossal, aki emlékezett ugyan 15 évvel ezelőtti időkre, de sajnos nem tudta igazolni az Űrrakéta kezelőjét:

"Emlékeim szerint nem volt a Vidámparkkal semmilyen együttműködés a Star Wars mozibemutatók kapcsán. Azt, hogy az Űrrakétában rendszeresen részleteket vetítettek volna bármelyik Star Wars filmből szintén nagyon valószínűtlennek tartom, legalábbis hivatalos formában biztosan nem, a Lucasfilm elég komolyan veszi a szerzői jogvédelmet. A Baljós Árnyak még évekkel később is vezette az all-time bevételi listákat, a régi trilógia is nagyon népszerű volt, így leginkább az Űrrakéta profitálhatott volna egy ilyen együttműködésből – ha lett volna."

Egy lelkes Nerdblog-olvasótól, Ádámtól viszont kaptam egy csodálatos, retróhangulatú levelet:

"Szia Gyula!

Gondoltam megosztom pár emlékemet, mert volt idő, amikor minden héten abban a rakétában ültem, bár a kérdéses Jedi vetítés idejében valószínűleg már egyetemista voltam. A rakétát emlékeim szerint tényleg 1 kezelő irányította hátulról, belül sötétkék filc bélése volt, pár méterenként egy fehér műanyag (már-már rohamosztagos páncél-jellegű) merevítéssel.

2 x 2 ülés volt egymás mögött két sorban, tehát 4-en fértek el soronként. A rakéta az elején az orrát felemelte, aztán ide-oda forgott és rázkódott. Ehhez készült egy film, amiben felszálltunk az űrbe, de ott valaki ránk támadott, mértéktelenül amatőr technikával, ráadásul a végén az egyik utolsó előtti snittben egy nő feje volt mindenféle szűrrel összeragasztva, mintha egy pislogó bolygó lenne, erre szoktak emlékezni a legtöbben, mint Csubakka.De nem, ez valami remek kortárs filmes ötlete lehetett.

A 8mm-es filmet egyébként az orrából vetítették, egy tejszínű plexi falra hátulról, néha leesett a tekercs a nagy rázkódásban, néha nem tudott a rakéta orra felemelkedni, szóval volt baki bőven. Bent nyáron tényleg 100 fok volt és a film utolsó képeiben tényleg a liget fölött elrepülve leszálltunk a vidámparkba, majd nagy sötétség és nyíltak az ajtók elöl.

Gyerekfejjel is fapados volt, de mivel ennél közelebb nem kerülhettem a NASA-hoz, viszont volt ismerős a parkban, ezzel értem be."

Zárásképp pedig Ádám egy olyan elemi erejű Blast From The Past-videót mellékelt, hogy azóta is újra- és újranézem, miközben sírva röhögök:

Bónuszként 25 másodperc videó '90-ből, amikor a kéziszerszámgyárból elhozott videókamerát is kivittük… Itt például nem működött a hidraulika, nem emelkedett fel az orra. Külön korkép a fehér pólómon az övtáska! 

Íme tehát az időutazással felérő, fülbemászó diszkóslágerekkel és pornóbajszos apukával turbózott, kincset érő családi videó, ami tényleg igazi unikum és mozgóképtörténeti kuriózum, hiszen jelenleg a vakus géppel lefotózott, 1985-ös MTI-fotó mellett ez az egyetlen kortörténeti dokumentum a neten a Vidámpark legendás Űrrakétájáról:

Ti mit gondoltok? Láttátok a Star Warst a Vidámparkban 1999-ben? Vagy ez is csak egy sosemvolt, kollektív emlékből kinőtt városi legenda, mint az Ahoj, poplacsek! és az Elektromodulator Dwa? 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nerdblog.blog.hu/api/trackback/id/tr977396444

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ancsika 2015.04.24. 21:41:42

arra emlékszem, hogy NAGYON szerettem volna felülni rá, de NEM MŰKÖDÖTT... ez akkoriban volt, mikor még 1 órát kellett várni arra, hogy bármire felülhessen az ember, mert akkora sorok voltak.

akkoriban égett le az elvarázsolt kastély is...

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2015.04.24. 22:05:36

@ancsika: Hogy találtad meg ilyen hamar ezt a posztot? :) 15 perce élesedett...

kun andras 2015.04.25. 15:13:45

"Például volt egy gyerekfejjel nagyon vicces film, amely arról szólt, hogy ez egy magyar űrhajó, és Budapest fölött elromlik a vezérlőrendszer, ezért összevissza bukdácsol a város fölött, és időnként zuhanni kezd, hol a Parlamentre, hol a Várra, hol az Erzsébet hídon gyanútlanul közlekedő 7-es buszra. A film végén a rakéta "berepült" a Vidámpark kapuján, majd megjelent egy Vidámpark-formaruhás néni, és így szólt: "Végállomás. Tessék kiszállni!"

Erre a filmre én is emlékszem, még kb. 1985-ből. Gimnazista haverommal láttuk. Úgy röhögtünk a végén, hogy a film után a lépcsőn alig tudtunk lejönni.

lutria 2015.04.25. 16:42:39

És arra emlékszik valaki hogy volt ennek egy hasonló/továbbfejlesztett változata,egy 4 személyes kabin,alatta 3D hidraulikus mozgatás ami egy rally versenyautót szimulált verseny közben,a 80'-as évek vége-90'-es évek eleje környékén?Kívül is volt egy tv-készülék és azon is lehetett látni mi megy bent.
Úgy emlékszem mobil volt,több helyen is feltűnt kisebb-nagyobb bevásárló központok Skála/Corvin stb.parkolójában.

csoio csagasz 2015.04.25. 16:54:44

Meséld már el milyen az a pornóbajusz? Ami pl. Kövér elvtársadnak is van?

aleb19 2015.04.25. 17:59:32

ez is csak egy sosemvolt, kollektív emlékből kinőtt városi legenda, mint az Ahoj, poplacsek! és az Elektromodulator Dwa"

ez nem legenda, regebben a szlovak teven jobb musorok voltak mint a magyaron es neha neztem ...emlekeim szerint ahoj bobacsek hangzott el az Elektromodulator Dwa is emlitesre melto,de a szemelyes kedvencem a Demi Murova

♔batyu♔ 2015.04.25. 18:23:52

Én dettó mint Csigafattyú és kb. ugyanakkor. Akkoriban én sem emlékszem Csillagok háborújára, de a rakéta meglepően jó volt, nem is néztem volna ki belőle. (Annyi, hogy én nem 40-essel mentem, hanem 4 kilókkal, mert jobban el voltam eresztve, viszont azért nem mindennap)

Nálam ami nagyon bejött, azok a játékterem gépei. Na én ott nagyon sok pénz elkúrtam. A másik ami nagyon bejött, a benzines gokart és a 8-as villanyautó, amellyel egy fapályán lehetett menni. Amúgy a Vidámpark ősszel volt igazi buli, amikor jó ha egyáltalán embert láttál. Adtunk egy kilót a vezérnek, aki elment cserébe uzsonnázni és rajta hagyta a pályán az áramot.

Azért a Vidámpark szerintem sokunknak nagy élmény.

♔batyu♔ 2015.04.25. 18:24:25

(A csajozásról nem is beszélve, mert azt a Vidámparkban nagyon-nagyon lehetett)

Hattáb 2015.04.25. 20:53:55

Ja, 82' körül meg egy helikopterről felvett tihanyi látkép ment,miközben a hidraulika bukdácsoltatta a szerkezetet le -föl...Nagyon gatya volt az egész.

DeMarco 2015.04.26. 01:26:24

Sokszor ültem benne, hol működött, hol nem, de kizárt, hogy egyszer is láttam volna star wars filmet vetíteni. A Ciklon mellett állt, amire viszont sosem mertem felülni, utólag kár érte, réges-rég elbontották. A helyén épülő looping star-on viszont már ültem, azóta azt is legyalulták. A legjobban azt sajnálom, hogy a gyerekeim már nem láthatták a hattyúkat, ami az egyik nagy közönség kedvenc volt.

Sir David, The nuclear guy 2015.04.26. 09:46:02

A Budapest fölött bukdácsolós film nekem is megvolt, ahogy a játékterem is lenyűgözött. Annak idején volt egy kisebb rész, vagy gyerekvidámpark, vagy kölyökvidámpark, de valami ilyesmi nevű, az megvan még valakinek? Arra emlékszem, hogy ott is volt dodzsem, de az nem pénztárnál befizetős - körökre osztott volt, hanem magukba a kocsikba kellett bélásokat bedobálni és akkor ment pár percig. Eszméletlen nagy élmény volt gyerekfejjel a vidámpark, de bitang drága dolog volt, nem is jártam ott sokszor sajnos.
süti beállítások módosítása
Helló