A 90-es évek legrondább könyvborítói

2017. március 12. 15:30 - vackor úr

A 90-es évek sok tekintetben egy feneketlen fekete lyuk volt, és ez bizony a könyvkiadásban is meglátszott. Már a regények szövege is tele volt hibával,  a legócskább papírra nyomták (tudjátok, amelyik döglött szürke volt, tele szeméttel és némelyiket ki lehetett szedni a papírból), és a borítókban sem ismertek kegyelmet. Míg a Valhalla a Boros-Szikszai páros menő festményeit használta, addig a Cherubion és egy csomó zugkiadó egészen megdöbbentő szörnyszülöttekkel álltak elő. Most megmutatjuk a leggyalázatosabbakat. Némelyik annyira rossz, hogy nem lehet nem imádni. 

(Megjegyzés: a borítók színvonalához méltóan a fotók is általában elég ócska minőségben találhatók meg a neten.)

 

stuart_harrington.PNG

 

A regényfosó Nemere István több olyan csudát is írt, aminek csupán az volt a célja, hogy megtévessze a gyanútlan vásárlót. Ennek a könyvnek sincs semmi köze a Robotzsaruhoz, de egészen biztos, hogy a gagyi borítókép ellenére akadt olyan, aki gondolkodás nélkül megvette. Ugyanilyen furfangos szemét volt a kamu Alien-regény is.

 

kamu_elien.PNG

 

A Csillagkapu koppintásnak sajnos bedőltem. Emlékszem, annak idején nagyon felcsigázott, aztán miután kikönyörögtem rá a pénzt anyutól és megvettem, már gyerekként teljesen felidegesített. Itt Nemere már harring, nem pedig hering.

 

covers_24590.jpg

 

A régi Hulk sorozat (egyik) címszereplője, Lou Ferrigno virít a borítón, a gagyi Herkules-filmjéből. A jó kis 90-es évek, amikor azt lehetett ellopni és onnan, amit csak nem szégyelltek. A tömény szutyok hangulatot a regény fülszövege is erősíti, és úgy kerek a világ, hogy álljon itt az is, mert fantasztikus. Már olvasnám is a könyvet

(nem). 

lou_ferrigno.jpg

 

A ​világhírű Eric von Lustbader, a feszültség és a lélegzetelállítóan sebes akciók mestere, ismét a nagy kaland sűrűjébe vezeti az olvasót: New Yorkba, Párizsba… és legfőképp oda, ahol a kábítószer születik… Kambodzsa és Vietnam üvegházszerűen forró, fojtogató belsejébe!… Oda, ahonnan a fehér méreg halálos útjára indul a világ kábítószer-kereskedelmi csatornáin, ahol az indulatok perzselőbbek, mint a dzsungel hősége… a hagyományok könyörtelenebbek a természet törvényeinél!
Ősi, misztikus világ húzódik meg e járhatatlan területek szívében lappangó borzalmakkal, küzdelemmel, mágiával és cselszövéssel. Aki e sötét birodalmat mozgatva irányítja az ópium termelését, az hihetetlen gazdagságra és hatalomra tesz szert a térségben és világméretekben egyaránt. A CIA és a KGB előtt sem titok ez. Az események a föld több pontján neki is lendülnek!…
S hogy miképp szerezhető meg az ópiumhatalom? A megoldás kulcsa a KARDOK ERDEJE, a Prey Dauw nevű évszázados talizmán birtoklása, amely élet-halál urává tesz a vad, babonás khmerek lakta vidéken.
Pénz és hatalom!
A Prey Dauw megszerzéséhez ezernyi veszélyen át vezet az út!… Lustbader sodró lendületű, végsőkig feszült, valós elemekből építkező regényében bepillantást nyerhetünk e küzdelembe, mely New Yorkban, Párizsban s legfőképp minden baj forrásánál: Kambodzsa ősi, sötét ópiumbirodalmában zajlik!
Szinte halljuk a lépések neszét a felázott avaron, a fülledt, őserdei félhomályban megpillantjuk az éles pengék gondolatnál sebesebb villanását, miközben Lustbader, a nagy varázsló lapról lapra csigázza érdeklődésünket a végkifejletig.
Ezt a könyvet nem lehet letenni…

Először azt hittem, hogy a "világhírű Eric von Lustbader" csak egy a 90-es évek hazai álneves íróink közül, de nem. Bár nem valószínű, hogy szegény Eric tudott a lélegzetelállító regénye magyar megjelenéséről...

A következő borítókat csendes szemlélésre ajánljuk, a korszak hangulata garantáltan fejbevág.

 idoharcosok.jpg
konyv_tulelok_lrg.jpg

vietnamitombolas.jpg
nyird_ki_a_satant.jpg
tizedik_aldozat.jpg
predator_2.jpg

halott_varos.jpg

harc_az_ej_koveert.jpg

Legvégül álljon íme a kedvencem. Annyira rossz, hogy egyszerűen fantasztikus: Conant látványosan a kor Marvel képregényeiből próbálta lemásolni a művész, kevés sikerrel, ám annál stílusosabban.

Imádom.

 

conan.jpg

 

Nektek mi a kedvenc gagyi könyvborítótok a korszakból?

 

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nerdblog.blog.hu/api/trackback/id/tr7512282645

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2017.03.12. 15:46:01

Micsoda daliás korszak volt ez!
Természetesen a Conan, a Túlélők, a Harc az éj kövéért és a Vietnami tombolás a mai napig itt figyel a polcomon!
:D

Galaric 2017.03.12. 19:32:25

@-Szűcs Gyula-: Pont ugyanezek vannak meg nekem is. :D Igen a valhalla sokkal igényesebb volt ilyen szempontból. kár, hogy a belharcok így szétcseszték. Nekem megvan ám az Észak lángjainak első kiadása is. Egyszer 10.000 Ft-ot ajánlottak érte. :) Persze nemet mondtam. Soha nem adnám el! :D

2017.03.13. 12:55:32

A ragadozó kettő megvan!!

BitPork 2017.03.13. 13:05:33

A legrosszabb , hogy egy kivételével mind megvolt. Lehet ezért sikerültem ilyen selejtesre, mert ezeken a borítókon szocializálódtam?

Ser Vazul 2017.03.13. 13:06:09

Igen a valhalla színvonalasabb volt ők csak a sztorikat lopták/írták mert két festő haver. Daliás idők

Ser Vazul 2017.03.13. 13:07:08

@Ser Vazul: +volt (két festő haver)

Chessterfield 2017.03.13. 13:24:29

Brian McAllister bármelyik könyve... pl. az Ikercsillagok vagy a Két világ közt

sírjatok 2017.03.13. 13:25:52

Fú nekem is megvolt egy csomó ezek közül. Egy pár pedig teljesen vállalható fantasy könyv, a borító is olyan hogy ebben nem hazudik, pont azt kapod amit ígér :)

sírjatok 2017.03.13. 13:27:31

@Ser Vazul: Passz valahogy a MAGUS világa sosem tudott megragadni. Skandar Graun legalább sosem vette túlságosan komolyan magát meg a műfajt. Mindegy, kinek a pap...

Void Bunkoid 2017.03.13. 13:39:45

Aahahahaha, a halálra ítélt osztag megvan.

Amúgy igen, ezek súlyosságok, de SEMMI nem tudja überelni a kilencvenes évek nonpluszultráját, az egykori kezdeti Blikk-főszerkesztő Tőke Péter által (Peter Sheldon álnéven) írt Budai milliárdosok sagát :)))))

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2017.03.13. 14:52:39

@Ser Vazul: Oké, valóban "licensz nélkül írtak licenszregényeket" a Valhallánál, de szerintem a Gáspár "Damien Forrestal" András-féle Anien VS. Predator sokkal jobb lett, mint a nagyjából ugyanekkor kiadott, hivatalos, Steve Perry-féle AVP-regény. Ugyanez hatványozottan áll szerintem Nyulászi "Dale Avery" Zsoltra, aki milliószor izgalmasabb, tökösebb és viccesebb Han Solo-trilógiát írt, mint az ugyanezt hivatalosan, millió dolláros gázsiért elvállaló Brian Daley...
A Cherubionnál kiadott "középkori Halálosztó" Kornyától meg Nemes Istvántól szintén kenterbe vert sok hivatalos Terminator-regényt
Ettől persze nagyon nem szép dolog, amit itthon a '90-es évek közepéig műveltek a ponyvaíróink! ;)

egyszoban 2017.03.13. 14:53:01

Hát, nekem a James Bond, az amerikai kalandor és az Inkák Kincsét meg kellett vennem...

moly.hu/system/covers/big/covers_227822.jpg

decoati 2017.03.13. 14:55:33

moly.hu/system/covers/big/covers_14290.jpg
Oké, ez '86-os, Herpai Zoltán éppen 35 volt. :) Figyelmetekbe ajánlanám azt az ebet, a jobb felső sarokban. :D

2017.03.13. 15:19:38

Harry Harrison: Bill, a Galaktika Hőse
John Caldwell: A Káosz virágai (ezt mostanában újra kiadták a régi borítóval)
De szinte bármelyik Phoenix, vagy Cherubion kiadvány, de pár Valhalla is beleférne. Leslie L. Lawrence esetében a borítós mélypont a közelmúlbeli Hannahanna méhei kötetben jött el, az annyira gagyi, hogy szerintem már az értékesítés kárára ment.

datam 2017.03.13. 15:23:37

@-Szűcs Gyula-: Damien Forrestal-tól a number one nálam a Doom két kötete. De azokból is inkább az első, a második részt már egyedül írta, amíg az elsőt Szántai Zsolttal karöltve. Akárhányszor a kezembe kerül, két-három alkalommal egymás után elolvasom.:)

sírjatok 2017.03.13. 15:52:42

@-Szűcs Gyula-: "Ettől persze nagyon nem szép dolog, amit itthon a '90-es évek közepéig műveltek a ponyvaíróink! ;)"

Ha nem volt szabályozva, hülyék lettek volna nem kihasználni. Középkori terminátor-gólem vs assassin :D

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2017.03.13. 15:54:15

@datam: Pont fordítva! Az elsőt írta egyedül Gáspár, a másodikat Szántai, Gáspár útmutatásai alapján.

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2017.03.13. 15:58:36

@datam: Illetve egészen pontosan így történt:

"Az igaz, hogy a Doom: Tisztítótűz című második rész felét-háromnegyedét már nem is te írtad, hanem Szántai Zsolt?

Zsolt már az első könyvből is jókora darabot írt - gyakorlatilag az egész „hentelős” részt, a Fuentes-arakhnotron templomába való megérkezésig. A Pokol kapui történet és karakter szinten az enyém, a másodiknál - amit azért nem akartam, mert nem volt rá épkézláb ötletem - csak az alapokat tisztáztuk. A részleteket, pár kulcsjelenet kivételével, önállóan dolgozta ki, és sokkal többet tett bele magából, mint az előzőbe. Azok számára, akik mindkettőnk stílusát ismerik, ez nyilvánvaló, de álljon itt leírva is: a Tisztítótűz - ha csak a terjedelmet nézzük - jó 80 százalékban Zsolté. Ebből egyikünk sem csinált titkot soha."

nerdblog.blog.hu/2013/12/14/doom_919

smartdrive 2017.03.13. 16:16:38

Robert Sheckley disztópiái egyébként nagyon érdekesek, a Tizedik áldozatból a 60-as években egész jó film is készült, Mastroianni és Ursula Andress játszottak benne

Field64 · https://moviecops.blog.hu/ 2017.03.13. 16:22:44

@khamul:

Hát barátom, az elsőért különösen hálás köszönetem. Már a borító se skófic, de az ismertető egyenesen egy aranybánya! Hangosan vihogtam, míg olvastam, a munkatársaim felettébb furcsán néztek rám. Cserébe én is ajánlok egy könyvborítót. Se a távol-keleti lánynak, se szegény Andy Warholnak semmi köze az egészhez, csak a magyar borítótervező szerint van:

www.antikvarium.hu/foto/robert-bloch-pszicho-10263930-nagy.jpg

A szupergagyi kategóriából figyelmet érdemelnek még az Evelyn Marsh könyveihez készült borítók, bár valljuk meg őszintén, a külcsín tökéletesen illik a belbecshez:

www.antikvarium.hu/index.php?type=search&ksz=evelyn%20marsh&oldalcount=1&reszletes=0&newSearch=1&searchstart=ksz&interfaceid=101#konyv59264

eßemfaßom meg áll 2017.03.13. 20:19:10

Akkor most valaki dobjon be egy JÓ könyvborítót abból a korszakból.

Irbisz 2017.03.14. 10:28:31

Skandar Graun Kaosz-sorozatanak boritoi szerintem toplistasok, 20+ ev utan is eszembe jutottak mint elrettentö peldak, annyira beegtek :)
moly.hu/system/covers/big/covers_42202.jpg
www.konyvkolonia.hu/img/olvasokor/kep_1280828295.jpg
moly.hu/system/covers/big/covers_18121.jpg
moly.hu/system/covers/big/covers_40036.jpg
moly.hu/system/covers/big/covers_155623.jpg?1395403865

Es a felülmulhatatlan borito, all-time nr.1. :))
(csak kivetelesen erös idegzetüeknek)
moly.hu/system/covers/big/covers_153756.jpg?1395403042

Volt 2 amelyiket szerencsere mar elfelejtettem, erre most nem rajuk talaltam?? :)
süti beállítások módosítása
Helló