10 pompás képregény, amibe kötelező lesz belenézned a hétvégén!

2018. október 23. 23:59 - -Szűcs Gyula-

Végre ismét olvashatunk fekete-fehér Conant, színes Hellboyt és retró Pókembert!

Ma már ott tartunk, hogy minden hónapra jut valami képregényes dzsembori, legyen az börze, fesztivál vagy geek kirakodóvásár. No nem panaszkodásképp írom ezt, sőt! Lassan nemcsak beérjük az aranykorként megélt '90-es évek Kandi Lapok-fémjelezte, legendás képregénybőségét, de le is körözzük azt! Olyannyira így van ez, hogy a korábbi években nem is tudtam mindig összeszedni 10+1 olyan képregényt, amit már nagyon várok - idén viszont azon kellett agyalnom, kit hagyjak le úgy a listámról, hogy ne legyen belőle sértődés... És akkor hol van még a direkt a karácsonyi őrület elé megszervezett Hungarocomix, ahol többek között az én kiadómnak, a Kaméleon Komixnak is lesz egy igencsak ütős meglepetéskiadványa! No de lássuk most inkább az őszi börze kínálatát!

1. Peter Parker Pókember #42.

Aligha kell bemutatni a fekete öves képregényrajongóknak a Kingpin Peter Parker Pókember sorozatat: ez az a retró stílusú kiadvány, ami pont úgy folytatja a Hálószövő kalandjait, mintha egyetlen perc sem telt volna el a '90-es évek Semic-korszaka óta! Vonalas telefonok, képcsöves tévék, oldszkól autók és buszok, no meg egy szemtelenül fiatal Peter Parker, aki vagy azon stresszel, hogy lesz-elég pénze a fotózásból kifizetni a rezsit, vagy azon, hogy a váratlanul betoppanó May néni megtalálja-e a szennyesben a Pókruhát... (Kingpin Kiadó, 1900 forint)

ppp42-00.jpg

2. Marvel+ 2018/4 Különszám: Fenegyerek

Ha létezik jelenleg menőbb Marvel- szuperhős Pókembernél, akkor az a mostanában kicsit film noirosra fazonírozott Fenegyerek! A Kingpin kiadó szokásos őszi különszáma ezúttal is egy újabb remek bűnügyi történetet mesél el a bűntől és esővíztől mocskos New York-i utcákról és a Pokol Konyhájáról.(Kingpin Kiadó, 112 oldal, 1750 forint)

3. Loki

Szeptember végén jelent meg a Fumax kiadó keménytáblás Loki képregénye is, ami Esad Ribic és Rob Rodi négyrészes minisorozatát tartalmazza. Thor történetét már jól ismerjük – ha máshonnan nem, hát a mozifilmekből – itt az idő, hogy meghallgassuk Lokit is! Odin legbecstelenebb fia saját szemszögéből írja újra az asgardi mítoszt ebben a forradalmian újszerű kötetben. Új oldaláról ismerhetjük meg Loki csillapíthatatlan hatalomvágyát, Sif iránti, zavaros érzelmeit, Balderrel szembeni gyűlöletét, valamint bátyja, Thor, és érzéketlen apja, Odin szeretetére irányuló, mélyen gyökerező és sértettséggel keveredő vágyódását. (Fumax Kiadó, 104 oldal, 4590 forint)

loki01-00.jpg

4. Conan kegyetlen kardja

Éveken át mondogattam képregényes fórumokon, hogy fel kellene támasztani a Hepiendet és a Conan Sagát, mert az ott megjelent, jellemzően '70-es évek végi, fekete-fehér Conan-történetek valami elképesztően jók voltak! A gyűjtők és a kisebb kiadók akkor kinevettek, mondván: az ilyen retró gagyik maximum azokat hoznák lázba, akik hozzám hasonlóan megrekedtek a '90-es években. Szerencsére a képregényes piacra látványosan visszatérő Fumax nem így gondolkodott, úgyhogy most itt a Conan kegyetlen kardja, benne a Savage Tales magazin 1-5, és Savage Sword of Conan magazin 1-5 számainak Conan-képregényeivel! tartalmazza. A kötetben olvasható történeteket maga Roy Thomas, a Marvel egykori főszerkesztője adaptálta képregényre olyan legendás rajzolók segítségével, mint John Buscema, Barry Windsor-Smith, Gil Kane, Alfredo Alcala és Jim Starlin. (Fumax Kiadó, 336 oldal, 5995 forint)

5. Dragonero #3: Agyar és acél

A hazai képregényes élet nagy veteránja, a szerzőből kiadóvá szintet lépő Tálosi András nem ismer tréfát, ha fumettiről van szó: idén kihozza a Dragonero 3-4. kötetét és hamarosan elindítja a Maximum Bonelli válogatást is, mindenféle izgalmas, új címekkel! Aki tehát szereti a fekete-fehér olasz képregényeket, a fantasyt és a szépemlékű Kaland-Játék-Kockázat-sorozatot, az mindenképp tegyen próbát a Dragoneróval, mert ahogy itt a Nerdblogon is írtam nemrég: még mindig ez a legjobb orkok Vs. emberek sztori a Warcraft óta! (GooBo kiadó, 200 oldal, 3000 forint)

6. Dylan Dog és Dampyr találkozása

Természetesen a Frike kiadó sem hagyja, hogy új fumetti nélkül szomorkodjunk a Börzén! Ekkorra időzítették ugyanis a két húzónevük, Dylan Dog és Harlan Draka, a Damypir közös kalandját! Én külön-külön is imádom a vegetáriánus, okkult londoni nyomozó és a Ralph Fiennes-arcú vámpírvadász kalandjait, úgyhogy már nagyon kíváncsi vagyok, mi fog kisülni abból, ha ez a két dudás egy csárdávan kezd el harcolni a pokolbéli förmedvényekkel! (Frike Kiadó, 190 oldal, 3200 forint)

ddd-borito.jpg

7. Blacksad #5: Amarillo

Egy vérbeli noir, ami még Humphrey Bogart filmjeinél is ütősebb. Ezt én írtam itt a Nerdblogon a Blacksadről, Juan Díaz Canales író és Juanjo Guarnido rajzoló állatfigurákkal elmesélt, hamisítatlan hardboiled krimijéről. Amiben egy láncdohányos, monologizáló macska keveredik bele mindenféle bűnügybe, egy veszélyes gengszterekkel és még veszélyesebb nőkkel teli amerikai nagyvárosban. A sorozatnak az őszi Börzére jelenik meg magyarul az 5. kötete - ami sajnos egyben az utolsó is.

blacksad5-00.jpg

8. Incal #4 – Ami odafent van

Dűne-klón mesterműből pszichedelikus lázálom és totális agyrotty! Ezt is én írtam ide a Nerdblogra, és nem véletlenül: az Incal lényegében azért született meg, mert a zseniális polihisztor, Alejandro Jodorowsky megsértődött azon, hogy nem tudott összeszedi elég pénzt a szürreális, 14 órás Dűne-adaptációjára (ebben David Carradine lett volna Leto Atreides, Orson WellesHarkonnen báró, Alain Delon Duncan Idaho, Dalí pedig a császár). A dacos művész és társszerzője, Moebius, azaz Jean Gireaud rajzoló a Dűne karaktervázlatait végül átmentették az Incalba – a képregényük repkedő autókkal, futurisztikus városokkal és furcsa szerzetekkel teli univerzuma végül olyan egyedi és hangulatos lett, hogy még Luc Besson is innen kölcsönözte az Ötödik elem képi világát! Az Incal főhőse John DiFool, a távoli jövő egyik túlzsúfolt nagyvárosának részben igen dörzsölt, részben iszonyú balfácán magánnyomozója. Miután a birtokába kerül egy értelemmel bíró, csodás képességekkel rendelkező techno-ereklye, Fényes Incal), DiFool akaratlanul is részese lesz egy rakás militarista űrlény és vallási fanatikus háborújának. Miközben a galaxis legrafináltabb elméi üldözik, mindenféle izgalmas kalandokba keveredik egy lebegő erődökkel, technopapokkal, kivénhedt alakváltó dívákkal és beszélő állatokkal teli, fura világban.

incal4a.jpg

9. Hellboy #3: A végzet jobb keze

Annak idején még az Alexandrához tartozó Cartaphilus indította el a Hellboy-képregénysorozatot magyarul, most viszont már a Vad Virágok gondoskodik arról, hogy senki se maradjon le idehaza a náciverő, jóságos ördög okkult nyomozásairól. A 3. kötetben Hellboy Roger, a XV. századi homunculus oldalán vívja harcát az ezúttal váratlan helyről érkező gonosz ellen, és teszi fel a létezésére vonatkozó súlyos kérdéseket, amelyek végül nehéz döntéshez vezetnek. A harmadik kötetben a magyarul eddig nem olvasható A végzet jobb keze, A gonosszal teli szelence, az Embernek lenni és a Győztes féreg című történetek kaptak helyet.

hb03-00.jpg

10: Mesék az ágy alól

Szerényen a lista legvégére hagytam Lakatos István tavaly karácsonykor megjelent, egyszerre kedves és rémisztő Mesék az ágy alól című albumát, melynek a szerkesztője nem más volt, mint jelen sorok írója. És hogy kicsoda a többszörös Alfabéta-díjas „magyar Tim Burton”, Lakatos István? Olyan, mint Pom Pom: hol ilyen, hol olyan. Egyszer elfoglalt illusztrátor, máskor díjhalmozó regényíró, újabban vitriolos stílusú filmkritikus a Port.hunál. 2017 végén viszont visszatért a képregényekhez, és kötetbe rendezte az ezredforduló óta itt-ott megjelent korábbi munkáit (Lencsilány és a Kisgömböc, Miserere Homine és társai). A Mesék az ágy alól történetei mind-mind aprócska ajtók a csupa kalandot és izgalmat kínáló Lakatos-univerzumba – aki kedveli a sci-fit, a horrort, a retrót és a dinoszauruszokat, bátran lépjen be rajtuk, nem fogja megbánni!(Kaméleon Komix, 96 oldal, a Börzén csak 3200 forint)

Őszi Képregénybörze a Kingpin kiadó szervezésében
helyszín: Budapest VII. kerület, Barcsay u. 5. Madách Imre Gimnázium
időpont: október 28. vasárnap, 10:00–15:00 (árusoknak kapunyitás 9-kor)

TETSZETT A POSZT? CSATLAKOZZ A NERDBLOG FACEBOOK-CSOPORTJÁHOZ, ÍGY SOSEM MARADSZ KÉPREGÉNYES, STAR WARSOS ÉS VICO-FILMES KONTENT NÉLKÜL!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://nerdblog.blog.hu/api/trackback/id/tr6414318983

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
Helló